[LIVE][070615] Kuliah Maghrib - Sains & Ramadhan - Prof Dr. Roslan Hashim


SALAM RAMADAHAN USTAZ DON


AGAK AGAK BOLEH KEKAL KA KALAU DOK CAKAP SOMBONG?

DUN PAS menang di Selangor.Temerloh???...he..he..he
N17 Gombak Setia. mm 4.2%. %c 11.73%
N18 Hulu Kelang. mm 7.2%. %c 14.32%
N2 Sabak. mm2.1%.. %c 12.23%
N20 Lembah Jaya. mm 20.7%.. %c 31.86%.
N21 Chempaka. mm25.9%. %c 38.17%.
N23 Dusun Tua. mm10%. %c 37.72%.
N26 Bangi. mm25.2%. %c 18.96.
N29 Seri Serdang. mm25.4%. %c 31.6%
N38 Paya Jaras. mm14.3%. %c 27.3%
N42 Meru. mm25.6%. %c 27.5%
N45 Selat Kelang. mm8.7%. %c 26.0%
N51 Sijangkang. mm10.8%. %c 15.2%.
N53 Morib. mm2.6%. %c 22.7%
N54 Tanjung Sepat. mm3.4%. %c 28%.


PRU13 PAS dah memang sabotaj PKR dan DAP.
Jika pengundi cina boikot DUN-DUN  di atas dalam PRU14?

AGAK AGAK KALAU CAKAP SOMBONG.....BOLEH KEKAL KE DI SELANGOR

Nik Abduh ketua DPPP, Politik Kelantan bergolak?

Nik Abduh ketua DPPP, Politik Kelantan bergolak?

Nik Abduh ketua DPPP, Politik Kelantan bergolak?

Nik Abduh ketua DPPP, Politik Kelantan bergolak?

(Blog: Alhusseyn)

Ramailah puak-puak yang suka sangat dengan penyingkiran Ketua Pemuda, Suhaizan Kaiat yang digantikan dengan Nik Abduh. Namun hakikatnya, PAS pasti akan berhadapan dengan kemelut dalaman yang lebih parah di masa akan datang nanti.
Kaca disangkakan permata, permata disangkakan kaca….hanya masa yang akan menentukan keadaan yang sebenarnya nanti. Sama-sama kita tunggu dan lihat.

Saya ada cerita yang ingin dikongsikan bersama kalian : Mungkin ramai yang tidak percaya bahawa politik Kelantan banyak mencorak kedudukan PAS pada masa ini.

Walaupun Presiden PAS dari Terengganu, kenyataan demi kenyataan bahawa Kelantan tidak boleh kalah dan harus menjadi kubu terakhir PAS adalah intipati kepada pegangan yang dikongsi oleh Presiden dan majoriti ahli PAS masa kini.

Namun, dalam memberi ruang dan banyak kelonggaran kepada Kelantan sebelum ini, adakah Presiden mendapat maklumat yang betul perihal Kelantan? Politik Kelantan dibawah era kepimpinan TGNA telah banyak juga dipengaruhi oleh kaum keluarga. Ini adalah realiti dalam banyak keluarga orang politik.

Faktor anak dan menantu sekali lagi membawa satu implikasi kepada halatuju PAS selepas ianya pernah mewarnai politik bekas yang Dipertua PAS, Dato Asri Muda hingga membawa kejatuhannya. Legasi kepimpinan beliau begitu hebat sehingga pernah dianggap, tiada Asri, maka tiadalah PAS.


Namun pada zaman kepimpinan Dato Asri, bahana keduniaan tidak meresap masuk sehebat apa yang berlaku pada sekarang ini. Sejarah tertulis, bila wakil rakyat PAS berjaya menjadi MB di tiga negeri selepas PRU ke 12, tarikan pada kemewahan yang suatu ketika menjadi makanan kepada pemimpin UMNO/BN semakin menjadi jadi dan telah menjerat ramai pimpinan PAS.

Bermula di Kelantan, pakar perunding balak atau istilahnya broker mengelilingi orang politik dan menaburi mereka dengan kemewahan. Projek lain juga digunakan untuk menjana hasil. 

Antaranya usaha pengambilan pengurusan air daripada Thames Water. Projek ini telah banyak merubah lanskap politik Kelantan. Dato Husam yang suatu ketika dahulu sangat rapat dengan keluarga Almarhum TGNA khususnya Nik Abduh telah tiba-tiba menjadi musuh beliau terutamanya bila cadangan untuk pengurusan air oleh syarikat swasta yang dibawa Nik Abduh ditolak.
Ia mencipta permusuhan dengan kumpulan Nik Abduh yang diketuai oleh Shaari Mustapha. Beliau merupakan bekas tahanan ISA sekitar 2001 untuk jangkamasa yang sangat singkat. 

Lalu dibuat cerita, bahawa Husam pula yg mempunyai berkepentingan dalam sykt itu. Selepas itu berlaku cadangan mubahalah yang akhirnya gagal mencapai maksud. Mubahalah ini telah dipersetujui dgn kehadiran TGNA, dengan disaksikan oleh bekas exco Ustaz Mat Daud Iraq. Tetapi mubahalah ini gagal selepas Nik Abduh dan Shaari Mustapha gagal untuk hadir di JKR10, sedangkan TGNA, Ustaz Mat Iraq dan Dato Husam sedia menunggu.

Itulah bermula detiknya, TGNA amat mempercayai Dato Husam dan tidak percaya dgn tindakkan Nik Abduh yang sentiasa mengadu domba. Kumpulan Shaari Mustapha ini, juga digelar Taliban kerana pendidikan mereka lalui di Indo Pakistan. Shaari Mustapha ini merupakan salah seorang ketua pelajar bagi jemaah di Pakistan India. Mereka mempunyai kaedah matlamat menghalalkan cara; seperti yang biasa digunapakai oleh taliban di Pakistan dan India, serta sanggup menggunakan nama sesiapa saja termasuk Tok Guru untuk kepentingan mereka.

Pernah kedengaran Shaari menyebut bahawa Presiden PAS percaya bahawa Dato Seri Anwar Ibrahim terlibat dengan kerja liwat. Mereka berulangkali ke Rusila untuk memberi maklumat yang salah kepada Presiden PAS.

Peluang seboleh mungkin diraih untuk mempergunakan nama kedua Presiden dan Mursyidul Am PAS bagi mencapai maksud mereka. Telah menjadi agen perosak kekuatan PAS Kelantan dengan melaga-lagakan sesama pemimpin. Mereka bergerak melalui dana balak yang dibiayai proksi mereka.

Akhir akhir ini dikatakan dana dari pemimpin umno sendiri menjadi sumber mereka. Perancangan mereka ini termasuk mempergunakan MSU melalui Nik Zawawi, iaitu sepupu Nik Abduh. Kumpulan ini telah mencatur banyak perkara termasuk pertandingan Timbalan Presiden pada sesi lepas.

Melalui perbincangan di Tasik Banding, Perak, mereka telah cuba mengkambinghitamkan Dato Mohd Ammar dengan mengarahkan Dato Tuan Ibrahim Tuan Man menarik diri, walaupun pencalonan terbanyak adalah kepada Dato Tuan Ibrahim. Ini akhirnya disedari oleh Nik Amar yang menyebabkan proses penyingkiran golongan ini sedang berjalan di Kelantan. Nik Amar telah memotong laluan Nik Abduh daripada senarai calon di Kelantan untuk menggantikan ayahnya di Chempaka dengan menaikkan Fathan. Ini untuk mengajar Nik Abduh supaya tidak membelakangkan beliau.
Malah pemilihan dalam mesyuarat agong PAS Pengkalan Chepa yang baru lepas menyaksikan kumpulan Nik Abduh tewas teruk.

 Azhar Abdul Sattar dan Zahiruddin Ahmad yang kalah pemilihan Ajk tidak dilantik semula. Akhirnya Nik Abduh terpaksa mencari formula lain untuk menyelamat diri dengan mencari kerusi selamat. Maka di sinilah idea bertanding kerusi KP Pusat menjadi agenda beliau untuk mendapatkan kerusi selamat, dengan harapan dapat kembali menyusun agenda kumpulan beliau.

Keterikatan mereka dengan Umno khususnya amat berbahaya kepada PAS. Ia adalah seperti bom jangka yang akan dihidupkan untuk meranapkan PAS sekiranya Nik Abduh berjaya naik. Kelantan akan selamat dari bahaya dan kekalahan pada PRU akan datang sekiranya kumpulan Nik Abduh dikalahkan.

 Malah kekuatan pimpinan PAS Kelantan akan kembali dipugar bila pimpinan sedia ada seperti Dato Husam dan Dato Nik Amar dapat berkerjasama kembali. Demi menguatkan PAS khususnya di Kelantan dan Malaysia amnya, Nik Abduh dan kumpulannya harus dikalahkan untuk menyedarkan beliau bahawa beliau sebenarnya sedang dipergunakan.
  Anak Kelantan Perihatin
29/5/2015

TAK BETUL SAMAN KHALID

Apa yg berlaku pada tahun 2008?  Jika apa yg diceritakan oleh YB Khalid Samad ini tidak benar, tok rasa elok sekali beliau dipecat kerana menfitnah....
Posted by Usin UG Ceroi on Tuesday, May 26, 2015

VIDEO UCAPAN MANTAN PAS......PAS KAN KUATTTTTT.........

TAK RASA MALU KA BILA KAPIAQ CAKAP CAM NI????


Tok tau bgaimana perasaan Tar Snake bila dgr ucapan dr hatta ni sbb Tar Snake la yg bawa usul pas putus hubungan dgn Dap.  Tok sendiri pun kerap kali terkentut2 dibuatnya.  Bygkan sebijik berlepuk atas serban Tar Snake...tak terlawan juga ilmu kebal Al-maunah rupanya..
Posted by Usin UG Ceroi on Saturday, June 6, 2015

Puak profesional PAS tidak puas hati cara pengundian


Puak profesional PAS tidak puas hati cara pengundian
Puak profesional PAS tidak puas hati cara pengundian

Puak profesional PAS tidak puas hati cara pengundian

Bekas Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat Datuk Dr Mujahid Yusof yang kalah dalam muktamar pemilihan 4 Jun lalu berkata beliau masih belum pasti akan menerima atau tidak sekiranya ditawarkan jawatan dalam pasukan kepimpinan ulama.
“Saya bimbang kalau-kalau ada tawaran, itu hanya amalan PR saja. Saya nampak besar kemungkinan tidak akan ada tawaran untuk saya.

“Jika ditawarkan jawatan, saya akan berfikir sama ada untuk menerima atau tidak kerana yang menang hari ini adalah atas kehendak pihak tertentu.

cai_pas
Perwakilan PAS dikesan berbincang sebelum mengundi dengan kertas undi dan ‘cai’ di tangan mereka. – Gambar Facebook

“Ini kerana, ketika saya dan kawan-kawan difitnah, apa yang dikesali adalah, pemimpin tertinggi hanya diam seolah-olah mengiakannya,” kata Mujahid kepada The Malaysian Insider ketika ditanya apakah beliau akan menyertai semula pasukan pimpinan PAS jika mendapat tawaran.

Mengimbas kembali cara pemilihan yang dibuat malam tadi, Mujahid berkata, para perwakilan mengadu kepadanya mereka diberikan senarai calon yang perlu diundi ketika berbaris untuk mengundi semalam.

“Ada perwakilan mengadu, semasa mereka berbaris, mereka diberikan ‘cai’ calon yang perlu diundi. Mereka pula memangkahnya di luar kawasan mengundi sambil berbincang sesama mereka,” kata Mujahid ketika dihubungi.

Ini karma untuk Mahathir, kata pemimpin KEADILAN

KUALA LUMPUR 5 JUN- Ibarat hukum karma, itu mungkin istilah yang tepat bagi menggambarkan keadaan dihadapi Tun Dr Mahathir Mohamad di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.

Pagi ini kecoh satu Malaysia apabila polis menghentikan ucapan mantan Perdana Menteri itu dalam satu majlis bertajuk ‘Nothing To Hide’ yang bertujuan membincangkan isu 1MDB.

Dialog PMSebelum majlis bermula, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengarahkan majlis dialog NGO bersama Perdana Menteri itu dibatalkan dengan alasan ketenteraman awam.
Majlis yang sepatutnya dihadiri Datuk Seri Najib Razak itu kemudian bertukar menjadi majlis dialog bersama Mahathir.
Ekoran itu, ucapan Mahathir bukan sahaja dihentikan pihak polis, bahkan pembesar suaranya dimatikan dan beliau diiringi keluar dari Dewan Tun Hussein Onn.

Pemimpin KEADILAN menyifatkan apa yang dilalui Mahathir hari ini, adalah sama seperti apa yang pernah dilakukannya terhadap pemimpin pembangkang selama 22 tahun berkuasa.
Sepanjang pentadbirannya, Mahathir menggunakan pelbagai akta drakonian seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Akta Hasutan dan Akta Penerbitan dan Mesin Cetak untuk menyekat kebebasan bersuara di negara ini.

“Tun Mahathir jadi mangsa kepada budaya dan perangai yang dia sudah bentuk ketika dia berkuasa dahulu. Sekarang dia sudah dapat balasan dari peninggalannya.

“Saya harap beliau buka mata orang Umno yang kuat sokong akta hasutan apabila perkara ini terjadi kepada diri sendiri,” kata Naib Presiden KEADILAN, Rafizi Ramli di laman sosial Twitter.
Adun Batu Caves, Amiruddin Shaari di laman Twitternya turut menyifatkan bahawa pada sesetengah orang, ini mungkin karma bagi Mahathir.

“Ini jadi #something2Hide. Ada yang pandang dia hero, ada yang pandang ia satu karma,” katanya.
Selain itu, Ahli Parlimen Padang Serai, N Surendren berkata Mahahir telah ‘disenyapkan’ oleh amalan kuku besi yang diamalkannya sendiri sewaktu menjadi Perdana Menteri.

“Dr M disenyapkan oleh negara kuku besi yang dia sendiri cipta,” sindirnya di laman sosial itu.
Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) KEADILAN, Azmizam Zaman Huri pula berkata Mahathir tidak menyalahkan Perdana menteri semata-mata.

“Dulu Dato’ Seri @anwaribrahim kena macam ni semasa zaman Tun Mahathir berkuasa sebagai PM… Sekarang Dato’ Seri Najib yang berkuasa… So Tun Mahatir jangan salahkan Dato’ Seri Najib pula sebab ini semua ajaran Tun Mahathir jugak hahaha…,” sindirnya.

Ketua Srikandi, Siti Aishah Shaikh Ismail pula mempersoalkan tindakan ketua polis negara memberi arahan membatalkan sesi dialog tersebut disebabkan faktor keselamatan.

“Dibatalkan atas alasan keselamatan…Bayangkan keselamatan PM di tempat awam pun PDRM tak boleh jamin apatah lagi keselamatan RAKYAT.. #1MDB,” tulis beliau.

Lagi satu tweetnya berbunyi “Tun jangan nak opocot sangat la Najib tak datang hari ni, Tun pun masa kita mintak debat dengan DSAI (Anwar) dulu tak datang juga kan,” tulisnya.

RAYUAN DARI AHLI PAS KEPADA SEMUA MANTAN MANTAN

RAYUAN KEPADA MANTAN PIMPINAN PAS
Ana, mewakili sebahagian ahli-ahli PAS, menyeru semua pimpinan PAS yang kalah dalam pemilihan parti semalam supaya MENOLAK semua jenis tawaran lantikan ke apa jua jenis jawatan parti di peringkat pusat atau negeri (jika ada). Rayuan ini berasaskan kepada pertimbangan-pertimbangan berikut:

1. Perwakilan-perwakilan telah memberi mesej yang jelas bahawa anda semua TIDAK DI PERLUKAN secara "toto" dan blok dengan undian chai mereka.

2. Pimpinan yang baru sudah mempunyai pasukan chai mereka sendiri dan anda tidak perlu menggangu-gugat pasukan ini. Beri peluang pada pasukan baru membuktikan mereka juga mampu memimpin dengan lebih baik daripada prestasi anda dahulu.

3. Anda semua kalah kerana dituduh golongan liberal, Anwarinas, Jebon, anai-anai, pencinta DAP, munafik haraki, pengkhianat parti, penghina Presiden dan macam-macam lagi gelaran yang amat menghinakan dan memalukan. Dan kami yakin anda semua kalah bukan kerana tak buat kerja. Jadi adakah selepas Muktamar anda semua sudah bersih dan kini boleh pula di tawarkan dengan jawatan-jawatan?

Jadi permintaan kami tolong jangan malukan diri anda dan diri kami dengan menerima pelantikan jawatan parti cara "pintu belakang". Berjuang terus sepertimana Khalid ibnu Walid dengan menjadi ahli biasa saja. 

Ir. Izham Hashim
6 Jun 2015