SIJIL PALSU, POLIS SABAH TUTUP MATA?

sabahdaily

Posted by admin | Friday, August 13, 2010


Print
ShareThis

SEKALI lagi tindakan khianat beberapa Ketua Masyarakat Kaum Anak Negeri Sabah yang bertugas di Mahkamah Anak Negeri Kota Kinabalu, tanpa mengikut prosedur Mahkamah Anak Negeri telah memberikan Sijil Anak Negeri kepada mereka yang tidak layak, terbongkar.

Kandungan Notis bersama afidavit berikrar difailkan oleh Mantan Ketua Daerah Sandakan OKK Hassnar Hj Ebrahim, peniaga bumiputra dan seorang aktivis masyarakat, memperlihatkan bahawa kegiatan mengeluarkan Sijil Anak Negeri kepada golongan taukeh berbangsa Cina berada di tahap amat bahaya kerana ianya berupa bencana dan boleh merosakkan masa hadapan serta ekonomi kaum bumiputera di Negeri Sabah.

OKK Hassnar yang memfailkan sendiri permohonan supaya Sijil Anak Negeri yang kononnya telah dikeluarkan kepada penama, Hon Chung Lip, seorang taukeh berbangsa Cina atas sebab lelaki tersebut bukan seorang anak negeri berasal daripada Sabah.

Antara fakta terkandung dalam Afidavit berikrarnya, OKK Hassnar menyatakan beberapa keping tanah yang telah lebih awal dibelinya telah diceroboh oleh lelaki berbangsa Cina tersebut yang juga telah mengambil kesemua geran bagi tanah-tanah yang telah dibeli olehnya itu, dipohon di bawah syarat geran NT, seterusnya dipindahmilik kepada nama HON CHUNG LIP.Sebagai menyokong permohonan penyemakannya, OKK Hassnar mengeksibitkan beberapa dokumen terutama Sijil Lahir Hon Chung Lip yang mencatatkan keturunan ibu dan bapanya adalah Cina.

Sementara itu, OKK Hassnar juga turut mengeksibitkan satu penghakiman dibuat oleh seorang Hakim daripada Mahkamah Tinggi Sandakan yang menyebut, setelah membicarakan satu kes guaman membabitkan Hon Chung Lip, beliau telah menemui fakta bahawa Hon Chung Lip yang juga bergelar ‘Dato’ bukan seorang Anak Negeri yang layak memiliki tanah di bawah syarat NT.

Nota Prosiding bersama salinan penghakiman oleh Yang Arif Yew Jen Kie, Hakim Mahkamah Tinggi Sandakan, berada dalam simpanan Sabahkini.net, merekodkan bahawa Hon Chung Lip dalam keterangan bersumpah diberikan olehnya sendiri dia lahir di Negara China. Kedua ibu bapanya adalah warga negara China dan walaupun dia bukan seorang Anak Negeri berasal dari Sabah Dato’ tersebut memiliki satu Sijil Anak Negeri bernombor 243/81.

Berikut adalah petikan daripada testimoni Dato’ Hon Chung Lip ketika disoal di Mahkamah Tinggi Sandakan;

Q714 : Referring to page 483 Bundle B. This is your Anak Negeri Certificate?
HON CHUNG LIP: Yes.
Q715 : Were both your parents born in Sabah ?
HON CHUNG LIP: No, both parents were born in China.
Q716 : How then did you get this native certificate ?
HON CHUNG LIP: Through my friend.
Q717 : You would not have had the legal right to be issued with this certificate, is that correct?
HON CHUNG LIP: Correct.

Terjemahan nota prosiding di atas iaitu apabila ditanya bagaimana dia mendapat Sijil Anak Negeri tersebut Dato’ Hon Chung Lip berkata bahawa sijil yang digunapakai olehnya telah diurus dan diberikan kepadanya oleh seorang kawan; membawa maksud dia tidak pernah memohon dan tidak pernah berkunjung ke Mahkamah Anak Negeri.

Sijil anak negeri yang digunakan olehnya untuk memperdaya pejabat tanah adalah dokumen yang diperolehi olehnya melalui cara yang melanggar prosedur Mahkamah Anak Negeri.

OKK Hassnar dipetik berkata kepada Krew Sabahkini.net bahawa sudah tiba masanya isu pemilikan dan penggunaan Sijili Anak Negeri oleh para taukeh yang tidak layak disiasat oleh SPRM kerana Polis, terutama di bawah kepimpinan Pesuruhjaya Polis Sabah sekarang, Datuk Noor Rashid Ibrahim jelas tidak profesional, tidak efektif dalam menangani jenayah penipuan seumpama ini.

“Sejak dahulu lagi, Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan (Datuk Hajiji) berkata, penggunaan Sijil Anak Negeri Palsu akan dirujuk kepada Polis, namun sejak Noor Rashid menyandang jawatan Pesuruhjaya Polis Sabah, tidak ada walau satu kes rampas tanah milik kaum bumiputera Sabah telah diambil tindakan walaupun bukti dikemukannya mencukupi,” tegas OKK Hassnar yang mencemuh polis kerana asyik berkata akan siasat dan ambil tindakan, tetapi sehingga sekarang para taukeh yang secara terang-terangan mengguna Sijil Anak Negeri Palsu masih bebas berkeliaran.

“Faham faham sahajalah,” tambah OKK Hassnar sambil menyerahkan suntingan akhbar Daily Express bertajuk ‘Sabah Was Heaven For Many Retired Cops’.

Oleh: ZIELAH A (sabahkini)

KIT SIANG BANTAH LANJUTKAN KONTRAK IGP

Ahli parlimen Ipoh Timur itu yang lantang membantah perlanjutan kontrak Musa tahun lalu berkata ketua polis negara yang baru diperlukan bagi menyuntik pasukan itu dengan dinamisme dan tenaga baru serta tahu hala tujunya.

Jika tidak, katannya pasukan itu sukar melaksanakan tiga fungsi asasnya - iaitu memastikan kadar jenayah yang rendah, menghapuskan rasuah dan melindung hak asasi manusia.

Lim berkata melanjutkan kontrak Musa adalah satu penghinaan kepada pasukan polis kerana ia menggambarkan seolah-olah mereka kekurangan pemimpin yang berkelayakan untuk mengisi jawatan berkenaan.

“Malaysia mempunyai 100,000 anggota polis dan sukar dipercayai dari kelompok berkenaan tidak ada seorangpun yang mempunyai ciri-ciri kepimpinan sehingga Perdana Menteri tidak dapat memilih seorang daripada 100 pegawai teratas...untuk layak dijadikan sebagai IGP baru,” katanya.


SUMBER MALAYSIAKINI

HUKUMAN MATI MEMBUANG BAYI PATUT DILAKSANAKAN SECEPAT MUNGKIN

SEPATUTNYA SUDAH LAMA DI LAKSANAKAN..NAMUN MASIH BELUM TERLAMBAT UNTUK MENCEGAH PERBUATAN INI.KERAJAAN PATUT MEMBERI PERHATIAN DI SAMPING USAHA MENCEGAHNYA DAPAT DI LAKSANAKAN DENGAN LEBIH KETAT.
BUKAN SEKADAR HUKUMAN SAHAJA,,NAMUN PROGRAM KESEDARAN UNTUK REMAJA JUGA PERLU DI PERBANYAKKAN.

IBUBAPA JUGA PATUT DI SALAHKAN JIKA INI BERLAKU KERANA TERLALU MEMBERI KEPERCAYAAN KEPADA ANAK-ANAKA SELAIN MENGAMBIL SIKAP LEPAS TANGAN DALAM MENANGANI MASALAH SOSIAL ANAK-ANAK.


KUALA LUMPUR 12 Ogos – Kabinet mengarahkan supaya mana-mana individu yang terlibat dalam kes pembuangan bayi disiasat mengikut Kanun Keseksaan iaitu perbuatan membunuh atau percubaan bunuh.

Arahan itu meminta polis supaya menyiasat sesiapa yang membuang bayi sehingga menyebabkan kematian bayi di bawah Seksyen 302 kanun tersebut yang jika sabit kesalahan boleh dihukum mati mandatori.

Selain itu, mereka juga boleh didakwa atas kesalahan percubaan membunuh atau menyebabkan kematian di bawah kanun yang sama.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil (gambar) berkata, penguatkuasaan siasatan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan itu mendapat persetujuan Jemaah Menteri semalam.

Menurutnya, penguatkuasaan mengikut seksyen tersebut membuktikan kerajaan serius mengekang gejala pembuangan bayi daripada berleluasa.

“Saya telah berbincang dengan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein supaya Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjalankan penyiasatan kes pembunuhan bayi mengikut Kanun Keseksaan.

“Kementerian juga akan menerima pakai penukaran perkataan ‘buang bayi’ kepada ‘pembunuhan bayi’. Ini amaran keras bahawa bayi bukannya dilahirkan untuk dibunuh sesuka hati,” katanya.

Beliau ditemui selepas merasmikan program Penyerahan Bantuan Khas Perbendaharaan dengan nilai bantuan RM2,657,010 kepada 59 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di kementeriannya di sini hari ini.

Shahrizat berkata, pihaknya juga akan meminta PDRM menggunakan kaedah ujian asid deoksiribonukleik (DNA) kepada kes-kes tertentu supaya ibu dan bapa kepada bayi yang tidak berdosa dihadapkan ke mahkamah.

Menurutnya, ujian DNA ini penting supaya lelaki yang tidak bertanggungjawab sehingga menyebabkan berlakunya kes hamil luar nikah tidak akan dibiarkan lepas tetapi akan turut didakwa.

Beliau percaya dengan hukuman lebih keras ini dapat mengatasi gejala pembuangan bayi yang sehingga hari ini mencecah 60 kes.

Tambah beliau, sebelum ini kementerian hanya menggunakan pendekatan kebajikan yang mana ia selari dengan matlamatnya termasuk menangani isu pembuangan bayi.

“Selama enam bulan ini, kementerian melaksanakan pelbagai program termasuk ke institusi pengajian tinggi awam dan swasta untuk mendidik mahasiswa supaya bersama menangani gejala yang makin meruncing ini,” katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Shahrizat meminta kerjasama NGO yang menerima bantuan kewangan supaya tidak lupa meletakkan logo dan nama kementerian yang telah membantu menjayakan program mereka.

SAYA HARUS TERUS BERJUANG


lawatan di Permatang Pauh baru-baru ini,7&8 Ogos .Masyarakat Permatanag Pauh memandang Anwar adalah ikon kepada perjuangan menegakkan keadilan dan reformasi negara.WRLRGAMBAR BAWAH) Dari Blog ASD dan juga facebook YB Sim


Dilahirkan pada 10 Ogos 1947, Datuk Seri Anwar Ibrahim seorang ahli politik yang sangat berpengaruh. Bertindak sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen, beliua merupakan satu-satunya warga Malaysia yang pernah tersenarai dalam 100 orang yang dikatakan paling berpengaruh didunia oleh majalah Time 2008.

Pada awal pembabitannya dalam politik, beliau adalah ‘anak didik’ Tun Dr. Mahathir Mohammmad didalam UMNO dan Barisan Nasional. Kemudian beliau tampil sebagai seorang pengkritik paling lantang terhadap kerajaan setelah dipecat daripada UMNO pada 1998.

Pernah dijatuhi hukuman penjara, menjalani tempoh larangan berpolitik, dituduh ejen Yahudi dan dikecam pelbagai pihak namun tidak mematahkan semangatnya untuk berjuang dalam politik khususnya Pakatan Rakyat. Dalam usia 63 tahun, beliau masih gagah walaupun menghadapi tekanan politik dari segenap sisi.

Pelbagai kecaman dan tuduhan diterima, ditambah pula dengan factor kesihatan, adakah Dato Seri merasakan sedang berhadapan dengan situasi amat sukar sekarang? Bagaimana Dato Seri menghadapinya?

Anwar : Saya menggangap situasi ini sebagai menimba pengalaman. Saya tidak boleh menafikan bahawa soal tekanan ini melelahkan juga kerana saya tidak terfikir pemimpin Melayu UMNO akan melakukan sejauh ini kepada saya

Kalau ditanya adakah sukar bagi saya? Ya Sukar, Apakah saya ada pilihan? Ya, saya tidak menpunyai pilihan, saya tahu risikonya.

Tidak ada manusia yang mahu dimalukan hari-hari. Malah tidak ada manusia yang umurnya sudah melebihi 60 tahun mahu disumbat kepenjara. Saya tidak fikir akan dipukul dan diaibkan setiap hari melalui media malah tidak pernah terkecualipun. Saya tidak menjangka keadaan akan menjadi seperti sekarang.

Tetapi saya bersyukur, tidak semua masyarakat terpengaruh dengan apa yang diberitakan. Ada yang menilai, ada yang menerima dan ada yang menolak.Pengalaman lalu itu sangat berharga bagi saya.

Pada usia 60-an Dato Seri Nampak gagah dan bersemangat dalam politik, apakah Dato Seri tidak dihimpit dengan masaalah kesihatan?

Anwar : Soal kesihatan, Alhamdulillah. Isteri saya doctor dan dia memang menitikberatkan soal kesihatan dan pemakanan saya. Pagi minum air panas dan madu. Memang boring breakfast pasal dia kata madu itu saja yang dia benarkan, madu yang lain tak boleh (sambil ketawa). Cuma bahagian belakang saya yang masih terasa sakit akibat kecederaan dalam tahanan dulu, iaitu agak lenguh, kalau naik tangga saya kena berhati-hati dan lebih selesa berpaut.

Pilihanraya ke13 adalah penentu sejauh mana pengaruh perjuangan Pakatan Rakyat. Adakah Dato Seri meletakkan PRU ini sebagai matlamat misi Pakatan Rakyat mengambil alih pemerintahan Negara?

Anwar : Berdasarkan scenario politik sekarang, saya yakin PR akan memperoleh apa yang disasarkan. Kalau kita tengok situasi yang berlaku, saya Nampak UMNO begitu sukar untuk mempertahankan kerajaan mereka sekarang. Sebab itu bila kita sentuh isu Felda mereka gentar.

Mereka belum menjawabpun isu itu, malah mereka sedang hangat pula memperkatakan tentang kerajaan perpaduan UMNO dan PAS. Usaha itu memperlihatkan seolah-olah UMNO begitu berhempas pulas untuk memecahkan perpaduan antara PAS dan PR.

Kenapa mereka buat begitu adalah kerana UMNO tahu, sukar untuk mereka mempertahankan kerajaan yang mereka ada sekarang dalam pilihanraya umum akan datang.

Walaupun UMNO menafikan tapi kita nampak usaha itu, kerana itu saya yakin perjuangan PR dalam pilihanraya umum akan datang akan membuahkan hasil, Insyaallah..

Kita akan mempertingkatkan program penerangan kepada akar umbi.

Apa pandangan Dato Seri tentang pilihanraya masakini serta tekanan yang dihadapi PR dalam menghadapi PRU13?

Anwar : Nak kata system pilihanraya sekarang tidak menipu, sukar. Kita semua tahu dan maklum isu ini terutamanya pengendalian undi pos dan pengecualian terhadap ratusan ribu rakyat kita diluar Negara yang tidak dibenarkan mengundi. Itu semua menggambarkan ketirisan dalam pilihanraya. Tapi saya yakin, kita masih ada kekuatan. Kita bertawakal dan ambil keputusan secara bijak dan kita laksanakan.

Kalau ikut pertimbangan yang ada, saya tak fikir UMNO boleh menghalang seratus peratus kemaraan PR dalam pilihanraya umum yang akan datang.

Soal tekanan yang dihadapi, saya akui PR menghadapi tekanan yang lebih keras. Strategi UMNO yang mempergunakan taktik kekangan media dan halangan menjalankan ceramah sedikit menekan usaha kita

Umpamanya seperti apa yang berlaku di Port Dickson baru-baru ini, proses mendapatkan permit ceramah amat sukar. Begitu juga dengan penguasaan media-media di Malaysia. Kalau kita lihat sekarang media didominasi oleh sebelah pihak.

Apa yang dilakukan terhadap Suara Keadilan contohnya, tapi saya faham masaalah dan tekanan yang dihadapi pihak media juga. Jadi saya serah kepada kebijaksanaan media itu sendiri dan saya percaya dengan kebebasan media.

Apakah Dato Seri melihat kepimpinan Perdana Menteri sekarang mempunyai keterbukaan kepada media?

Anwar : Keadaan telah berubah, kerana untuk beri kekangan kepada media seperti dulu agak susah. Najib lebih cenderung dipandang liberal dan demokratik. Tetapi untuk member kekangan danlarangan kepada media tidak mudah, umpamanya seperti Suara Keadilan.

Saya akui selepas Tun Abdullah Ahmad Badawi memerintah, ada sedikit ruang kepada kebebasan media, tetapi kepada media arus perdana mereka kekangan itu kelihatan lebih keras dari dulu, masih ada usaha untuk menyekat mereka kelihatan.

Saya boleh agak terutama kepada berita-berita tertentu. Keadaan ini juga memaksa kerajaan UMNO menerima kenyataan baru dan reality politik yang ada sekarang.

Maksud Dato Seri?

Anwar : Saya melihat ada berita dipaparkan Sinar Harian yang dilihat sebagai berani, iaitu menyiarkan kenyataan positif tentang saya, saya kira itu agak bahaya dan fobia bagi kerajaan Persekutuan.

Saya kenal tokoh-tokoh didalam UMNO ini tetapi saya bersyukur walau apa pun yang mereka lakukan ianya tidak terlalu menganggu saya.

Berhadapan dengan UMNO saya perlu bersedia apabila etika dan kebenaran tidak dipedulikan. Tidak perlu gundah gulana, saya kena bersedia menghadapi rasuah media. Saya berdoa moga-moga kalian (Media) dapat menjalankan tugas dengan baik.


Wawancara asal telah disiarkan oleh Sinar Harian Edisi Cetak pada 16 Julai yang lalu.
Jutaan Terima Kasih diucapkan kepada Saudara Fathil HA Setiausaha Kerja PKR Permatang Pauh yang memberikan kerjasama...

Modal keluar dari Malaysia - di mana?

terjemahan dari blog anillnetto

WP menyapa Kotak icon
X
Hello there! Jika anda baru di sini, anda mungkin ingin melanggan RSS feed untuk update pada topik ini.
0 Diggs digg

Banyak yang telah dikatakan tentang arus keluar modal dari Malaysia. Tapi di mana tepatnya syarikat pelaburan di Malaysia?

10 besar tujuan pelaburan Malaysia tahun 2009 adalah:

 1. Singapura - RM5.8 bilion
 2. Hong Kong - RM4.3b
 3. Mauritius - RM3.4b
 4. Indonesia - RM2.2b
 5. Belanda - RM1.9b
 6. Amerika Syarikat - RM1.9b
 7. Cayman Islands () -! RM1.8b
 8. Thailand - RM1.3b
 9. Inggeris - RM1.0b
 10. Bahamas () -! RM0.9b

Dalam hal sektor, pelaburan berada di:

 • perkhidmatan (46 peratus) iaitu minyak dan gas, perbankan dan perkhidmatan telekomunikasi;
 • minyak dan gas (38 peratus) dan
 • perkilangan (6 peratus) - terutama kegiatan hulu dan hilir dalam sektor minyak sawit

Maklumat ini terkandung dalam jawapan dari Perdagangan Antarabangsa dan Jabatan Perindustrian dalam menjawab pertanyaan lisan dibesarkan di Parlimen oleh ahli parlimen untuk Segambut Lim Lip Eng pada 30 Jun 2010.

(Dikunjungi 442 kali, 442 kali gambar dilihat minggu ini)

Posting berkaitan:

MALAYSIA BUKAN NEGARA YANG DAPAT MEMBAHAGIAKAN ANDA

Gallup survey results published in Forbes.


Sebuah badan survei Gallup global menunjukkan bahawa Malaysia adalah menurun dalam senarai "negara bahagia '.

Responden diminta bagaimana mereka merasakan hari sebelumnya dan harus mengandaikan "apakah mereka merasa baik-berehat, dihormati, bebas dari rasa sakit dan intelektual terlibat".

Denmark adalah 'paling bahagia' negara di dunia, mengikut keputusan kajian Gallup yang diterbitkan oleh majalah Forbes.

Kedudukan di antara negara-negara Asia Tenggara adalah sebagai berikut:

79 - Thailand
81 - Singapura
85 - Indonesia
91 - Burma (dan Bangladesh)
94 - Malaysia dan Filipina
96 - Vietnam
130 - Laos
148 - Kemboja

Apakah yang menjelaskan stres wajah di sekitar kita? Lapan puluh peratus daripada Malaysia diklasifikasikan sebagai 'berjuang'. Yang telah menempatkan kami dalam tempat 19 dalam kaji selidik jika negara kedudukan dalam hal peratusan tertinggi orang yang berjuang.

Forbes mengatakan bahawa Gallup yang telah menyelidik mendapati hubungan antara tahap pendapatan dan kebahagiaan.

Saya pikir link yang sebenarnya adalah antara keadilan sosial dan kebahagiaan.

Banyak negara terobsesi dengan pertumbuhan KDNK sebagai ukuran over-riding kejayaan kebangsaan.

Wikipedia menjelaskan langkah alternatif, "Kebahagiaan Nasional Kasar" (GNH), yang digunakan di Bhutan:

Seperti penunjuk psikologi dan sosial, GNH agak lebih mudah untuk negara daripada untuk mendefinisikan dengan presisi matematik. Meskipun demikian, ia berfungsi sebagai visi persatuan untuk proses perancangan lima tahun Bhutan dan semua dokumen-dokumen perancangan yang telah diturunkan oleh panduan dan rancangan pembangunan ekonomi negara. Usulan dasar di Bhutan harus lulus ulasan GNH berdasarkan kenyataan kesan GNH yang mirip di alam dengan Kenyataan Kesan Persekitaran diperlukan untuk pembangunan di ASIslam dalam landasan mencapai matlamat duniawi dan akirat menunjukkan bahawa pembangunan yang menguntungkan masyarakat manusia berlaku ketika material dan pembangunan spiritual berlaku berdampingan untuk melengkapi dan mengukuhkan antara satu sama lain.

Empat tiang GNH adalah:

* Mempromosikan pembangunan berterusan,
* Pelestarian dan promosi nilai-nilai budaya,
* Pelestarian alam sekitar, dan
* Pembentukan kerajaan yang baik.

Pada peringkat umum, konsep GNH adalah Transcultural-bangsa tidak perlu Buddha untuk nilai pembangunan yang berterusan, integriti budaya, pemuliharaan ekosistem, dan tata pemerintahan yang baik.

Bukankah sudah saatnya kita mula melihat kekurangan yang jelas dari KDNK sebagai ukuran kejayaan, terutama bila tidak mengira akaun degradasi lingkungan, tingkat stres yang tinggi dan penyakit mental, jenayah meningkat, jurang gender yang lebar, jurang pendapatan, banyaknya rasuah, penyalahgunaan hak asasi manusia dan kurangnya kebebasan sivil dan politik?


Sedikit pandangan penulis mengenai agama di ubahsuai kerana islam mementingkan dunia dan akhirat.

(function() { var d = document, w = window; w

HUSAM MUSA : Kontraktor Lambat Dibayar Projek Aksb Lambat Siap?

  Kontraktor Lambat Dibayar Projek Aksb Lambat Siap? - Masalah Air Jadi Lambat Selesai 1. Lambat bayar tuntutan kerja - boleh menyebabka...