AHLI PERNIAGAAN DAKWA DITIPU BERJUTA-JUTA OLEH BESAN PEMIMPIN ATASAN UMNO?
Seorang ahli perniagaan mendakwa dirinya ditipu berpuluh-puluh juta sejak hampir dua tahun lalu oleh rakan niaganya dari sebuah negara jiran yang juga merupakan besan kepada salah seorang pemimpin atasan UMNO dan kerajaan.

Dalam satu pertemuan, ahli perniagaan terbabit mendakwa, beliau merancang untuk melaksanakan satu projek perniagaan yang memerlukannya berurusan dengan pihak kerajaan di negara jiran tersebut bersama rakan niaganya itu.

"Meskipun perkongsian adalah atas pembahagian 50:50, tetapi semua modal dikeluarkan oleh saya, manakala rakan niaga itu lebih berperanan untuk menjalankan kerja-kerja mendapatkan kelulusan daripada pihak berkuasa negara jiran terbabit, katanya.

Bagaimanapun, katanya, setelah hampir dua tahun berlalu dan beliau telah mengeluarkan wang berpuluh-juta untuk memastikan ia berjaya, projek yang dijalankan itu tidak juga mendapat kelulusan.

Tambah ahli perniagaan yang belum mahu disebut namanya itu, kali terakhir beliau memberikan wang ialah pada pertengahan tahun ini sebanyak RM2.5 juta di mana rakan niaganya itu memberitahu, jika kali  ini wang diberi kepadanya dan projeknya berjaya, semua wang yang digunakannya sebelum ini akan dapat dilunaskannya.

"Malangnya, semua cek bayaran balik yang diberinya adalah cek tendang, sama seperti yang dilakukannya sebelum ini," ujar ahli perniagaan tersebut sambil menunjukkan salinan beberapa keping cek tendang yang ada dalam simpanannya.

Mengimbas perkenalannya dengan rakan niaga dari negara jiran tersebut, ahli perniagaan terbabit memberitahu, beliau mengenalinya kerana diperkenalkan oleh pemimpin atasan UMNO itu.

"Antara sebab saya percaya dan sedia menjalankan perniagaan dengan rakan niaga itu ialah kerana hubungan kami bermula dengan diperkenalkan oleh pemimpin atasan UMNO terbabit," kata ahli perniagaan itu lagi.

Ahli perniagaan itu juga menegaskan, beliau akan terus berusaha dan tidak akan berhenti untuk mendapatkan kembali wangnya yang telah ditipu itu.

"Saya boleh terima kalau perniagaan itu rugi berjuta-juta, tetapi apa yang berlaku ialah saya telah ditipu kerana sementara banyak wang telah saya keluarkan, kerja untuk mendapatkan kelulusan daripada pihak berkuasa tidak dilaksanakan dengan betul," ujarnya kesal.

Tegas ahli perniagaan itu, apa yang dimahukannya kini, setelah diperdaya beberapa kali dengan bayaran cek tendang ialah agar wangnya dipulangkan semula dengan penuh kejujuran.

Katanya, beliau ada beberapa pilihan atau perancangan untuk tujuan mendapatkan kembali wangnya dan ia akan dilakukan secara berperingkat-peringkat selepas ini. (ShahbudinHusin 11/10/2017)

Tukang Gunting Rambut Ini Ada 378 Kereta MewahNEW DELHI – Menjadi tukang gunting dianggap sebagai kerjaya yang tidak menghasilkan banyak wang, namun siapa sangka, ada menjadi jutawan dan mampu membeli ratusan kereta mewah.
Justeru kisah Ramesh Babu, seorang tukang gunting warga India yang berasal dari Bangalore, India mencetuskan sensasi dalam kalangan netizen apabila beliau dilaporkan hidup kaya dengan memiliki sebanyak 378 buah kereta.
Laman rushlane melaporkan antara koleksi kenderaan tersebut ialah Rolls Royce Ghost, BMW 7-series, Mercedes S Class, E Class, Viano, BMW 5 Series, Toyota Camrys, Honda Accords dan beberapa Honda CR-Vs.
Terbaharu, Babu membeli Mercedes Maybach S600 berharga 26.5 juta rupee (kira-kira RM1.7 juta) berenjin V12 dengan 6.0 liter yang juga dilengkapi pelbagai fasiliti mewah serta kuasa 530 bhp dan torsion 830 Nm.
Kisah kejayaannya bermula ketika beliau berusia tujuh tahun setelah bapanya meninggal. Babu melakukan pelbagai kerja sehingga pada awal 1990-an beliau berjaya membuka tempat gunting rambut sendiri untuk menyara hidup.
Pada 1993, Babu membeli kereta pertamanya iaitu Suzuki Maruti Omni, hasil usaha wang tabungannya selama menjadi tukang gunting. Demi menambah pendapatan, beliau menyewakan kenderaan itu kepada masyarakat.
Tahun demi tahun, kegigihannya bekerja sama ada sebagai tukang gunting dan penyewa kereta terus berkembang maju sehingga Babu mampu membeli sebanyak enam buah kereta pada 2004 lalu sebelum menjadi jutawan.
Meskipun sudah bergelar hartawan dan selesa memiliki banyak kereta mewah, Babu tetap bertugas sebagai tukang gunting. Beliau cuma mengenakan caj 100 ruppee atau RM6 untuk setiap perkhidmatan gunting rambut gaya biasa.
Selebihnya datang daripada operasi kereta sewa yang beliau buat lebih dua dekad lalu termasuk penyewaan khusus kenderaan mewah dimilikinya. Sebagai contoh, Rolls-Royce disewa dengan harga 50,000 rupee (RM3,000) sehari.
Lebih hebat lagi, pelanggannya bukanlah sembarangan. Kebanyakan dari kalangan artis antaranya Salman Khan, Aishwarya Rai, Aamir Khan malah tokoh terkenal iaitu Raja Saudi, Salman Abdulaziz.
- Agensi

HIMPUNAN ANTI-KLEPTOKRASI: PENGAJUR TEGAS DEMO DI PADANG TIMUR

HINA SULTAN: NGO BUKAN ISLAM GESA ZAMIHAN DIHUKUM