KENAPA PAS MASIH TIDAK BERANI BERTERUS-TERANG SOKONG UMNO?



Pelbagai hujah kedengaran saat ini di sebalik keputusan Pas tidak meletakkan calonnya di Sungai Kandis, meskipun secara nyatanya ia adalah bermakna parti itu mahu calon PKR yang mewakili Pakatan Harapan lebih mudah dapat ditewaskan.

Dengan hasrat mahu calon PKR tewas, maka sudah terang lagi bersuluh Pas sebenarnya inginkan kemenangan berpihak kepada calon UMNO yang mewakili BN.

Dalam erti kata lain, jika dulu Pas mahu lawan UMNO, kini parti itu adalah kawan kepada UMNO.

Malangnya, tidak seperti biasa dalam adat orang berkawan, Pas masih takut-takut dan enggan berterus-terang mengenai hubungannya dengan UMNO, walaupun tindakan atau perbuatan sangat jelas ke arah itu.

Hanya beberapa jam setelah Ketua Penerangan Pas, Nasruddin Hassan mengeluarkan kenyataan tentang hasrat sebenar Pas memberi laluan kepada UMNO bertanding ialah untuk memudahkan calon PKR ditewaskan, perkara itu kemudiannya segera dinafikan oleh pemimpin Pas yang lain.

Menurut Pengarah Pilihanraya Pas Pusat, Dr. Ahmad Shamsuri Mokhtar, keputusan tidak bertanding itu sebenarnya dibuat atas pertimbangan pelbagai faktor, termasuk kedudukan kewangan parti.

Ia adalah keputusan Pas sendiri atas pelbagai faktor setelah mendapat pandangan daripada rakan-rakan di Selangor sendiri, ujar beliau yang juga Menteri Besar Terengganu.

Soalnya, sejak bila Pas mengamalkan sikap sedemikian?

Bukankah Pas selama ini mengamalkan sikap keras kepala dan ingin bertanding di mana-mana saja kerusi yang pernah ditandinginya?

Lagi pun, kalau tidak mahu dilihat sengaja memberi laluan kepada UMNO, bukankah lebih baik Pas meletakkan calon dalam pilihanraya itu yang juga boleh dianggap sebagai sebahagian daripada misi dakwah dan jihad sebagaimana yang kerap dilaungkan selama ini?

Tidak cukup dengan itu, melalui kenyataan oleh Setiausaha Agung Pas, Takiyuddin Hassan kemudinanya pula, beliau  juga menyeru ahli dan penyokong Pas agar mengundi berasaskan pertimbangan Melayu - Islam dalam pengundian 4 Ogos nanti.

Sehubungan itu,  katanya, ahli dan penyokong Pas diarahkan membuat pilihan berpandukan pertimbangan Melayu - Islam serta kepentingan masa depan negara.

Pas juga mengambil keputusan tidak meletakkan calon di Sungai Kandis, begitu juga di Balakong nanti, adalah kerana ingin menunggu hasil post mortem PRI14 yang sedang disiapkan, tambahnya lagi.

Kenapa susah-susah berhujah berkaitan Melayu dan Islam, sedangkan kedua-dua calon yang diletakkan oleh PKR dan UMNO ialah Melayu yang beragama Islam?

Siapakah Melayu dan Islam yang dimaksudkan itu?

Apakah Pas bermaksud kerajaan Pakatan Harapan tidak mewakili Melayu dan Islam?

Sejak bila Pas begitu terikat dengan hasil post mortem sehingga tidak meletakkan calon dalam mana-mana pilihanraya?

Secara mudahnya, bukankah lebih mudah difahami jika Pas berterus-terang meminta ahli dan penyokong parti itu mengundi calon parti tertentu, baik UMNO atau PKR, berdasarkan kecenderungan serta minat Pas sendiri?

Kenapa masih perlu bersembunyi-sembunyi dan takut-takut menyatakan pendirian?

Tambahan lagi, tidakkah episod angan-angan untuk menjadi "king maker" atau  pun penasihat kepada kerajaan sudah pun berakhir dengan keputusan PRU14 yang lalu? (ShahbudinHusin 23/07/2018)

MANSUH 3 UNIT KHAS POLIS JIMAT PERUNTUKAN – MUHYIDDIN

SUBSIDI PETROL BERSASAR KENDERAAAN 125CC, 1300CC AMBIL MASA

UMNO – PAS KERJASAMA ‘TAK FORMAL’ DI SG KANDIS

MONOPOLI BERNAS AKAN BERAKHIR SEPTEMBER?

SIRI 2 TERJEMAHAN -Kepentingan Rahsia Taib Di Petros Venture Sarawak!


Taib's Secret Interest In Sarawak's Petros Venture!  EXCLUSIVE


Ia adalah  manifesto  utama pembangkang bahawa royalti harus dinaikkan kepada 20% untuk membenarkan sekurang-kurangnya beberapa infrastruktur dan pelaburan, selepas beberapa dekad dimana  hanya Malaysia Barat muncul untuk mendapat manfaat daripada pendapatan minyak Malaysia Timur. Namun, untuk semua tempoh itu, gabungan kerajaan Sarawak yang diketuai oleh Taib, yang berpusat pada persekutuan dan  dengan kerjasama BN yang memerintah Malaysia, enggan menyuarakan idea itu.

Ketua menteri sebelumnya, Adenan Satem telah membangkit soal royalti dengan  permintaan pembangkang untuk pilihan raya negeri 2016, tetapi Najib telah menahannya. Lagipun, apa yang dipanggil Akta Pembangunan Petroleum Malaysia 1974 telah dirundingkan secara khusus oleh Taib sendiri (sementara menteri sumber kebangsaan persekutuan) bersama bapa saudaranya (pada masa itu ketua menteri Sarawak) sebagai sebahagian daripada perjanjian tersirat dengan sekutu BN mereka di dalam kerajaan persekutuan (yang diketuai oleh bapa Najib, ketika itu Tun Razak) yang bersetuju untuk membiarkan keluarga Taib / Ya'acub mengambil semua hasil dari kayu dan sumber tanah Sarawak, sebagai balasannya penyerahan minyak Sarawak.

Fakta bahawa keluarga ini mengukir kekayaan Borneo secara  haram tidak menghalang kedua-dua belah pihak sekurang-kurangnya, kerana mereka menandatangani perjanjian mereka. Akta Pembangunan Petroleum 1974 tidak mempunyai kesahan kerana adanya pihak-pihak telah gagal untuk meratifikasi, sebagaimana yang dikehendaki di bawah perlembagaan, oleh Kerajaan Negeri Sarawak, yang merupakan pihak berkuasa yang sah atas sumber-sumber negara, termasuk minyak.

 Alasan kegagalan untuk mengesahkan adalah, sememangnya, kebenaran itu tidak akan diberikan secara rela oleh wakil rakyat Sarawak. Walau bagaimanapun, selama beberapa dekad, Taib telah menegaskan bahawa 95% daripada pendapatan minyak Sarawak harus pergi ke kerajaan persekutuan, kerana dia mengembangkan cengkaman ekonomi sendiri terhadap setiap aktiviti membuat wang lain. Pada tahun 2012, ketika masih dalam kedudukan politik, anak Tun Razak, Najib Razak, mengambil tindakan  ke atas minyak negara Sarawak yang kemudiannya melancarkan Akta Laut Teritorial 2012, yang sekali lagi melanggar perlembagaan dengan memperuntukkan lebih banyak medan minyak Sarawak yang benar-benar milik Negeri.

 Pergerakan itu menyebabkan lebih banyak kemarahan di Sarawak kerana anggota parlimen pembangkang mengangkat ketidakadilan selanjutnya dan ia membantu menggerakkan agenda popular untuk mendapatkan semula hak minyak negara ke pentas pusat politik, walaupun mencetuskan suasana gemuruh yang berbeza. Oleh itu, bagaimana pendirian Gubernur Taib, yang mempunyai alasan untuk membenci Najib, selepas dia menendangnya ke pejabat gubernur dalam menghadapi kritikan yang semakin meningkat sejak tahun-tahun kebelakangan ini, yang dilontarkan oleh keluarganya ?

Kenyataan bahawa negeri itu telah dirompak sumber daya utamanya selama beberapa dekad tidak muncul untuk mengambil perhatian pemimpin politik ini sedikit, kerana Taib secara peribadi telah membuat berbilion-bilion dari perjanjian yang memberinya carte blanche untuk menolong dirinya memperkayakan diri sendiri.

Melalui satu siri kontrak rahsia yang memalukan, dia menumbangkan Hutan Borneo dan melepaskan tanah itu untuk konsesi kelapa sawit yang menguntungkan dan sementara itu menyerap sebahagian besar kontrak kerajaan ke dalam rangkaian syarikatnya sekarang di tangan keluarganya sendiri.

Bagaimana kleptokrasi berbilang bilion dolar ini boleh dianggap sebagai undang-undang atau sah atau dalam apa jua pun dalam kepercayaan pengemis undang-undang. Hanya monarki mutlak jenis yang paling primitif atau pemerintahan diktator yang langsung membenarkan pencurian yang salah dan Malaysia adalah sebuah negera demokrasi perlembagaan. Pengambilan Taib dalam kerangka demokrasi itu adalah untuk mewakili rakyat dan tidak semestinya 'jelas' seorang lelaki yang telah menyalahgunakan berbilion-bilion melalui kontrak rahsia dan konsesi, dirundingkan dari pandangan.

Alasan Taib adalah bahawa dia "meninggalkan bilik" ketika keputusan yang menguntungkan dia disempurnakan oleh anak lelakinya, dan dengan itu menyalahkannya, menurut undang-undang yang digubal oleh kerajaan Najib yang tidak sempurna pada tahun 2009. Demikian pula, Najib telah berusaha untuk mengatakan bahawa keputusan yang memindahkan berbilion-bilion dari 1MDB ke dalam akaun banknya dibuat oleh orang lain.

Ia tidak mencuci tangan dalam mana-mana kes dan jika Najib disetujui telah rosak, dia hanya mengikuti jejak mentor kelas dunia, Taib Mahmud.


Apa Yang Baik Untuk Taib Baik Untuk Sarawak?



Berikutan Akta Laut Teritorial 2012, Taib buat pertama kalinya memulakan sedikit pengambilan minyak tempatan sendiri di darat. Dia mungkin telah menceburkan diri ke ruang yang didorong sebahagiannya oleh kelemahan pemilihan Najib yang semakin meningkat (pemilihan 2013 adalah perkara yang sangat dekat). tetapi juga kemungkinan prospek yang semakin berkurang model perniagaannya yang lebih awal untuk pengayaan berterusan berkat sumber-sumber dalam Sarawak.

Kayu Borneo pada masa itu hampir tamat tempoh (selain dari pencurian dari taman negara dan merentasi sempadan) dan konsesi perladangan kelapa sawit sebahagian besar telah diserahkan. 'Tahap 3' rancangan asal Taib untuk terus meningkatkan empayar peribadi berbilion dolarnya adalah program perindustrian, yang dijuluki SCORE.

Bagaimanapun, SCORE telah menandatangani, memandangkan tidak praktikal dan kelemahan Taib sendiri sebagai perniaga berwawasan. Pembiakan sungai Sarawak telah menjadi kontroversi untuk sebab-sebab alam sekitar dan komuniti yang tidak terkira banyaknya dan pelaburan masuk telah terbukti terhad.

Pengekstrakan minyak di sisi lain, mewakili pulangan ke model membuat wang asal Taib, iaitu penyalahgunaan kuasa dan merebut sumber. Pada akhir tahun 2012, inovasi telah diumumkan dengan penyerahan konsesi utama di pantai (secara tidak sah di mana konsesi tidak ditender dan dianugerahkan di belakang tertutup) kepada salah satu rakan kroni perniagaan Taib yang paling ditubuhkan, Tiong Hiew King, pemilik perkebunan dan raksasa kayu Rimbunan Hijau.

Tiong adalah seorang pemula dalam pengambilan minyak, namun jika wang dibuat, mengapa tidak menyimpannya dalam 'keluarga'? Keluarga Tiong dan Taib telah menjadi simbiotik, seperti semua syarikat kayu utama yang diberikan konsesi oleh Taib sejak beberapa dekad yang lepas.

Oleh itu, ia mungkin sedikit terkejut apabila South Sea Energy Sdn Bhd telah menyuarakan pandangan umum di Sarawak sejak beberapa minggu yang lalu, lelaki itu memuji akhbar sebagai 'pengarah eksekutif' syarikat itu memang tidak lain daripada Tiong Kiong Raja penggantinya kepada perniagaan ayahnya, tanpa menyebutkan peranan eksekutif wakil presiden Abu Bekir Taib atau memang penglibatan Taib sendiri.


Southsea Energy Sd Bhd


Jadi, apakah dasar petroleum baru Sarawak dan Southsea? Bagaimanapun, keterangan menunjukkan bahawa sejurus sebelum pengumuman utama usaha Petros pada bulan Mac, Ketua Menteri sekarang, Abang Johari sendiri telah memukul jalannya sendiri ke Oman, pada bulan Januari, di mana beliau menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) dengan tidak ada yang lain daripada Petrotel Energy Oman LLC (yang diterangkan sebelum ini sebagai usahasama, di mana South Sea Energy yang dikendalikan oleh Taibs adalah rakan kongsi utama) untuk "meneroka kemungkinan kerjasama untuk membangunkan industri hiliran minyak dan gas di Sarawak".

Selain itu, sebagai pengumuman oleh Petros yang baru ditubuhkan disahkan, Tenaga Laut Selatan, yang digambarkan sebagai "syarikat minyak dan gas antarabangsa yang mempunyai hubungan dengan Sarawak", juga merupakan penandatangan kepada MoU. Tiong muncul dalam majlis itu, digambarkan sebagai 'Pengarah Eksekutif', tetapi tidak ada menyebut Taibs - adakah mereka telah menjualnya pada masa itu?

Berikutan perkembangan sulung ini, yang nampaknya telah ditekankan kepada pengawasan dan pengawasan yang paling rendah, dasar baru yang mengagumkan Sarawak dilancarkan pada bulan Mac sementara Najib berada pada masa yang paling lemah dalam pemilihan sebelum pilihan raya. Kedudukan baru datang dalam perisytiharan oleh Ketua Menteri Taib bahawa terdapat banyak perubahan dalam subsistem minyak ke Petronas.

Abang Johari mengumumkan bahawa kerajaan negeri Sarawak akan bergerak untuk merampas semula rizab minyaknya menerusi syarikat negeri 100% yang terkawal, Petros, dalam usaha (mendakwa) untuk mengeksploitasi minyaknya, sumber untuk kepentingan rakyat Sarawak

Menyokong kedudukan Johari, pergerakan yang dipanggil Suarah Petroleum Group Sarawak (yang menuntut mewakili 'profesional industri minyak') mengeluarkan kenyataan kacau" kepada akhbar-akhbar tempatan yang mengisytiharkan bahawa 'Rakyat Sarawak' telah menuntut hak mereka melalui langkah itu. Walau bagaimanapun, tidak ada perdebatan mengenai rancangan untuk membuat Petros dan maklumat yang sangat sedikit mengenai bagaimana syarikat akan bekerja atau mengedarkan apa-apa manfaat:


Kesemua rakyat Sarawak mesti menyokong langkah revolusioner ini, kerana ia memberikan harapan yang nyata untuk mengimbangi ketidakseimbangan ekonomi yang dihadapi oleh Sarawak dari pengedaran penciptaan nilai ekonomi yang tidak sekata dan tertakluk kepada dasar / amalan eksploitasi yang tidak adil bagi sumber-sumber alam semulajadi yang kaya dengan minyak dan gas .

Untuk mengelakkan sebarang keraguan, ia tidak lagi 'perniagaan seperti biasa'. Kerajaan Sarawak secara rasminya tidak lagi mengiktiraf Akta Pembangunan Petroleum 1974 ("PDA74") yang secara tidak konstitusional meletakkan sumber petroleum Sarawak dengan Petronas. [Suarah Petroleum Group]

Ini semua, merupakan satu-satunya cabaran langsung kepada Petronas dan susunan empat dekad yang lalu, menyebabkan agensi persekutuan melancarkan tawaran undang-undang tidak lama selepas pilihan raya untuk menubuhkan statusnya melalui mahkamah. Ia adalah satu kes yang ditunda oleh kerajaan yang bergelut untuk menguruskan isu-isu yang banyak, tetapi lebih daripada apa-apa usaha Petros adalah tanda keyakinan terhadap Taib, menghadapi kelemahan kerajaan pusat terlebih dahulu berkat keruntuhan Najib ",pengaruh dan kemudian ketibaan kerajaan pembaharuan yang baru, mungkin bersedia melakukan perjanjian.

Peluang untuk menghidupkan langkah Petros dalam bahasa kempen pembangkang sendiri untuk membawa pendapatan kembali kepada rakyat Sarawak telah sepenuhnya dimanfaatkan oleh para promoter Petros, seperti Kumpulan Petroleum Suarah * (nota) yang tidak dikenali:



TERJEMAHAN OLEH: TOJET

SIRI 1- TERJEMAHAN -Kepentingan Rahsia Taib Di Petros Venture Sarawak!


Taib's Secret Interest In Sarawak's Petros Venture!  EXCLUSIVE






20 Julai 2018 10

Pada petang 20 Mac 2016, dalam panas berdebu padang pasir Oman, dua pelawat yang jauh dari timur membuat keputusan untuk menyelesaikan perjanjian besar dengan Bank Nizwa iaitu bank tempatan untuk menaikkan susunan pembiayaan $ 150 juta (mematuhi Syariah, tentu saja) untuk membolehkan pelaburan dalam penerokaan minyak baru Oman yang besar di Blok 17. Kemudahan ini diberikan kepada syarikat mereka sebagai kapasiti utama dalam PetroTel Oman (PetroTel), pengendali lapangan minyak prospek 2,378 kilometer persegi. Kita tahu mengenai perkara ini kerana semuanya telah diumumkan dalam akhbar Times of Oman. Laporan itu juga menamakan syarikat yang terlibat, South Sea Energy, yang digambarkan sebagai memegang 'kepakaran antarabangsa dalam industri minyak dan gas'. Dalam perjanjian tersebut, kita cuba mengenal pasti dua orang yang hadir semasa menandatangani perjanjian dengan bank itu bagi pihak Tenaga Laut Selatan. Mereka dinamakan Datuk Seri Mahmud Abu Bekir Taib, Naib Presiden Eksekutif Tenaga Laut Selatan dan bapanya Gabenor Sarawak, Tun Pehin Sri Haji Abdul Taib bin Mahmud, menurut kenyataan media yang dibuat oleh bank.

Governor Taib accompanied son Abu Bekir as Executive Vice President of South Sea Energy to raise $150 million loan in Oman



Gabenor Taib menemani anak lelaki Abu Bekir sebagai Naib Presiden Eksekutif Tenaga Laut Selatan untuk menaikkan pinjaman $ 150 juta di Oman


Penglibatan Gabenor Sarawak dalam usaha perniagaan anak lelakinya itu , akan mengejutkan mereka yang menyedari secara terang-terangan bahawa penglibatan oleh ahli keluarga seorang kleptokrat di bidang perniagaan dan untuk kegiatan perniagaan globalnya. Tetapi, jarang sekali dia membenarkan serta menonjolkan dirinya terperangkap di tempat kejadian.

MENJADI PERSOALAN

Sarawak Report ingin menanyakan apa sebenarnya kepentingan kewangan keluarga Taib di dalam syarikat South Sea Energy ini, yang telah diumumkan kini sudah berkait rapat dengan usaha pertama syarikat Petros Negeri Sarawak, yang berlaku juga berkaitan dengan Oman Blok 17? Apakah sebenarnya syarat-syarat pertaruhan MOU Petros dan Tenaga Laut Selatan yang disebut dalam pengumuman itu? Selain itu, atas apa cagaran Bank Nizwa bersetuju untuk menaikkan sejumlah besar $ 150 juta untuk South Sea Energy Sdn Bhd, memandangkan syarikat itu, yang diperbadankan pada 2008 dan hanya mendaftarkan satu pejabat (di Menara Petronas) dan dikategorikan sebagai " Dorman "dalam Daftar Syarikat?

Beralih dari adegan di kawasan padang pasir tepat selepas dua tahun, hingga Mac 2018 dan pembalikan dasar petroleum yang menakjubkan oleh Kerajaan Sarawak, hanya jangka waktu pendek selepas pemilihan umum GE14, apabila bekas perdana menteri Najib Razak terlibat dalam pertempuran sengit yang melemahkan kuasa Najib dan betapa terdesaknya beliau untuk mengekalkan kuasa.

Untuk mempunyai peluang memegang jawatan dan mengekalkan kuasanya sebagai PM , Najib perlu mengekalkan sokongan mafia politik Sarawak, yang telah berada di bawah pegangan kuat Taib Mahmud selama empat dekad, pertama dalam kapasitinya sebagai ketua menteri dan sekarang sebagai gabenor negeri.


Taib menguasai kerusi-kerusi penting dan Ia akan muncul melakukan perubahan dan dasar ini adalah harga yang perlu dibayar Taib untuk terus menyokong BN, walaupun beliau juga dipuji oleh sekutu lamanya yang kini pemimpin pembangkang ( sekarang kerajaan) Dr Mahathir.

Selama bertahun-tahun, jurucakap pembangkang di Sarawak telah menguraikan pengaturan haram dan tegas yang menyalahi undang-undang di mana rizab minyak berharga negara itu disedut oleh kerajaan persekutuan melalui Petronas dengan royalti hanya 5% yang diketepikan untuk negeri itu..


TERJEMAHAN: TOJET


KERAJAAN ROSAK TERUK, AMBIL MASA BINA SEMULA – TUN M

SUNGAI KANDIS: PKR TAK TAKUT KERJASAMA UMNO – PAS

MENTERI MAHU BANTU MAK NYAH TINGGALKAN PEKERJAAN LAMA