Malaysiakini Diberi 14 Hari Jawab Saman Ummi Hafilda

KUALA LUMPUR 13 JUN : Mkini Dotcom Sdn Bhd diberi tempoh sehingga Jumaat ini bagi menjawab saman fitnah yang difailkan ahli perniagaan Ummi Hafilda Ali.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk V.T Singham berkata Malaysiakini mempunya masa 14 hari bermula 3 Jun lepas, bagi memfailkan pernyataan pembelaannya.

Ummi sebelum ini memfailkan saman fitnah terhadap pengendali protal berita Malaysiakini dan bekas rakan kongsinya, Azman Abdullah @ Baginda Minda kononnya berniat jahat memalukannya di lobi Parlimen pada sidang Parlimen lalu.

Azman dalam kenyataannya mendakwa Umi adalah perempuan yang tidak bermoral dan pernah mempunyai skandal seks dengan dirinya sendiri satu ketika dahulu.

Kenyataan itu bingkas disiarkan Malaysiakini pada 15 Mac 2011.

Justeru Umi bertindak menyaman Azman dan laman portal tersebut atas alasan mereka berniat jahat dan memalukannya.

Hakim Singham kemudiannya menetapkan 1 Julai ini bagi pengurusan kes saman bernilai RM100 juta itu.

Terdahulu peguam Zulhelmi Wagiman, yang mewakili Ummi Hafilda, memaklumkan kepada mahkamah bahawa pihaknya telah menghantar writ saman kepada Azman di alamatnya di Sarawak tetapi ia telah dikembalikan, dan pada 9 Jun lepas pihaknya telah menghantar ke satu alamat lain di Petaling Jaya.
Hakim Singham berkata jika kedua-dua usaha itu gagal, Zulhelmi hendaklah membuat permohonan di mahkamah supaya saman itu boleh dibuat melalui penyampaian gantian (secara iklan atau saman ditampal di papan notis di Mahkamah).

Pada prosiding hari ini peguam bagi Nor Azman dan Mkini Dotcom tidak hadir.
Pada 25 April lepas, Ummi Hafilda memfailkan semula saman fitnah yang sebelum ini dibatalkan oleh Mahkamah Tinggi 13 April lalu, selepas peguam kedua-dua pihak tidak hadir ketika ia pertama kali disebut.

TUJUAN UNTUK TUNTUTAN PILIHANRAYA YANG LEBIH ADIL

Mentaati hawa nafsu

Penubuhan Kelab Taat Suami (KTS) cabang Malaysia baru-baru ini bukan sahaja boleh mencuit minat dan keghairahan dari lelaki/suami yang sexist dan mempunyai kedahagaan seks yang tinggi, malah telah mengundang kecaman, cemuhan dan bantahan kuat dari golongan wanita serta lelaki yang merasakan diri mereka terhina.

KTS berhujah bahawa si isteri harus melayani suaminya secara mana yang dilakukan oleh pelacur kelas atas ataupun "bidadari" bagi memuaskan nafsu seks si suami. Ini, katanya, adalah untuk mengelakkan potensi kecurangan di pihak suami dan lantas mengatasi masalah sosial yang berkaitan seperti seks bebas, anak luar nikah dan juga pelacuran.

Dan setakat ini, dalil KTS menerima sokongan dan restu dari seorang mufti serta segelintir lelaki yang juga merasakan inilah kaedah atau formulanya bagi membanteras gejala kecurangan suami.

Matlamat KTS ini membawa implikasi serius terhadap taraf dan martabat wanita dalam masyarakat. Bukan itu saja, ianya juga menimbulkan kesan mendalam terhadap kedudukan lelaki, institusi kekeluargaan, hak asasi manusia dan, tidak kurang pentingnya, Islam itu sendiri.

Secara umumnya, pendekatan yang digunakan KTS untuk menangani masalah sosial dan keluarga ini, khususnya apa yang dilihat sebagai kecurangan suami, membayangkan kedangkalan atau kenaifan KTS terhadap sebab-musabab kenapa gejala sosial ini wujud. Dengan kata lain, KTS tidak memahami bahawa isu ini memerlukan kita mengambil kira konteks sosial yang lebih luas kerana ia bukannya semata-mata suatu masalah peribadi atau psikologi seseorang suami itu.

Pertama, kebahagiaan sesebuah keluarga, lebih-lebih lagi pasangan suami-isteri, bukan terletak atau berkisar pada kepuasan nafsu seks suami semata-mata. Perasaan kasih sayang, persefahaman dan saling menghormati antara satu sama lain perlu mewarnai perkahwinan dan keluarga.

Lagipun kebahagiaan seseorang suami itu tidak sama cirinya dengan suami-suami lain. Ada suami yang menginginkan, antara lain, rangsangan intelek dari isteri, dan ada juga memerlukan sokongan dan kefahaman isteri terhadap isu-isu yang diperjuangkannya dalam profesionnya sebagai, misalnya, peguam dan pejuang hak asasi manusia - selain daripada kepuasan seks.

Kedua, kebahagiaan suami-isteri juga terletak pada tahap keupayaan suami melayani kehendak dan keinginan isterinya, dan ini termasuklah seks. Dengan kata lain, tanggungjawab menceria dan menstabilkan hubungan suami-isteri juga jatuh kepada bahu si suami. Bak kata pepatah Inggeris, it takes two to tango! Atau, tepuk sebelah tangan takkan berbunyi.

Ketiga, kebahagiaan keluarga juga berkisar pada keupayaan kedua-dua suami dan isteri memahami dan menangani tekanan cara hidup yang memerlukan kedua-dua mereka bekerja bagi menampung keluarga. Dengan kata lain, tekanan ekonomi kuat yang ada dalam kehidupan moden kita ini, lebih-lebih lagi dalam konteks di mana terdapat kenaikan harga barang dan kadar inflasi yang membimbangkan, boleh mendatangkan masalah kepada pasangan ini seperti ketiadaan cukup ruang dan masa berkualiti untuk berintim - dan bukan seks semata-mata.

Keempat, penekanan yang dibuat oleh KTS terhadap apa yang disifatkan sebagai peri mustahaknya melayani kepuasan nafsu suami itu hanya memperkuatkan lagi nilai-nilai patriarki dalam masyarakat yang menitik-beratkan kepentingan dan kedudukan lelaki sahaja. Dan oleh itu, si isteri dan wanita pada amnya akan terus dipersalahkan jika tercetus masalah dalam perkahwinan dan keluarga - walaupun si suami turut bersalah dalam keruntuhan sesebuah keluarga. Ini sudah tentunya satu ketidakadilan yang perlu dinyahkan, bukan dikekalkan.

Kelima, dan ekoran dari atas, ini sudah pastinya merendah-rendahkan martabat wanita kerana hujahan yang diluahkan oleh KTS adalah menidakkan kesaksamaan antara wanita dan lelaki dalam masyarakat. Dengan kata lain, penubuhan KTS adalah satu tindakan yang anti-wanita yang regresif dan tidak memperkasakan golongan Hawa ini dalam dunia moden dan industri yang memerlukan kekuatan intelek, budaya dan politik dalam menghadapi cabaran hidup.

Lagipun, wanita tidak patut diangkat sebagai objek seks semata-mata dan seterusnya dijadikan hamba abadi seks suami. Malangnya, tindakan KTS ini yang menjadikan wanita sebagai objek seks boleh terpancar sebagai satu stereotaip yang popular dalam imaginasi umum, terutamanya dalam kalangan golongan lelaki.

Keenam, dalam perkiraan KTS ini, suami dilakarkan sebagai seorang manusia yang rakus tabiat dan kehendak seksnya sehingga dia memerlukan aksi isterinya yang mirip pelacur kelas atas. Ini juga merupakan satu stereotaip yang perlu dipertikaikan kerana tidak semua lelaki yang mengidam-idamkan isteri sedemikian rupa. Dalam hal ini, adakah pihak KTS terpengaruh oleh aksi segelintir ahli politik yang mana nafsu seksnya senang dicuit dengan, misalnya, semata-mata melihat wanita berjalan di tepi jalan ketika perjalanannya balik ke rumah?

Walaupun KTS ini dikatakan mempunyai skop yang luas dari segi keahliannya yang boleh merangkumi pelbagai wanita dari pelbagai etnik dan agama, saf kepimpinan KTS yang dipenuhi oleh anggota yang beragama Islam boleh memberi gambaran negatif terhadap agama ini. Ini kerana ia boleh menimbulkan salah tanggapan dalam kalangan orang ramai bahawa Islam dan pengikutnya menggalakkan pengabdian wanita/isteri kepada lelaki/suami walhal Islamlah pada asasnya yang berperanan untuk membebaskan wanita dari cengkaman lelaki.

Sesungguhnya, kecurangan lelaki itu boleh dicetuskan oleh pelbagai faktor, dan seks hanya merupakan salah satu faktor itu. Lagipun, kecurangan ini tidak semestinya dimonopoli oleh golongan lelaki sahaja. Wanita, atau sekurang-kurang segelintir wanita, juga turut mempunyai potensi untuk bersikap curang dalam perkahwinan.

Masyarakat yang menyanjung tinggi pencapaian dan sukses dari segi material boleh membantu merenggangkan hubungan intim antara isteri dan suami, serta menjejaskan kasih sayang mereka terhadap anak-anak. Adakah kebahagiaan suami-isteri dan anak-anak semata-mata boleh dicapai, misalnya, dengan bersantai di kompleks beli-belah di hujung minggu? Bolehkah pemberian kereta atau barang kemas yang mahal, misalnya, sebagai hadiah kepada isteri bersaing dengan -- atau berlagak sebagai alternatif kepada -- kasih sayang yang diberikan kepadanya?

Masalah kecurangan sudah tentunya memerlukan pemikiran yang lebih luas dari skop kepuasan nafsu seks suami. Kita harus elakkan diri dari pemikiran mirip Pak Pandir ini.

*Mustafa K Anuar ialah pembaca yang taat kepada MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia.

HARGA IKAN NAIK...RAKYAT TERTEKAN LAGI
Harga ikan dan makanan laut naik kira-kira 30 peratus sejak nelayan laut dalam dan pengusaha bot pukat tunda C2 mogok dua hari lalu, dakwa ahli parlimen DAP Nga Kor Ming, yang juga membidas kerajaan kerana gagal menyelesaikan isu berkenaan.

NONENga (DAP-Taiping) berkata kerajaan sepatutnya membantu pihak yang terjejas itu dan bukannya mengeluarkan amaran dan ancaman terhadap mereka yang mogok itu.

Kira-kira 500 nelayan dan pengusaha bot tunda engan turun ke laut dan berkumpul di kompleks Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia di Kuantan bagi menuntut kerajaan mengembalikan sunsidi super yang dinikmati mereka sebelum ini.

Nga tidak ada sebab bagi Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar mengugut untuk menarik balik lesen nelayan di zon A, B dan C berkenaan.

NONE“Pendirian Pakatan adalah jumpa dan bincang segera dengan nelayan kelas C2 berhubung mogok itu,” kata Nga.

“Sejak mogok bermula, terdapat pengurangan kira-kira 30 peratus bekalan ikan dan tambahan 30 peartus harga ikan,” dakwanya.

Pemegang lesen C2 adalah mereka yang dibenarkan menangkap ikan di kawasan 30 batu nautika dari pantai manakala bagi pemegang lesen B dan C merupakan nelayan yang hanya dibenarkan menangkap ikan dalam lingkungan 20 batu nautika dari pantai.

NONEHanya pengusaha bot pukat tunda terbabit dengan keputusan pemotongan subsidi.

Kerajaan telah memansuhkan pemberian diesel subsidi super kepada sembilan kategori kenderaan di sektor pengangkutan barangan termasuk teksi limosin berkuatkuasa 1 Jun lalu.


Fitnah Seks : Musuh Sengaja Tembak Peluru Busuk, Kata Isteri Mat Sabu

KUALA LUMPUR 13 JUN : Isteri timbalan presiden PAS Mohamad Sabu, Normah Alwi kecewa dan sedih ada pihak “luar” membangkitkan balik fitnah lama melibatkan suaminya sebelum dan selepas muktamar parti itu baru-baru ini.

“Ya, cerita itu muncul kembali sebelum dan selepas muktamar (PAS) terbaru ini. Memang saya amat kecewa, sedih bila suami kembali difitnah, diperkata,” kata Normah dipetik Sinar Harian hari ini.

Dalam temu bual dengan ditemani Mohamad yang mesra dikenali “Mat Sabu”, Normah berkata, musuh politik timbalan presiden itu “sengaja menembak peluru busuk.”

“Mereka menggunakan benda sebegini kerana mereka sendiri bergelumang dengan perkara jijik.

“Mereka sebenarnya tiada isu untuk menjatuhkan suami saya,” kata beliau.

Mohamad menang kerusi nombor dua itu dalam percubaan kali kedua pada pemilihan pusat 3 Jun lalu.

Beliau menewaskan penyandang jawatan Nasharudin Mat Isa dan seorang lagi calon Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Normah, 56, juga berkata kemenangan Mohamad kali ini adalah anugerah Allah.

“Kemenangan akan datang tidak pernah saya bayangkan atau fikirkan.

“Kami juga tidak pernah berbincang sehingga ke tahap itu,” kata Normah menjawab soalan kemungkinan Mohamad akan bertanding pada pilihan raya umum ke-13 dan bergerak ke depan dalam politik selepas ini.

Mohamad pernah menjadi Ahli Parlimen sebelum ini.

“Malah setahu saya bercita-cita menjadi presiden PAS sekalipun suami saya tidak pernah.

“Jika apa yang anda katakan itu berlaku, saya akan terima dan jalani kehidupan seadanya. Beraksi mengikut sepatutnya,” kata beliau lagi.

Mohamad pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dua kali iaitu dari 1984 hingga 1986 dan 1987 hingga 1989.

Kes khalwat pada tahun 1995, sebelum pilihan raya umum ketika itu, muncul lebih “panas” daripada peristiwa-peristiwa lain yang pernah dilalui suami Normah itu.

Beliau telah dibebaskan daripada tuduhan itu.

The Malaysian Insider membawa laporan pagi tadi memetik penganalisis politik meramalkan serangan video seks ke atas Mohamad, pemimpin kedua dari Pakatan Rakyat, akan memberi kesan buruk ke atas parti pesaing mereka.

Minggu lalu, Ahli Parlimen PKR Zuraida Kamaruddin mendedahkan ada menerima satu VCD menerusi peti suratnya, yang tertera gambar Mohamad dengan kata-kata “Skandal Seks Mat Sabu”, dan satu kepala surat palsu bersama logo PAS selain risalah berkaitan video seks didakwa melibatkan Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pemimpin-pemimpin PAS mendakwa Umno di belakang perkembangan terbaru itu.

Kata mereka, Umno kelihatan terdesak untuk menyerang PAS dan komponen Pakatan Rakyat susulan keputusan pemilihan pusat parti Islam itu.

Penganalisis politik James Chin dari Universiti Monash berkata, serangan terbaru menggunakan video seks tidak akan membawa impak sama sekali memandangkan kebanyakan rakyat Malaysia sudah pun “penat” dengan taktik sedemikian.

“Strategi menjelang pilihan raya umum ialah ada kumpulan orang yang dibayar untuk menyerang Pakatan Rakyat,” katanya.

Cabar PAS Gugur Istilah Islam : Umno Dinasihat BertaubatSHAH ALAM 13 JUN : Ketua Penerangan PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man menasihatkan kepimpinan Umno-Barisan Nasional(BN) supaya segera bertaubat dari terus menyalahkan parti itu dengan mendakwa PAS telah mengenepikan serta menukar dasar Islam kepada dasar Negara Berkebajikan.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dr Mohd. Puad Zarkashi semalam mencabar PAS menggugurkan perkataan Islam pada nama parti itu bagi menjaga hubungannya dengan parti pembangkang yang lain.

Mengulas lanjut perkara tersebut Tuan Ibrahim berkata, Umno-BN seharusnya mengambil tanggungjawab dengan memperkasakan serta melaksanakan dasar Islam dalam sistem pemerintahan negara dan bukannya menyalahkan pihak pembangkang.

Malah katanya, Umno-BN juga seharusnya memohon maaf kepada rakyat Malaysia kerana telah sekian lama menindas serta mengabaikan kebajikan mereka.

"Saya ingat Umno ini kena bertaubat...saya cadangkan Umno seharusnya perlu mengambil tanggungjawab terhadap kegagalan masyarakat bukan Islam memahami Islam yang sebenarnya dan kegagalan dia(Umno) sendiri untuk meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara yang melaksanakan dasar-dasar Islam yang lebih bersifat terbuka, rahmat dan lebih bersifat adil,"tegasnya kepada Tv Selangor.

" Sebagai sebuah parti yang telah memerintah selama 53 tahun Umno-BN sepatutnya malu terhadap kegagalannya mendaulatkan Islam sehingga dialah punca yang mengelirukan masyarakat terhadap persepsi Islam yang sebenar dalam negara,"ujarnya.

Menurut Tuan Ibrahim, PAS tetap akan terus memperjuangkan Negara Berkebajikan walaupun ia menimbulkan keresahan Umno yang khuathir pengaruhnya di kalangan pengundi Melayu akan terhakis.

Jelasnya, berhubung soal cabaran supaya PAS menggugurkan perkataan Islam pada nama parti itu bukan menjadi urusan Umno.

" Soal Umno mencabar PAS menggugurkan Islam itu sebenarnya saya fikir merupakan satu perkara yang Umno-BN tak perlu campur tangan dalam urusan parti PAS kerana kita mampu mengurus parti kita, bahkan Umno sepatutnya harus mengukuhkan serta melihat bagaimana hendak memperkasakan peranan Islam dalam konteks politik negara," tegasnya.

Tuan Ibrahim berkata, tindakan Umno menyerang pentadbiran Pakatan Rakyat berhubung Negara Berkebajikan jelas memperlihatkan bahawa mereka semakin terdesak dan seolah-olah sengaja ingin mencetuskan kecelaruan dikalangan masyarakat.

"Kita lihat muktahir ini, bila masyarakat bukan Islam mula mendekati PAS ia dilihat sebagai suatu ancaman kepada Umno-BN dimana mereka kini dalam keadaan mengelabah hingga menyebabkan apa-apa yang ditumbulkan dalam kumpulan Pakatan Rakyat menjadi tumpuan serangan mereka,"

Sementara itu, mengulas lanjut gesaan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd. Ali Rustam supaya Pendaftar Pertubuhan (ROS) membatalkan penggunaan nama Islam pada PAS serta menghalang parti lain daripada menggunakan nama agama dalam parti mereka Tuan Ibrahim menyifatkan ia sebagai tindakan menghina keputusan Majlis Raja-raja dan sengaja ditumbulkan Umno.

" Ali Rustam ini ketinggalan zaman, sebab isu ini merupakan isu yang dibawa dan dikutuk oleh Majlis Raja-raja dalam mesyuarat Majlis Raja-raja bahawa Islam telah digalakkan untuk digunakan dalam mana-mana institusi, persatuan dan sebagainya.

" Isu ini sengaja dibawa oleh Umno dulu dan mereka telah gagal. Dan saya ingat tindakan Ali Rustam ini sebagai menghina keputusan mesyuarat Majlis Raja-raja Melayu dan perkara ini tidak sepatutnya keluar dari mulut Naib Presiden Umno,"

Terengganu Mahu Bina Menara Berkembar 30 TingkatKUALA TERENGGANU 13 JUN : Kerajaan negeri Terengganu bersetuju membina menara berkembar setinggi 30 tingkat di atas tanah seluas 16.2 hektar yang bakal menjadi mercu tanda di bandaraya itu.

Bangunan itu juga akan menempatkan pejabat Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) dan pejabat Yayasan Terengganu.

Setiausaha Kerajaan negeri Datuk Mazlan Ngah berkata menara berkembar tersebut dijangka menelan nelanja sehingga ratusan juta ringgit.
"Secara dasarnya kerajaan negeri sudah bersetuju membina dua menara di bandar dalam Rancangan Malaysia Ke-10," katanya selepas pelancaran pelan strategik Yayasan Terengganu hari ini.
Mengenai pelan strategik Yayasan Terengganu, beliau berkata Yayasan Terengganu akan menjadi badan berkanun pertama di Pantai Timur mengadakan kerjasama dengan Arkib Negara.
Selain itu, Yayasan Terengganu akan memberi tumpuan dalam sektor pendidikan anak anak negeri terutamanya bidang doktor pakar.
Untuk rekod, Yayasan Terengganu tahun ini akan menghantar seramai 150 calon untuk mengikuti kursus kedoktoran di beberapa negara termasuk Mesir, Rusia, Ireland dan Indonesia.

"Saya Dibayar RM6 Juta", Tegas Pereka Dalaman Banglo Khir Toyo


SHAH ALAM 13 JUN : Pereka dalaman, Nasir Ismail menegaskan di mahkamah hari ini bahawa dia dibayar lebih daripada RM6 juta oleh bekas Menteri Besar Selangor, Dr khir Toyo untuk kerja- kerja mengubahsuai banglo mewahnya di Shah Alam.

Nasir berkata demikian setelah disoal balas peguambela, M Athimulan pada hari keempat perbicaraan tuduhan rasuah keatas Khir Toyo.

Athimulan sebelum itu mencadangkan bahawa Nasir berbohong berhubung kadar bayatan tersebut berikutan tiada sebatang catatan yang menunjukkan berlaku transaksi pembayaran sejak 2006, seperti yang didakwa Nasir.

Athimulan juga mengasak dengan mengatakan perjanjian bernilai RM1.5 juta, yang ditandatangani Nasir dan Khir menunjukkan kerja- kerja pengubahsuaian itu hanya berlaku pada Mei 2007 dan bukan sebelumnya.

Nasir sekali lagi menegaskan kerja- kerja pengubahsuaian itu berlaku pada tahun 2006 dan dia dibayar lebih RM6 juta.

Nasir menambah, transaksi pembayaran sebelum ini tidak direkodkan atas permintaan Khir sendiri.

(function() { var d = document, w = window; w

CURI MILO DAN CURI BILLION....CURI MILO MASUK JEL..CURI BILLION MASUK PADANG MAIN GOLF

Zunar cartoonist fan club.