SIAPA NGOK, SIAPA NGEK, TAHULAH NASIB BILA ANWAR JADI PM


Presiden PKR dan bakal Perdana Menteri ke-8, Anwar Ibrahim mahu anggota parti mengabaikan satu dua orang dalam parti itu yang disifatkannya sudah tidak relevan lagi.
Sebaliknya, tegas beliau, mereka hendaklah lebih mengutamakan kepada agenda rakyat.
“Tumpu kepada agenda rakyat, satu dua orang ngok-ngek ngok-ngek ini biarlah, not relevant.
“Mana boleh dapat sokongan 100 percent, you ketua cabang, you pun tak 100 percent orang sokong, samalah saya presiden.
“Adakah ini satu masalah? Kamu ada 90 peratus sokongan (ahli akar umbi) parti dan pimpinan. Jadi sebab itu saya nak minta 90 percent tetapkan suara rakyat, suara Keadilan (PKR),” katanya lagi.
Siapakah mereka yang dimaksudkan Anwar itu?
Siapa ngok?
Adakah ia Azmin Ali?
Siapa pula ngek?
Adakah ia Zuraidah Kamaruddin?
Sampai bila mereka mahu terus ngok ngek dalam parti?
Sedarkah mereka bahawa mereka hanya mewakili kelompok 10 percent saja?
Adakah bila Anwar jadi Perdana Menteri nanti, mereka mampu untuk terus ngok ngek lagi? (ShahbudinHusin 03/11/2019)

Jika guna hujah Tuan Ibrahim, PAS dan UMNO pun patut diharamkan


Kenyataan Media oleh Ketua DAPSY Johor, Sheikh Umar Bagharib Ali

Berhubung cadangan PAS agar parti DAP diharamkan berdasarkan tiga sebab yang diberikan oleh Timbalan Presiden parti itu, Tuan Ibrahim Tuan Man, saya menyifatkannya sebagai suatu cadangan yang sangat tidak beretika.

Dari ketiga-tiga contoh yang beliau berikan itu, ia tidak boleh dijadikan sandaran kukuh untuk cadangan tersebut kerana dakwaan beliau itu boleh disiasat, malah ianya kini sedang dalam siasatan pihak berkuasa. Kita perlu menunggu laporan siasatan, ada undang-undang yang perlu dihormati oleh semua pihak.

Parti PAS seharusnya menumpukan usaha kerjasama politik mereka dengan UMNO, daripada sibuk mengganggu tugas-tugas pihak berkuasa yang sedang menyiasat, sebaliknya PAS seolah-olah sedang mendahului tugas polis. Ini sangat tidak beretika.

Jika saranan PAS mahu mengharamkan DAP atas hujah-hujah itu, saya kira UMNO dan PAS juga boleh diharamkan jika kita mengupas kembali sejarah parti-parti ini yang juga pernah menghuru-harakan negara.

Kita dapat lihat bagaimana kesan ‘Amanat Haji Hadi’ kepada ahli parti, penyokong dan masyarakat hingga hubungan masyarakat dan keluarga menjadi retak dan rosak akibat pengaruh ‘amanat’ itu. Hingga berlaku solat dua imam, perpecahan hubungan suami isteri, hingga berlaku serangan-serangan fizikal ketika itu. Kerajaan boleh saja mengharamkan PAS, tetapi tidak berlaku sedemikian.

Begitu juga dengan UMNO, kita semua dapat lihat bagaimana pemimpin-pemimpin elit mereka menggunakan kedudukan mereka menjarah harta rakyat hingga licin-licau. Elit-elit parti UMNO ini jugalah yang dipeluk oleh PAS, mereka ini juga yang membiakkan fahaman-fahaman perkauman sempit dalam setiap aktiviti politik mereka, di sekolah, di universiti hatta dalam jabatan kerajaan. Doktrinasi perkauman sempit UMNO ini membuat anggota masyarakat jadi kacau-bilau. 

Tetapi dari sejarah-sejarah ini, adakah wajar UMNO dan PAS juga diharamkan? Kita berpolitik ada etika. Ada perkara bersifat politik yang hanya berbeza pendapat dan pendekatan. Berlawan pun ada etika didalam gelanggang, hormatilah etika itu. Apatah lagi kita muslim, ada tauladan yang boleh kita ambil contoh iaitu Nabi SAW

PDRM, SPRM, MANA DIA SIASATAN TERHADAP HISHAMUDDIN HUSSEIN DAN AZMIN ?1. Kenyataan PATRIOT oleh Presidennya Datuk Mohd Arshad Raji hari ini menggesa siasatan dilakukan segera terhadap Bekas Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishamudin Hussein berasas dan perlu dipandang serius.
2. Isu pembelian 6 helikopter McDonnell Douglas pada tahun 2016 berharga 300juta itu memperlihatkan beberapa ciri2 yang jelas berlaku penyelewengan, salahguna kuasa dan urustadbir yang amat buruk dan memalukan.Ianya juga amat menjijikkan kerana ratusan juta wang rakyat terlibat.
3. Pada Mei lalu Jawatankuasa Siasatan Tadhir Iris, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK) dalam satu laporan berhubung projek ‘ land swap’ Kementerian Pertahanan menyatakan campurtangan keterlaluan demi kepentingan politik telah berlaku termasuk di era Hishamuddin menjadi Menteri Pertahanan.
4. Persoalannya sekarang mengapa tiada sebarang laporan dan tindakan lanjut berhubung kes2 tersebut?
5. Situasi yang sama berlaku didalam kes membabitkan Dato Seri Azmin Ali.Kes jenayah seks yang menampilkan dakwaan jelas seorang individu bersama bukti video terus sepi tanpa berita.
6. Mengapa PDRM dan SPRM bertindak pantas dalam kes2 lain tetapi tidak kepada kes2 yang membabitkan dua pemimpin politik ini?
7. Seharusnya wujud keperluan menyegerakan siasatan (urgency) didalam kes2 yang membabitkan kedua mereka setelah nama mereka ditampilkan didalam Parlimen berkomplot mengganggu gugat kerajaan sedia ada dengan usaha menubuhkan sebuah kerajaan baru melalui pintu belakang.
8. Usaha mengganggu gugat kerajaan melalui pintu belakang adalah jenayah politik jijik kelompok elit politik disaat negara dan rakyat menghadapi suasana ekonomi yang parah.
9. Kita mempunyai alasan untuk mempercayai Hishamudin dan Azmin mempunyai motif menyelamatkan diri mereka sendiri daripada dakwaan jenayah rasuah dan seks dengan menggugat kestabilan kerajaan.
10. PDRM dan SPRM, antara institusi penting yang menjalankan proses keadilan dan menjamin kestabilan kerajaan seharusnya bertindak pantas terhadap kedua mereka tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya.
11. Apakah PDRM dan SPRM sudah menjadi alat dan perkakas kepada pemimpin politik dan bertindak atas motif politik?
12. Kebimbangan kita berasas kerana jelas kedua2 pemimpin politik ini sepertinya dilindungi daripada sebarang tindakan undang2 oleh PDRM dan SPRM sendiri.
13. Kita juga berhak merasa curiga apabila dalam keadaan bekas PM Najib diburu dan didakwa habis2an , Hishamuddin sekutu paling rapat bekas PM itu lepas bebas walaupun sudah ada beberapa laporan penyelewengan dan salahguna kuasa terhadapnya. Apakah Hishamudin mendapat layanan berbeza kerana beliau bukan sahaja rapat dengan PM dahulu tetapi juga rapat dengan PM sekarang?(Laporan kolum akhbar the Star 18 Okt 2019 menyatakan pertemuan yang kerap antara PM Mahathir dan Hishamudin.)
14. Dengan latarbelakang ini semua, apakah salah untuk kita mendakwa PDRM dan SPRM adalah alat dan perkakas politik? Dan kalau tidak, maka buktikan dengan menyiasat dan bawa ke pengadilan segera Hishamudin dan Azmin.
Mohamad Ezam Mohd Nor
2 Nov 2019, 5 Rabiul Awal 1441H

AKTIVITI DSAI SEPANJANG MINGGU


31, oktober 2019

https://www.facebook.com/anwaribrahim.keadilan/videos/1476927762469699/?t=0

Selalu saya sebut bahawa soal penguasaan Bahasa Kebangsaan tidak harus dikompromi oleh sesiapa sahaja yang bergelar rakyat Malaysia. Gesaan ini juga terpakai kepada pimpinan dan ahli-ahli Parlimen dalam semua kalangan kaum dan etnik. Dalam masa yang sama juga, penguasaan bahasa lain seperti Inggeris dan Mandarin tak boleh dikesampingkan. Apa pendapat semua?


31 oktober 2019
Penguasaan terhadap perubahan digital adalah penting untuk mengukuhkan ekonomi Malaysia di samping bantu menjana pendapatan buat golongan miskin dan tercicir. Saya menjemput anda untuk bersama-sama dalam Digital Futures Conference pada hujung minggu ini di KL.
Sarjana tempatan dan dari seluruh pelusuk dunia akan bersama meneroka kedinamikan teknologi dan masa depan. Ini perlu dilakukan dengan kritis, terutamanya berkaitan aspek teknologi yang akan memberi kesan ke atas bisnes, masyarakat, agama dan budaya. Cendekiawan semasa Ziauddin Sardar akan turut bersama menyampaikan ucapan.

Tiada penerangan foto disediakan.


KONVENSYEN KEADILAN WILAYAH PERSEKUTUAN
#KonvensyenKEADILAN2019 ruang untuk wakil anak muda, wanita, ahli akademik dan masyarakat madani melontarkan idea untuk KEADILAN selepas lebih setahun pentadbiran Kerajaan Persekutuan Pakatan Harapan.
Senarai Pemidato Khas:
1. Wakil Anak Muda, MUHAMMAD SYAHMI
2. ketua Dasar Sosial UNICEF, STEPHEN BARRET
3. ketua Pegawai Eksekutif IDEAS, ALI SALMAN
4. Wakil Wanita, ANDIK ELIESKUSMIRAN AMIRUDIN
Pemidato pimpinan kanan KEADILAN:
1. Presiden, ANWAR IBRAHIM
2. Ketua Wanita, HANIZA TALHA
3. Setiausaha Pengelola, NIK NAZMI NIK AHMAD
4. Pengerusi Wilayah, ZAHIR HASSAN

Menghadiri Konvensyen KEADILAN Wilayah Persekutuan hari ini di Dewan Tunku Abdul Rahman Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC).
Dalam ucapan saya tekankan kepada pimpinan untuk memimpin secara adil dan tidak menyalahgunakan kuasa yang telah diamanahkan oleh rakyat.
Imej mungkin mengandungi: 1 orang, tersenyum, cermin mata dan rakaman dekat
Imej mungkin mengandungi: 7 orang, orang senyum
Imej mungkin mengandungi: 2 orang, orang di atas pentas, orang berdiri, orang ramai dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang, orang ramai dan dalaman

Klinik Kesihatan Percuma Port Dickson
Hampir 300 orang hari ini telah menjalani pemeriksaan serta mendapatkan rawatan secara percuma di Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Port Dickson.
Program Klinik Kesihatan Percuma ini dianjurkan oleh Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Port Dickson dengan kerjasama Klinik Pakar Perubatan USIM.
Turut hadir memberi sokongan ialah Ketua Polis Daerah Port Dickson Supt. Aidi Sham Mohamed serta wakil-wakil MPKK Port Dickson.
Bagi pihak Pusat Khidmat Rakyat Port Dickson, kami mengucapkan terima kasih dan setinggi-tinggi penghargaan kepada Klinik Pakar Kesihatan USIM yang diketuai oleh Dr Radzniwan A Rashid serta pasukan yang komited hadir pada hari ini.

Imej mungkin mengandungi: 1 orang, tersenyum, duduk
Imej mungkin mengandungi: 1 orang, berdiri dan duduk
Imej mungkin mengandungi: 7 orang, orang duduk dan orang berdiri
Imej mungkin mengandungi: 1 orang, duduk
Imej mungkin mengandungi: 1 orang, duduk
Imej mungkin mengandungi: 4 orang, orang berdiri dan orang duduk
Imej mungkin mengandungi: 2 orang


Hadir ke majlis Rumah Terbuka Deepavali di Banting. Turut hadir Ahli Parlimen Kuala Langat Dr Xavier Jayakumar. Semoga perayaan Deepavali terus memperkukuh kerukunan dan jamak budaya di Malaysia.

Imej mungkin mengandungi: 11 orang, orang berdiri

Imej mungkin mengandungi: 5 orang, orang senyum, orang berdiri dan jambang
Imej mungkin mengandungi: 7 orang, orang senyum, orang berdiri, kanak-kanak dan luaran