PAS, PEMBANGKANG YANG TIDAK MAHU PEMBANGKANG MENANG PILIHANRAYA

Image may contain: one or more people and text
Selama ini, di sebalik sikap berbaik-baik dengan UMNO dan kerajaan, malah berbaju sedondon, makan sehidang dan mencari teh tarik sampa ke London, Pas tetap mengatakan hasrat sebenar mereka ialah tetap untuk menumbangkan BN dalam pilihanraya akan datang.

Tetapi, kali ini pendirian sebenar Pas semakin sukar untuk dinafikan dan ia dinyatakan sendiri oleh Presidennya, Hadi Awang melalui sebuah wawancara dengan akhbar arus perdana milik UMNO dan kerajaan.
Kata orang, sudah terang lagi bersuluh sikap dan pendirian Pas melalui apa yang diluahkan oleh Hadi sendiri ini.

Pas adalah parti pembangkang. Walaupun tidak bersama Pakatan Harapan, mereka sebaliknya menubuhkan Gagasan Sejahtera bersama  beberapa parti kecil yang lain. Kononnya sebagai alternatif kepada BN dan Pakatan Harapan.

Selayaknya, sebagai parti pembangkang, Pas harus bertindak dengan watak yang jujur sebagai pembangkang, bukan mengajak rakyat menolak sesama pembangkang.

Kalau sebagai pembangkang, tetapi mengajak rakyat menolak pembangkang, bermakna Pas bukan saja mahukan rakyat menolak Pakatan Harapan, tetapi juga mahu pengundi mengenepikan sama Gagasan Sejahtera yang diterajuinya sendiri.

Maknanya juga, walaupun sebagai pembangkang, Pas dengan sendirinya hanya mahukan UMNO, BN dan Najib Razak terus kekal berkuasa selepas PRU 14 akan datang.
Apa pulak sampai begitu jadinya? Tidakkah ia pelik?

Apakah yang menyebabkan Pas sampai begitu sekali jauh melencong perjuangannya sekarang ini?

Hmmmm....

Kemudian, tanpa segan silu pula Hadi Awang mengatakan beliau hanya menyambung perjuangan Almarhum Nik Aziz Nik Mat dalam perkara ini.

Kecuali mungkin Nik Abduh, siapakah lagi agaknya yang mahu percaya apa yang dikatakan Hadi itu? 

Dan kenapa sampai Hadi terpaksa menjual nama Nik Aziz yang sudah meninggal dunia dalam hal ini?
(ShahbudinHusin 20/08/2017)

Tarik balik atau berdepan saman, kata Salahuddin kepada Malaysia Today


Salahuddin Ayub Malaysia Today
Naib Presiden AMANAH Salahuddin Ayub memberi tempoh tiga hari kepada pengendali portal berita Malaysia Today membuat permohonan maaf dan menarik balik artikel berbaur fitnah yang disiarkannya.
Beliau merujuk kepada artikel bertajuk "Amanah Leader: Singapore Malays Better Than Malaysian Malays" yang memetik ucapan beliau ketika merasmikan Konvensyen Angkatan Wanita AMANAH Nasional (AWAN) pada 19 Ogos lalu.
"Di bawah tajuk itu diletakkan satu lagi tajuk kecil "PAN wants Article 153 of the Constitution abolished and MARA closed down" yang langsung tiada kaitan dengan kandungan artikel berkenaan," kata Salahuddin dalam kenyataan hari ini.
Salahuddin berkata, tindakan Malaysia Today itu secara jelas berniat jahat terhadapnya sedangkan beliau tidak pernah langsung menyebutnya dalam ucapan.
"Ia juga menjejaskan reputasi saya dan memberi kesan salah faham besar kepada rakyat.
"Saya telah mengadakan perbincangan dengan pihak peguam dan menuntut pengendaliMalaysia Today menarik balik artikel tersebut dan membuat permohonan maaf dalam tempoh tiga hari dari tarikh kenyataan ini atau bersedia untuk disaman," katanya.

Rundingan PKR-Pas mesti dilapor kepada Pakatan Harapan


Mohamad Sabu konvensyen Amanah Wilayah Persekutuan 2
Presiden AMANAH, Mohamad Sabu menegaskan sebarang rundingan antara PKR dan Pas perlu dimaklumkan kepada Pakatan Harapan.
Menurutnya, PKR boleh berunding dengan mana-mana pihak sekalipun tetapi apa yang dibincangkan itu harus turut diketahui AMANAH, Bersatu dan DAP.
"Dia berunding dengan siapa pun boleh berunding tapi mesti lapor pada mesyuarat Pakatan Harapan.
"Kita akan tentukan had masa (perbincangan PKR-Pas)," katanya ketika ditanya Malaysia Dateline semasa sidang media sempena Konvensyen AMANAH Wilayah Persekutuan di Central Plaza, Bukit Bintang semalam.
Walaupun Pas pada Mei lalu memutuskan tahaluf siyasi dengan PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail baru-baru ini dilapor tidak menolak kemungkinan untuk bekerjasama dengan parti di luar Pakatan Harapan itu.
Mohamad selanjutnya berpendapat Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) akan datang sebagai detik paling sesuai untuk rakyat memberi mandat kepada Pakatan Harapan.
"Suasana sekarang memihak kepada (Pakatan Harapan) nak ambil alih pemerintahan (kerajaan pusat). Kalau tidak berlaku juga kita musykil di mana yang perlu kita buat lagi," ujarnya.
Beliau turut memberitahu siri jelajah menjelang himpunan 'Sayangi Malaysia Hapus Kleptokrasi' di Petaling Jaya, Selangor pada 14 Oktober nanti sedang giat berlangsung.
Terbaharu, di Ipoh, Perak malam tadi dan di Bera, Pahang kelmarin yang menyaksikan kehadiran tokoh-tokoh utama pemimpin AMANAH, Bersatu, DAP dan PKR.
"Harap puluhan ribu hadir dan sedang dimobilisasikan," katanya lagi ketika ditanya pemberita tentang anggaran peserta himpunan yang hadir dalam unjuk rasa secara aman itu.

Hadi Awang harus utamakan kepimpinan berintegriti bukannya perkauman


1. Kenyataan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam yang menyarankan bahawa Melayu Islam perlu menjadi tunggak kepimpinan negara dilihat sebagai suatu kenyataan yang berbaur perkauman kerana meletakkan syarat tersebut sahaja semata-semata tanpa menghuraikan sifat yang perlu ada pada seseorang pemimpin yang harus dipilih rakyat.
2. Walaupun Datuk Seri Abdul Hadi telah menghuraikan nas-nas al-Quran di bahagian awal kenyataan tersebut dengan baik dan betul, namun pemakaian nas-nas tersebut kepada ekosistem politik Malaysia di bahagian kedua kenyataan tersebut dianggap kurang tepat dan longgar. Ini adalah kerana nas-nas tersebut tidak mewajibkan umat manusia memilih pemimpin berdasarkan kaum, sedangkan nas al-Quran menekankan pemilihan pemimpin berasaskan dua faktor iaitu kemampuan dan amanah. Firman Allah SWT di surah al-Qasas:26:
“Sesungguhnya sebaik orang yang engkau ambil untuk bekerja ialah orang yang al-qawiy (berkemampuan) dan al-amin (amanah)”.
3. Tugas hakiki seorang pemimpin adalah menguruskan negara untuk kepentingan rakyat dan oleh itu, khidmat yang ditagih daripada seorang pemimpin perlu bertunggakkan prinsip kemampuan dan amanah. Apabila ditelusuri kepimpinan negara yang ada pada hari ini, tidaklah mereka berkemampuan dan amanah apabila wang negara diuruskan dengan salah sehingga terpalit dengan pelbagai skandal korupsi seperti 1MDB, Felda dan bermacam lagi yang akhirnya menekan hidup rakyat dengan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dan kenaikan kos sara hidup.
4. Demografi negara ini yang berlatarbelakangkan kemajmukan kaum dan struktur pentadbiran negara bertunjangkan demokrasi beperlembagaan menuntut perkongsian kuasa di antara kaum agar kestabilan pentadbiran negara dan kehidupan rakyat sentiasa dilestarikan. Amalan perkongsian kuasa ini telah kita warisi sejak merdeka dan perlu diteruskan. Begitulah struktur kepimpinan yang ada pada Barisan Nasional dan Pakatan Harapan yang dipimpin oleh Melayu Islam tanpa mengetepikan prinsip perkongsian kuasa dengan kaum lain. Namun, garis pemisah antara kedua-dua koalisi ini haruslah dinilai atas premis kemampuan dan amanah.
5. Acap kali rakyat Malaysia bukan Islam diberi amaran oleh pemimpin politik dan institusi awam Islam supaya menjaga sensitiviti orang Islam dan begitu juga orang Islam disaran menjaga sensitiviti orang bukan Islam. Inilah prinsip rukun negara kelima yang diterapkan kepada semua rakyat Malaysia selama ini.
6. Tetapi, apabila diteliti hujah Datuk Seri Abdul Hadi dalam kenyataan tersebut yang mengandungi unsur-unsur yang boleh menyinggung perasaan rakyat Malaysia bukan Islam, ia menimbulkan kerisauan. Malah, hujah beliau yang menyiratkan perhubungan diantara orang Islam dan bukan Islam adalah bersamaan dengan perhubungan Tuan dan Hamba dalam konteks Malaysia adalah sesuatu yang wajib diperbetulkan supaya tidak menimbulkan persepsi negatif kepada Islam yang bersifat ‘rahmatan lil a’lamin’.
7. Malaysia adalah sebuah ‘Nation State’ yang berpaksikan Perlembagaan Persekutuan. Dalam hal-hal duniawi, kemasyarakatan, sosial, politik dan ekonomi, Perlembagaan Persekutuan adalah undang undang tertinggi kepada kesemua warganegaranya. Pada waktu yang sama, Perlembagaan Persekutuan merupakan satu kontrak sosial rakyat Malaysia yang mengikat kesemua rakyat sebagai warga sebuah negara berdaulat tanpa mengira agama dan keturunan. Di samping mengiktiraf kedudukan istimewa rakyat berketurunan Melayu, rakyat bukan Melayu tetap rakyat tulen berhak saksama. Tidak sepatutnya timbul ketuanan mana mana kumpulan keturunan mahupun agama ke atas yang lain.
8. Namun begitu, kedudukan orang Melayu Islam sebagai ketua negara sudah termaktub sebagai konvensyen dalam Perlembagaan Persekutuan dan tiada pertikaian mengenainya. Jika Datuk Seri Abdul Hadi mahu membawa hujah-hujah agama dan sejarah, kedudukan Melayu dan Islam di Malaysia sudah pun selari dengan apa yang dimahukan. Justeru, adalah tidak sihat bagi kestabilan negara untuk membangkitkan lagi perkara-perkara sebegini. Tiada apa-apa bukti bagi menjustifikasikan wujudnya ancaman kepada Melayu dan Islam di negara ini kecuali salah urus tadbir kerajaan yang memerintah hari ini.
9. Kestabilan dan kemakmuran sesebuah negara tidak bergantung hanya kepada siapa yang memerintah, sebaliknya bagaimana negara diperintah. Apa yang perlu ditekankan adalah integriti, amanah, urus tadbir yang baik, bersih dari korupsi dan trasparensi. Faktor agama pemerintah itu ditekankan adalah supaya integriti terjamin dan nilai murni agama diserap ke dalam pemerintahan.
10. Kami menegaskan bahawa sentimen perkauman sempit tidak seharusnya dijadikan alat memerangkap rakyat dalam pilihan raya umum ke-14 ini. Sedangkan Rasulullah SAW mencegah perjuangan atas nama assabiyyah (perkauman) sepertimana sabda baginda SAW yang bermaksud “Sesiapa yang berperang di bawah bendera assabiyyah, menyeru kepada assabiyyah dan membantu assabiyyah, maka ia mati dalam jahiliyyah.” (HR Muslim)
11. Justeru, pemimpin yang berintegriti yang harus dijulang rakyat. Negara pernah diurus tadbir dengan baik dan amanah oleh Tun HS Lee dan Tun Tan Siew Sin walaupun mereka bukan daripada kalangan orang Melayu. Oleh itu, Pemuda Pakatan Harapan menyeru agar rakyat mengangkat pemimpin yang berpegang kepada prinsip integriti dalam memulihkan semula pentadbiran negara yang korup dan zalim. Maka, dalam konteks ini, persoalan yang timbul adakah Datuk Seri Abdul Hadi berpegang kepada prinsip integriti apabila beliau gagal menentang korupsi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam skandal 1MDB?
12. Kami menegaskan bahawa Pakatan Harapan tetap teguh mempertahankan Islam sebagai agama Persekutuan dan menghormati hak dan kebebasan agama lain. Hak orang Melayu dan kedudukan agama Islam akan diperkasakan sekiranya pemimpin yang dipilih mempunyai kemampuan dan sikap amanah. Melaungkan slogan Melayu tidak selamat tanpa Islam akan tinggal slogan retorik sekiranya kepimpinan negara tidak didasari prinsip berkemampuan dan amanah dalam melaksanakan urus tadbir negara. Mengambil iktibar kata-kata Saidina Ali “Satu slogan yang benar tetapi dengan tujuan yang bathil”, kami menegaskan setiap slogan perlu dibuat dengan jujur.
13. Kami menyeru rakyat tidak terperangkap dengan slogan-slogan retorik yang sedang dimainkan oleh UMNO dan PAS kononnya Melayu menjadi bangsat tanpa UMNO dan Islam akan lenyap tanpa PAS. Sedangkan integriti pentadbiran kerajaan yang dipimpin UMNO dan PAS kini menjadi persoalan umum.
14. Kerajaan pimpinan UMNO sememangnya sudah terpalit dengan pelbagai skandal korupsi sehingga menggadaikan institusi dana awam milik Melayu Islam seperti MARA dan Tabung Haji. Sementara pentadbiran PAS di Kelantan kini juga dipertikaikan rakyat Kelantan dengan pelbagai isu seperti projek carbon credit, tunggakan caruman guru-guru agama oleh Yayasan Islam Kelantan sebanyak RM14.6 juta dan isu pembalakan haram yang berleluasa sehingga mendiskriminasikan penempatan orang asal.
15. Pemuda Pakatan Harapan menegaskan bahawa Melayu dan Islam yang membentuk struktur asas Perlembagaan akan terus dipertahankan dan diperkasakan sekiranya Pakatan Harapan diberikan kepercayaan menerajui Putrajaya. Integriti yang menjadi tunjang perjuangan Pakatan Harapan akan meletakkan semula negara di landasan yang betul.
*Kenyataan ini dikeluarkan secara bersama oleh Timbalan Ketua Pemuda Amanah, Faiz Fadzil; Setiausaha Biro Antarabangsa Sosialis Muda DAP (DAPSY), Howard Lee Setiausaha Pengelola Angkatan Muda Keadilan (AMK); dan Ketua Penerangan Pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (ARMADA), Ulya Aqamah Husamudin.

Projek lama belum siap, BN tabur janji baru di Sarawak


BAU, 21 OGOS: Kerajaan Persekutuan bertanggungjawab untuk menyediakan kemudahan asas seperti sekolah, jalan raya, bekalan air serta elektrik kepada penduduk setempat tanpa mengira mana-mana parti yang mewakili kawasan tersebut.
Sehubungan itu, kata Pengerusi DAP Tasik Biru, Mordi Bimol, Barisan Nasional (BN) tidak harus menggunakan modal pilihan raya umum (PRU) bagi melaksanakan janji berhubung pembinaan kemudahan asas di Sarawak.
Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tasik Biru, Datuk Henry Harry Jinep yang menyatakan bahawa pembinaan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jagoi mungkin diluluskan jika BN kekal menguasai Mas Gading.
Kerusi Mas Gading merupakan kerusi Parlimen yang disandang pemimpin Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), Datuk Nogeh Anak Gumbek yang juga Timbalan Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani.
“Saya ingin mengingatkan Datuk Henry bahawa pendidikan adalah tanggungjawab Kerajaan Persekutuan iaitu Barisan Nasional,” kata Mordi dalam kenyataan, baru-baru ini.
“Tidak kira sama ada wakil rakyat yang dipilih adalah dari parti apa, menyediakan kemudahan asas seperti sekolah, jalan raya dan akses kepada bekalan air bersih dan bekalan api semuanya juga adalah tanggungjawab kerajaan Persekutuan.”
Menurut Ahli Jawatankuasa DAP Sarawak itu, SMK Singai yang terbengkalai pembinaannya dan dijangka hanya akan siap pada 2019 harus diberi perhatian terlebih dahulu oleh kerajaan BN sebelum menabur janji yang lain kepada rakyat negeri itu.
“Bukan itu sahaja, sekolah rendah baru di Kampung Suba Buan adalah antara contoh jelas janji pilihan raya di Tasik Biru tahun lepas yang belum ditunaikan.
“Kepada Henry, pastikan BN tunaikan janji tersebut dahulu. Pastikan projek itu siap sebelum berlagak menabur janji dan memperbodohkan bangsa sendiri,” ujarnya.
Katanya beliau yakin pembinaan SMK Singai dan sekolah lain yang terbengkalai dapat disiapkan dengan segera jika Pakatan Harapan (HARAPAN) dapat mengambil alih tampuk pemerintahan daripada BN.
“Sekiranya BN rasa tidak mampu untuk memikul tanggungjawab tersebut, biarlah anak muda seperti saya membawa suara rakyat ke Parlimen,” tegasnya. 

Siar berita palsu Exco P.Pinang: Media pro-BN berdepan tindakan saman


GEORGE TOWN, 21 OGOS: Beberapa media kawalan Barisan Nasional (BN) bakal berhadapan tindakan undang-undang ekoran penyiaran berita palsu kononnya empat akaun milik Exco Pulau Pinang, Phee Boon Poh telah dibekukan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Phee dalam kenyataannya berkata, beliau telah mengarahkan peguamnya RSN Rayer supaya menghantar notis undang-undang kepada media tersebut demi membersihkan nama dan melindungi keselamatan keluarganya.
“Saya dan pihak keluarga amat terperanjat dan marah dengan laporan palsu yang disiarkan dalam Utusan Malaysia, New Straits Times, The Star, begitu juga akhbar berbahasa Cina; Sin Chew Jit Poh dan Guan Ming Daily kononnya sejumlah RM2 juta dalam empat akaun bank saya telah dibekukan SPRM.
“Saya tidak memiliki RM2 juta seperti yang dilaporkan dalam akaun-akaun bank tersebut. Saya akan memfailkan saman terhadap media kawalan BN ini yang dilihat mahu memusnahkan reputasi dan integriti saya termasuk imej bersih kerajaan Pakatan Harapan Pulau Pinang,” kata beliau.
Adun Sungai Puyu itu turut melahirkan rasa hairan dari mana maklumat-maklumat palsu tersebut diperolehi.
“Adakah mereka mendapatkannya dari SPRM atau adakah mereka mencipta pembohongan itu untuk memusnahkan kerjaya politik saya dan menjatuhkan kerajaan Pulau Pinang?
“SPRM perlu bersih dan mengeluarkan kenyataan sama ada wujusdnya maklumat bocor dan jika ada, ia perlu diambil tindakan tegas,” katannya.
Tindakan media kawalan BN itu katanya jelas satu lagi percubaan konspirasi politik terhadap dirinya dan kerajaan negeri.
“Saya ingin mengulangi bahawa saya bersih dan bebas dari rasuah. Saya tidak pernah mengambil wang dari kilang haram penapisan karbon di Sungai Lembu; dan saya mahupun keluarga tidak mempunyai sebarang kepentingan kepada kilang mahupun pemiliknya,” tegas Phee.

LAGI GAMBAR TAWAN PERAK-

KREDIT GAMBAR ARMADA PANDAN


Image may contain: 1 person, crowd
Image may contain: 1 person, on stage
Image may contain: 1 person, crowd
Image may contain: 1 person, crowd
Image may contain: one or more people, crowd and night
Image may contain: one or more people, people on stage and people standing
Image may contain: 1 person, crowd
Image may contain: one or more people

Image may contain: one or more people and crowd

Image may contain: one or more people and crowd
Image may contain: 1 person, crowd

Image may contain: 1 person, sitting and indoor
Image may contain: 2 people, people on stage and people standing
Image may contain: 1 person, crowd

Mana janji BN mahu bina Hospital Parit Buntar?


Mujahid Yusuf Rawa
Lebih 50 ribu pengundi dalam Parlimen Parit Buntar hanya dapat menggigit jari menanti siapnya pembinaan Hospital Parit Buntar yang dijanjikan oleh BN sejak Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 lagi.
Kini setelah hampir pilihan raya umum ke-14 apa yang dijanjikan oleh BN masih belum menjadi realiti.
Malah ini merupakan 'game' biasa bagi BN untuk meraih sokongan pengundi menjelangnya Pilihan Raya Umum.
Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa menzahirkan kekecewaan tersebut ketika ditemui selepas program ceramah Pakatan Harapan di Pekan Tanjong Piandang, Parit Buntar kelmarin.
Jelas beliau lagi, BN telah menzahirkan janji-janji tersebut pada pilihan raya umum tahun 2008 lagi.
Ia kemudian dijanjikan lagi oleh pimpinan BN sehinggalah kini dengan pelbagai kemudahan yang akan dibina, tapi semuanya auta belaka.
"Sejak zaman Datuk Tajol Rosli menjadi MB Perak lagi mereka dah janji nak bina hospital tersebut.
"Ketiadaan hospital tersebut amat menyukarkan penduduk kerana mereka terpaksa mendapatkan rawatan pakar dari Hospital Pulau Pinang dan Hospital Taiping yang jaraknya amat jauh.
"Ini juga menelan kos yang besar termasuk masa perjalanan yang memakan masa yang begitu lama, " jelasnya lagi.
 Beliau yang juga merupakan Naib Presiden, Parti Amanah Negara turut berkata, permainan politik yang dimainkan oleh BN sebegini akan hanya memakan diri mereka sendiri.
"Mereka janji dan janji dari setahun hingga setahun. Dari pilihan raya 2008 sehinggalah ke pilihan raya 2013.
"Kemudian mereka janji lagi sehinggalah ke pilihan raya ke-14, tapi apa yang mereka janjikan hanyalah pembohongan yang mengecewakan harapan rakyat bagi mendapatkan kemudahan tersebut, " tegasnya lagi.
Katanya lagi, sukar untuk BN mengotakan janji-janji mereka kerana ketirisan yang melampau dibawah kepimpinan Najib ketika ini.
Adalah difahamkan pembinaan hospital yang mempunyai 76 katil itu akan dibina diatas kawasan seluas 21 hektar.
Ia juga akan dilengkapi dengan wad bersalin, bilik pembedahan, ortopedik, pediatrik serta rawatan pesakit luar dan haemodialisis.
Namun begitu kegagalan mewujudkan hospital yang telah dilaung-laungkan selama hampir 10 tahun tersebut akan dilaungkan sekali lagi menjelang pilihan raya umum yang akan datang tidak lama lagi.
Justeru itu katanya, bukan saja pengundi dalam kawasan Parlimen Parit Buntar yang harus menolak Umno dan BN, sebaliknya semua rakyat dalam negara ini wajib memberi peluang kepada Pakatan Harapan untuk menerajui kepimpinan dalam pilihan raya umum nanti.

Laporan Audit Negara sekali lagi nobatkan Pulau Pinang sebagai juara
GEORGE TOWN, 21 OGOS: Kerajaan Negeri Pulau Pinang sekali lagi mencatatkan prestasi terbaik dalam Indeks Akauntabiliti oleh Laporan Ketua Audit Negara.
Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, kejayaan itu adalah hasil daripada keberkesanan pentadbiran Cekap Akauntabiliti dan Telus (CAT) yang diamalkan kerajaan negeri sejak 2008.
“Contohnya lebihan Belanjawan dicatatkan setiap tahun, kenaikan rizab asset lebih 100 peratus, pengurangan hutang kerajaan negeri sebanyak 90 peratus.
“Manakala, lebihan Belanjawan terkumpul sebanyak RM574 juta dalam 8 tahun 2008-2015 berbanding dengan RM373 juta dalam 50 tahun di antara 1957-2007,” katanya yang juga Ahli Parlimen Bagan dalam kenyataan, hari ini.
Setiausaha Agung DAP itu dalam pada itu turut mengucapkan tahniah kepada jabatan atau agensi kerajaan negeri di atas pengiktirafan berkenaan.
“Kami berharap pengiktirafan ini akan memberikan galakan untuk mereka terus berusaha gigih bukan sahaja untuk mengekalkan kedudukan cemerlang tetapi memperbaikinya lagi agar semua jabatan atau agensi boleh memperolehi prestasi cemerlang lima bintang,” ujarnya.
Laporan Audit Negara 2016 menobatkan Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang ditadbir Pakatan Harapan (HARAPAN) di tangga pertama diikuti Kelantan dan Pahang.
Malah, menurut laporan tersebut, terdapat dua jabatan atau agensi kerajaan negeri mengalami peningkatan berbanding penilaian pada tahun sebelumnya.
Berikut adalah jadual penuh penarafan lima bintang yang diperolehi setiap negeri di Malaysia:

VIDEO DAN GAMBAR : CERAMAH PH DI KLEBANG SEMALAM-RAMALAN KIT SIANG HAMPIR TEPAT

Image may contain: 2 people, people smiling

Ramalan tokoh vateran Lim Kit siang bahawa Perak akan tumbang kepada Pakatan Harapan menghampiri matlamat apabila gambar dan video berbicara. “Perak akan menjadi salah 1 kerajaan negeri yang akan jatuh ke tangan Pakatan Harapan pada pilihan raya umum akan datang,” kata beliau.
Bagaimanapun menurut Kit Siang, bukan 1 tugas mudah untuk membawa perubahan seperti apa yang dicapai oleh BN pada pilihan raya umum 2013 apabila ia berjaya mempertahankan negeri itu.
“Tetapi semua rakyat Malaysia patriotik, tanpa mengira bangsa, agama, rantau atau politik, mesti bersatu untuk ‘Menyalamatkan Malaysia’ daripada menjadi negara yang gagal demi anak-anak kita,” kata beliau dalam ucapannya pada perhimpunan PH di Parit Buntar, Perak malam tadi.
Beliau berkata pilihan raya umum 2013 telah menyaksikan “ketidakadilan” di mana parti-parti dari pakatan pembangkang ketika itu, Pakatan Rakyat (PR), memenangi 55% undi popular di Perak.
Bagaimanapun, BN terus membentuk kerajaan negeri kerana memenangi 31 kerusi DUN berbanding 28 kerusi di pihak DAP, PKR dan PAS yang menganggotai PR, kata beliau.
Beliau juga berkata PR ditewaskan di 4 kerusi dengan kurang daripada 303 undi iaitu Lubuk Merbau di mana kurang 53 undi, Manjoi (132), Manong (231) dan Pasir Panjang (302).
Kit Siang berkata, kemenangan PH tidak mustahil kerana situasi politik negara ini telah mengalami perubahan besar dengan keanggotaan 4 parti dalam PH iaitu DAP, PKR, Amanah dan PPBM yang bertindak bersama selepas pengumuman struktur gabungan, logo dan kepimpinan baharu pada 14 Julai lalu.


Kredit Photo : Wan Mohamad DesahImage may contain: one or more people and crowdImage may contain: 3 people, people smiling, people standing

AMANAH KELANTAN 1% SOKONGAN: KELUAR DARI LOGIK AKAL

SOKONGAN 1% PENGARUH AMANAH DI KELANTAN TIDAK TEPAT