Dakwat Kekal Bukan Jamin P/raya Bersih Sepenuhnya

SHAH ALAM, 30 Disember : Keputusan Jawatankuasa Terpilih Parlimen untuk Menambahbaik Pilihan Raya (PSC) mewajibkan penggunaan dakwat kekal dalam proses pilihanraya menjelang 1Februari 2012 bukanlah satu jaminan kepada proses pilihanraya yang telus,bebas dan bersih sepenuhnya.


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata merujuk kepada senarai tuntutan yang dikemukakan oleh Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH),demokrasi dan proses pilihan raya bebas dan adil sewajarnya turut didukung dengan amalan serta pendekatan yang menjurus kepada kebebasan media dan kempen terbuka.

Agensi media awam seperti RTM dan BERNAMA sewajarnya bersikap lebih adil dalam memberikan liputan untuk semua parti politik dan kempen politik parti-parti pembangkang sewajarnya tidak didiskriminasi menerusi tapisan melampau yang tidak munasabah serta mencabul hak kebebasan bersuara.

"Saya juga ulangi desakan agar tempoh masa kempen pilihan raya dilanjutkan dalam memastikan sebaran maklumat sepanjang tempoh berkempen dapat dicapai oleh segenap lapisan rakyat. Tempoh masa berkempen yang terlalu singkat - 10 hari - sepertimana yang berlaku sewaktu Pilihan Raya Negeri Sarawak baru-baru sewajarnya tidak berulang," katanya dalam kenyataan media.

Tambah Anwar, pengawasan terhadap komitmen Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga perlu dijamin menerusi pengukuhan badan kehakiman yang lebih bebas dan adil.

"Justeru, Pakatan Rakyat komited dan menuntut supaya pihak PSC turut menumpukan penambahbaikan proses pilihan raya ini dengan mengkaji serta menimbang secara menyeluruh ke semua tuntutan yang dikemukakan oleh BERSIH dalam menjamin pilihan raya yang bebas, telus dan adil," kata Anwar.

PERGINYA SEORANG PEJUANGIbrahim Chik adalah salah seorang pemuda dari sekian banyak pemuda kampung Lubok Kawah Temerloh yang masuk ke hutan mengangkat senjata melawan penjajah dalam gerakan kebangsaan berhaluan kiri.Kebanyakkan pemuda Melayu pada masa itu begitu tebal dengan semangat patriotiknya menentang penjajah Inggeris.

Ibrahim dan rakan-rakannya yang rata-ratanya kuat berpegang dengan latar belakang pendidikan agama dan sekolah pondok telah berkornan jiwa dan raga demi cinta mereka kepada tanahair.

Dalamperjuangan mereka mengalir darah perjuangan Pahang yang terkenal dengan keberanianseperti Tok Gajah,Tok Bahaman,Mat Kilau.Pada masa Negara masih huruhara dan dan darurat, mereka tidak mempunyai banyak pilihan , kebanyakkan gerakan anti penjajah termasuk angkatan wanita sedar (AWAS), telah di tekan pergerakkan termasuk kesatuan Melayu Muda (KMM) , Angkatan Pemuda Insaf (API).

Umno yang baru ditubuhkan kemudian daripada semua gerakan ini yang dianggotai oleh elit dan golongan bangsawan.

PKM yang pada mulanya dibenarkan juga telah diharamkan,sebagai rakyat bawahan yang muda dan bersemangat, tak mungkin Ibrahim dapat memberikan sumbangan besar kepada kepada kemerdekaan tanah air, dalam Umno yang berjuangan dengan slogan hidup melayu .

Dalam API, Ibrahim yang sudah sebati dengan perjuangan berdasarkan semangat "Merdeka Dengan Darah" .Pilihan yang ada hanyalah bergabuing dengan rakan-rakan dalam regemen ke 10 yang menjadi sayap PKM seperti Abdullah CD,Rashid Maiden, Shamsiah Fakeh dan lain-lain sudah bersedia menerima kedatangan beliau.

Ibrahim yang begitu petah berpidato kemudiannya di angkat mengetuai bahagian perang saraf dan propaganda PKM.Dengan tanggungjawab itu, Ibrahim berusaha memenangi hati rakyat untuk turut sama dalam perjuangan bersenjata dan berdarah menuntut kemerdekaan.Beliau ingin melihat Malaya merdeka dan bebas dari cengkaman penjajah British.Dalam memoir ini, Ibrahim mengimbau kembali pahit getir pengorbanan beliau dan rakan-rakan seangkatannya selama empat dekat dalam PKM.

(function() { var d = document, w = window; w

MENU RAHMAH MEREBAK KE MELAKA