SIRI 5 : MISTERI PELABURAN MALAYSIA- HUBUNGAN DENGAN SI PENDEK JHO LOW

Big money buy outs of movie projects that other studios decided were too dangerous to handle

Walau bagaimanapun , surat khabar Hollywood lain bercakap tentang bentuk pendapatan yang berasingan sama sekali , dalam bentuk pelaburan pihak ketiga.
Wang besar membeli belok projek filem yang studio lain membuat keputusan terlalu bahaya untuk mengendalikan.

Sebagai contoh , The Los Angeles Times merujuk kepada " pelabur yang tidak didedahkan dari  Timur Tengah dan Asia".

Jika begitu , pelabur ini adalah pelabur yang besar yang begitu dipecayai.
Model perniagaan Red Granite Picture adalah satu yang baik dan  boleh membawa kejayaan , jika ia bertaruh pada filem yang betul. Walau bagaimanapun , ia jelas menuntut keupayaan untuk  mempunyai risiko yang besar wang pelaburan.

LA Times mengulangi naratif yang  Red  Pictures membeli projek-projek pengeluaran  menjanjikan bahawa studio lain telah jatuh , kerana mereka telah menjadi terlalu penuh dan berbahaya :
  "Di mana studio filem lain  melihat masalah , akan tetapi  Red Granite Film melihat peluang  yang berbeza " , sebagaimana laporan yang diterima mereka  Ialu  meneruskan:
 "Pelan perniagaan kewangan dan pengedaran baru syarikat adalah kedua-dua bertentangan dan mudah: Buat filem tanpa studio.

 Antara projek-projek yang pertama syarikat ini ialah pembikinan filem adalah Martin Scorsese "The Wolf di Wall Street," yang diterbitkan pada Rabu, dan juga filem  " Dumb dan Dumber , " sekuel tahun depan  hingga 1994  yang merupakan sebuah filem  komedi.
Pada luarannya ,gambaran mereka  tidak betul-betul kelihatan seperti jenis  adanya yang studio utama yang akan diketepikan .

  Tetapi kedua-dua adalah projek rumit, penuh dengan isu-isu berduri. Pengasas Red Granite ini , Riza Aziz dan Joey McFarland , berkata mereka berkembang maju dalam pelbagai scenario yang melanda.

    "Salah satu kenangan  manis  kita adalah filem yang telah gagal  di studio - filem yang hanya produk yang hebat yang semua orang merasakan  panas tetapi atas sebab tertentu atau yang lain hanya tidak berjaya ke peringkat lampu hijau ," kata McFarland , 41, seorang Louisville , Ky , asli yang naib pengerusi Red Granite ini . [ Los Angeles Times 24/12/13 ]
Semuanya memberikan gambaran orang-orang muda yang mempunyai keyakinan diri memukau dan yang lebih penting wang untuk dileburkan . Co -pengeluar Joey McFarland telah mengesahkan bahawa wang itu tidak datang dengan sendirinya , dan tidak perlu mengucapkan terima kasih kepada beliau , tetapi Riza Aziz.
Cita-cita filem Joey Macfarland ini telah dibuat mungkin dengan wang Malaysia dan Riza Aziz

Joey Macfarland's movie ambitions were made possible by Malaysian money and Riza Aziz

Joey Macfarland pengarah filem yang bercita-cita tinggi menerbitkan filem dengan wang Malaysia dan Riza Aziz
SIRI 4. BAGAIMANA RIZA AZIZ MENDAPATKAN SUMBER KEWANGANNYAJika Malaysia telah dirahmati dengan media yang bebas ini akan mencukupi untuk mencetuskan persoalan tentang bagaimana anak Rosmah Mansor telah memperoleh beratus-ratus juta dolar untuk mengepam masuk dana bagi membuat  filem utama di  Hollywood?

Kerana, jika wang ini kepunyaan Najib , bagaimana PM mendapatkannya dan  menjadi begitu kaya?

Ini tidak mungkin menjadi suatu yang selesa bagi pemimpin BN Malaysia , yang banyak terperangkap dalam skandal pembelian kapal sellam Scorpene sogokan skandal yang tidak lama lagi akan kedengaran kerana muncul di mahkamah Perancisdimana sisatan yang menonjolkan  lebih bayaran sebanyak € 119million untuk sebuah syarikat Malaysia yang dikendalikan oleh perunding peribadinya mengenai urusan itu, Razak Baginda .

Sebagai alternatif, terdapat banyak cakap-cakap  di dalam Hollywood sendiri  untuk  menekankan bagaimana kekayaan peribadi Encik Aziz sendiri, didakwa dibuat di sebuah bank pelaburan di UK,  bagaimana Riza Aziz menyifatkan kerjaya dalam bidang kewangan beliau di sebuah bank pelaburan dan beliau menjelaskan kepada Hollywood Reporter :

 Multi-million dollar investment banker's CV?
 


  THR: Riza, anda datang dari dinasti politik. Bagaimana anda mendapatkan dari Malaysia ke Hollywood?

   Aziz : Latar belakang saya adalah dalam bidang kewangan dan saya berada di London untuk hampir 10 tahun. Saya mengambil cuti dari semua huru-hara yang berlaku pada tahun 2008 dan mengambil keputusan untuk perjalanan ke dunia lain . Saya datang ke Amerika Syarikat dan telah ditawarkan peluang untuk melibatkan diri dalam banyak perkara yang berbeza perniagaan yang memberikan peluang yang baik dan peniaga yang bijak , dan salah seorang daripada mereka adalah untuk terlibat dalam peranfilem dengan beberapa rakan-rakan. Daripada projek yang satu, kami mendapat yang lain pula , jadi kami mengambil keputusan untuk mempunyai sebuah syarikat. Kami mula membina pasukan dan dibawah Joey dalam pada peringkat awal .

Jadi bagaimana Aziz telah mencari  wang sendiri ?
 'Investment banker', Riza Aziz
Setelah  mengkaji  kerjaya perbankan Riza Aziz selepas meninggalkan London School of Economics pada tahun 2000 . Nampaknya dia bekerja dengan perunding pengurusan KPMG selama dua tahun hingga 2002 dan kemudian di HSBC London dari tahun 2005 sehingga kemelesetan kewangan pada tahun 2008 :

CV dolar berjuta-juta bank pelaburan ini ?Menurut Pihak Berkuasa Perkhidmatan Kewangan, Riza Aziz yang bekerja dalam peranan yang agak kecil di HSBC selama lima tahun, walaupun Aziz sendiri berkata beliau meletakkan jawatan pada tahun 2008. Ia adalah CV sempurna terhormat, tetapi bagi lelaki yang tidak mewarisi wang keluarga dari ibu atau bapanya ( yang bekerja sebagai birokrat ) kerjaya perbankan pelaburan 'beliau tidak menjelaskan sumber kewangannya.

Big spending Aziz makes no secret of his connections in Malaysia
Namun  dengan wang tunai, seorang anak muda  Malaysia yang paling pasti sekarang ialah , meningkatnya berita  walaupun di ibu negara kapitalis New York , di mana beliau baru-baru ini membeli sebuah flash 7 bilik tidur rumah untuk $ 33500000 dalam zon sebuah bandar pintar.
Perbelanjaan besar Aziz tidak membuat sebarang rahsia hubungannya di Malaysia

Laporan ke atas pembelian sekali lagi menjelaskan dan memberikan  penerangan yang tidak meyakinkan mengenai  ' bank pelaburan ' untuk wang Aziz :

    " Aziz , yang dilaporkan membuat wang sebagai seorang pelabur kewangan di bank pelaburan, telah dinobatkan  sebagai pengeluar filem dan harus diberi perhatian . Beliau adalah salah seorang generasi baru pembiaya filem dan ini harus diberi perhatian  di Hollywood, menurut satu cerita baru-baru ini dalam Pelbagai . "[The  Real Deal ]