Kes pembunuhan Altantuya: penyiasatan perlu di lakukan semula

aspan alias

Korporal Sirul, salah seorang dari dua orang anggota keselamatan negara yang dijatuhkan hukuman gantung kerana membunuh Altantuya Sharibuu dari Monggolia sudah mula bercakap dengan media. Beliau yang sekarang di dalam tahanan pihak Immigresen Australia telah meninggalkan negara sebelum keputusan Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman mati keatas beliau dan seorang lagi anggota yang bersama-sama dihukum gantung, iaitu Ketua Inspektor Azilah yang kini berada dalam tahanan negara ini.

Walaupun beliau (Sirul) dalam tahanan di Australia, beliau masih mendapat akses kepada media massa di negara ini kerana beliau diberikan kemudahan berkomunikasi melalui internet dan telefon bimbit. Beliau telah memberitahu portal berita tempatan yang beliau sedang diminta oleh media di Australia untuk ‘tell all’ dalam isu pembunuhan ngeri yang dilakukan keatas Altantuya. Beliau telah memberitahu media sedikit ‘input’ dengan menyatakan yang pembunuh sebenar masih bebas dan berkeliaran di negara ini.

Apabila berita sebegini keluar tentunya ia akan membawa tanda tanya dan kecurigaan rakyat bukan sahaja bagi rakyat negara ini tetapi juga masyarakat antarabangsa. Sirul sempat memberitahu yang beliau adalah anggota keselamatan yang bertindak diatas arahan. Beliau bukan tidak sayang kepada PDRM atau negara tetapi beliau bertindak diatas arahan sebagai anggota keselamatan beruniform.

Satu persoalan penting ialah, siapa yang mengarahkan pembunuhan itu? Isu ini tidak terjawab dalam Mahkamah kerana pihak pendakwa tidak menumpukan tentang motif pembunuhan itu. Ratusan hari perbicaraan di Mahkamah Tinggi Shah Alam tetapi pihak pendakwa tidak pernah bertanya tentang siapa yang mengarahkan pembunuhan itu dan tidak berusaha untuk mendapatkan motif pembunuhan itu.

Motif pembunuhan itu sangat penting kerana yang dibunuh oleh Sirul dan rakannya Ketua Inspektor Azilah itu tidak mengenali mangsa pembunuhan itu dan lojiknya tidak mempunyai sebab mereka berdua melakukan pembunuhan itu.

Walau bagaimana pun Sirul belum lagi membuat keputusan untuk ‘tell all’ itu dan jika beliau membuka mulut dan memberitahu perkara sebenarnya maka negara akan berhadapan dengan satu lagi isu besar yang melibatkan tumpuan rakyat negara kita dan masyarakat antarabangsa.

Buat masa sekarang ini elok tidak di spekulasikan isu ini sehingga Sirul membuat keputusan samada beliau memilih untuk memberitahu segala-gala yang berlaku itu. Jika Sirul tidak memberitahu perkara sebenarnya maka beliau akan terus menjadi buruan pihak keselamatan negara untuk melaksanakan hukuman mati keatas beliau yang diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan Negara.

Bagi orang ramai, mendapat tahu siapa yang mengaturkan pembunuhan itu atau yang mengarahkan pembunuhan itu dilakukan amat penting bagi mereka. Ini masalah nyawa manusia, bukannya nyawa haiwan liar di hutan.

Orang ramai ingi tahu siapakah yang dikatakan oleh Sirul, pembunuh sebenar yang masih bebas itu. Tiada siapa yang boleh memaksa Sirul membongkar siapa yang beliau maksudkan itu.

Tetapi jika beliau bongkarkan maka banyak persoalan yang ada di dalam benak rakyat yang ramai ini sedikit sebanyak akan terjawab. Lebih baik lagi jika dicari jalan yang halal dari segi undang-undang untuk membuka kes ini kembali dan pihak polis wajar melakukan penyiasatan semula secara terperinci berhubung dengan pembunuhan kejam ini.
 
 

Makcik Felda Pun Dah Faham....UMNO kini seperti telah terperangkap dengan jeratnya sendiri. Setelah selama ini bermati-matian menafikan tiada konspirasi politik dalam kes liwat melibatkan Anwar Ibrahim dengan Saiful Bukhari Azlan, kini segala-galanya bagaikan terdedah satu persatu.

Jika sebelum ini, bermula dengan kunjungan Saiful ke rumah Najib Razak untuk mengadu diliwat sebelum membuat laporan polis dan perlantikan Shafee sebagai timbalan pendakwaraya sudah pun dikaitkan dengan motif politik, namun selepas Anwar dijatuhkan hukuman penjara selama lima tahun, unsur politik itu semakin tidak mampu disembunyikan lagi.

Kesediaan Shafee mengiklankan dirinya dan bercakap secara terbuka serta terperinci mengenai kejadian liwat yang didakwa berlaku antara Anwar dengan Saiful setelah hukuman dijatuhkan, akhirnya menyedarkan rakyat bahawa itulah antara tujuan utama perlantikannya.

Sudah tentu jika pasukan daripada Jabatan Peguam Negara yang mengetuai pendakwaan kes liwat itu, adalah mustahil mereka boleh terus bercakap dengan media atau tampil di forum anjuran parti politik sebaik kes berakhir dan hukuman sudah dijatuhkan.

Mereka pasti akan tutup buku dan menumpukan kepada kes yang lain pula. Tetapi kerana Shafee yang yang dilantik, semuanya jadi berbeza. Beliau melakukan apa yang tidak mungkin dilakukan jika Gani Patail misalnya mengetuai pendakwaan.

Setelah mengadakan pelbagai temubual dengan media dan bercakap di forum anjuran Pemuda UMNO, Shafee juga bersetuju untuk turun ke seluruh negara bersama Pemuda UMNO untuk terus bercakap lagi mengenai keburukan Anwar.

Sebagaimana yang beliau bercakap dalam dialog anjuran AKHI tempohari, yang dikisahkannya dalam jelajah itu nanti tentunya lebih kepada cerita-cerita dalam seluar yang semata-mata bertujuan memburuk-burukkan peribadi serta untuk mengasingkan lagi Anwar daripada sokongan rakyat.

Tidakkah ia sebenarnya bersifat politik?

Tidak cukup dengan itu, Shabery Cheek pula tampil menyatakan kesediaan RTM menyediakan ruang di televisyen bagi forum terbuka atau debat yang melibatkan Shafee itu. Sudah tentu tujuannya ialah supaya lebih ramai dapat mengetahui cerita-cerita sensasi yang didakwa melibatkan Anwar dan Saiful.

Sekali lagi, pastilah tujuannya untuk manfaat politik UMNO juga.

Kenapakah ketika ini RTM pihak begitu pemurah dan ghairah mahu memberi ruang kepada agenda membelasah Anwar sedangkan beliau sudah pun dihukum penjara?

Tidak cukup lagikah kejayaan memenjarakannya selama lima tahun itu?

Tetapi dengan AJK Pas Pusat, Hanipa Maidin sudah menyahut cabaran untuk ikut serta dalam forum atau debat itu, kita tentu ingin mengetahui sama ada ruang di RTM itu masih terbuka atau sebaliknya.

Di sisi yang lain, jika UMNO selama ini mengatakan kes liwat ini adalah hal peribadi antara Anwar dengan Saiful, kenapakah setelah beliau dipenjara dan tidak mampu melawan lagi, serangan dan belasahan yang bertujuan mengaib dan memburuk-burukkannya lebih dahsyat dan tersusun lagi?

Bukankah ia sepatutnya dibiarkan berakhir seadanya saja? Apa lagi yang mahu dibuktikan kepada rakyat dengan pemenjaraan itu?

Kalau alasan adanya pertikaian banyak pihak mengenai hukuman yang diterima Anwar menjadi sebab perlunya Shafee terus diheret dan dijadikan "model produk iklan", pembebasan Razak Baginda daripada tuduhan bersubahat membunuh Altantuya juga dipertikaikan?

Dalam masa yang sama, hukuman mati yang diterima Azilah Hadri dan Sirul Azhar Umar atas tuduhan membunuh model Mongolia itu sedangkan tiada motif diketahui dan siapa yang memberi arahan juga masih misteri, turut menjadi pertikaian ramai?

Kenapa tiada program jelajah atau penerangan ke seluruh negara mahu diadakan?

Berbuih sekali pun mulut pemimpin UMNO berhujah mengatakan tiada unsur politik dalam kes Anwar ini, tetapi yang nyata dan makin difahami oleh ramai orang adalah sebaliknya. Semuanya tersingkap satu demi satu oleh perjalanan masa.

Tidak ada sesiapa lagi, termasuk makcik Felda atau pengundi tua di hujung kampung yang tidak memahami bahawa kepentingan politik adalah segala-galanya kerana setelah jasad Anwar dipenjara, rupa-rupanya pengaruh politiknya juga yang ditakuti. ( SH 19/02/2015)
 
 
23 comments: 

 

Shafee Abdullah dedah butiran kes Liwat II..boleh percaya ka?

Shafee Abdullah dedah butiran kes Liwat II

shafee_abdullah-umno

shafee_abdullah-umno
Ucapan Tan Sri Shafee Abdullah di forum di Kelana Jaya itu turut dipancarkan secara langsung melalui laman web Akademi Kepimpinan Kapten Hussein. Foto Akhi

Peguam kanan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah menggunakan peluang dalam satu forum anjuran Pemuda Umno pada malam ini mendedahkan butiran sensasi berhubung kes Liwat II.

Pendedahannya itu menyebabkan kalangan hadirin merah muka apabila Shafee menceritakan mengenai perbuatan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim ke atas pengadu dalam kes itu, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Malah, Shafee juga menceritakan bahawa Anwar “mencubit puting dada Saiful”.

Ucapannya di forum di Kelana Jaya itu turut dipancarkan secara langsung melalui laman web Akademi Kepimpinan Kapten Hussein.
Menurut peguam itu, Anwar juga bertanya kepada Saiful jika boleh mengadakan hubungan seks pada hari kejadian.

Beliau berkata, soalan itu menunjukkan bahawa kedua-duanya pernah melakukan perbuatan sama sebelum ini.

Menurutnya, Saiful mengaku pernah membuat hubungan seks dengan Anwar sebanyak sembilan kali.

Butiran mengenai perbuatan seksual itu tidak pernah didedahkan di mahkamah terbuka. Keterangan Saiful berhubung perkara itu dibuat secara in camera semasa perbicaraan. 

Aktivis PAS cadang Hadi Awang jadi Mursyidul Am baharu


Saya ingin merujuk kepada laporan akhbar Sinar Harian Online pada 16 Februari 2015 yang bertajuk "Haron Din: Siapa ganti Nik Aziz belum dipilih".

Laporan akhbar tersebut antara lain menyebutkan bahawa Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din menyatakan seperti berikut:


Tidak timbul isu pengganti Nik Aziz sehingga tamat tempoh sesi Majlis Syura Ulamak (MSU) 2011-2015.
Mengikut Perlembagaan PAS jawatan dan tugas mursyidul am PAS secara automatik akan dipangku oleh timbalannya apabila berlaku kematian sehingga  pemilihan dalaman dibuat bagi menentukan individu yang paling layak dipilih menduduki jawatan tersebut.

Kriteria calon Mursyidul Am hendaklah “individu itu mestilah dikenali umum sebagai ahli ilmu, sifat-sifat jelas ketara mendukung prinsip ulama yang diterima umum, berakhlak yang dipanggil hasanah dan tidak kontroversi.

Saya ingin mengulas sedikit berkaitan tiga (3) perkara yang dinyatakan oleh Dato' dr Haron di atas.

1) Tidak timbul isu pengganti sehingga tamat tempoh sesi Majlis Syura Ulamak 2011-2015.

Saya ingin menyatakan bahawa kenyataan tersebut tidak tepat malah bertentangan dengan Perlembagaan PAS. Saya hairan bagaimana seorang yang memegang jawatan timbalan mursyidul am tidak faham atau keliru dengan kedudukan beliau serta Majlis Syura Ulamak di sisi Perlembagaan PAS.

Untuk makluman Datuk Dr Haron, ahli MSU dan seluruh ahli PAS, institusi Majlis Syura Ulama tidak ada tempoh tamat atau penggal pentadbiran seperti Jawatankuasa Kerja PAS Pusat (JKPP) mahupun Dewan-Dewan di dalam PAS.

Majlis Syura Ulamak PAS (MSU) yang ditubuhkan mengikut Fasal 8 Perlembagaan PAS tidak mempunyai jangka hayat tertentu. MSU adalah suatu institusi berpanjangan yang kekal selagi mana Perlembagaan PAS dan PAS itu sendiri wujud. Tidak ada suatu fasal di dalam Perlembagaan PAS mengatakan bahawa MSU mempunyai tempoh hayatnya.

Apa yang diperuntukkan di dalam Perlembagaan hanyalah tempoh hayat seseorang ahli Majlis Syura atau pemegang jawatan di dalam Majlis Syura.

Fasal 8 (5) Perlembagaan PAS menyebutkan bahawa ahli Majlis Syura Ulama itu hendaklah memegang jawatannya selama lima tahun.

Bagaimanapun ahli majlis ini boleh berhenti sebelum cukup tempoh lima tahun dan boleh diberhentikan oleh Majlis Syura yang mempunyai kuasa menentukan kelayakan seseorang ahli mengikut peruntukan ceraian (3) fasal ini dan sebab-sebab seseorang ahli itu patut diberhentikan.

Begitu juga peruntukkan Fasal 8(6) dan Fasal 8(7) yang menyatakan bahawa Mursyidul Am, Timbalan Mursyidul Am dan Setiausaha Majlis Syura Ulama memegang jawatan untuk tempoh lima (5) tahun.

Mursyidul Am, Timbalan Mursyidul Am, Setiausaha dan ahli-ahli MSU hanya berhak memegang jawatan untuk tempoh lima (5) tahun melainkan mereka diperbaharui lantikan mereka oleh pihak yang melantik.

Untuk menjadi Ahli Majlis Syura Ulama, seseorang itu hendaklah dilantik oleh Jawatankuasa Kerja PAS Pusat (JKPP), Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP), Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP), Dewan Muslimat PAS Pusat (DMPP) dan oleh ahli Majlis Syura sendiri.

JKPP dan DUPP masing-masing berhak melantik empat (4) orang ahli MSU manakala DPPP dan DMPP masing-masing berhak melantik dua (2) orang yang membawa kepada jumlah dua belas (12) orang. Seterusnya dua belas (12) ahli yang telah dilantik tadi berhak melantik tidak lebih lima (5) ahli lain melalui mesyuarat mereka.

Jumlah keseluruhan ahli MSU ialah tidak lebih tujuh belas (17) orang. Ini disebutkan di Fasal 8(4) Perlembagaan PAS.

Kemudian seluruh ahli MSU akan bermesyuarat bagi melantik seorang ketua yang dinamakan Mursyidul Am dan seorang timbalan ketua yang dinamakan Timbalan Mursyidul Am.

Kesemua ahli MSU termasuk Mursyidul Am dan Timbalan Mursyidul Am serta Setiausaha MSU memegang jawatan untuk tempoh lima (5) tahun tetapi MSU itu sendiri tiada tamat tempoh kerana ahli-ahli MSU tidak dilantik secara serentak.

Ada di kalangan ahli MSU baru sahaja dilantik tahun ini maka tempoh pegangan jawatan itu tamat dalam masa lima (5) tahun.

Atas sebab itu, MSU tidak ada penggal sesi seperti yang difahami oleh Datuk Dr Haron. Timbalan mursyidul am pun gagal memahami Perlembagaan parti sendiri, sedihnya.

2) Mengikut Perlembagaan PAS, timbalan mursyidul am secara automatik pangku jawatan mursyidul am bila berlaku kekosongan.

Ini adalah kenyataan yang jelas bertentangan dengan Perlembagaan PAS. Saya merujuk kembali kepada peruntukkan Fasal 8(6) Perlembagaan PAS yang menyebutkan seperti berikut:

Seorang Ketua Majlis Syura Ulama yang dikenali sebagai mursyidul am dan seorang timbalannya yang dikenali sebagai timbalan mursyidul am hendaklah dipilih di dalam dan dengan persetujuan mesyuarat Majlis Syura Ulama dari kalangan ahli-ahlinya dan akan memegang jawatan itu selama lima tahun dengan syarat dia boleh berhenti sebelum cukup tempoh tersebut dan boleh diberhentikan dengan persetujuan dua pertiga daripada ahli-ahli Majlis Syura Ulama itu dan boleh diperbaharui perlantikannya setelah tamat tempoh dia memegang jawatan itu.

Seterusnya saya merujuk kepada Fasal 8(8) dan Fasal 9(1) Perlembagaan PAS yang menyebut seperti berikut:

Fasal 8(8) :
Mursyidul am hendaklah mempengerusikan semua mesyuarat-mesyuarat Majlis Syura Ulama. Sekiranya ketiadaan mursyidul am dengan apa-apa sebab sekalipun, tugas mempengerusikan mesyuarat Majlis Syura Ulama itu hendaklah dijalankan oleh timbalan mursyidul am. Jika kedua-duanya berhalangan atas apa-apa sebab, maka mesyuarat Majlis Syura Ulama hendaklah melantik salah seorang dari kalangan ahli-ahlinya untuk mempengerusikan mesyuarat itu.

Fasal 9(1) : Tugas-tugas Majlis Syura Ulama, Mursyidul am;

i) Bertanggungjawab sebagai ketua Majlis Syura Ulama bagi melaksanakan kuasa-kuasa yang diperuntukan dalam Fasal 8 (1)(a), (b) dan (c) Perlembagaan ini.
ii) Menetap dan mempengerusikan mesyuarat-mesyuarat Majlis Syura Ulama.
ii) Mengambil apa-apa jua langkah yang perlu bagi mengawasi dan memelihara Perlembagaan, dasar dan hukum PAS dipatuhi dalam kegiatan, gerakan dan pentadbiran PAS

Untuk perhatian, tidak ada suatu klausa atau fasal khusus menyatakan bahawa dalam ketiadaan mursyidul am, timbalannya akan memangku jawatan tersebut. Apa yang diperuntukkan hanyalah bahawa dalam ketiadaan Mursyidul Am untuk mempengerusikan mesyuarat, maka Timbalan Mursyidul Am boleh menggantikan Mursyidul Am mempengerusikan mesyuarat.

Mempengerusikan mesyuarat bukan bermaksud timbalan mursyidul am memangku jawatan mursyidul am kerana jika dalam ketiadaan timbalan mursyidul am, maka mesyuarat MSU hendaklah melantik salah seorang dari kalangan ahli MSU untuk mempengerusikan mesyuarat.

Jika ahli MSU melantik seseorang ahli lain mempengerusikan mesyuarat MSU, adakah itu bermakna ahli tersebut memangku jawatan mursyidul am? Sudah pasti jawapannya TIDAK. Ahli tersebut hanya bertindak sebagai pengganti pengerusi mesyuarat sahaja bukan sebagai mursyidul am.

Jawatan mursyidul am ialah jawatan tetap milik individu yang dilantik oleh ahli-ahli MSU yang tidak boleh dipangku oleh sesiapa. Mursyidul am tidak seperti jawatan Presiden. Presiden dalam ketiadaannya akan dipangku oleh Timbalan Presiden. Ini jelas disebutkan di dalam Fasal 25 (8) seperti berikut:

Jika sekiranya presiden berhenti atau diberhentikan atau dengan apa-apa jua sebab yang menjadikan ia terhalang daripada memegang jawatannya itu, maka timbalan presiden dengan sendirinya memangku jawatan presiden sehingga presiden itu dapat dipilih semula, atau dapat memegang jawatannya semula.

Seterusnya Fasal 25 (9) menyebutkan seperti berikut :

Jika sekiranya Presiden dan Timbalannya berhenti atau diberhentikan atau dengan apa-apa sebab juapun yang menjadikan mereka terhalang daripada memegang jawatan-jawatan itu, maka salah seorang daripada Naib-Naib Presiden yang dilantik oleh Muktamar Tahunan hendaklah dipilih oleh Jawatankuasa Kerja PAS Pusat untuk memangku jawatan Presiden dan seorang lagi memangku jawatan Timbalan Presiden bagi menjalankan pentadbiran dan kerja-kerja Presiden dan Timbalannya sehingga seorang Presiden dan Timbalan Presiden dapat dipilih semula atau dapat memegang semula jawatannya itu, maka hendaklah dipilih di antara kalangan Ahli-ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat bagi memangku jawatan Naib-Naib Presiden itu sehingga mereka dapat dipilih semula atau dapat memegang jawatan itu semula setelah Presiden dan Timbalannya memegang jawatan mereka semula.

Jika kita perhatikan peruntukkan-peruntukkan tersebut, maka adalah jelas bahawa jawatan mursyidul am tidak seperti jawatan presiden atau timbalan presiden yang boleh dipangku jika jawatan tersebut kosong.

Konsep Perlembagaan dan undang-undang ialah jika dalam suatu peruntukkan disebutkan secara khusus, jika tiada peruntukkan khusus disebutkan dalam fasal yang lain maka ia bermaksud peruntukkan khusus itu yang digunapakai.

Dalam konteks jawatan Mursyidul Am ini adalah jelas tidak diperuntukkan tentang tindakan memangku seperti bagi jawatan presiden maka JELAS bahawa jawatan mursyidul am tidak boleh dipangku.

Dalam situasi sekarang apabila mursyidul am itu mengalami kekosongan, maka ahli MSU hendaklah bermesyuarat melantik seorang mursyidul am yang baru. Tidak boleh dianggap timbalan mursyidul am memangku jawatan mursyidul am kerana Perlembagaan tidak memberikan peruntukkan tersebut.

3) Kriteria calon Mursyidul Am hendaklah “individu itu mestilah dikenali umum sebagai ahli ilmu, sifat-sifat jelas ketara mendukung prinsip ulama yang diterima umum, berakhlak yang dipanggil hasanah dan tidak kontroversi.

Siapa yang layak dilantik sebagai mursyidul am PAS? Perlembagaan PAS tidak menyebutkan kriteria khusus siapa yang layak dilantik sebagai mursyidul am.

Fasal 8(6) Perlembagaan PAS hanya menyebutkan bahawa:-

Seorang ketua Majlis Syura Ulama yang dikenali sebagai mursyidul am dan seorang timbalannya yang dikenali sebagai timbalan mursyidul am hendaklah dipilih dalam dan dengan persetujuan mesyuarat Majlis Syura Ulama tersebut dari kalangan ahli-ahlinya dan akan memegang jawatan itu selama lima tahun.

Peruntukkan ini jelas bahawa mursyidul am itu dilantik oleh ahli MSU di dalam mesyuarat mereka. Maka jelas Perlembagaan memberikan kuasa kepada seluruh ahli MSU untuk melantik siapa yang difikirkan paling layak untuk mengetuai mereka sebagai Mursyidul Am.

Ahli MSU lebih arif untuk menyetahui siapa yang paling layak di antara mereka.

Cuma sebagai cadangan di atas kriteria yang disebutkan oleh Datuk Dr Haron di atas, saya mohon mencadangkan ahli MSU melantik Presiden PAS Datuk Seri Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai mursyidul am PAS yang baru.

Ini kerana presiden ialah individu yang dikenali umum sebagai ahli ilmu, sifat jelas ketara mendukung prinsip ulama yang diterima umum, berakhlak yang dipanggil hasanah dan tidak kontroversi.

Malah Datuk Seri presiden yang memegang jawatan naib ketua ulama sedunia adalah selayaknya diangkat oleh ahli MSU sebagai mursyidul am PAS yang ketiga.

Bagi saya tiada yang lebih layak berbanding Datuk Seri Presiden. Adakah dengan mencadangkan Datuk Seri Presiden ini dianggap menolak Datuk Dr Haron sebagai mursyidul am.

Jawapannya: Ya. Adakah kita semua hendak mengatakan Datuk Dr Haron lebih layak dari segi keilmuan, sifat dan prinsip serta akhlak berbanding Datuk Seri presiden?

Jika kita mengatakan, Ya, maka kita telah merendahkan martabat Datuk Seri presiden yang diiktiraf dunia. Jika Datuk Dr Haron lebih hebat daripada Datuk Seri Presiden, mengapa beliau tidak dilantik sebagai naib ketua ulama dunia?

Dari sudut itu sahaja sudah cukup membuktikan bahawa Datuk Seri presiden adalah insan terlayak diangkat sebagai mursyidul am PAS yang baru.


ZULHAZMI SHARIFF seorang pengamal undang-undang dan aktivis PAS

Tawaran Najib Anwar jadi TPM malukan Muhyiddin

Selepas Nurul Izzah membuka rahsia bahawa Perdana Menteri, Najib Razak pernah menawarkan jawatan Timbalan Perdana Menteri kepada Anwar Ibrahim selepas PRU 13 lalu, kini Rafizi Ramli yang merupakan pemimpin kanan PKR pula tampil mengesahkan kebenarannya.

Beliau yang juga Naib Presiden dan Setiausaha Agung PKR berkata, beserta tawaran itu juga ialah empat jawatan menteri turut ditawarkan kepada Ahli-Ahli Parlimen PKR dengan syarat parti itu perlu memutuskan hubungan dengan Pas dan DAP.

Katanya lagi, perkara itu telah dibawa oleh Anwar dalam mesyuarat PKR tetapi mereka menolaknya kerana berpendapat jika perpaduan nasional ingin dibentuk, ia mestilah melibatkan sama Pas dan DAP kerana kedua-dua parti itu turut menyumbang kejayaan kepada PR meraih 52 peratus undi popular daripada rakyat dalam PRU 13 lalu.

Sebelum ini apabila Nurul Izzah buat pertama kali bercakap mengenai tawaran itu, dua menteri UMNO iaitu Abdul Rahman Dahlan dan Khairy Jamaluddin segera tampil menafikannya.

Abdul Rahman Dahlan mempersoalkan tawaran kepada Anwar yang empat kali berturut-turut kalah dalam pilihanraya umum, sambil meminta Nurul Izzah mengawal dirinya daripada terlalu "berdrama".

KJ pula mempertikaikan kenapa isu tawaran ini hanya didedahkan setelah dua tahun berlalu serta dalam masa yang sama mengatakan tawaran itu tidak memberi manfaat kerana Najib dan BN sudah pun cukup majoriti untuk membentuk kerajaan.

Secara logiknya, apabila Rafizi mengesahkan kebenaran tawaran itu dan mengatakan ianya turut dibincangkan dalam mesyuarat PKR, ia tentulah sesuatu yang benar dan boleh dipercayai.

Ini kerana tidak mungkin Anwar membawa isu tersebut dalam mesyuarat PKR jika tiada tawaran atau beliau sekadar mereka-reka cerita saja. Sudah tentu juga Pas dan DAP tidak tahu menahu mengenai tawaran itu kerana ia hanya khusus dibuat kepada Anwar dan PKR saja.

Walaupun Abdul Rahman Dahlan mengatakannya sebagai drama dan KJ pula mendakwa tawaran itu tidak memberi manfaat kepada BN dan Najib, hakikatnya logiknya tawaran itu memang boleh diterima.

Ini berdasarkan bahawa dalam PRU 13 lalu, BN hanya menang 133 kerusi Parlimen saja daripada 222 kerusi keseluruhannya. Pencapaian Najib dalam pilihanraya yang pertama kali diketuainya bukan saja gagal mencapai majoriti dua pertiga, malah lebih merosot daripada pencapaian 140 kerusi pada pilihanraya 2008.

Jika diimbau, salah satu teriakan kuat Najib dalam kempen PRU 13 lalu ialah keyakinannya untuk memenangi semula majoriti dua pertiga iaitu sekurang-kurangnya 148 kerusi Parlimen.

Malangnya, di sebalik dua pertiga yang diteriak dan digegak-gempitakan ke seluruh negara, di samping bajet besar dilimpahkan dalam pilihanraya itu, pencapaian yang mampu diraih BN hanyalah 133 kerusi saja.

Ia sudah tentu mengundang kecewa Najib. Lihat saja pada malam keputusan itu diumumkan bagaimana Najib begitu kecewa dan meluahkan kekecewaannya kepada pengundi Cina dengan mengatakan keputusan pilihanraya itu menggambarkan berlakunya "tsunami Cina".

Hanya dengan membawa PKR bersama saja dapatkan menjadikan matlamat dua pertiga itu suatu realiti. Jika dicampur BN yang mempunyai 133 kerusi dengan PKR yang ada 30 kerusi, senang-senang impian dua pertiga Najib itu dapat dicapai.

Sudah tentu dengan kerajaan yang ada majoriti dua pertiga, kedudukan Najib menjadi lebih kukuh. Mahathir Mohamad kukuh selama 22 tahun sebagai Perdana Menteri kerana setiap kali pilihanraya beliau tidak pernah gagal memperolehi majoriti dua pertiga.

Pak Lah diturunkan tidak lama selepas pilihanraya 2008 ialah kerana gagal memperolehi majoriti dua pertiga sebagai salah satu puncanya. Sudah menjadi tradisi dalam UMNO, penanda aras kejayaan seseorang Perdana Menteri ialah majoriti dua pertiga.

Kalau KJ mengatakan tawaran jawatan Timbalan Perdana Menteri kepada Anwar sebagaimana yang didedahkan oleh Nurul Izzah itu tidak bermanfaat kepada Najib, beliau barangkali belum cukup arif tentang tradisi dalam UMNO.

Najib sendiri jika mencapai majoriti dua pertiga dalam pilihanraya lalu, pasti tidak muncul suara-suara yang memintanya berundur dan meletakkan jawatan sebagaimana sekarang.

Tetapi sementara semua ini menjadi bualan dan teka-teki ramai, Najib sebagai pihak yang didakwa membuat tawaran itu wajar segera tampil menjelaskan kedudukan sebenarnya.

Semua ingin tahu kebenarannya. Ahli UMNO ingin tahu benarkah tawaran itu pernah dibuat? Rakyat lagilah ingin tahu apakah kerana tawaran itu ditolak menjadi sebab Anwar menghuni penjara ketika ini?

Tentunya juga yang paling ingin tahu ialah Muhyiddin Yassin. Beliau mungkin tertanya-tanya, apakah jika Anwar menerima tawaran itu bermakna negara akan mempunyai dua Timbalan Perdana Menteri atau beliau akan dicampakkan begitu saja?

Sudah hampir seminggu sejak Nurul Izzah mendedahkannya dan kini disahkan pula oleh Rafizi, Najib tidak perlu menunggu lebih lama lagi untuk memberi pencerahan mengenainya.


Artikel dipetik dari blog Shahbudin Husein

Rafizi dedah Najib tawar Anwar jadi TPM


PKR mempertahankan dakwaan bahawa Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim bukan sahaja pernah ditawarkan jawatan timbalan perdana menteri (TPM) selepas pilihan raya umum (PRU) lalu malah ditawarkan empat jawatan menteri.

Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata, tawaran menyertai kerajaan Barisan Nasional (BN) itu dibuat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai langkah rekonsiliasi nasional selepas PRU dengan Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla sebagai orang tengah.

Tawaran itu sebelum ini didedahkan anak sulung Anwar, Nurul Izzah semasa satu ceramah di Pulau Pinang.

Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin mempersoalkan dakwaan itu dan mengatakan kenyataan Nurul itu tidak boleh dipercayai.

"Kenapa buat dakwaan ini selepas dua tahun? Kita (BN) adalah majoriti semasa PRU lalu jadi kenapa kita perlu tawarkan jawatan nombor dua kepada individu yang kalah," soal ketua Pemuda Umno itu.

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan dalam Twitter berkata: "BN tawarkan jawatan TPM kepada Anwar yang kalah empat PRU berturut-turut? Nurul, kawal diri anda! #Drama".

Rafizi hari ini berkata, tawaran Najib itu dibuat dengan syarat PKR perlu memutuskan hubungannya dengan DAP dan PAS.

"Datuk Seri Anwar bawa perkara ini dalam mesyuarat PKR dan pimpinan Pakatan.

"Kami membuat keputusan dan menjelaskan kepada Umno sebarang perpaduan nasional mesti disertai DAP dan PAS kerana ia punca Pakatan menang 52% undi popular. Bermula dari situ timbulnya krisis perpecahan.

"Khairy boleh kata apa saja yang dia mahu tetapi saya tidak rasa Datuk Seri Najib Razak memberitahu kepadanya, malah saya tak rasa Najib membincangkan perkara ini dengan Khairy atau Rahman Dahlan jadi mereka boleh membebel di Twitter sesuka hati mereka," katanya.

Nurul Izzah memberitahu kira-kira 1,000 penyokong di Pulau Pinang pada Ahad lalu yang Anwar setuju untuk berunding dengan Najib mengenai penekanan perpaduan selepas PRU13.

Naib presiden PKR itu berkata, bapanya meletakkan syarat perlu ada usaha membanteras rasuah di setiap peringkat kerajaan persekutuan dan membangkitkan isu ekonomi tetapi usaha itu tidak membuahkan hasil.