Najib, Rosmah terbang bercuti ke LA, Sydney?

Najib, Rosmah terbang bercuti ke LA, Sydney?

KUALA LUMPUR 1 Jan: Gosip atau cakap-cakap politik, barangkali ada kebenarannya, apatah lagi jika ia ditulis atau dibicarakan oleh individu yang memiliki hubungan rapat dengan ahli-ahli politik.
Tokoh wartawan, A Kadir Jasin, dalam tulisan di blognya pada 30 Disember lalu menimbulkan soalan ke mana perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor ketika sambutan tahun baru.
Najib RosmahDalam tulisannya, Kadir menulis- ketika orang ramai berhimpun di Dataran Merdeka bagi memprotes kenaikan harga barang dan kos sara hidup, Najib tiada di Malaysia untuk mendengar tuntutan mereka.

“Ketika penunjuk perasaan, menentang kerajaan, menuntut itu dan ini, mereka perlu tahu bahawa perdana menteri, Mohd Najib Abdul Razak, tiada di sini untuk mendengar tuntutan mereka secara langsung,” tulis Kadir diblognya, kadirjasin.blogspot.com.

Menurut Kadir, maklumat diperolehi menyatakan Najib berada di luar negara ketika sambutan tahun baru walaupun pada awalnya dinafikan kumpulan ‘Penasihat Komunikasi Najib’ (CAG).

Katanya, dalam satu kiriman di blognya bertajuk “Wanita Chief and the Grandmaster” pada 11 Disember lalu, seorang bernama Zainol memberi komen Najib dan isterinya, bercuti ke Los Angeles (LA) dan terbang ke Sydney, Australia sempena tahun baru.

“…Dia kata Najib akan pergi cuti di LA dengan Isteri… Mereka terbang dari LA ke Sydney nak tengok matahari naik di Sydney.

“Jam itu kita masih tidor di Malaysia. Lepas itu mereka akan terbang dari Sydney pergi ke Las Vegas untuk tengok kali kedua matahari naik. Sebab Amerika satu hari lambat dari Australia,” komen itu dipetik Kadir.

Menurut Kadir, beliau mengirimkan pesanan ringkas (SMS) kepada ‘anggota CAG’ untuk bertanyakan kebenaran perkara itu, namun ia dinafikan.

Bagi mengesahkan ia bukan sekadar gossip atau fitnah, Kadir  pada 30 Disember lalu mengirim SMS kepada Setiausaha Najib, Tengku Sharifuddin Tengku Ahmad yang mengesahkan Najib ke luar negara dan tugasnya diambil alih oleh timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Kadir menambah, beliau juga bertanya kepada editor dua buah akhbar, salah seorangnya juga anggota ‘CAG’ melalui SMS, bagi mengetahui sekiranya ada kenyataan rasmi dibuat.

Editor berkenaan kemudian mengesahkan bahawa tiada kenyataan rasmi dikeluarkan, namun enggan namanya dipetik.

Kadir yang sebelum ini dianggap bekas orang kuat  Tun Mahathir Mohamad mencuri perhatian apabila menyindir Najib dan isterinya, Rosmah Mansor di blognya.

Secara sinis beliau mencadangkan Rosmah dilantik ke jawatan menteri, malah ke jawatan perdana menteri kerana peranannya mengambil tugas menteri-menteri kabinet.

Ia ekoran pujian Najib terhadap isterinya itu pada Perhimpunan Agung Umno awal Disember lalu, selepas mendapat kritikan menggunakan jet kerajaan untuk lawatan peribadi ke luar negara.


Tulisan Kadir itu, dilihat oleh ramai pemerhati politik sebagai serangan awal terhadap kepimpinan Najib dan mewakili pandangan bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.Turunkan Najib kalau tak turun harga barang – Rafizi

Turunkan Najib kalau tak turun harga barang – Rafizi

NajibKUALA LUMPUR 1 JAN: Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli memberi amaran supaya Perdana Menteri kerajaan minoriti, Datuk Seri Najib Tun menurunkan harga barangan segera.
Menyifatkan tahun 2014 sebagai tahun paling teruk dalam sejarah Malaysia, Rafizi menyeru anak muda bersedia untuk terus melawan kezaliman pemerintahan Barisan Nasional.
“Najib potong RM1,600 dari gajinya. Tapi ambil berpuluh juta dari wang kita dan kuncu-kuncunya membazirkan wang rakyat.
“Najib, Rosmah dan Barisan Nasional tidak kenal bahasa baik. Mereka hanya kenal bahasa demonstrasi seperti hari ini,” kata Rafizi ketika ditemui di himpunan Turun di Dataran Merdeka, malam tadi.
raf
Rafizi berucap di Dataran Merdeka
Beberapa hari lalu, Rafizi dalam satu kenyataan medianya berkata, Jabatan Perdana Menteri (JPM) masih mempunyai sejumlah RM6.8 bilion simpanan dana misteri meskipun Perdana Menteri mengumumkan pemotongan 10 peratus elaun bulanan.
Tindakan tersebut menurutnya hanya satu reaksi kerajaan bagi meredakan kemarahan rakyat berikutan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan baru-baru ini.

SIAPA DR ABDUL RAHIM GHOUSE-SIRI YANG MENDEDAHKAN PENGLIBATAN BELIAU DALAM GERAKAN REFORMASI SEHINGGA SEKARANG

Siri-siri yang akan mendedahkan pengalaman,pendirian,peranan beliau dalam era Reformasi sehingga sekarang.Banyak pihak yang meletakkan beliau sebagai seorang jutawan yang akhirnya menjadi pelarian kerana adanya mainan politik antara Mahathir dan Anwar hingga ke hari ini.

Namun generasi muda perlu memahami dan mengenali siapa Dr Abdul Rahim Ghouse dan peranan beliau di dalam war room PKR , Ahli-ahli Umno mengetahui beliau ketika dizaman Mahathir dan Anwar Ibrahim, namun generasi muda kini tertanya-tanya apakah peranan beliau disebalik tabir.

Pihak crew WRLR akan mendedahkan siapakah Dr Abdul Rahim Ghouse dan apakah peranan beliau semasa beliau  berada diluar negara akibat dari tekanan regim Mahathir.

TUNGGU.

SIRI AKHIR : SEORANG YANG GILA GLAMOUR DAN TAMAK
Ia akhirnya masih menunjukkan bahawa tidak semua orang mungkin mentafsirkan filem sebagai satu pengajaran moral, dengan cara yang nampaknya dicadangkan oleh Rosmah Mansor.

Malah , filem Wolf  Of The Wall Street mungkin menjadi kejayaan untuk alasan yang menunjukkan bahawa  ia merupakan seorang yang amat gilakan  glamourises  dan sangat tamak , perbelanjaan yang tinggi, kesombongan dan perbuatan yang songsang melampau.

Orang-orang akan tertarik untuk menonton Leonardo di Caprio  yang membuat  duit berbilion-bilion dollar dalam menerima tawaran dalam bentuk rasuah dan terlibat dalam tingkah laku yang tidak bermoral , tidak diajar tentang kejahatan mengsonglap wang  yang begitu besar tetapi untuk melarikan diri  dari  dunia yang  mempercayai  kekayaan tidak terhad.

Filem-filem seperti ini, ia secara meluas berhujah , tidak membawa mesej Krismas. Sebaliknya mereka merosakkan dan mereka menggalakkan lebih ramai orang untuk mencuba nasib mereka dalam dunia kewangan yang tidak bertanggungjawab.'glamour' of greed

Ini adalah bagaimana majalah GQ merumuskan projek:
' glamor ' dan  tamak
"Apabila Wall Street keluar pada tahun 1987, ia terkenal dan bagaimana inspirasin  orang-orang tertentu untuk pergi ke dalam perbankan, walaupun perkara  itu buruk .

Dengan itu, apa yang ada dalam fikiran, dan ramai yang mudah terpengaruh mungkin mahu menjauhkan diri dari Martin Scorsese The Wolf Of Wall Street: dari filem bercorak trailer sahaja, terdapat cukup aksi yang memaparkan  seseorang yang   suka mempamerkan  kekayaan untuk memacu krisis kewangan .

Strippers , masih mampu memandu  Ferrari, kapal layar  ,perbelanjaan sebanyak  $ 26,000 untuk parti dan makanan (" ia adalah satu pihak pihak ") dan mempunyai wang yang cukup untuk menenggelamkan  kapal layar dan masih mempunyai banyak ganti dan kewangan .


Persembahan juga dilihat luar biasa, dengan Yunus Hill terutamanya , begitu menarik perhatian sebagai pembantu naif Leonardo DiCaprio .Dimana perlumbaaan bagi merebut  Oscar tahun depan sudah berada dalam perancangan. "

Oleh yang demikian. Oleh kerana keuntungan box office  dibahagikan  beramai- untuk pengeluaran ini , berdasarkan sikap tamak dan tidak bermoral , Red Granite Pictures tetap akan berdiri dengan  tiadanya perubahan sikap melainkan sikap  tamak dan haloba , dan ianya hanya akan berjaya jika melainkan ianya menentang arus.

Memandangkan kekayaan yang didapati haram, hidup yang suka mempamerkan kekayaan  dan pautan perniagaan misteri yang menyokong sekian banyak wang daripada rejim pemerintah BN Malaysia , ia pasti semua  orang akan menceritakan sebagai topik yang sesuai untuk menjelaskan bagaimana  syarikat filem Red Granite menceburkan diri ke dalam perniagaan perfileman.
Walaupun apa sekali pun , ironi yang pastinya ialah pada terkenalnya sikap boros  Rosmah Mansor.


With Adam Scott from Red Granite's first money spinner "Friends With Kids"

Dengan Adam Scott dari "kepala  pemusing wang" yang  utama Red Granite ini " Kawan Dengan Kanak-kanak."