0 0 0 1

Amanah terbuka kepada semua dengan bersyarat

 | December 5, 2015
Perlembagaan parti itu menetapkan kriteria sesiapa sahaja yang menghayati dan memahami prinsip-pinsip agama Islam akan diterima
KUALA LUMPUR: Parti Amanah Negara (Amanah) menerima sesiapa sahaja untuk menjadi ahli dan memegang jawatan tinggi dalam parti dengan bersyarat.
Pengarah Strategi Amanah, Dr Dzulkifli Ahmad berkata, perlembagaan parti itu menetapkan kriteria sesiapa sahaja yang menghayati dan memahami prinsip-pinsip agama Islam akan diterima.
“Seseorang itu mesti memahami mendalami pemahaman tentang agama,” katanya ketika ditemui pada Forum Islam dalam Perlembagaan Demokrasi.
Katanya berdasarkan peruntukan itu, isu agama dan bangsa tidak timbul kerana keahlian akan dibuat berdasarkan kriteria.
Jelasnya, kaedah itu sejajar dengan pendekatan yang dibuat Rasulullah SAW sewaktu Baginda mentadbir Madinah di mana konsep “Ummatul Wahidah” dilaksanakan.
Melalui pendekatan itu, katanya, keadilan telah dapat ditegakkan.
Mengulas mengenai sambutan daripada bukan Islam berhubung tawaran keanggotaan yang dibuka Amanah, Dr Dzul berkata ia masih terlalu awal.
“Setakat ini saya tidak tahu, benda ini baru dan first time im saying this,” katanya ketika ditanya berhubung soalan itu.

KHANCAN TIRANA FILEM P RAMLEE. KISAH KUTIP CUKAI MINIT KE 1 JAM :27 MINIT
Kisah samseng kampong nak kutip cukai dari setahun sekali ke sebulan sekali....macam berlaku sekarang ni....

Antara intipati RINGKASAN Ucapan Dato' Husam malam tadi di DEWAN PPK Kota Bharu 4/11/2015. Beliau menyatakan:


1. Urusan pertemuan beliau dengan pihak tertinggi PAS diselesaikan dengan mengemukakan HUJAHNYA secara lisan dan SATU SURAT RASMI DARI INTIPATI YG DIPERBINCANGKAN TELAH DIKEMUKAKAN KEPADA PIHAK BERKENAAN. Beliau mengambil pendekatan memberi peluang PAS PUSAT menyiasat hal aduannya atas konsep yg dijar oleh Presiden PAS yg terdahulu hingga sekarang........Setiap hal yg tidak mmolek...kena tegur.

2. Dipentas tersebut Dato'Husam juga telah mengambil kesempatan "Membayar Hutang" yg didakwa datangnya hutang tersebut datangnya dari salah seorang exco yg bertanggungjawab dalam soal agama sewaktu berucap dimajlis sambutan 60 Tahun PAS. HUSAM dengan tegas mengatakan NAS dan HADIS yg dibawakan oleh EXCO berkenaan adalah tidal LANSUNG tidak relevan dengan apa yg beliau dedahkan kerana apa yg beliau dedahkan adalah ada kebenarannya, Penyelewengan fakta kias yg mula-mula digunakan oleh IBLIS perlu digunakan kepada peristiwa yg relevan.

3. Dato' Husam juga menzahirkan keperihatinannya atas serangan yg menimpa salah seorang kakitangan Pejabat Menteri Besar yg diancam ugut dan kenyataan yg dituduh oleh FACEBOOKER bergelar El-Hariki. Antara persoalan yg Dato' Husam kemukakan:-

a. Bagaimana isi kandung perbincangan yg dianggap sulit sewaktu beliau memberi keterangan kepada PAS PUSAT boleh dibocorkan kepada El-Haraki?

b. Husam juga menegaskan bahawa TIADA PIHAK YG BERJAWATAN DI KERAJAAN PAS yg membekalkan sumber maklumat kepadanya tetapi sumber maklumat itu datangnya dari "JIN" yg turun benci dengan hal-hal yg tidak menyenangkan telah berlaku.

c. Husam menegaskan,Menteri Besar Kelantan perlu lebih prihatin serangan yg telah dikemukakan terhadap kakitangan Pejabat Menteri Besar yg bernama Syazwan. Pembelaan dan siasatan perlu dijalankan dengan penuh adil oleh Pejabat Menteri Besar Kelantan.

4. Dato' Husam juga telah melahirkan rasa yg kurang menyenangkan apabila perlantikan jawatan di sebagai Pengarah Urus Setia Penerangan Kerajaan Negeri Kelantan yg bernama Saari Mamat yg besannya adalah EXCO PENERANGAN yg jelas ada konflik kepentingan yg telah menuduh beliau di applikasi whatapps sebagai seorang pelaku khalwat. Menteri Besar Kelantan dipohon meneliti perlantikan yg dianggap salah berdasarkan HUBUNGAN PERIBADI ANTARA MEREKA BERDUA!

5. Dengan jelas diakhir UCAPAN beliau,husam telah menasihati agar NAS dan Hadis yg berkenaan dengan pembocoran rahsia dizaman nabi dan NAS yg mengenai HUDUD perlu diteliti dan berhati-hati penggunaanya. Yg jelas kata beliau,PAS TELAH DITIPU OLEH UMNO DALAM MASALAH HUDUD!

6. Diakhirnya,Husam mengingatkan Nik Abduh lebih berhati-hati dalam pengucapannya terutama dengan pertanyaan NIK ABDUH disalah satu ceramahnya di TERENGANU, "MANA LEBIH BAIK DITIPU DENGAN MENIPU?" Apakah Abduh tidak sekolah? Kedua-duanya tidak patut dilakukan!

Dato'Husam menutup ucapannya dengan berjanji untuk mengadakan lagi pertemuan dengan RAKYAT KELANTAN DAN AKAN DIEDARKAN SURAT CINTA YG BELIAU KEMUKAKAN KEPADA PAS PUSAT JIKA SEKIRANYA TIDAK ADA TINDAKAN SUSULAN OLEH PIHAK BERKENAAN. Beliau juga menzahirkan kebimbangan tentang bagaimana UMNO telah dianggap TIPU PAS dalam isu HUDUD!

HUTANG BELIAU DIANGGAP TELAH DIBAYAR KEPADA MEREKA YG TELAH MENJADIKAN BELIAU BERHUTANG!.

SIRI KENAIKAN HARGA: JANGAN BUAT RAKYAT MEMBERONTAK

MUHYIDDIN AKAN BERI UCAPAN KEPADA PENYOKONG 7 DISEMBER INI