NI PERSEPSI TIPU APA PULAK NI.

 RMS. 


Kampung Melayu terbesar diMalaysia dan didunia adalah Gugusan Manjoi.. ni bukan klik bait tapi fakta.


Apa bendalah MCA nak bantah, lainlah jika kawasan majoriti  Cina seperti di Menglembu..





APA HAL LAK KO NIM...

 


Tetiba DAP pula kena ambil tindakan tegas..

My lord.. gila ke apa..??


Apa kaitan dgn DAP..??

Ni bukan kes pukul OKU..




WALAUN KALAU TAK PAHAM GUNA GOOGLE TRANSLATE..-LEBAI PENYAMUN.Terengganu govt agency chief held in RM900,000 bribery probe


-

MACC says the director and another man allegedly took the money to help a consultancy firm secure a project and approve its development plans.

13
Shares
Total Views: 1,867
Free Malaysia Today
MACC said the two suspects have been remanded for six days to assist in the investigation. (Bernama pic)

PETALING JAYA
A director of a Terengganu government agency is one of two men remanded for allegedly soliciting and accepting a RM900,000 bribe to help a consultancy firm secure a project and approve its development plans.

Magistrate Sharifah Amierda Shasha Amir Shariffuddin issued the six-day remand order today at the Kemaman magistrates’ court, Bernama reported.

A source said the two suspects, in their 40s, were detained at about 3pm yesterday when they went to the Kemaman MACC office to give their statements.

Another person was detained yesterday in relation to the case but was later released on bail.

“The suspects are believed to have committed the offence between 2015 and 2020, accepting bribes in cash and through bank transfers to accounts belonging to the suspects and one of their siblings,” the source said.

Terengganu MACC chief Hazrul Shazreen Abd Yazid confirmed the arrests and said they seized a luxury car from one one of the suspects.

The vehicle is said to have been paid for by the firm involved in the case.


Alahai cina mualaf ni..


Mohammad Fairul


Nak perbodohkan orang pulak.



Tarik pelaburan antaranya untuk buka peluang pekerjaan dan dapat cukai.


Buka perniagaan diluar negara pula adalah medan untuk kembangkan perniagaan dan tingkatkan untung.


Benda macam ni pun jadi medan nak mengecam.



TU DIA... WOIIII... AKHMAL... SAPA LAGI LAM PAS... AWAT TAK MARAH WOIII... .


 MCA marah sebab Dap sekat peluasan jualan arak.....




TAK MAU BAGI MAIN LA TU..


Aman Muhamad


 Mujurlah kat negeri PAS.

kalau negeri lain rasanya dah melalak dah MP Pasir Mas tu.

:)



OWHH MELIBATKAN INDIVIDU DARI SEBUAH PARTI PEMBANGGANG


 

KENAPA DAP HARUS DIBWNCI. INI KERJA KETUA MACAI PN


 

KERJA LEBAI WALAUN.


 

PMX sedang melakar Malaysia di peta dunia yang disokong



Oleh TANAKA MUSTAFA


Seperti biasa, PMX adalah pemidato yang hebat dan ada skill yang bagus selain ucapan beliau yang merupakan manifestasi kepada banyak membaca dan berinteraksi dengan dunia.

Dia punya skill English penguasaan sama seperti cara dia berucap dalam bahasa Melayu. Lancar, petah, intonasi yang tepat, ada humor, jelas etc.

Orang putih dengar pun ternganga dan terpersona sebagaimana orang Malaysia terkagum dengan ucapannya dalam bahasa Melayu.

PMX menggunakan kemahiran yang beliau ada untuk memposisikan Malaysia dalam menjadi suara neutral bagi blok-blok dunia yang berkonflik.

Salah satu bentuk pemasaran jenama Malaysia ke pentas dunia, yang perlu diakui – tak ada pemimpin negara hari ini sama ada dalam kerajaan mahupun pembangkang yang boleh setara dengan beliau pada sudut ini.




PMX memberi syarahan umum dan merasmikan auditorium Malaysia di London School of Economics di London, United Kingdom pada 17 Januari lalu.


Soalan-soalan berat kepada beliau dijawab dengan baik dan tegas berprinsip, pada masa yang sama secara halus membuka minda audiens terhadap kejahatan dunia Barat yang menindas dan menjajah negara lain.

Sikap hipokrit dunia Barat dihiris dan dilapah secara halus dalam cebisan humor ketika menjawab.

Gerak catur geopolitik dunia yang mencabar hari ini memerlukan orang seperti beliau. Yang beliau perlukan adalah sokongan padu rakyat Malaysia dalam progres beliau memposisikan Malaysia. Beliau sedang membawa suara kita ke peringkat dunia.

Kebencian yang keterlaluan terhadap beliau pada sesetengah orang, akan menutup mata hati untuk melihat the bigger picture dalam cerita Malaysia di pentas kemelut dunia yang semakin berkembang secara tidak sihat.


Selalunya dua blok besar bertembung tanpa memandang kepada blok neutral. PMX sedang membesarkan blok neutral ini supaya menjadi besar setara dengan dua blok yang bertembung itu.

Jangan kerana kebencian keterlaluan, kita nafikan usaha baik dan betul yang dia buat.

Andai diletakkan pemimpin lain yang kita anggap boleh jadi PM, berada di pentas gelora geopolitik dan ekonomi dunia sekarang ini, adakah pemimpin itu akan perform dan suaranya didengari?



DUDUK DALAM PAS NI , TAK USAH CERDIK ADA PHD BAGAI LAH- MEMANG TETAP TAK PANDAI KALAAU BAB PENTADBIRAN NNEGERI


 

Hanya lulus RM120,000 cegah hakisan pantai, beli kereta baharu Exco mampu pula

Kerajaan negeri Terengganu dikritik apabila hanya meluluskan peruntukan sebanyak RM120,000 bagi mencegah hakisan pantai serta membaik pulih kerosakan di Kampung Tanjung, Batu Rakit, Kuala Nerus.

Sebelum ini, tular dakwaan pembelian sejumlah kenderaan utiliti sukan (SUV) jenis Mazda untuk ahli Exco yang mengundang pertikaian berhubung keperluan utama kerajaan negeri dikuasai Pas itu.

Menerusi laman Facebook, Suara Rakyat, Kerajaan Persekutuan telah meluluskan peruntukan RM70 juta pada 3 Januari tahun lalu untuk pemulihan pantai terhakis termasuk pembinaan 16 pemecah ombak luar pesisir.




Gambar deretan kereta Mazda ini tular pada Disember 2023 ketika kerajaan negeri Terengganu berdepan dengan pelbagai isu kewangan.


Walau bagaimanapun, kemajuan projek pembaikan bermula dari Pantai Mengabang Telipot hingga ke Pantai Batu Rakit tersebut setakat ini hanya siap 20 peratus.

“Apa dah terjadi dengan RM70 juta? Kalau untuk keperluan rakyat MB hanya luluskan RM120,000.

“Tapi belanja beli 10 biji kereta mewah Mazda untuk dia dan geng-geng exconya sehingga jutaan ringgit mampu pula?” menurut laman itu yang meraih lebih 400 komentar setk ini.


Pada 15 Januari lalu, Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar memaklumkan kerajaan negeri telah mengeluarkan peruntukan sebanyak RM120,000 bagi menyelesaikan beberapa perkara semasa yang sedang berlaku di Batu Rakit.

Sebelum itu, Exco Infrastruktur, Utiliti dan Pembangunan Luar Bandar, Hanafiah Mat dilapor berkata, kerajaan Terengganu telah menghantar permohonan peruntukan bagi membina tembok penahan ombak atau struktur ‘rock revetment’.

Hanafiah berkata, projek membina tembok sejauh 400 meter dengan lebar 1.5 meter dari bahu jalan itu sebagai pelindung pantai daripada hakisan.

Jelasnya, peruntukan sebanyak RM600,000 itu meliputi kerja-kerja baik pulih jalan runtuh di Kampung Tanjung, Batu Rakit.




Agenda ASEAN 2025 Jadi Fokus Utama PM Anwar Di WEF 2025 Davos

 


Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dijadual menghadiri Mesyuarat Tahunan Forum Ekonomi Dunia (WEF) 2025 di Davos, Switzerland pada 20 hingga 24 Januari ini.

DAVOS, 20 Jan – Selaku Pengerusi ASEAN 2025, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka mengetengahkan suara kolektif negara anggota blok itu di pentas dunia ketika bakal menghadiri Sidang Kemuncak Tahunan Forum Ekonomi Dunia 2025 (WEF 2025) di sini yang bermula pada Isnin.

Menurut Wakil Tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Geneva, Datuk Nadzirah Osman, kehadiran Anwar yang juga Menteri Kewangan hingga Jumaat ini di WEF 2025 juga penting dalam usaha menarik peluang perdagangan dan pelaburan baharu seiring dengan sasaran ekonomi jangka panjang negara.

Pada masa sama, beliau turut menekankan penyertaan Perdana Menteri dalam WEF 2025 akan melonjakkan profil dan kepimpinan negara ini seiring dengan Kepengerusian ASEAN oleh Malaysia tahun ini.

“Kehadiran Perdana Menteri di Davos akan mengetengahkan keutamaan, inisiatif dan cabaran dihadapi ASEAN serta rantau ini, termasuk isu bersama seperti perubahan iklim, tenaga boleh baharu, transformasi digital dan pembangunan mampan.

“Ini turut membuka peluang bagi kerjasama strategik antara ASEAN dan komuniti antarabangsa, termasuk peluang pelaburan serta pembiayaan teknologi bagi rantau itu,” katanya pada sidang media menjelang kehadiran Perdana Menteri di WEF 2025.

Anwar dijadual tiba di Davos pada lewat malam ini selepas menamatkan lawatan kerja beliau ke Brussels, Belgium.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dijadual menghadiri Mesyuarat Tahunan Forum Ekonomi Dunia (WEF) 2025 di Davos, Switzerland pada 20 hingga 24 Januari ini. Foto LinkedIn WEF

Davos juga merupakan destinasi terakhir lawatan kerja Perdana Menteri yang bermula di Abu Dhabi (Emiriah Arab Bersatu atau UAE), London (United Kingdom) dan kini di Brussels, Belgium.

WEF 2025 merupakan penyertaan pertama Anwar sejak menyandang tugas Perdana Menteri dan akan menghadiri persidangan itu selama dua hari, diiringi Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz; Menteri Digital, Gobind Singh Deo dan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Tambah Nadzirah, antara program berimpak tinggi yang akan disertai Anwar adalah Dialog Strategi Negara dengan kalangan pemimpin perniagaan syarikat global yang menyaksikan Perdana Menteri berkongsi keutamaan dan inisiatif Malaysia dalam perdagangan dan pelaburan, selain meneroka peluang kerjasama bagi memperkukuhkan daya tahan ekonomi negara.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima kunjungan hormat delegasi Forum Ekonomi Sedunia (WEF) diketuai Pengerusi Eksekutif Prof Klaus Schwab pada Sidang Kemuncak ASEAN ke-44 dan ke-45 di Vientiane pada 10 Oktober 2024. Foto Facebook Anwar Ibrahim

Perdana Menteri akan turut menerajui sesi taklimat dengan media antarabangsa yang bertemakan “Unlocking ASEAN’s Digital Future: Driving Inclusive Growth and Global Competitiveness,” dengan tumpuan terhadap Perjanjian Rangka Kerja Ekonomi Digital (DEFA) dan peluang dalam transformasi digital.

“Selain itu, Perdana Menteri akan menyampaikan ucaptama pada Sesi Awam Peringkat Tinggi : Pleno ASEAN yang bertajuk ‘Even Stronger Together.’

“Beliau juga akan mengetengahkan keutamaan Kepengerusian ASEAN-Malaysia bagi 2025 dan peranan penting ASEAN dalam membentuk landskap ekonomi global,” katanya.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima kunjungan hormat delegasi Forum Ekonomi Sedunia (WEF) diketuai Pengerusi Eksekutif Prof Klaus Schwab pada Sidang Kemuncak ASEAN ke-44 dan ke-45 di Vientiane pada 10 Oktober 2024. Foto Facebook Anwar Ibrahim

Jadual padat Anwar juga dijangka menyaksikan beliau mengadakan beberapa siri mesyuarat dengan pemimpin dari negara dan syarikat tertentu dalam usaha mengukuhkan kerjasama membabitkan kepentingan bersama.

Agenda itu termasuk mesyuarat dua hala dengan Perdana Menteri Libya dan Belanda, selain perbincangan bersama pemimpin perniagaan mewakili AstraZeneca, DP World, Medtronic, Nestlé dan Google.

Perdana Menteri akan turut menerima kunjungan hormat Pengasas WEF dan Pengerusi Lembaga Amanah, Klaus Schwab.

Bertemakan “Collaboration for the Intelligent Age” Mesyuarat Tahunan WEF 2025 bermula hari ini hingga 24 Januari ini akan menumpukan peranan teknologi baharu dan inovasi dalam menangani cabaran ekonomi global.

Topik perbincangan itu akan menyentuh lima keutamaan iaitu Industri Dalam Era Pintar; Membangunkan Semula Kepercayaan; Penciptaan Baharu Pertumbuhan; Pelaburan bagi Manusia dan Melindungi Planet.


PATUT LA GUA MUSANG TAK MEMBANGUN SAMPAI LE NIM..

 


PETALING JAYA, JAN 20 - Hari ini, Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Fahmi Zainol menggesa veteran UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) memohon maaf kepada Perdana Menteri Anwar Ibrahim di atas kenyataannya yang bersifat menuduh secara melulu dan tidak berasas sama sekali.



Beliau berkata Ketua UMNO Gua Musang perlu lebih peka, tambahan isu adendum sudah dijelaskan Anwar dengan sempurna.


Semalam, UMNO Gua Musang berpendirian, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan menterinya boleh disabitkan dengan kesalahan mengelirukan dan membohongi anggota Dewan Rakyat kerana tidak mendedahkan titah adendum.


Ku Li berkata, mereka yang turut terlibat menyembunyikan titah berkenaan juga wajar dikenakan tindakan ke atas kesalahan menyembunyikan fakta dan dokumen penting kerajaan dan juga dengan segaja menghalang keadilan.


Tambah Ku Li, Kerajaan Madani pimpinan Anwar sengaja menyembunyikan titah adendum dan mengkhianati prinsip berterus-terang (Candor Principle) yang sepatutnya dijunjung kerajaan.


#BeritaKS



Keh.. Keh.. Keh... Apa punya lekeh.. 32-0

Iswardy


 Orang buat pelaburan dengan tambak laut, dia tambah laut 😂😅




KEH.. KEH.. KEH... PATUT TANYA LA SOALAN BAGI BIJAK SIKIT... BUKAN PERLI.. KENA TAHU BAB EKONOMI NI.


 

AGAK AGAK SAPA YANG LAYAK JADI PM DARI PIHAK PEMBANGKANG NI.

 


MEMANG DAH... PERANGAI DOK MINTA DERMA.


 

Aaaaauuuuummmmmm.....

 

RMS


Dah tu kenapa PAS tak hantar Hadi kerumah  kebajikan..merapu rapu walaupun bukan OKU. 




KITA ADA KELEBIHAN

 

Setuju dan kelebihan kita di Malaysia, kita ada adendum....!




Keh.. Keh.. Keh..

 RMS. 


Lepas ni jual online saja lah..hihi

Tukar nama Mee Kuari Panas.. 😇😇




LAMA CUTI NIAGA JUAL MEE

 

Lama ke cuti berniaga bro..?? teringin nak makan Mi...sedaappp.

.



NEGARA INI PERLU DISELAMATKAN

Che Ibrahim


Alhamdulillah, masih ramai yang bersimpati berbanding manusia yang ego dan cuba berhukum sendiri. Ambo setuju negara ini perlu diselamatkan agar keberkatannya tidak hilang.


Kadangkala ambo rasa dengki juga... 




Apabila Adib terbunuh dalam satu rusuhan oleh kaum tertentu, ramai yang bangkit membela kematian Adib. 


Apabila seorang OKU dibelasah dengan kejam di khalayak ramai (barangkali mengambil model sebat di khalayak ramai), ramai yang bangkit membela. 


Apabila ada kaum lain cuma mencemar kesucian agama Islam, mereka bangkit menentang.


Tetapi waris ambo yang mati dibunuh di sebuah pusat pengajian tahfiz, tempat berkumpulnya para pelajar untuk menghafal Al Quran, tergamaknya mereka kata mati bunuh diri.

Walaupun selepas Mahkamah Koroner mengesahkan si mati dibunuh oleh seeeorang yang masih bebas, tidak ramai yang bersimpati, bahkan mengambil sikap terus diam seolah olah menyorok kebenaran yang sebenarnya mereka tahu.


Titah Addendum yang masih tidak jelas statusnya, mereka bangkit menuntut kononnya ada keadilan yang dinafikan, ada titah yang disembunyikan, tetapi kematian seorang pelajar yang sedang menghafal Al Quran, mereka mahu sembunyikan kebenarannya, mungkin kerana ianya berlaku dalam rumah mereka.



KHAZANAH NATIONAL AMBILALIH MAHB

 

KUALA LUMPUR, JAN 20 - Gateway Development Alliance Sdn Bhd (GDA), konsortium yang diterajui oleh Khazanah Nasional, berjaya mengambil alih Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) selepas menurunkan syarat penerimaan kepada 85% daripada jumlah saham terbitan. 



Konsortium itu telah memperoleh 86.51% saham, membolehkannya mencapai matlamat untuk menswastakan syarikat tersebut.


AmInvestment Bank, mewakili pihak penawar, mengumumkan bahawa tarikh tutup penerimaan tawaran dilanjutkan sekali lagi, daripada 24 Januari 2025 kepada 4 Februari 2025. Ini merupakan lanjutan kali ketiga selepas konsortium gagal memenuhi syarat asal sebanyak 90%. Walau bagaimanapun, harga tawaran sebanyak RM11 sesaham MAHB kekal tidak berubah.


Selepas pengambilalihan selesai, Khazanah Nasional akan memegang 40% pegangan dalam konsortium, menjadikannya pemegang saham terbesar. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan memiliki 30%, sementara baki 30% lagi akan dipegang oleh usaha sama antara Global Infrastructure Partners dan Abu Dhabi Investment Authority.


Saham MAHB digantung dagangan antara jam 9 pagi hingga 10 pagi. Selepas dagangan disambung, saham MAHB meningkat empat sen kepada RM10.94 sesaham pada jam 11.15 pagi, dengan 378,500 saham bertukar tangan.


 #BeritaKS



PMX BERTEMU MASYARAKAT MUSLIM BELGIUM. TAK PI MAIN GOLF BAGAI

 

Usai majlis bersama diaspora, saya terus bertemu dengan President of the Belgian Muslim Council, Esma Ucan sempena kunjungan dua hari ke Brussels ini.









Ruang yang ada ini saya gunakan untuk bertukar pandangan dan berkongsi peranan dimainkan Malaysia terkait mempromosikan keamanan, keharmonian sejagat, ekstremis dan juga isu serantau termasuk situasi di Gaza.


#MalaysiaMADANI 

#MADANIBekerja