Terkini :- Tawaran terbuka kepada Presiden Pas Tuan Guru haji hadi Awang agar bersama sama UMNO menentang Dap

Terkini :- Tawaran terbuka kepada Presiden Pas Tuan Guru haji hadi Awang agar bersama sama UMNO menentang Dap
Posted by ASI Post on Tuesday, June 9, 2015

KLIK  pada ASI Post

PAS perlu keluar Pakatan atau diketawakan

PAS perlu keluar Pakatan atau diketawakan

pixelection21
KUALA LUMPUR, 9 JUN: Peguam PAS Mohamed Hanipa Maidin hari ini menyatakan PAS perlu keluar Pakatan demi ‘mempertahankan jati diri’ parti berkenaan.

HANIFAH MAIDIN
Peguam PAS Hanipa Maidin
Menurut Hanipa, jati diri PAS akhir-akhir ini banyak dipersoalkan golongan proulama yang mendakwa  toleransi parti berkenaan dengan DAP sudah melepasi tahap dibenarkan Islam.

Kata Ahli Parlimen Sepang itu, pendirian Dewan Ulama kepada DAP dapat dilihat kepada kenyataan  ketuanya, Datuk Dr Mahfoz Mohamed yang menyatakan golongan progresif tidak arif dengan dasar PAS  dan sering menghalang keputusan dengan fakta bernas.
Justeru ujar beliau, PAS yang kini dikuasai golongan konservatif tidak wajar berundur selepas membuat  ketetapan memutuskan hubungan dengan DAP.

“Jika tidak, PAS akan diketawakan kerana tidak berpegang dengan prinsip,” katanya.

Menurut Hanipa, tanpa kumpulan sederhana dalam PAS ketika ini, parti itu sepatutnya tidak mempunyai masalah untuk meneruskan visi dan misi seperti diingini.

“Kalau mereka tidak berani bertegas dengan pendirian mereka seperti yang dijelmakan dalam muktamar lalu dan masih mahu terus bersama Pakatan mereka pasti akan ditertawakan.

“Maka satu satunya jalan bagi mempertahankan jati diri PAS, kepimpinan baru wajar berani, tegas dan konsisten mempertahankan prinsip perjuangan dan satu satunya jalan bagi merealisasikan hal tersebut ialah dengan keluar daripada Pakatan secara hormat,” jelas Hanipa lagi. – Roketkini.com

Kerana berdua lebih baik

Kerana berdua lebih baik

Salah satu kain rentang yang pernah dinaikkan di Kuala Lumpur.
(Salah satu kain rentang yang pernah dinaikkan di Kuala Lumpur)
Senario terkini politik negara adalah sesuatu yang sudah dijangka. Ramai yang meramalkan akan ada sesuatu untuk menggugat Pakatan Rakyat ini.

Akhirnya, perkara yang dibimbangi itu menjadi kenyataan. Betapa caca-marbanya keadaan PAS kini pada era pascamuktamar 2015. Perhimpunan yang sepatutnya mengukuhkan PR menjadi medan serangan bertali arus ahli parti itu kepada rakan sendiri.
Pada masa sama, PAS sebagai parti pembangkang, tiada sekelumit pun serangan khas buat agensi 1MDB atau perdana menteri.
PAS untuk semua?
PAS untuk semua?

Buat penyokong PR, pastinya ini tragedi mengerikan. Para pemerhati politik pastinya kecewa besar dengan kebobrokan ini.
Tatkala UMNO dan BN terlalu lemah dengan krisis keyakinan rakyat dan masalah dalaman, sesetengah pemimpin pembangkang pula terhegeh-hegeh mahu menyulam cinta dengan mereka.

Negatif dan kecewa. Perasaan begitu dikongsi bukan saja ahli PAS malah orang ramai secara umum, termasuk kumpulan atas pagar.
Kesepakatan yang dibina sejak 8 Mac 2008 bergoncang lagi untuk kesekian kalinya. Cuma kali ini gegarannya luar biasa.

Namun pada setiap masalah pasti ada hikmahnya. Sisi positifnya masih ada. Mungkin wujud harapan baru untuk PAS dan UMNO. Mungkin takdir tertulis bahawa akan wujud kerajaan perpaduan atau perpaduan PAS dan UMNO. Gabungan ini bakal menjadi koalisi paling popular.

Gabungan PAS dan UMNO

Manakan tidak. Jika dihitung-hitung populasi negara, 60 peratus rakyat Malaysia adalah Islam dan Melayu. Jumlah ini sudah cukup untuk menguasai ruang parlimen dan membentuk kerajaan. Undi popular untuk gabungan PAS dan UMNO barangkali boleh meningkat sehingga ke 58 peratus.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Ia suatu percaturan yang cukup hebat, malah PAS akan mendapat kerusi yang lebih banyak daripada bergabung dengan PR. UMNO pula pasti akan menyerahkan kerusi mereka yang di kawasan pedalaman kepada PAS. UMNO akan bertumpu kerusi kawasan separa bandar dan bandar.

Dalam keadaan begitu, modus operandi PAS adalah mudah saja. PAS hanya perlu menarik undi orang Islam. Pengundi lain boleh saja disiku dan lututkan. Paling tidak, PAS boleh menjentik saja mereka ini seperti diilhamkan seorang ahli Jawatankuasa PAS Pusat dulu.

Bagi UMNO, kewujudan BN mungkin tidak lagi sepenting dulu. Apa perlunya gabungan pelbagai parti jika UMNO sudah memiliki parti sehebat PAS? Biarkan saja parti lain menumpang belas ihsan dengan satu dua kerusi.

Kerajaan Perpaduan?

Gabungan bersama PAS lebih bahagia, pengundi alim boleh mengundi PAS, manakala yang tebal semangat Melayu, boleh mengundi UMNO. Bukankah ini perpaduan bangsa dan agama yang diidam-idamkan? Bukankah ini yang diidamkan oleh kedua-dua parti ini?

Oh ya, kalau penyatuan ini berjaya, peluang PAS untuk menjadi menteri besar di Terengganu, Kedah dan Kelantan akan menjadi kenyataan. Dakwah juga akan diperluaskan ke setiap negeri tanpa halangan.

Masakan UMNO akan menghalang mereka. Mereka sudah berpadu. Inilah hikmah yang bakal terjadi jika penyatuan PAS UMNO menjadi kenyataan. Seperti pepatah Inggeris, (cuba mencari pepatah Arab untuk nampak Islamik tetapi gagal), “If you can’t beat them, join them”.

Mungkin inilah strategi pascamuktamar. Gabungan bersama UMNO akan membuahkan hasil mahsul yang lumayan dan habuan berlipat ganda dari Pulau Pinang dan Selangor. Jawatan pula pastinya melimpah-ruah dan hal ini baik untuk mereka untuk berdakwah nanti.

Soal ekonomi dan tadbir urus, PAS boleh serahkan kepada UMNO yang menguruskannya. Mereka pun lebih mahir dan tidaklah sejahat Firaun, Cuma sedikit nakal sahaja. – Roketkini.com

USTAZ ABDULLAH AKUI DAP BENARKAN BANYAK KULIAH

Ust PAS mengaku DAP di Penang bagus tak seperti UMNO di Kedah sekarang....
Posted by Amizudin Ahmat on Monday, June 8, 2015

Kami Rakyat Sarawak Mahu Taib Berundur

 
 
 
Ini Kisah lawak jenaka, cuma admin x sampai hati nak gelak. Pilihanraya lepas bekas do Dalat dari pbb/Barisan nasional melawan calon PKR Hj Jalil di Balingian.  
 
Calon Bn pergila ke rumah panjang Iban rumah seruji di Balingian ni dan menjanjikan akan memberi tong biru 1 Malaysia Barisan nasional di mana walaupun zaman sudah 2014 penduduk nya masih mandi air yg kotor dan bertakung. Kira Okla dpt tong biru.
 
Tapi janji dulu. Maka diberikan kpd mereka replika tong biru.
Hujung nya, sampai cerita ini di tulis.. Ia masih lagi REPLIKA... 

PS: tempat ini adalah kubu Pehin seri Tun Taib Mahmud dahulu.
Bn lebih minat minyak, emas dan Arang Batu di Balingian dr membantu rakyatnya

SUDAH ADA AHLI PAS LETAK JAWATANG DAN KE AHLIANG

DAP dan PAS Selangor ‘cerai talak tiga’, kata exco kanan-TMI

DAP dan PAS Selangor ‘cerai talak tiga’, kata exco kanan


Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Teng Chang Khim menegaskan jika PAS berhasrat terus bersama dalam kerajaan negeri Selangor, mereka perlu mematuhi suara majoriti iaitu gabungan DAP dan PKR. – Gambar fail The Malaysian Insider, 9 Jun, 2015. 
 
Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Teng Chang Khim menegaskan jika PAS berhasrat terus bersama dalam kerajaan negeri Selangor, mereka perlu mematuhi suara majoriti iaitu gabungan DAP dan PKR. – Gambar fail The Malaysian Insider, 9 Jun, 2015.
 
Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) Selangor Datuk Teng Chang Khim menyifatkan hubungan PAS dan DAP kini seperti pasangan suami isteri yang sudah berpisah dengan talak tiga.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) DAP itu berkata jika PAS berhasrat untuk terus bersama dalam kerajaan negeri Selangor, mereka perlu mematuhi suara majoriti iaitu gabungan DAP dan PKR.

"Sudah cerai talak tiga, takkan boleh tidur sebantal lagi. Dulu rakan sama taraf, sekarang kedudukan seperti rakan kongsi majoriti dan minoriti.


“Sekiranya PAS masih berhasrat mengekalkan jawatan dalam kerajaan Selangor, mereka hendaklah mengakui dan menerima hakikat yang parti itu tidak boleh lagi menjadi penentu dasar. "Sebaliknya mematuhi semua keputusan dasar kerajaan negeri yang dianggotai DAP dan PKR," katanya seperti dilaporkan akhbar Sinar Harian hari ini.

Teng berkata jika PAS tidak dapat menerima hakikat itu maka pemimpin parti Islam seharusnya meninggalkan barisan kepimpinan negeri.

Katanya, PAS akan membuat tindakan paling keji jika bergabung dengan Umno kerana parti Melayu itu sudah pun ditolak di Selangor.

“Usaha bergabung dengan Umno adalah mengkhianati rakyat. Bahkan terdapat Adun PAS yang bermaruah tidak akan bersetuju dengan penggabungan PAS dan Umno di Selangor.

"Gabungan PAS dan Umno tidak akan berjaya kerana tiada majoriti,” katanya seperti dilaporkan akhbar itu.
Muktamar PAS yang berakhir pada Sabtu meluluskan usul Dewan Ulama tanpa bahas bagi memutuskan hubungan dengan DAP tetapi masih kekal dalam Pakatan Rakyat  (PR).

Walaupun terdapat perwakilan yang mahu usul berkenaan dibahaskan di muktamar namun ia dibimbangi alan mencetuskan kontroversi dan salah faham dalam PR. – 9 Jun, 2015.

BERGAMBAR : WAN AZIZAH BERSAMA RAKYAT DI SABAH


 Menziarahi keluarga Valerian Joannes, di Kg Bundu Tuhan..beliau adalah mountain guide yang terkorban akibat gempa bumi..
 
 Menziarahi dan bertemu dengan ibu kepada Joseph Salungin, seorang lagi mountain guide yang menjadi mangsa..sempat beramah mesra dengan rakyat Sabah yang hadir sama.. 


 
Bertemu dengan saudara Christopher bersama rakannya yang membantu selamatkan 137 orang pendaki Gunung Kinabalu..kebetulan terjumpa dengan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau & Air, Dr Maximus Ongkili..


 

 
 

 

 
Keratan akhbar ketika lawatan Wan Azizah di Sabah

DI TUDUH BERBAGAI OLEH PRO ULAMAK

Pemimpin dituduh agen dap, kafir, jebon,anwaris, erdoganis, barua, tolol...walau di caci dan dihina, kmulah pejuang rakyat yg sebenar...pemimpin ku dulu kini dan selamanya...
Hormat # Sang Kelembai
Like · Comme


Sekarang saya dapat melihat.... kata Mat Sabu....

Setiap orang atau kumpulan yang ingin mempertahankan jawatan dalam PAS sama ada di Dewan Ulama, Pemuda dan Muslimat termasuk AJK Pusat berhak menonjolkan kerja dan prestasi mereka.

 Mereka yang mempertahankan jawatan atau kedudukan cuba menonjolkan prestasi mereka sepanjang mereka memegang jawatan.

 Mereka yang ingin mengambil alih atau menawarkan diri untuk berkhidmat dengan memegang jawatan akan menonjolkan idea baru dan mendedahkan kelemahan dan prestasi mereka yang sedang memegang jawatan.

 Semua kerja-kerja itu adalah perkara atau perbuatan biasa dalam sesuatu organisasi atau parti.

 Sekelompok pemimpin dan ahli PAS cuba mempertikaikan timbalan presiden PAS dan beberapa orang, antara mereka Salehuddin Ayob, Husam Musa, Mahfoz Omar, Dr Hatta Ramli, Suhaizan Kayat, Dr Mariah Mahmud, Hanifa Maidin, Khalid Samad dan beberapa orang lagi tidak menjunjung dan mempertahan kepimpinan ulama.

 Bagi saya tuduhan itu adalah perkara biasa dan pihak yang kena tuduh cuba menjawab dengan berbagai cara.

 Kemudian mereka di kumpul dalam kumpulan ('Jebon') dan antiulama.

 Lebih jauh mereka juga dituduh lebih walak dan taat pemimpin-pemimpin dari parti lain sama ada PKR atau DAP.

 Tuduhan mencurah-curah

 Tuduhan-tuduhan itu dicurahkan melalui Majlis Multaqa, Nekad dan tuduhan tidak membela presiden ketika beliau diserang oleh DAP.

 Saya menjadi sasaran utama kerana dituduh tidak membela presiden dalam krisis menteri besar Selangor dan hadapi DAP.

 Kecam mengecam antara pimpinan PAS dan DAP hampir sudah tidak terkawal lagi. Tulisan dan pandangan pemimpin supaya PAS putus hubungan dengan DAP dan bersedia untuk 'bersendirian'.

 Kemuncaknya, bila mursyidul am dalam ucapan perasmian Muktamar Dewan Ulama pada 3 Jun 2015 lalu menegaskan bahawa syarat tahalluf (kerjasama) dengan DAP telah rosak dan tamat.

 Usul Muktamar Dewan Ulamak diluluskan pada hari yang sama telah mendapat sokongan 100 peratus dari perwakilan supaya PAS putuskan hubungan dengan DAP.

 Lebih kurang 10.30 malam pada 4 Jun 2015 keputusan pemilihan muktamar di ketahui di mana Mohd Sabu, Salehuddin Ayub, Mahfuz Omar, Husam Musa, Hanifa Maidin, Dr Hatta, Dr Mariah dan lain-lain semuanya tewas.

 Seminggu sebelum itu presiden telah memberi pandangan bahawa ahli PAS boleh pilih sama ada memilih mereka yang dilihat mewakili DAP atau yang pertahan dasar.

 Mereka yang dilabelkan tunduk kepada DAP dan "Anwarinas" semua tewas belaka.

 Pembina telah dinyahkan

 Dalam muktamar pada 6 Jun 2015, usul untuk putus hubungan dengan DAP diterima tanpa bahas. Usul itu daripada kawasan Tumpat dan Dewan Ulama.

 Bila usul itu diluluskan, ia menjadi gempar. Bagaimana kedudukan penjawat jawatan di Pulau Pinang yang paling terkesan?

 Dan bagaimana pula kedudukan PAS dan anggotanya di Selangor-kerajaan negeri, exco, jawatan-jawatan berkaitan yang dianggarkan lebih dari 5,000 yang terlibat.

 Dalam ucapan penggulungan pada 6 Jun 2015, saya mengambil keputusan meletak semua jawatan yang bersangkutan dengan kerajaan Pulau Pinang yang dipimpin oleh DAP.

 Sekarang saya dapat melihat – menggunakan, melabel, menuduh orang itu alat itu, suruhan itu ini, Anwarinas, agen DAP hanyalah alat untuk mencapai kedudukan.

 Dah dapat kedudukan, cuba cari jalan untuk berbaik semula dengan DAP. Orang yang bersama membina Pakatan Rakyat dari awal telah dinyahkan.

 Kedudukan jawatan paling kejar? Moga Allah SWT memberi petunjuk kepada kita semua.

MOHAMAD SABU 
bekas timbalan presiden PAS.~ malaysiakini.com 

UCAPAN MAT SABU..


Demi pembaharuan, PAS perlu laksanakan ketetapan Muktamar

Demi pembaharuan, PAS perlu laksanakan ketetapan Muktamar

Demi pembaharuan, PAS perlu laksanakan ketetapan Muktamar

Demi pembaharuan, PAS perlu laksanakan ketetapan Muktamar

PAS perlu melaksanakan usul Dewan Ulama yang mahu parti Islam itu memutuskan kerjasama dengan DAP, bagi memperlihatkan mereka tidak tunduk kepada parti sekular itu dan 
memperlihatkannya parti yang bermaruah, kata Khalid Samad.

Bekas ahli jawatankuasa PAS Pusat itu berkata, parti juga perlu melaksanakan usul berkenaan bagi memperlihatkan perbezaan di antara kepimbinan baru dan lama.

“Untuk mengotakan semangat di sebalik usul itu dan supaya PAS tidak dituduh tunduk pada DAP, kemaruk jawatan serta sebagai parti yang tidak bermaruah, hasrat usul tersebut perlu dilaksanakan.
“Maka biarlah tindakan tegas dan berani, meletakkan harapan hanya pada Allah. Berani kerana benar dan yakin Allah bersama pihak yang benar,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Khalid berkata keputusan pemilihan parti kali ini disifatkannya satu ‘rombakan menyeluruh’ yang sememangnya sudah lama diusahakan pimpinan yang menggelar diri mereka sebagai ‘pro-ulama’ di dalam PAS.

Katanya, dengan tercapainya ‘pembersihan’ ini, maka rakyat dan ahli menunggu untuk melihat perbezaan, samada dalam pendekatan, kaedah, hala tuju atau apa jua, antara pimpinan baru dan pimpinan lama.
“Keinginan untuk perbezaan ini merupakan sebab dan justifikasi terhadap usaha gigih yang dilakukan sepanjang beberapa bulan untuk menjatuhkan pimpinan lama dan menaikkan pimpinan baru.

“Amat mengecewakan sekiranya selepas berusaha dengan begitu gigih dan matlamat tercapai, akhirnya tiada sebarang perbezaan kecuali retorik semata-mata,” katanya.

Ahli Parlimen Shah Alam itu berkata pimpinan baru wajib diberikan ruang seluas-luasnya untuk melaksanakan pembaharuan pendekatan, kaedah, hala tuju atau apa jua yang diinginkan ke arah mengukuhkan PAS dan Pakatan Rakyat (PR).

Katanya, pendekatan yang digunakannya sedikit berbeza dengan kepimpinan baru, maka menggunakan kaedah itu mungkin beliau tidak dapat memberikan khidmat terbaik.

“Saya sudah membuat pendirian saya tidak akan mencampuri apa jua hal kepimpinan parti kerana khuatir akan menjadi penghalang kepada apa yang diingini.

“Ini adalah yang terbaik, lebih-lebih lagi apabila apa yang diidamkan sebenarnya tidak saya ketahui,” katanya.

Pemilihan PAS pada Sabtu menyaksikan golongan progresif dalam parti itu tidak menjadi pilihan perwakilan sebaliknya membariskan golongan konservatif dalam kebanyakan jawatan yang dipertandingkan.

Pemimpin PAS yang pro PR rata-rata disingkitkan bermula daripada Mohamad Sabu sebagai timbalan presiden, Datuk Husam Musa dan Salahudin Ayub di peringkat naib presiden.

Suara Pakatan Daily