Buat anak Tok Guru: PKR khianat, hukum PAS tanding kerusi PKR dalam PRU 13 macam mana?

Oleh : Amirulmikminin


Tidak sampai 24 jam Presiden PKR Dr Wan Azizah memutuskan langkah untuk berbaik-baik dengan PAS melalui tindakan parti itu memberi laluan PAS bertanding di kerusi Pengkalan Kubor, PKR diserang lagi oleh puak ulama PAS.

Kali ini anak Mursyidul Am, Nik Abduh Nik Abdul Aziz menuduh PKR secara terbuka sebagai pengkhianat dan menikam PAS dari belakang berhubung keturut sertaan dua Adun PAS Saari Sungip dan Hasnul Baharuddin menyokong Dr Wan Azizah, 6 Ogos lalu.

“Pengkhianatan PKR terhadap setiakawan dengan PAS dalam (Pakatan Rakyat) apabila menerima pengkhianatan dua ADUN PAS dengan mengiktiraf sokongan mereka kepada PKR.

“Sebagaimana dua ADUN itu memutuskan wala' dan kesetiaan kepada presiden, begitu juga PKR telah memutuskan setiakawan dengan PAS,” katanya.

Begitu mudah seorang AJK PAS Pusat menuduh PKR sebagai pengkhianat. Rasanya Nik Abduh kuat ingatan dan ingat tindakan PAS menurunkan calon di beberapa kerusi DUN pada pilihan raya umum ke 13 lalu. Adakah tindakan itu bagi Nik Abduh sebagai bukan pengkhianatan?

Dalam perbincangan antara Setiausaha Agung PKR dan PAS, diputuskan kerusi-kerusi yang bertindih tersebut ditandingi oleh calon PKR. Bagaimanapun PAS pada saat akhir sehari sebelum tarikh penamaan calon telah mengeluarkan watikah untuk calonnya bertanding.

Dalam peraturan SPR dua individu sahaja yang boleh menandatangani surat watikah untuk bertanding pilihan raya. Sama ada Setiausaha Agung Mustafa Ali atau Presiden Hadi Awang.

Kesannya, akibat pertandingan sesama sendiri itu, keenam-enam kerusi kalah kepada BN. Kekalahan yang paling menyakitkan hati adalah di Kota Damansara dan Sungai Acheh apabila jumlah undi PKR dan PAS jika dicampurkan mengatasi jumlah undi yang diperolehi calon BN.

Oleh kerana dalam PAS banyak ustaz maka sehingga ke hari ini tindakan mereka meletakkan calon di DUN yang telah dipersetujui ditandingi PKR dianggap bukan pengkhianatan. Begitu juga dengan ahli PAS yang berdegil berkempen agar penyokong PAS mengundi calon PAS sahaja tidak diambil tindakan.

Lebih menonjol lagi Presiden Hadi Awang tidak memohon maaf kerana menuduh seorang calon PKR di Terengganu menjual pil kuda sebagai alasan menolak kelayakan calon tersebut bertanding .

Manakala hujah Nik Abduh, bahawa Hadi mengambil keputusan tidak menarik keluar PAS dari Pakatan tetapi hanya tidak lagi berunding dengan parti komponen yang lain menunjukkan tolak ansur selepas dikhianati, adalah sesuatu yang mengarut.

Sebelum pertemuan Hadi - Anwar pada 4 Ogos yang berakhir dengan Anwar dihentam oleh Hadi, Presiden PAS itu telah terbang bertemu Lim Guan Eng. Agenda Hadi jelas agar Guan Eng menggunakan pengaruhnya menghalang Khalid Ibrahim daripada disingkirkan dari kerusi MB Selangor.

Guan Eng menolak cadangan itu kerana Adun DAP di Selangor telah menolak Khalid dan DAP Pusat tidak akan bersekongkol dengan PAS menerima Khalid.

Itulah sebab sebenarnya PAS tidak lagi berunding dengan PKR dan DAP ketika mengemukakan tiga nama kepada sultan. PAS merajuk kerana PKR dan DAP tidak menerima keputusan PAS menyokong Khalid sehingga tamat penggal biar pun rakyat Selangor akan dibebankan dengan kenaikan tarif air dan lebih banyak lebuh raya bertol.

Para perwakilan ke Muktamar PAS ke 60 di Johor sepatutnya faham dengan pemikiran ustaz muda PAS lewat tuduhan Nik Abduh ini. Iaitu, PAS selepas ini mungkin akan menekan rakan komponennya untuk memastikan apa yang mereka hajati berhasil.

Demi menyelamatkan Pakatan, Perwakilan PAS wajib memberi kecaman keras ke atas Hadi dan ustaz muda yang tidak faham politik itu agar mereka tidak lagi membuat onar jika ingin terus bekerjasama dengan Pakatan pada masa depan.

Sekiranya sikap PAS dan pemimpin pro UG ini berterusan menjelang PRU ke 14 maka akan sangat sukar untuk parti-parti dalam Pakatan membahagi-bahagikan kerusi. PAS pasti akan meminta bahagian kerusi terbesar kerana ingin memastikan masa depannya tidak binasa jika meninggalkan Pakatan selepas itu.

Malah Umno boleh menggunakan isu Hudud untuk menaikkan pertelagahan dalaman Pakatan ke tahap yang lebih parah. Sekiranya perwakilan muktamar mahu mengekalkan pemimpin Hadi, Mustafa, Tantawi dan yang sealiran dengannya, lambat laun PAS pasti akan dipecat dari Pakatan kerana gabungan itu akan sangat mudah untuk dihuru harakan oleh agen-agen BN.

Politik keras dan cara lama seperti amalan Hadi, Mustafa dan beberapa pemimpin lain tidak sesuai dengan gabungan Pakatan, kecualilah mereka direhatkan dan diganti dengan kepimpinan yang lebih toleran.

Majlis syura langgar ketetapan muktamar?


Oleh: Amirulmukminin
Lajnah Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (LUHAM) PAS berpendapat Majlis Syura Ulamak (MSU) parti itu bertindak "melampaui kuasanya" kerana campur tangan dalam isu menteri besar Selangor.

Setiausaha LUHAM, Abang Ahmad Kardee Abang Masagus berkata keputusan majlis itu menyokong Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk tidak memberikan kerusi itu kepada PKR, adalah bertentangan dengan keputusan muktamar - kuasa tertinggi dalam PAS.

Katanya, PAS bersetuju mengadakan kerjasama politik dalam Pakatan yang disahkan dalam muktamar PAS dan tidak pernah dibatalkan, maka Majlis Syura mahupun PAS mesti bertindak selari keputusan muktamar itu.

"Isu pokok yang berbangkit dalam isu MB Selangor ini adalah Presiden telah membuat ketetapan untuk menghantar nama daripada PAS sebagai calon MB (yang kemudiannya disokong oleh MSU).

"Sedangkan, Presiden sendiri sebelum ini telah menyatakan bahawa PAS tidak akan menuntut jawatan MB Selangor memandangkan ia adalah milik PKR.

"LUHAM percaya ini adalah berdasarkan kepada ketetapan muktamar yang memutuskan bahawa PAS bertahaluf dengan Pakatan.

"Justeru, apabila nama ADUN PAS turut dicalonkan sebagai MB Selangor, tidakkan ia menyalahi perjanjian PAS di dalam Pakatan itu sendiri?

"Tidakkah perlanggaran ini menjurus kepada pelanggaran keputusan muktamar itu sendiri?

"Oleh itu, LUHAM berpendapat tidak wujud sebarang perselisihan faham dalam hal keputusan Muktamar ini yang perlu kepada tafsiran oleh MSU," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Hasil mesyuarat

Kenyataan itu adalah hasil mesyuarat lajnah itu semalam bagi membincangkan keputusan mesyuarat MSU sehari sebelumnya yang menyokong keputusan Hadi itu.

Kelmarin, MSU menegaskan presiden PAS mempunyai kuasa pemutus dalam perkara melibatkan kepentingan parti dan anggota jawatankuasa pusatnya pula harus menjalankan arahan diberikan
berdasarkan fasal 26(1)(a) dan Fasal 26(9)(m) perlembagaan parti.

Hal ini bertentangan dengan keputusan Jawatankuasa Pusat PAS sebelum ini yang mahu kerusi menteri besar kekal di tangan PKR.

Abang Kardee berkata LUHAM turut berpendapat MSU tiada keperluan untuk menghurai, menjelas dan menafsirkan mana-mana peruntukan perlembagaan parti mengenai isu ini.

Malah Lajnah itu menyatakan sekalipun MSU berkuasa memutuskan sebarang perselisihan faham, ia perlulah dirujuk terlebih dahulu dan bukannya mempunyai kuasa sedia ada untuk membuat keputusan tersebut.

"Jika MSU berpendapat isu pelantikan MB Selangor ini melibatkan perselisihan faham dan pendapat tentang tafsiran Perlembagaan PAS berdasarkan fasal 88(1) Perlembagaan PAS, badan itu hanya boleh bertindak sekiranya ada rujukan dibuat kepada badan itu.

"Di dalam bahasa perundangan, kuasa MSU adalah kuasa atas rujukan (“referral”) dan bukan kuasa "of first instance" atau kuasa yang sedia ada (inherent).

"Dengan ketiadaan perselisihan faham dan pendapat tentang tafsiran Perlembagaan PAS berhubung isu pelantikan MB Selangor dan dengan ketiadaan rujukan dibuat oleh ahli Jawatankuasa PAS Pusat kepada MSU bagi MSU menafsir Perlembagaan PAS, maka tindakan MSU mencampuri isu pelantikan MB Selangor itu, dengan hormat, adalah “non-starter”," kata beliau

Calon MB satu nama ikut perlembagaan Selangor

Oleh: Amirulmukminin

Titah Sultan Selangor bahawa PKR dan DAP menderhaka dijawab secara berfakta oleh pakar undang-undang perlembagaan Dr Aziz Bari dalam forum PasMa kelmarin.

Dr Aziz berkata perlembagaan hanya menetapkan sesiapa yang mempunyai majoriti dalam Dewan dipilih sebagai Menteri Besar. Katanya, permintaan sultan untuk dua atau tiga nama hanyalah mengikut kebiasaan dan bukan peruntukan undang-undang.

Malah, kata Dr Aziz, kebiasaan yang dilakukan di negara ini adalah Sultan atau Agong bersetuju dengan nama yang dicalonkan apabila mendapat menjoriti Dewan.

“Tun Razak ganti Tunku (Abdul Rahman) Agong minta nama lainkah? Waktu Dr Mahathir ganti Tun Husein pun sama. Pak Lah ganti Mahathir. Najib ganti Pak Lah adalah Agong minta nama lain?” katanya.

Masalah hanya berlaku di Selangor apabila Sultan tidak perkenan kepada Dr Wan Azizah walaupun mempunyai majoriti lebih daripada separuh Adun yang menyokong.

Sistem politik raja berpelembagaan di negara ini sewajarnya mengikut acuan langsung sistem wesminister yang diamalkan United Kingdom kerana perlembagaan yang dirangka oleh Suruhanjaya Reid tidak ada bezanya dengan yang digunapakai di Britain.

Raja di Britain tidak meminta lebih nama apabila telah terdapat majoriti di Dewan. Nama yang dicalonkan terus dipanggil mengangkat sumpah.

Masalah akan berlaku sekiranya raja bertindak melantik calon lain. Jika calon itu tidak mendapat majoriti Dewan maka undi tidak percaya akan dilakukan kepadanya dan raja terpaksa pula melantik calon lain.

Oleh itu, pendapat Dr Aziz, cara terbaik adalah terserah kepada Dewan untuk menentukan dan raja tidak akan dilibatkan sama sekali atas kegagalan kerajaan yang memerintah atau kegagalan MB menghadapi undi tidak percaya atau kegagalan meluluskan undang-undang.

Krisis di Selangor sepatutnya telah selesai awal sekiranya PAS memberi persetujuan kepada penggantian MB dan segera melepaskan sokongan kepada Khalid sebaik sahaja bekas MB itu dipecat daripada parti.

Bolak-balik PAS dalam berpolitik menyebabkan Sultan kurang yakin dengan sebuah kerajaan yang dipimpin seorang Menteri Besar dengan 30 majoriti Adun. Apatah lagi dua Adun tersebut milik PAS.

Sultan akan terfikir jika dua Adun itu kembali pada PAS maka keadaan akan menjadi sebaliknya. Sekiranya PAS bertindak sebijak Dr Wan Azizah yang memutuskan PKR tidak bertanding di DUN Pengkalan Kubor kerana faktor kerusi tersebut dipinjamkan kepada PKR dan kekurangan jentera maka MB baru telah pun dilantik sebulan lalu.

Kerusi MB adalah milik PKR dan seharusnya PKR diberi kuasa untuk menguruskannya. Sebaliknya dengan campurtangan PAS maka krisis tidak selesai dan parti itu juga menerima kesan buruk berupa surutnya sokongan daripada bukan Islam dan percanggahan pendapat dalaman.

Mungkin selepas PKR menyerahkan kerusi di Pengkalan Kubor maka situasi akan reda tetapi tidak di Selangor dan tidak juga dalam kalangan ulama  UG PAS.

Bagi perwakilan muktamar, beberapa hari ini sangat kritikal. Mereka yang menyediakan ucapan untuk dibahas perlu melihat apakah puak UG masih meneruskan agenda mengganyang PKR selepas parti itu berlembut di Kelantan.

Sekiranya Mustafa Ali, Hadi, Zuhdi dan Tatawi masih menunjukkan keegoan mereka maka perwakilan wajib menyediakan nota bahas yang mengecam pemimpin-pemimpin yang tidak berpijak di bumi nyata itu.