[LIVE][300515] Mahsyar - Ustaz Wadi Annuar


Kesihatan Anwar makin merosot, kerajaan lambat bertindak

Kesihatan Anwar makin merosot, kerajaan lambat bertindak

(Oleh Nadia Hanafi)
PETALING JAYA 30 MEI: Kesihatan Ketua Umum KEADILAN, Saudara Anwar Ibrahim yang menjadi mangsa tahanan politik sejak 17 Februari lalu didapati semakin merosot.

Menurut Ketua Whip KEADILAN, Datuk Johari Abdul, berat badan Anwar menurun dengan mendadak, tekanan darahnya tidak menentu juga terdapat kesan darah dalam sampel najis beliau.
“Sejak beliau dipenjarakan, kami diberitahu beliau kehilangan berat badan kira-kira 6 kilogram dan ini sungguh membimbangkan sekiranya berterusan.

anwar jadi mangsa“Terdapat juga simptom kesan darah dalam sampel najis, yang memerlukan pemeriksaan perubatan secara lebih dekat.

“Beliau juga direkodkan mempunyai tekanan darah yang tidak menentu, dan bacaannya setinggi 163/108 walaupun beliau sedang menjalani rawatan ubatan,” kata Johari.

Selain dari itu katanya, Anwar juga mempunyai kecederaan teruk di bahu akibat kemalangan kecil setahun lalu yang memerlukan pemeriksaan MRI dan berkemungkinan pembedahan untuk pulih sepenuhnya.

Johari juga berkata, Anwar banyak kali membuat permintaan untuk melakukan rawatan perubatan namun tindakan lambat diambil oleh kerajaan.

Bagaimanapun, peguam Anwar yang menemuinya dua hari lepas, dimaklumkan bahawa Anwar akan dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur Selasa ini, untuk pemeriksaan, permerhatian dan rawatan perubatan.

“KEADILAN dan keluarga Anwar sangat mengesali kelewatan kerajaan untuk memberikan rawatan perubatan kepadanya. Kami menuntut agar beliau diberikan penjagaan kesihatan secara menyeluruh yang diperlukan,” katanya pada sidang media di ibu pejabat parti hari ini.

Menurut Johari lagi, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Zahid Hamidi hendaklah memberikan jaminan bahawa Anwar dibenarkan berada di hospital selama mana yang diperlukan untuk penilaian kesihatan dan rawatan yang diperlukan sehingga pulih.

“Kegagalan kerajaan untuk memenuhi tuntutan ini merupakan sebuah pencabulan hak asasi kepada saudara Anwar untuk mendapatkan rawatan perubatan yang adil dan saksama,” katanya.

Dalam pada masa yang sama, Naib Presiden KEADILAN yang juga anak sulung Anwar, Nurul Izzah mendesak kerajaan supaya membenarkan ahli keluarga diberikan akses sepenuhnya untuk berjumpa Anwar sepanjang tempoh beliau berada di hospital.
“Keluarga akan desak untuk bertemu Anwar di hospital kerana ini praktis terdahulu semasa pemenjaraan sebelum beliau bebas pada
2004. Jika keluarga dihalang bertemu dengan beliau, saya kira itu arahan baru atas kuasa-kuasa politik atasan.


“Kita juga akan desak supaya ada penilaian bebas iaitu pihak doktor dari keluarga untuk mengesahkan keadaan beliau dan kita akan beri kerjasama penuh.

“Pada masa sama kalau ia memberikan kesan negatif kepada kesihatan bapa kami, kami harus bertindak,” tegas Nurul Izzah yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai.

Kukuhkan Pakatan Rakyat: 3 Anak Bekas Pimpinan Tertinggi PAS Berkongsi Pentas


Dari kiri, Faiz Fadzil (anak Almarhum Fadzil Noor), Mujahid Yusof (anak almarhum Yusuf Rawa) & Nik Omar Nik Aziz (anak almarhum TG Nik Aziz)

Ayah ambil berat Pakatan lebih daripada anak sendiri, kata anak Nik Aziz

Anak kepada bekas mursyidul am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata ayahnya lebih mengambil berat hubungan dalam Pakatan Rakyat (PR) berbanding kepentingan anak sendiri.

Menurut Nik Omar Nik Abdul Aziz, menjelang muktamar PAS, perwakilan tidak seharusnya memikirkan sama ada memilih golongan ulama atau profesional diangkat sebagai pimpinan, sebaliknya mereka yang dapat memberi sumbangan kepada parti.

“Ulama ada takrifan tersendiri. Maknanya bagi dia (Nik Aziz), pimpinan PAS semua ulama cuma mengikut tahap masing-masing.

“Ulama ini orang yang takut, maknanya dengan ilmunya, dia takut pada Allah. Pengajiannya dalam bidang sains atau sejarah, yang dia belajar menyebabkan dia kembali kepada Allah. Dia termasuk dalam ulama,” katanya dalam sebuah forum “PAS dan Masa Depan Politik Islam di Malaysia” malam tadi, yang turut dihadiri Ahli Parlimen Parit Buntar Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa dan Faiz Fadzil, anak kepada bekas presiden PAS, Datuk Fadzil Noor.

Ditanya ciri-ciri yang dimiliki bapanya sehingga dapat menarik sokongan pelbagai kaum di Kelantan, Nik Omar berkata terdapat tiga ciri utama yang dipegang bapanya.

Katanya, tiga ciri tersebut ialah warak, zuhud dan istiqamah yang ditonjolkan semasa mentadbir negeri Kelantan dan juga ketika bersama keluarga.

“Dia ada sifat atas sikit makamnya, iaitu zuhud. Zuhud biasa orang terjemah tak nak pada dunia. Saya perhati Tok Guru seolah-olah tak ada segelumit pun dia minat pada dunia tetapi dia duduk atas dunia.

“Dunia duduk di tangannya bukan pada hatinya. Dia urus dunia, bukan dunia yang urus kehidupannya.

“Apabila dia menang (menteri besar), antara benda yang dia buat untuk diri dia, dia potong gajinya 45% untuk khazanah negeri dan parti. Dia cakap pada saya, sampai akhir pun 'ayah tidak tahu gaji ayah berapa'. Dia nak guna duit, dia beritahu pegawai dia,”
katanya mengenang kenangan bersama allahyarham.

Sementara Faiz berkata, ulama atau profesional bukanlah menjadi kriteria utama pemilihan dalam muktamar kali ini, sebaliknya pimpinan beraliran pragmatik perlu diangkat mempelopori PAS untuk tempoh dua tahun akan datang.

Faiz yang juga merupakan peguam syarie berkata, ciri pemimpin berkenaan penting dalam memastikan PAS terus relevan dan bergerak maju ke depan.

“Untuk kita bergerak sebagai sebuah parti politik untuk perintah negara ini, kita perlu pilih pemimpin beraliran pragmatik, yang tajdid yang boleh berfikir ke depan bukan sekadar buka kitab dan baca apa yang ada dalam kitab.

“Kalau tuan-tuan sayang pada PAS, sayang pada agama Islam, wajib memilih pemimpin yang tajdid sama ada mereka yang berkelayakan agama atau profesional.

“Kalau pragmatik menang, kita akan tarbiah golongan ekstrim, reform model tarbiah, usrah dan bawa mereka kenal budaya Malaysia.

Kita bukan tinggal di Mongolia, Arab Saudi, nak jadi ekstrem, kita bukan duduk di Syria. Kita tinggal di Malaysia. Kita anti keganasan,” katanya.

Faiz berkata PAS perlu terus bersama PR dan menunjukkan kepada DAP bahawa Islam sebuah agama yang universal dan boleh dikongsi untuk bersama-sama membentuk kerajaan.

Katanya, mereka yang berpandangan jumud dan sempit sahaja akan menganggap kerjasama di antara PAS dan DAP akan menggadai maruah Islam.

“Perlulah kita berdakwah kepada orang bukan Islam tetapi sekarang seolah-olah kita nak benci orang Cina, bila kita nak berdakwah dengan mereka?

“Kalau dilihat Buku Jingga, ia mengiktiraf Islam sebagai agama rasmi. Kalau DAP tolak Islam, dia akan buang.

“Polisi bersama dalam PR memperjuangkan keadilan, membanteras penyelewengan, rasuah dan kita nak bentuk kerajaan yang mengamalkan urus tadbir yang baik. Ini (diajar) dalam Islam,” katanya.

Katanya, bagi memastikan parti Islam itu terus relevan maka keahlian perlu dibuka kepada bukan Islam dan bukan sekadar Dewan Himpunan Penyokong PAS.

“Sebab itu dalam PAS saya memikirkan visi pada masa depan, PAS perlu menjadi (parti) pelbagai kaum dan agama.

"Pemikiran ini bukan baharu. Saya akan meneruskan perjuangan itu. Saya kata bukan sekadar Dewan Himpunan, saya mahu bukan Islam jadi ahli PAS.

“Saya akan lawan siapa-siapa saja yang hijack PAS untuk kepentingan sempit. Saya akan lawan.

“Jangan bimbang dengan suara-suara ekstrem, Isis, Taliban, sebab suara ini akan berlalu. Yang akan memimpin PAS, insya Allah, suara yang melihat masa depan negara dan melihat satu sumbangan untuk meletakkan rahmat sekalian alam sebagai dasar utama yang diperjuangkan parti,”
katanya. -TMI

INILAH MAKLUK PEROSAK YANG MEMECAHBELAHKAN PAS.....WALLAUN....

Zuhdi buat hal lagi, kali ini perlekeh anak Nik AzizPerbualan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Ahmad Zuhdi Marzuki menerusi kumpulan WhatsAp yang memperlekehkan anak bekas Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Nik Omar Nik Abdul Aziz yang bercakap pada sebuah forum malam tadi. – Gambar WhatsApp, 30 Mei, 2015.Perbualan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Ahmad Zuhdi Marzuki menerusi kumpulan WhatsAp yang memperlekehkan anak bekas Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Nik Omar Nik Abdul Aziz yang bercakap pada sebuah forum malam tadi. – Gambar 
WhatsApp, 30 Mei, 2015. 

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Ahmad Zuhdi Marzuki sekali lagi menimbulkan kontroversi kali ini memperlekehkan anak bekas Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengatakan ayahnya lebih mengutamakan Pakatan Rakyat (PR) daripada anak-anaknya sendiri.

Melalui perbualan di sebuah kumpulan WhatsApp, Zuhdi dikatakan mengkritik Nik Omar Nik Abdul Aziz yang bercakap pada sebuah forum malam tadi.

"Bila TGNA meninggal dunia, yang solatkan dia dan menguruskan jenazahnya adalah anak-anak dia, tak nampak pula Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng lakukan semua itu," kata Zuhdi, di dalam kumpulan WhatsApp tersebut.


Beliau berkata demikian sebagai respons kepada anggota kumpulan WhatsApp tersebut yang hanya dikenali sebagai “Sayuti Shah Alam” yang memuat naik "Tok Guru Nik Aziz tatang Pakatan Rakyat lebih dari tatang anak sendiri, Nik Omar Nik Aziz," rentetan forum bertajuk “PAS dan Masa Depan Politik Islam Malaysia” yang dianjurkan di Shah Alam semalam.
  "Eloklah kamu buat wasiat dari sekarang Sayuti, kalau kami mati nanti, minta Shaykh Kit Siang atau Sidi Guan Eng jadi imam, sebab kamu tatang mereka lebih dari anak sendiri," kata Zuhdi dalam kumpulan WhatsApp tersebut.

Sumber daripada Pemuda PAS berkata kepada The Malaysian Insider, kenyataan Zuhdi itu menunjukkan sikap sebenar pemimpin PAS tersebut.

"Secara peribadi saya tidak bersetuju, tetapi saya enggan respons," katanya.

The Malaysian Insider turut difahamkan, petikan kenyataan Zuhdi itu turut tersebar apabila ada anggota kumpulan WhatsApp itu menyebarkannya kepada pihak lain.

"Zuhdi sudah marah, dia kata ada pengkhianat yang sebar isi kandungan kumpulan WhatsApp," katanya, dan menambah, kumpulan khidmat pesanan mesej itu adalah kumpulan terbuka.
Zuhdi sebelum ini mencetuskan kontroversi melalui khidmat pesanan sama, apabila mencadangkan PAS bekerjasama dengan Umno bagi mengekalkan kepimpinan susulan krisis menteri besar Selangor ketika itu.

Melalui paparan skrin mesej WhatsApp dalam kumpulan AJK PAS Pusat yang bocor itu adalah:"Kalau kita keluar PR kita boleh retain Selangor malah untuk seterusnya. Kita 15 kerusi+TSKI+seorang lagi Adun PKR+12 Umno dalam kenyataannya mutakhir ini boleh terima TSKI jadi MB.

"Lepas ini kalau DAP, gereja dan non Muslim melalak isu serban, kalimah Allah, kita boleh jentik saja mereka. Hujung tahun ini ubah sempadan kembalikan semula kuasa politik Melayu Islam. So, mana-mana suara non Muslim, gereja, kita boleh sergah macam sebelum ini," katanya,\ dalam mesej tersebut. – 30 Mei, 2015.

GST: Rakyat tampung kewangan kerajaan – Dr M

GST: Rakyat tampung kewangan kerajaan – Dr M
GST: Rakyat tampung kewangan kerajaan – Dr M

GST: Rakyat tampung kewangan kerajaan – Dr M

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kerajaan memperkenalkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bagi menampung beban hutangnya.
Katanya, hutang ini ditanggung melalui syarikat seperti 1Malaysia Development Berhad dan Pembinaan PFI Sdn Bhd.

“Sudah tentulah usaha seperti 1MDB dan Pembinaan PFI hanya menyebabkan hutang yang tidak dapat ditanggung.

“Apabila syarikat ini mengalami kerugian, beban kewangan kerajaan akan meningkat.

“Dengan memperkenalkan GST, kerajaan sebenarnya meminta orang ramai, termasuk yang tidak sepatutnya dikenakan cukai pendapatan untuk menyelamatkan kerajaan,” katanya.

Mahathir menyatakan demikian dalam tulisan terbaru di blognya, chedet.cc hari ini.

Rohingya: Warga asing buat kubur, Kerajaan BN buat apa?

Rohingya: Warga asing buat kubur, Kerajaan BN buat apa?
Rohingya: Warga asing buat kubur, Kerajaan BN buat apa?
x-default

Rohingya: Warga asing buat kubur, Kerajaan BN buat apa?

KENYATAAN MEDIA: Lajnah Antarabangsa Dewan Pemuda PAS Malaysia terkejut dengan penemuan lebih seratus kubur warga asing di Bukit Wang Burma yang didedahkan baru-baru ini oleh media sebagai salah satu bukti bahawa kedaulatan Negara tergugat berikutan sempadan kita senang di bolosi dan begitu mudah berlaku penyeludupan dan perdagangan manusia amat mencemaskan. Ianya sebagai petanda hitam yang memberikan gambaran bahawa kedudukkan sempadan Malaysia adalah Negara yang paling mudah untuk dicerobohi sama ada di antara Negeri Perlis, Perak dan juga Kelantan dengan Negara Thailand di Utara Malaysia, di sebelah Sabah dan Sarawak dengan Filipina dan Indonesia serta di selatan Johor dengan Singapura.

Kerajaan Malaysia dan Pasukan Keselamatan yang menjaga semua sempadan kita perlu peka dengan cabaran yang ada dan memerlukan satu teknologi terkini sebagai peralatan sokongan bagi tujuan pemantauan. Kita perlu belajar daripada Negara maju yang sangguh melabur satu peruntukan besar bagi memastikan kedaulatan Negara mereka terjamin dan selamat. Bagi Malaysia, cabaran kita yang mempunyai banyak sempadan dengan Negara-negara jiran terutamanya lautan sebagai pemisah memerlukan jentera yang mampu dan berupaya bertindak balas dengan segera. Apa guna setiap tahun kita menganjurkan Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition (LIMA) yang memamirkan peralatan canggih ketenteraan daripada seluruh dunia dan saban tahun kita akan menandatanggani perjanjian usaha sama dengan syarikat-syarikat ada.

Kami merasakan, Malaysia perlu berani melabur dan belajar dengan teknologi-teknologi terkini sebagai satu keperluan oleh Pasukan Keselamatan Negara kita. Pastikan jentera yang dibeli mampu dan ianya penting kepada Pasukan Keselamatan kita untuk menjalankan operasi-operasi kawalan keselamatan sempadan kita. Jangan nanti jika ada lagi pendedahan tentang keadaan sempadan Negara yang memalukan Malaysia sekiranya lambakan perdagangan manusia terutamanya jika pihak Kerajaan mengambil sikap tunggu dan lihat semata-mata tanpa mengambil tindakan yang sewajarnya. 

Pembentukkan atas nama Pasukan Khas ataupun menjadikan kedudukan kawasan tertentu sebagai kawasan khas keselamatan, ianya hanya bersifat sementara jika keupayaan kita dengan jentera yang ada tidak mampu bertindak sepantasnya.

DR RAJA AHMAD ISKANDAR AL-HISS
Pengerusi,
Lajnah Antarabangsa,
Dewan Pemuda PAS Malaysia.