Anwar Ibrahim Di Tambun Perak Hari Ini

CLARE SAHKAN HADI BAYAR RM1.4 JUTA- TAKIYUDDIN SILA TUNJUKKAN BUKTI JIKA TIDAK BETUL


      CONTOH CEK YANG DIBAYAR

INI SURAT CONTOH SURAT.. ....SUMBER KAMSIAH HAIDER.

https://wrlr.blogspot.com/2022/09/r4su4h-rm14-juta-setel-kes-sarawak.html
https://wrlr.blogspot.com/2022/09/r4su4h-rm14-juta-setel-kes-sarawak.html


Ustaz Ridzwan Abu Bakar: Hadi Awang Berkata Parti DAP Perjuangkan Komuni...

NASIHAT IKHLAS UNTUK ORANG-ORANG UMNO YANG SEDANG MARAH DAN KECEWA

 

Ketika ini ramai pemimpin UMNO dan UMNO bahagian sedang marah dan kecewa kepada pucuk pimpinan parti susulan pengumuman calon pada 1 November lalu.

Kemarahan dan kekecewaan mereka didorong pelbagai sebab, antara yang utama – tak dipilih sebagai calon, nama yang dicadangkan UMNO bahagian tidak diterima sebagai calon, calon yang dinamakan adalah “payung terjun” daripada luar UMNO bahagian atau negeri dan kerusi diserahkan kepada parti komponen BN yang lain.

Oleh kerana UMNO merupakan parti yang bersifat tempatan atau kawasan dan pemimpin parti peringkat bahagian adalah mereka yang biasanya dipilih sebagai calon pilihan raya, meletakkan calon luar memang merupakan perkara yang sukar diterima.

UMNO tidak sama dengan parti lain seperti PKR, Pas atau DAP misalnya di mana mereka amat terbuka dan tiada masalah menerima kehadiran orang luar sebagai calon pilihan raya.

Jika perkara itu berlaku di satu atau dua kawasan, ia mungkin boleh diselesaikan dengan mudah, misalnya dengan pemimpin yang tak terpilih itu dijanjikan lantikan Senator, dipindahkan bertanding di DUN, diberi jawatan dalam GLC atau dihulur kontrak perniagaan yang lumayan.

Namun, dalam PRU15 ini, jumlah yang digugurkan itu bukan saja ramai, bahkan melibatkan mereka yang berjawatan menteri, timbalan menteri dan mengetuai UMNO peringkat negeri.

Begitu juga dengan calon “payung terjun” dan meletakkan orang luar sebagai calon, jumlahnya juga ramai dalam PRU15 kali ini.

Selain itu, ada juga kes di mana kerusi milik UMNO diserahkan kepada parti komponen, walaupun UMNO bahagian sejak bertahun-tahun gigih menambah pengundi dengan harapan itu kekal menjadi milik mereka.

Terdapat juga UMNO bahagian yang menuntut sesuatu kerusi itu diserahkan kepada mereka meletakkan calon berdasarkan perubahan suasana politik sejak 2018 lalu.

Namun, apa yang berlaku, banyak tuntutan itu tidak dilayan oleh pucuk pimpinan parti dan mereka ketika ini sedang menahan marah serta kecewa seolah-olah suara mereka tidak didengari.

Di media sosial, luahan kemarahan dan kekecewaan itu terpapar dalam bentuk gambar, berita dan video yang kini tersebar luas dan menjadi perbualan ramai di seluruh negara.

Persoalannya, apakah yang patut dilakukan oleh orang-orang UMNO yang sedang marah dan kecewa itu?

Satu perkara yang orang-orang harus sedar ialah pucuk pimpinan parti secara jelas dan nyata telah memperdaya mereka dalam hal ini.

Ketika sokongan mereka amat dikehendaki bagi sesuatu perkara, seperti untuk menangguhkan pemilihan, meminda perlembagaan dan menggesa dipercepatkan PRU15, berdegar-degarlah pemimpin atasan mengatakan UMNO ialah sebuah parti akar umbi.

Dan disebabkan apa yang dihajati itu berjaya menjadi kenyataan, mereka kemudiannya secara terbuka memuji ahli akar umbi dan mahu kedudukan UMNO sebagai parti yang ditunjangi oleh akar umbi hendaklah sentiasa dipertahankan.

Buat seketika, kembanglah hati ahli-ahli UMNO bawahan seluruh negara seolah-olah merekalah penentu hala tuju parti.

Malangnya, apabila tiba memilih soal calon pilihanraya, suara akar umbi langsung diketepi dan dibakulsampahkan.

Kenapa tuntutan UMNO bahagian agar calon sedia ada dikekalkan tidak didengari?

Kenapa suara akar umbi yang menyenaraikan calon-calon pilihan untuk dipertimbangkan senang-senang diketepikan, sebaliknya calon yang tidak tersenarai dijadikan pilihan?

Kenapa suara akar umbi yang mahu anal tempatan sebagai calon turut tidak didengari dan calon “payung terjun” daripada negeri berjauhan yang diletakkan?

Begitu juga dengan tuntutan agar sesuatu kerusi itu dikekalkan sebagai milik UMNO atau kerusi yang lain ditukar menjadi milik UMNO berikutan situasi yang dirasakan lebih mudah untuk menang, juga tidak dipedulikan?

Suara akar umbi atau keputusan pimpinan atasan yang mendasari pemilihan calon?

Atas semua kejadian yang membuatkan pemimpin, ahli dan orang UMNO marah serta kecewa itu, dinasihatkan janganlah dibiarkan kemarahan itu berpanjangan sehingga merosakkan jiwa dan kehidupan.

Ambil masa untuk bertenang dan berfikir dengan matang, yang penting jangan dibenarkan calon luar daripada bahagian, calon bukan pilihan bahagian, calon “payung terjun” dan calon parti komponen yang tidak disukai itu menikmati kemenangan.

Sebagai pengajaran, pastikan semua mereka itu kalah dan kecundang supaya dalam PRU seterusnya nanti, kerusi-kerusi itu dapat diambil semula sebagai hak akar umbi yang selama ini berjuang siang dan malam untuk parti.

Kalau calon berkenaan menang, maka teruslah mereka bertanding lagi di situ dan melopong teruslah suara akar umbi untuk mendapat hak mereka yang sewajarnya.

Kalahkan mereka kali ini supaya pimpinan atasan akhirnya sedar suara akar umbi tetap berbisa dalam UMNO. – ShahbudinHusin 04/11/2022.

ANWAR- MANA BUKTI SAYA BERPAKAT DENGAN UMNO-KAMU ITU ORANG BERJUBAH, BERAGAMA, TAPI KAMU FITNAH.SAYA TAK PERNAH DATANG SUJUD PADA UMNO


 

MAHFUZ- PAS BANYAK MAIN ISU PERKAUMAN SETELAH BELAJAR DAN BERBAIK DENGAN UMNO


 

BILA PARLIMEN AMPANG JADI MILIK MCA- MACAI UMNO BOIKOT


 

MCA BOIKOT CALON MIC PARLIMEN BATU


 

Anwar Ibrahim: Ucapan Penuh Jelajah Mega Harapan Kedah Di Alor Setar

Mat Sabu: Ucapan Penuh Jelajah Mega Harapan Kedah Di Alor Setar

KESIAN BUDAK MUSLIMAH NI...BAGUIH DIA DOK PEKENA WALAUNS....TETIBA BEKAS CEO TABUNG HAJI TANYA SOKLAN.,..KEH..KEH....


 

PM ke 10: Anwar mendahului 5 calon lain
 Menjelang hari penamaan calon Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15 esok, kajian menunjukkan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim berada di hadapan sebagai pilihan utama rakyat Malaysia untuk diangkat sebagai Perdana Menteri ke 10.


Kajian yang dibentangkan oleh Timbalan Pengerusi Institut Darul Ehsan (IDE), Prof Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman itu mendapati Anwar mendahului senarai berbanding calon calon lain.


"Datuk Seri Anwar mendahului kedudukan sebanyak 29.6% melebihi tokoh-tokoh lain. Dapatan ini adalah hasil Survei Mood Rakyat Malaysia Menjelang PRU15 yang dijalankan oleh IDE bermula pada 21 – 28 Oktober 2022, melibatkan 2,423 responden seluruh parlimen Semenanjung Malaysia


"Tempat kedua adalah Datuk Seri Ismail Sabri yang merupakan Perdana Menteri sementara dengan peratusan, 25.9% mendahului Pengerusi Perikatan Nasional dan Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin," kata Dr Redzuan dalam satu kenyataan.Dapatan kajian seterusnya adalah mengenai keterujaan rakyat Malaysia untuk membuang undi pada PRU 15 yang mencapai 81% di Semenanjung, berbanding peratusan rendah dalam Pilihan Raya Negeri Melaka, Sarawak dan Johor sebelum ini.


Hal itu, kata Redzuan, akan memberi keputusan berbeza dengan mengambil kira mood keluar mengundi yang dikaji pada PRU 2018 lalu, iaitu pada 80% tetapi yang keluar mengundi 83% dan mempengaruhi keputusan PRU 14.


Dalam tinjauan kajian, kata beliau, masih terdapat sejumlah besar pengundi Atas Pagar yang belum membuat keputusan.


Hal itu katanya akan menjadi sangat menarik kerana parti parti yang bertanding akan berkempen untuk meraih sokongan golongan berkenaan.


"Survei yang dijalankan oleh IDE mendapati 29.2% pengundi masih belum membuat keputusan untuk memilih parti yang akan diundi dalam PRU 15 pada 19 November 2022 akan datang.


"Oleh itu, golongan ini adalah golongan ‘atas pagar’ yang mengundi berdasarkan sentimen, isu, calon dan perkembangan politik semasa. Golongan ini tidak terikat sebagai pengundi tegar parti dan kewujudan golongan ini amat besar dalam PRU kali ini. Golongan ini akan menjadi penentu, khususnya dalam pertandingan sengit 3 penjuru atau lebih," katanya.Selain itu, IDE juga mendapati satu kelompok yang menegaskan mereka hanya akan membuat keputusan pada hari mengundi. Kelompok tersebut mewakili 19% dan trend tersebut agak tinggi berbanding dalam siri PRU sebelum ini.


"Generasi muda khususnya golongan Undi 18 dan pengundi 30 tahun ke bawah adalah majoriti pengundi yang kebanyakannya membuat keputusan seminggu sebelum pengundian (11.1%) dan pada hari pengundian (19.0%)," katanya lagi.


Kajian berkenaan dilakukan oleh IDE bermula pada 21 – 28 Oktober 2022, melibatkan 2,423 responden dari 165 parlimen di Semenanjung Malaysia.

Saksikan kedaifan nelayan Melayu, berkunjunglah ke Bagan Datuk - Shamsul
 

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi pernah di puncak kerjayanya sebagai Timbalan Perdana Menteri sebelum Pilihan Raya Umum ke 14 lalu.Dengan jawatan setinggi itu sesiapa yang akan berkunjung ke kubu kuatnya di parlimen Bagan Datuk pasti merasakan kaum Melayu di sana telah cukup dibela oleh parti Ketuanan Melayu.Namun hakikatnya, kata calon KEADILAN P075 Bagan Datuk, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin, keadaan kehidupan nelayan Melayu di kawasan Zahid jauh lebih buruk daripada rakan senasib di kawasan pembangkang."Sepanjang pengamatan saya hampir sebulan berada di Bagan Datuk, kehidupan orang Melayu di sini boleh disifatkan indah khabar dari rupa. Amat mendukacitakan, penduduk terutamanya di kawasan kampung majoritinya tidak tahu mengenai peruntukan RM 3.8 juta setiap tahun untuk kawasan parlimen yang sepatutnya disalurkan untuk pembangunan infrastruktur dan program rakyat."Antara persoalan yang ditimbulkan hari ini, benarkah bantuan bot nelayan tidak sampai terus kepada nelayan? Sebaliknya dirompak oleh orang tengah yang bukan nelayan dan kemudian menyewakan bot tersebut kepada nelayan dengan kadar sewa sehingga RM 200 sehari?"Sekiranya benar maka ini teramat menyedihkan. Selama ini saudara Ahmad Zahid Hamidi dan penyokong boleh mendabik dada dengan bantuan RM300 setiap bulan diberikan kepada nelayan, tetapi apabila ditolak sewa yang tinggal hanya RM100. Nelayan nak makan apa, dan siapa yang kaya?" tanyanya dalam satu kenyataan.Mantan Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya itu juga tertanya tanya siapakah sebenarnya yang mengaut keuntungan sehingga nasib nelayan Melayu di Bagan Datuk sedemikian rupa."Siapa sebenarnya mengaut keuntungan atas angin memerah keringat nelayan yang terpaksa menyewa bot demi mencari sesuap nasi di lautan? Adakah benar bantuan yang diberi sekadar kosmetik dan kemudian dirompak kembali kroni ahli politik? Adakah pengurusan Pejabat Ahli Parlimen sebelum ini begitu culas sehingga penindasan sebegini dahsyat berlaku?"Datanglah sendiri ke Bagan Datuk, lihat bagaimana daifnya keadaan jeti nelayan Melayu di sini berbanding jeti nelayan Cina yang serba lengkap dengan kelengkapan memproses hasil laut," katanya.Shamsul mahu masyarakat nelayan Bagan Datuk sedar dan berusaha melakukan perubahan dalam PRU 15.Katanya, tidak ada guna Zahid terus berkuasa tetapi kehidupan mereka tidak berubah dan bakal mewariskan kemiskinan kepada generasi akan datang."Saya menolak politik rasis namun apabila nama orang Melayu dijaja demi sokongan politik tetapi kenyataannya dihina dan ditindas sebegini rupa, saya tidak mampu berdiam diri. Pengagihan ekonomi perlu berlaku secara saksama mengikut peratusan rakyat dan bukan hanya tertumpu di sesetengah kawasan."Saudara saudari, tinjaulah keadaan di sekeliling Bagan Datuk, lihat sendiri keadaan jalan raya yang teruk, bergelap di waktu malam akibat tiada lampu. Berhati-hati kerana risiko kemalangan tinggi sekiranya terlanggar lubang atau termasuk ke dalam parit di kiri dan kanan akibat keadaan jalan yang sempit."Bangkitlah seluruh warga Bagan Datuk, 27 tahun dipimpin Ahli Parlimen yang sama sudah tiba masanya kita menebus maruah dan menghukum ahli politik yang gagal berkhidmat demi rakyat, sebaliknya hanya mengisi tembolok sendiri, keluarga dan kroni," katanya lagi.Untuk rekod, Zahid Hamidi telah dilantik sebagai wakil rakyat Bagan Datuk sejak 1995. Terlalu lama untuk rakyat menilai dan melihat rekod beliau sama ada baik atau buruk.