“SPRM DITUNTUT BERTINDAK TERHADAP SEMUA KES, LAMA DAN BARU”


Image result for anwarPELANTIKAN Latheefa Koya sebagai Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang baharu telah mengundang pelbagai reaksi dalam kalangan pimpinan Pakatan Harapan (PH), Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan masyarakat.

Polemik terbuka secara berterusan ini dikhuatiri akan mendorong implikasi negatif terhadap citra dan imej Kerajaan PH.

Saya yakin, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan pimpinan PH akan menilai segala pandangan dengan penuh prihatin dan selanjutnya akan menjelaskan kepada kabinet dan Majlis Presiden PH.

Maka dengan ini saya menggesa semua rakan-rakan menerima keputusan Tun Dr Mahathir dan memberikan ruang kepada Latheefa dan SPRM untuk melaksanakan tugas dengan tegas dan berkesan.

Secara positif polemik tersebut telah memperkukuh komitmen PH untuk memastikan SPRM melaksanakan tugas secara adil selaras dengan kenyataan Tun Dr Mahathir di Melaka hari ini bahawa penjawat awam menjadi golongan berkecuali dan mengelakkan diri dari ikatan terlalu kuat dengan parti politik di belakang kerajaan memerintah.

SPRM dituntut bertindak terhadap semua kes rasuah sama ada pentadbiran lama dan baharu. Pimpinan PH, NGO dan rakyat pasti akan terus memantau perjalanan dan keberkesanan agensi itu.

Anwar Ibrahim
10 Jun 2019.

ISU AIR TIDAK SELESAI: PAS KHIANATI UNDI ANAK PERANTAU

BAYANGKAN APA REAKSI TUN M JIKA LANTIKAN POLITIK KETUAI SPRM INI DILAKUKAN OLEH NAJIB…

Kritikan veteran DAP, Lim Kit Siang berhubung lantikan Latheefa Koya sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM dilihat amat tepat dan terbaik sekali.
Kata beliau, perlantikan yang dibuat oleh Tun Mahathir Mohamad itu, meskipun tidak menyalahi undang-undang, tetapi ia adalah salah dari segi politik.
Ini kerana, tegas Kit Siang, perlantikan itu tidak disahkan oleh Parlimen sebagaimana janji manifesto PH dalam PRU14 lalu.
“Ini mewujudkan keadaan kurang senang di mana Perdana Menteri, walaupun betul secara perlembagaan, tetapi dari segi politiknya adalah salah dalam menggunakan prerogatifnya untuk melantik Latheefa,” kata beliau.
Malah, tambah Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu lagi, jika Latheefa tidak terlibat dalam lantikan ini, bekas Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR itu pasti menjadi individu paling ke depan mengkritik kaedah perlantikan yang sama.
Kenyataan Kit Siang ini seharusnya menyedarkan Tun Mahathir bahawa selain undang-undang atau perlembagaan perlu dipatuhi, iltizam politik atau janji pilihanraya juga perlulah dipenuhi.
Kedua-dua perkara itu seharusnya berjalan selari kerana dalam sistem demokrasi, kuasa sebagai kerajaan akan diadili rakyat setiap lima tahun sekali.
Lagi pun, yang akan memastikan parti politik mampu bertahan ialah idealisme dan sejauh mana janji kepada rakyat sentiasa ditunai sebagaimana dijanjikan.
Dalam hal ini, cuba kita bayangkan jika lantikan orang politik mengetuai SPRM ini dilakukan oleh pentadbiran BN atau di bawah era Najib Razak misalnya, apa agaknya reaksi Tun Mahathir mengenainya?
Apakah beliau boleh bersetuju dan mampu mengawal dirinya daripada tidak membelasah Najib dengan kritikan yang keras?
Tun, janganlah mudah lupa? (Shahbudindotcom 10/06/2019)

ORANG ASLI MATI AKIBAT PENGABAIAN KERAJAAN KELANTAN?