Mampukah Suapan RM2.71B Untuk Umno-BN Tawan Selangor

ULASAN : Pada 19 Disember lalu, Perdana Menteri merangkap Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Najib Razak telah mengumumkan RM2.71 bilion diperuntukkan untuk Selangor.

Sehari selepas itu Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor pula, Datuk Seri Noh Omar mengeluarkan kenyataan bahawa peruntukan Kerajaan Pusat untuk membangunkan Selangor lebih besar dari kerajaan negeri.

Menurut Noh lagi, di bawah Rancangan Malaysia ke-10 (RMK-10), sebanyak RM2.62 bilion disalurkan Kerajaan Pusat untuk melaksanakan 628 projek di Selangor, dan sebanyak RM83.81 juta lagi disalurkan menerusi pelbagai agensi dan kementerian.

Manakala peruntukan RM2.71 bilion yang di terima Umno/BN kali ini adalah amat besar jika dibandingkan peruntukan untuk lima tahun bagi RMK-10 tersebut.

Kerajaan Selangor pimpinan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ketika membentangkan belanjawan 2012 baru-baru ini mengumumkan peruntukan RM1.9 bilion wang kerajaan negeri untuk perbelanjaan mengurus dan pembangunannya.

Susulan itu, Khalid menegaskan Najib dan Noh tidak perlu mendabik dada kononnya menyalurkan peruntukan yang besar untuk projek pembangunan di Selangor.

Katanya, kesemua wang pembayar cukai dan dana rakyat tersebut akan di salurkan kepada ketua-ketua Bahagian Umno/BN untuk tujuan pilihan raya umum akan datang dan bukan untuk rakyat negeri itu.

Sementara itu, wang tersebut juga di ambil dari belanjawan defisit negara dan bukannya dari perolehan sumber belanjawan berimbang. Ini meletakkan peruntukan tersebut terpaksa ditanggung oleh rakyat seluruh negara.

Menurut Khalid, penyaluran wang tersebut cuba 'dihalalkan' di atas nama pembangunan negeri Selangor sedangkan hakikatnya wang tersebut untuk disalur kepada pemimpin-pemimpin Umno/BN melalui ganjaran dengan membuat projek-projek 'mee segera'.

Projek-projek mee segera ini berupa projek-projek ringan seperti membina longkang, bilik gerakan pilihan raya dan sebagainya yang harganya berlipat kali ganda kerana selebihnya akan masuk ke saku pemimpin-pemimpin Umno bahagian serta kroni mereka.

Baru-baru ini ketika mengadakan kempen keindahan kediaman dan mengecat rumah pangsa di Gombak, Khalid hanya menggunakan peruntukan RM400,000 untuk menjayakan program tersebut.

Selang beberapa hari setelah pengumuman Najib, Umno Gombak pula mengumumkan peruntukan RM1.1 juta untuk tujuan yang sama. Bandingkanlah bagaimana 'pintarnya' pemimpin-pemimpin Umno mengurus tadbir wang dari dana rakyat tersebut.

Ujar Khalid lagi, wang tersebut seharusnya di salur kepada kerajaan negeri sebagai pemerintah yang sah bagi membolehkan wang tersebut diurus secara berhemah dan terancang.

"Ini adalah duit pembayar cukai dan bukan duit parti Barisan Nasional, wang RM2.71 bilion itu adalah pembangunan seluruh rakyat di Selangor dan bukan untuk kepentingan segelintir pemimpin-pemimpin Umno/BN," kata Khalid.


Pakar perampas


Najib telah melantik diri beliau sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Selangor selepas Dr Khir Toyo meletak jawatan ekoran kes rasuah berhubung memiliki banglo di atas dua tanah lot di Shah Alam.

Perlantikan beliau tersebut memperjelaskan lagi bahawa Umno Selangor benar-benar ketiadaan calon berwibawa. Mungkin Najib sendiri tidak yakin dengan kemampuan Umno Selangor untuk merampas kembali negeri Jugra tersebut dari PR.

Najib mempunyai alasan kukuh untuk mengetuai Umno Selangor. Sebagai menteri kewangan, beliau telah merasakan betapa perbendaharaan wang negara sedang berada dalam keadaan nazak. Manakala Selangor adalah negeri yang kaya.

Lantaran itulah Najib mengeluarkan kenyataan bahawa beliau dan Umno akan bertindak merampas kembali Selangor walau dengan apa cara sekali pun.

Najib mempunyai pengalaman merampas Perak pada 2009 ketika berlaku krisis perlembagaan di negeri bekas pengeluar bijih timah dunia itu. Najib juga di lantik menjadi Pengerusi Perhubungan Umno Perak ketika usaha merampas Perak dari tangan PR.

Tujuan Najib berada di posisi tersebut semata-mata bagi membolehkan wang yang diperuntukkan di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) di keluarkan untuk membeli mana-mana pemimpin PR yang ingin melompat parti.

Dalam kehidupan peribadi beliau pun, tidak perlulah dipanjangkan susulannya kerana Najib lebih maklum bagaimana beliau membentuk keluarga yang dimilikinya sekarang.


Dana rakyat Untuk Umno/BN


Selama ini mana-mana perdana menteri pun tidak pernah memperuntukkan dana yang sebegitu besar untuk 'membela' pemimpin-pemimpin Umno bahagian. Ini disebabkan segala kontrak secara terus dapat di berikan kepada ketua-ketua bahagian tersebut.

Dari projek klas A hingga kepada tender cuci longkang dan potong rumput, semua disapu oleh kroni-kroni ketua bahagian dan mereka yang rapat dengan pemimpin.

Maka tidak hairanlah kebanyakkan ketua-ketua bahagian Umno mempunyai rumah banglo bagaikan istana hinggap.

Apabila Selangor jatuh kepada PR, semua punca pendapatan ketua-ketua bahagian tersebut hilang. Dasar tender terbuka Khalid bagaikan menutup segala periuk nasi mereka.

Disebabkan selama ini Umno menjadikan wang sebagai kuasa untuk mendapatkan sokongan maka budaya tersebut telah memakan diri apabila sumber kewangan mereka terputus.

Kemelut ini tidak pernah di alami oleh Umno/BN kerana sebelum PRU 2008 lalu hanya Kelantan dikuasai pembangkang.

Sebagai jalan pintas, Najib teleh memberikan peruntukan yang sebegitu besar dibawah JPM yang dikepalai beliau.

Berdasarkan akta parlimen, peruntukan wang tersebut tidak boleh dipertikaikan oleh mana-mana pihak termasuk pihak polis, mahkamah, Jabatan Audit Negera, SPRM atau pembangkang.

Peruntukan tersebut merupakan dana eksklusif kepada perdana menteri. Melalui peruntukan tersebut wang akan disalurkan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) yang kemudiannya akan diagih kepada Pejabat-Pejabat Daerah dan Ketua-Ketua Umno Bahagian.


Ekonomi tenat, Pemimpin Umno kaya raya


Pada akhir 2010, jumlah hutang isi rumah yang ditanggung rakyat Malaysia telah mencecah RM577 bilion bersamaan 77 peratus dari KDNK. Manakala jumlah hutang keseluruhan dan defisit negara berjumlah RM417 bilion. Jumlah ini merangkumi hampir 14 tahun negara berada dalam keadaan defisit.

Pada 7 Oktober lalu pula Najib baru sahaja membentangkan belanjawan 2012 bernilai RM232.8 bilion dengan RM181.58 bilion (78 peratus) perbelanjaan mengurus dan RM51.25 bilion ( 22 peratus) untuk perbelanjaan pembangunan.

Perbelanjaan mengurus yang sebegitu tinggi membuktikan fokas kerajaan pimpinan Najib pada 2012 bukan lagi kepada pembangunan negara tetapi usaha untuk menyelamatkan Umno/BN dalam menghadapi PRU 13 nanti.

Manakala perbelanjaan pembangunan pula bertujuan akan di beri fokus kepada projek-projek kroni yang akan membantu BN menghadapi pilihan raya nanti. Inilah amalan yang diamalkan oleh BN selama ini.

Sementara itu, menurut Indeks Prestasi Rasuah (CPI) Malaysia meningkat dari tangga 56 kepada angka 60. Angka ini memperjelaskan bagaimana amalan rasuah semakin berkembang biak dalam kerajaan dan Umno.

Didalam Umno sendiri, Isu politik wang ketika pemilihan dalam Perhimpunan Agung Umno telah menjadi darah daging yang tidak mampu diselesai hingga saat ini.

Lantaran itulah juga Najib tidak sanggup untuk di adakan pemilihan dalam Umno hampir tiga tahun disebabkan takut berlaku perpecahan dan sogokan wang yang akan dijadikan modal PR dalam PRU-13 nanti.


Penyelewengan Wang Rakyat di Selangor


Baru-baru ini bekas Menteri Besar Selangor, Dr Khir Toyo didapati bersalah disebabkan amalan rasuah ekoran pembelian dua lot tanah di Shah Alam. Manakala bekas menteri Besar Selangor sebelum itu, Tan Seri Muhamad Taib juga didapati bersalah kerana membawa masuk berjuta wang tunai ke Australia beberapa tahun lalu.

Begitu juga dengan kes Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Noh Omar sebagimana didedahkan oleh Laporan Ketua Audit negara berhubung kehilangan  RM110 juta dari Kementerian Pertanian dan Asas Tani yang diterajui beliau.

Ekoran itu petani dan pesawah di Selangor mengadakan tunjuk perasaan berhubung kehilangan dana yang di peruntukkan untuk subsidi peningkatan hasil petani di seluruh negara itu.

Sehubungan itu, Najib sekali lagi meluluskan peruntukan tambahan sebanyak RM117 juta lagi untuk Noh membayar kepada para pesawah selepas seminggu demontrasi tersebut berlangsung.

Persoalannya ke mana wang rakyat yang lesap dari kementerian Noh yang bernilai RM110 juta tersebut masih belum terjawab oleh beliau.

Ketika Sidang Dewan DUN Selangor November lalu, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim mendedahkan bagaimana syarikat milik Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Satim Diman menjual tanah di Cyberjaya yang berstatus milik orang Melayu kepada syarikat bukan Bumiputera.

Menurut Khalid, pendedahan terperinci berhubung kes pecah amanah melibatkan Satim akan didedahkan tidak lama lagi.

Kenyataan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil pada 25 Disember lalu bahawa "siapakah pemimpin Umno yang tiada masalah", membenarkan lagi bahawa rasuah dan sogokan melibatkan hampir kesemua pemimpin Umno di semua peringkat adalah suatu amalan yang telah lama berlaku.

Sokongan Rakyat


Dalam ucapan Setiausaha Agung PKR, ketika Kongres Tahunan ke-8 di Johor Bharu November lalu di Saifudin Nasution Ismail berkata berdasarkan bancian dalaman parti mendapati sokongan rakyat di Selangor amat memberangsangkan.

Katanya, dari bancian tersebut PR memerlukan lebih dari 809,000 undi untuk memperoleh dua pertiga kerusi Dun bagi menguasai kerajaan negeri. Manakala perolehan setakat November lalu mendapati sokongan rakyat terhadap PR melebihi 815,000 pengundi.

Berdasarkan pengalaman beberapa siri PRU lalu dan tindakan saat akhir yang dilakukan Umno/BN dalam pelbagai bentuk sogokan dan ugutan untuk meraih sokongan, PR memerlukan sekurang-kurang 15 peratus tambahan (lebih 100,000 undi) dari jumlah undi yang diperlukan bagi berada dalam keadaan selesa.

Pelbagai isu penyelewengan wang rakyat dan amalan rasuah dan sogokan politik seperti isu NFC dan rasuah membabitkan bekas Menteri Besar Selangor memberi impak yang besar terhadap penolakan rakyat terhadap Umno/BN.

Apatah lagi bagi pengundi di Selangor yang kebanyakkannya terdiri dari pengundi bandar dan separa bandar yang celik maklumat dan berpendidikan.

Bagi Najib dan Noh, sekiranya Selangor tidak dikembalikan pada Umno/BN semula dalam PRU akan datang bermakna Kerajaan Pusat sekarang akan kekal sebagai pembangkang.

Tanpa wang, rasuah dan sogokan telah lama Umno/BN berkubur. Ini disebabkan jentera BN hanya akan berfungsi apabila ada wang dan rasuah.

Apabila pusat jatuh ke tangan PR bererti BN akan ketiadaan sumber kewangannya. Dengan yuran tahunan keahlian Umno sebanyak RM2.00 setahun serta keahlian Umno berjumlah lebih kurang tiga juta apakah dengan RM6 juta tersebut mampu bagi parti tersebut beroperasi sebagimana sekarang.

Semua rakyat mungkin merasa hairan bagaimana kerajaan menggunakan wang berjuta ringgit untuk kepentingan Umno/BN di seluruh negara sebagaimana peruntukan RM2.71 bilion yang diberikan kepada Umno/BN Selangor.

Segala kehairanan ini setentunya akan terjawab apabila rakyat membuat keputusan meletakkan PR menerajui Putrajaya nanti.

Surat terbuka kepada Pengarah JAS Pahang


Fuziah Salleh | Dec 31, 2011 01:40:21 pm

Tuan Pengarah,

Kenyataan Tuan Pengarah yang dilaporkan oleh akhbar Sinar sewaktu taklimat tertutup anjuran JASA pada hari khamis 29 Disember berkenaan isu kilang Lynas, menggunakan fakta untuk menyelewengkan pandangan awam dan wajar diperbetulkan.

Selaku Pengarah Jabatan Alam Sekitar Pahang pihak tuan harus bersifat lebih bertanggungjawab kepada rakyat. Apabila pihak tuan membuat kenyataan bahawa "kilang Lynas ialah kilang kimia dan bukan kilang radioaktif" ianya merupakan kenyataan "separuh benar" yang berselindung di sebalik fakta.

Mengapakah pihak tuan selaku Pengarah JAS tidak boleh berterus terang dengan status sebenar kilang Lynas, iaitu:

1. Bahawa kilang ini ialah kilang kimia yang akan mengeluarkan sisa buangan bersifat radioaktif diparas 6bq|g. Menteri MOSTI di dalam Dewan Rakyat pada 14 Nov juga telah mengakui bahawa WLP (water leach purification) solid residue - sisa berbentuk pepejal ialah sisa yang diklasifikasikan sebagai radioaktif.

2. Bahawa Kilang Lynas juga merupakan logi pemrosesan "rare earth" yang terbesar di dunia di luar negara China apabila ianya beroperasi sepenuhnya kelak dan akan mengeluarkan sebanyak 30% keperluan "rare earth" di dunia. Kilang Lynas menggunakan bahan galian yang dibawa dari Australia dan kemudian diproses di Gebeng di mana sisa radioaktifnya akan dibuang di Malaysia.

3. Sisa pepejal bersifat radioaktif (WLP solid residue) yang akan dikeluarkan nanti ialah sebanyak lebih dari 60,000 metric ton setahun dan setakat ini masih belum ada jalan penyelesaian yang ditemui oleh Lynas berkenaan dengan pengurusan jangka panjang sisa buangan radioaktif tersebut. Malah cadangan dari Lynas telah ditolak sekurang-kurangnya tiga kali oleh pihak AELB.

4. Bahawa Preliminary EIA untuk kilang Lynas diluluskan secara ekspres dalam masa tiga minggu oleh JAS Pahang. (Diterima 21 Jan 2008 dan mendapat kelulusan 15 Feb 2008)

5. Bahawa Detailed EIA tidak pernah dipinta ke atas Lynas oleh pihak JAS Pahang.

6. Bahawa pada 20 Jun 2011, pihak JAS telah pun meletakkan aktiviti seperti kilang Lynas ini di antara yang memerlukan DEIA. (Aktiviti memproses bahan radioaktif dan mengeluarkan sisa buangan radioaktif) - fakta ini menunjukkan bahawa aktiviti kilang ini termasuk di dalam aktiviti yang memerlukan penelitian dan kajian terperinci berkenaan kesan pemrosesan di kilang ini terhadap alam sekitar dan kesihatan awam.

Kesemuanya ini wajib diterangkan kepada orang ramai. Mengapa JASA perlu adakan taklimat tertutup? JASA juga telah tidak membenarkan sebahagian dari meraka yang hadir dan wartawan untuk masuk ke Dewan Auditorium RTM. Mengapa perlu JASA mengatakan bahawa isu ini isu sensitif dan juga mengatakan bahawa ada pihak yang cuba manipulasi fakta.

Mengapakah Pengarah JAS perlu bersekongkol dengan JASA dalam taklimat tertutup? Bukankah juga tanggungjawab Pengarah JAS ialah memberitahu perkara yang benar kepada rakyat dan tidak diperalatkan sebagai alat politik oleh pihak pemerintah yang mahu memutar-belitkan fakta sebenar?

Demi Rakyat, saya tuntut Pengarah JAS Pahang menjelaskan kebenaran kepada rakyat berlandaskan fakta sebenar.

*Surat terbuka oleh Fuziah Salleh (gambar kiri) selaku ahli parlimen Kuantan, kepada Pengarah Jabatan Alam Sekitar Pahang, Dr.Ahmad Kamarul Najuib Che Ibrahim.

Lebih 500 Sertai pertandingan Blog Kreatif
SHAH ALAM, 30 DIS: Pertandingan Blog Kreatif 'Selangor Idamanku' mendapat sambutan baik dari dalam dan luar Selangor yang melihat pertandingan ini sebagai usaha menyebarluaskan informasi berteraskan platform maya yang semakin mendapat tempat masa kini.

Bagi pelajar Institut Perguruan Temenggong Ibrahim, Arivalagan a/l Raja Manickam, 21, yang ditemui berkata, kandungan blog yang dibuat lebih menumpukan kepada pembangunan Selangor dari segi pelancongan dan sebagainya.

Beliau yang menjuarai kategori pelajar institusi pengajian tinggi dengan capaian web Selangorku11.blogspot.com melihat Selangor sebagai negeri yang membangun dan bakal lebih maju pada masa akan datang.

"Bagi saya, saya mendapat banyak pengalaman mencari informasi berkaitan Selangor. Saya bukan orang Selangor, tapi dengan pertandingan ini saya boleh lihat apa yang dilakukan di Selangor. Ini cara terbaik untuk mengenali Selangor," katanya.

Penyertaan saat akhir pelajar Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS), Ikhtiaruddn Md Yasim, 23, tidak menjadi halangan untuk beliau mengungguli kategori Umum dengan capaian web www.myselangor.com.

Secara peribadi beliau melihat Selangor berada dalam keadaan baik ditambah dengan sikap prihatin kerajaan negeri yang mengutamakan kebajikan rakyat

"Saya menyertai pertandingan ini dua hari sebelum tarikh tutup. Saya bukan orang Selangor tapi sedikit sebanyak saya mengetahui mengenai Selangor seperti pelancongan Selangor, sejarah, kerajaan negeri dan sebagainya.

"Dari segi kandungan blog, saya meletakkan sejarah Selangor, segala program yang berkaitan rakyat yang dibuat di Selangor," katanya.

"Saya tinggal di Selangor sejak tahun 2006 dan banyak perbezaan yang saya lihat. Misalnya dari segi bil air memang saya tidak bayar. Dari segi kebajikan, Alhamdulillah kebajikan rakyat agak terjamin," katanya.

Dengan tema ‘Selangor Negeri Idaman, Maju, Sejahtera dan Berkebajikan', pertandingan ini turut melibatkan kerjasama penuh Fakulti Industri Teknologi Maklumat, Universiti Industri Selangor (Unisel) mendapat penyertaan ramai peserta namun jumlah peserta terpaksa ditapis untuk 500 orang peserta sahaja.

 Pertandingan ini terdiri daripada tiga kategori iaitu pelajar sekolah menengah, pelajar institusi pengajian tinggi dan umum. Jumlah keluruhan hadiah berjumlah RM16, 300 dan hadiah iringan.

Sementara itu, Exco Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata pertandingan ini bakal diteruskan pada tahun hadapan memandangkan sambutan menggalakan yang diterima.

Beliau mengakui, golongan muda merupakan penggerak utama dalam pembangunan teknologi masa kini memandangkan lebih ramai berminat kepada maklumat segera dan pantas.

"Selangor agak unik ditambah sebagai nadi malaysia. Penduduk yang tinggal di sini rata-rata dari dalam dan luar Selangor. Banyak IPT di Selangor sebab sudah menjadi hub ilmu. Saya tidak hairan kalau orang lain lebih berminat," katanya.

Chin Tong: Jangan tersilap pilih medan perang

Chin Tong: Jangan tersilap pilih medan perang

Lim Hong Siang

Politik tanpa percaturan strategi yang bijak bisa membinasakan, apatah lagi seandainya terikut-ikut diheret rentak musuh, secara sedar atau tidak. Sesungguhnya, idealisme sering menemui batasnya dalam struktur politik yang mencengkam ini, namun mangsa sistem ini semestinya bukan pembangkang sahaja. Dari satu segi, pemerintah memerangkap sendiri dalam pelusuk sehingga gagal terkeluar untuk menerokai dunia baru seiring dengan arus perubahan.

Dalam satu wawancara bersama MerdekaReview pada 15 Disember 2011, Setiausaha Biro Antarabangsa DAP Liew Chin Tong (gambar kiri) mengenalpasti kekuatan Pakatan Rakyat (PR), mengupas kecenderungan pengundi berdasarkan laporan tinjauan soal-selidik, malah mencari jalan untuk mengharungi kekangan yang ada dalam senario politik terkini.

Liew Chin Tong menggolongkan isu-isu yang dihadapi kepada tiga kategori, iaitu pendemokrasian politik, pendemokrasian ekonomi dan isu budaya yang melibatkan isu identiti, agama, etnik dan sebagainya. Beliau berkata, PR perlu mengenalpasti, sejauh manakah muafakat dicapai dalam kategori isu tersebut, dan permuafakatan kategori manakah yang menjadi keutamaan rakyat ketika mengundi?

Menurut Liew Chin Tong, PR mencapai muafakat hampir 95% dalam isu pendemokrasian politik, dari isu reformasi parlimen, kehakiman, sistem pilihan raya, hinggalah pemansuhan akta zalim seperti ISA; sambil beliau mengakui bahawa mungkin wujud sedikit perbezaan pandangan dalam isu pilihan raya tempatan lantaran pertimbangan faktor perkauman.

Dalam kategori isu pendemokrasian ekonomi pula, Liew Chin Tong mendakwa bahawa PR mencapai muafakat sekurang-kurangnya 80% hingga 90%, termasuk menumbangkan kroni yang sedia ada; membuka sektor yang kini dimonopoli dan sebagainya, meskipun masing-masing mempunyai sebilangan kecil orang "kiri" dan "kanan" dalam parti.

"15%" penentu kerajaan

Beliau mengetepikan sejenak kategori isu budaya, yang diakui ada kesulitannya - mengajak wartawan untuk meneliti tinjauan soal selidik yang dilakukan Merdeka Center sebelum ini. Liew Chin Tong berkata, hasil tinjauan sebelum ini memperlihatkan trend yang berulangan, iaitu kira-kira 60% ke atas Melayu menyedari bahawa UMNO adalah sebuah parti yang korup dan haprak. Pada masa yang sama, hanya 45% Melayu pada paras tertinggi, bersedia untuk menyokong PR ke arah pembentukan kerajaan baru.

"Dengan kata lain, 60% Melayu benci pada UMNO, tetapi hanya 45% bersedia mengundi kami (PR). Saya menganggap 'vakum 15%' itu adalah cabaran kepada kita," kata ahli parlimen Bukit Bendera ini.

Liew Chin Tong berkata, UMNO-BN memilih untuk membesar-besarkan isu dalam kategori ketiga, yang mungkin mencetuskan keresahan sehingga menambat langkah "15%" Melayu ini daripada menyokong PR. Beliau mengakui bahawa selama ini UMNO-BN berkuasa untuk mendominasi ruang wacana, sehingga PR terheret dan terpaksa menjawab setiap serangan yang dilontarkan. Situasai hanya diterbalikkan apabila muncul isu BERSIH 2.0, yang memberi tekanan kepada UMNO-BN.

Menurut analisa Liew Chin Tong, senario terkini memperlihatkan majoriti bukan Melayu menyokong PR, malah beliau dengan yakin menjangkakan keadaan 50-50 dalam masyarakat India, meskipun dikatakan pengundi India telah kembali ke pangkuan BN setelah gelombang HINDRAF menyurut. Liew Chin Tong mengingatkan, sokongan itu sukar dikembalikan seandainya peralihan undi (dari BN ke pembangkang) itu disebabkan "kesedaran".

Dalam situasi sedemikian, Liew Chin Tong menganggap seandainya PR mampu meyakinkan "15% Melayu" di atas, maka pertukaran kerajaan peringkat persekutuan boleh berlaku. Justeru itu, persoalannya bukan sama ada DAP mampu menang kerusi di kawasan majoriti Melayu dalam PRU 13, tetapi adakah lebih 50% masyarakat Melayu menerima DAP sebagai komponen dalam kerajaan baru, sebagaimana masyarakat Cina menerima PAS sebagai komponen dalam kerajaan baru?

Melayu bukan "kampung" sahaja

Keyakinan Liew Chin Tong disokong dengan statistik berikut. Pada tahun 1957, hanya 11% populasi rakyat tinggal di bandar; angka ini melonjak kepada 35% pada tahun 1980; dan kini, 70% daripada populasi rakyat menduduki kawasan bandar. Chin Tong berkata, sesungguhnya 65% kerusi parlimen berada dalam kawasan kampung, namun hakikat di sebaliknya, tidak begitu ramai yang tinggal di kawasan perkampungan.

"Di Semenanjung (Malaysia), tiada lagi kampung yang tulen," katanya, sambil mendefinasikan "kampung" sebagai kawasan yang jauh dari bandar, jauh dari sistem kapitalisme yang berdagang dengan wang tunai. Komuniti yang mampu membela binatang ternakan, berkebun untuk memenuhi keperluan makanan diri sebegini hampir lenyap di Semenanjung Malaysia, katanya.

Malah Chin Tong menambah, jurang antara "kampung" dengan "bandar" semakin menyempit, tidak lagi terasing sebagaimana beberapa dekad dahulu. Perhubungan dan pengaliran manusia antara desa dengan bandar, perkongsian maklumat yang berlaku telah mengubah wajah "kampung" yang kita kenali dahulu.

Strategi untuk mengurung UMNO

Bagaimanapun, Liew Chin Tong yang pernah dilantik sebagai Penasihat Strategi Pilihan Raya kepada Lim Guan Eng ketika PRU12, menganggap parti komponen PR, khususnya PAS dan PKR mengambil strategi "kawal dengan menyerang" terhadap UMNO, ketika cuba menembusi kawasan kampung dan FELDA.

"Anda sebenarnya mencelarukan langkah percaturan musuh anda, apabila menyerang dan mengusik musuh anda di medan lawan. Pada masa yang sama, kubu anda selamat," ulas Chin Tong.

Sebelum ini, Liew Chin Tong antara yang menganjurkan pandangan bahawa medan pertarungan PRU 13 sebenarnya di "pertengahan", berdasarkan keputusan PRU 12. BN dan PR masing-masing mempunyai lebih 50 kerusi parlimen yang menang dengan undi majoriti kurang daripada 10%. Dengan kata lain, seandainya berlaku peralihan lebih 10% pada PRU 13, gandingan politik yang meraih sokongan itu akan menjadi kerajaan persekutuan.

Namun, pilihan raya kecil yang berlangsung selepas PRU 12 menyaksikan bagaimana PR menghadapi kesukaran di perkampungan, khususnya kawasan FELDA. Dalam satu wawancara bersama MerdekaReview pada Januari 2011, Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim tidak menyelindung keresahannya ketika berdepan dengan kawasan pedalaman Melayu (Malay rural heartland), sambil mengakui ia sebagai "gelanggang pertarungan yang utama... dari segi angka, kerusi, dan isu".

Bagaimanapun, Chin Tong mengakui bahawa sama ada UMNO dan PR gagal terkeluar dari wacana yang lama, dengan mengandaikan "kampung sebegini" dan "bandar sebegitu". Beliau mendakwa PR masih belum mengenalpasti gelanggang baru, dan menerokainya. Malah, beliau mengingatkan bahawa mustahil UMNO kalah sehingga sifar kerusinya dalam PRU yang akan datang. Bertitik tolak dari situ, Chin Tong melontarkan soalan, di mana PR harus meletak sumbernya?

UMNO memerangkap diri

Pada masa yang sama, Chin Tong menganggap UMNO memilih untuk mengurung diri di medan perang sendiri, dengan serangan isu dalam kategori etnik dan agama. Beliau berkata, isu dalam kategori pendemokrasian politik dan ekonomi adalah medan perang utama PR, dan ia tidak membawa "nilai tambahan" seandainya PR kembali ke medan isu kaum dan agama.

Chin Tong berkata, UMNO yang terkurung di medan Melayu gagal keluar menerokai ruang yang baru, yang lama-kelamaan akan tersingkir dengan sendirinya. Memainkan isu Melayu pada hakikatnya mengasingkan UMNO-BN dari sokongan bukan Melayu, sementara strategi ini gagal menarik sokongan Melayu di bandar yang berdepan dengan masalah yang puncanya berasal dari pendemokrasian politik dan ekonomi. Mengapa UMNO terperangkap dengan jerat diri? Kerana tidak memahami secara mendalam perubahan masyarakat, demografi dan pengaliran manusia yang berlaku sekarang, ulasnya.

Chin Tong bersetuju, bahawa sistem yang sedia ada tidak menawarkan "insentif" agar pemimpin dan parti politik membebaskan diri dari takuk lama. Misalnya, dengan 65% kerusi parlimen di kawasan desa, sedangkan 70% populasi di bandar - parti politik terpaksa akur kepada realiti untuk menawan kawasan perkampungan. Untuk pembangkang pula, dengan struktur media yang mengekang, pemimpin PR tidak berani untuk melontarkan pandangan yang progresif, kerana diasak bertubi-tubi tanpa diberi ruang untuk menjawab di media arus perdana. Chin Tong menghargai usaha PAS yang tampil dengan idea "Negara Berkebajikan", sebagai langkah kembali mengukuhkan medan pertarungan dalam isu pendemokrasian politik dan ekonomi.

Wartawan membangkitkan pengamatan bahawa mungkin sesetengah di kalangan masyarakat Melayu termakan dengan propaganda UMNO bahawa PAS khususnya sering berganjak langkah untuk memberi laluan kepada DAP, apabila membuat pendirian bersama dalam isu kontroversi, misalnya penggunaan kalimah Allah - yang mana isu ini dijuarai PAS pada masa dahulu. Malah, timbul juga keresahan sesetengah pihak yang berharap agar persepsi tersebut dapat diperbetulkan, sehingga meminta agar DAP juga berganjak langkah dalam sesetengah isu.

Untuk ini, Chin Tong menganggap seandainya ketiga-tiga parti komponen PR terkurung dalam medan (etnik dan agama) yang didominasi UMNO - maka ketiga-tiganya adalah mangsa, kerana beliau tidak melihat PR boleh ke mana-mana seandainya hanya bertolak-ansur dalam kerangka yang ditetapkan UMNO.

Menanti-nantikan gelombang besar

Sebelum mengakhiri wawancara, Chin Tong meluahkan harapannya, agar pemimpin PR bersama memikirkan sesuatu yang melangkaui "kerusi". Apa yang kurang adalah "gelombang", atau "angin" dalam masyarakat Melayu, yang mana satu wacana besar dilontarkan, disahut dengan sokongan massa keseluruhannya - sebagaimana yang berlaku pada zaman Reformasi tahun 1998.

Beliau mengakui, agak susah untuk menggembleng sokongan massa dengan "perjuangan berlandaskan nilai", berbanding memainkan sentimen perkauman dan agama di kalangan masyarakat Melayu. Nilai demokrasi dan kebebasan mungkin sukar dibincangkan, namun Chin Tong menganggap nilai "keadilan" boleh diterima di kalangan masyarakat Melayu secara keseluruhannya.

Malah, pemimpin "generasi reformasi" DAP ini mencadangkan agar konsep "meritokrasi" digantikan dengan "solidariti", mewujudkan peluang yang saksama untuk semua. Menyedari keresahan sesetengah Melayu ketika membincangkan "meritokrasi", Chin Tong mencadangkan "solidariti", iaitu mereka yang berkemampuan membantu mereka yang lemah. Peluang yang saksama itu penting, katanya, mengambil contoh bagaimana pemandu teksi merungut - saya yang bekerja dari pagi sampai malam, namun anak Menteri pula menjadi kaya, hanya kerana mereka memegang lesen teksi?

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi Bahasa Malaysia. Wawancara ini dijalankan pada 15 Disember 2011 di pejabat Liew Chin Tong.