UNDILAH PARTI BARU.....SPReM. ANTARA 2 DAREJAT .NAK TAU APA CITA TENGOK...... 2 BERITA YANG BERBEZA
1. BERBARIS AMBIL DUIT DI PEJABAT MCA?????? WALAU DI NAFIKAN ???-BUKAN RASUAH


2. TN GURU BERI WANG ZAKAT KEPADA SAUDARA BARU YANG MEMELUK ISLAM-RASUAH


1

SIAPA EGEN AMERIKA?


KALAU ANWAR JUMPA SAH NAIK MENCANAK ANWAR EGEN AMERIKA???

POLIS..POLIS...POLIS...MEREKA AMBIK RASUAH..BUKAN ZAKAT...ORANG CINA TAK KENAI ZAKAT


Joseph Sipalan | Nov 3, 10 3:14PM
dikemaskini 4:30pm Lebih 300 orang beratur di pejabat MCA di Sandakan awal pagi ini apabila mendapat tahu bahawa wang RM100 akan diagihkan kepada setiap pengundi di Batu Sapi.


NIK AZIZ BERI WANG ZAKAT SPReM KATA RASUAH.

PENGUNDI AMBIL DUIT DI SANDAKAN SPReM KATA BUKAN RASUAH
DI MANA ADA BN DI SITU ADA MISKIN

Melarat tapi Kg Mangkalinau tetap sokong 'bapa'
Joseph Sipalan and Kuek Ser Kuang
Nov 3, 10
10:38am
Kongsi 4
Sekumpulan kanak-kanak dilihat membincangkan peraturan yang perlu diikuti sebelum mereka membuat garisan di tanah liat berhampiran rumah mereka.

Selepas persetujuan, masing-masing mengambil kedudukan sambil membaling guli di lubang yang digali itu. Ada yang bertempik gembira kerana guli mereka mengena sasaran.

Bagi kebanyakan orang, mereka tidak faham apa yang seronok sangat dengan permainan itu tetapi bagi kanak-kanak di Kg Mangkalinau, ia adalah syurga masa lapang mereka, tidak kira yang kecil mahupun yang agak berusia.

Seperti kenbanyakan perkampungan setinggan, Batu Sapi juga tidak terkecuali dihimpit kemiskinan tegar. Ribuan yang menghuni di kediaman yang tidak layak dinamakan 'rumah'. Pondok yang muat dengan 'sampah sarap' yang menunggu masa menyembah bumi.

Tiada bekalan elektrik atau minuman yang bersesuaian. Malah mereka juga tidak mampu menghantar anak-anak ke sekolah.

Keperitan hidupan ini boleh disaksikan hanya kira-kira 20 minit perjalanan dengan kereta dari bandar Sandakan.

Bagi rakyat Sabah, setinggan itu dihuni oleh kebanyakannya pendatang asing, hasil 'Projek IC', yang diilhamkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam usahanya menggulingkan pentadbiran pembangkang yang diterajui oleh PBS ketika itu pada tahun 1994. Beliau didakwa memberi kerakyatan serta merta bagi menjamin sokongan kepada BN meningkat.

Penghuni setinggan itu mempertahankan klesahih kewarganegaraan mereka serta membuktikannya dengan menunjukan MyKad milik mereka dan tidak kurang juga yang mempunyai kad keahlian Umno.

Tidak kira stigma sosial dan persepsi yang menyelubungi setinggan ini, hakikatnya mereka ini adalah golongan miskin tegar dan buta huruf.

Mereka amat memerlukan pertolongan tanpa hampir langsung tidak dibantu.

Di sebalik kesengsaraan dan keperitan hidup, kebanyakan mereka mengisytiharkan sokongan yang tidak berbelah-bahagi kepada BN yang dianggap sinonim dengan 'bapa'.

Jaafar Lama, 60, seorang pengawal keselamatan berkata penduduk Kg Mangkalinau, yang ditubuhkan pada 1993, seringkali terpaksa mencari sisa bangunan dan apa-apa sahaja bahan buangan bagi memperbaiki rumah mereka serta jambatan usang yang menghubungkan mereka dengan dunia luar.

Katanya di sebalik kesetiaan kepada BN, mereka sebagai anak ada kalanya terasa “dipinggirkan oleh bapa”.
"Sokong, mana boleh tak sokong (BN). Itu bapa sendiri, mana boleh sokong orang lain... tapi tengok macam mana dia jaga anak. Ini bapa kita, mana boleh sokong orang lain...tapi tengok cara dia jaga anaknya,” kata Jaafar.

Pengerusi keselamatan dan pembangunan kampung, kampung bersebelahan Kg Mangkalinau Orang, Ahmad Musa, 55, bersependapat dengan sentimen Jaafar.

Katanya, penduduk di situ yang kebanyakan mereka nelayan tidak dapat menganggarkan berapa yang mereka perolehi setiap bulan kerana ramai yang tidak pasti sama ada perahu yang digunakan mampu menghadapi badai di laut.

[Baca berita penuh]

FASION ISLAM- ULANG TAYANG SEBAB RAMAI YANG BELUM LIHAT GAMBAR-GAMBAR

Salam,

Fashion Islam 1Malaysia apakah ini? Beginikah acuan Islam 1Malaysia yg cuba diterapkan oleh Kerajaan Malaysia sekarang. Penentangan dan bantahan atas dasar Islam bukan atas dasar kepartian atau politik. Minta faham dan minta jelas. Kami menentang kerana sayangkan Islam dan sayangkan generasi umat Islam yang akan datang jangan jadi fikiran sempit....jika selama ini apa jua bantahan dan penentangan dikaitkan dgn politik kepartian sebab ditentang adalah kerajaan memerintah tapi Islam tidak mengenal siapa..hatta sekalipun mana-mana parti yg ingin memperjuangkan Islam perlu di tegur dan ditentang sekiranya sudah lari dari jalan Islam itu sendiri.......Malaysia semakin hari semakin menanti bala dan bencana besar dari ALLAH s.w.t....

Tapi sudah jelas umat Islam di Malaysia cuba ditelanjang dan di songsang dgn dasar Islam 1Malaysia....menjahanamkan mana-mana pemerintah yang cuba merosakkan kesucian Islam di Malaysia....TAWAR BENDA TIPU ORANG

Tiada pertemuan semuka, Hillary hubungi Anwar sentuh kes liwat


November 02, 2010

SANDAKAN, 2 Nov – Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR) Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan tiada pertemuan empat mata dengan Hillary Clinton, tetapi beliau memaklumkan yang Setiausaha Negara Amerika Syarikat itu ada menghubunginya malam ini untuk bertanya tentang keadaan beliau, isterinya dan juga kes liwat kedua yang sedang dihadapinya.

Ketika ditemui wartawan di sini malam ini, Anwar (gambar) memberitahu, Clinton meminta maaf kepada isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail kerana gagal bersapa dengan beliau pada satu majlis di ibu negara pagi tadi.

“Beliau bertanya tentang saya dan Azizah dan juga meminta maaf kerana pada majlis pagi ini, beliau hanya diberitahu tentang kehadiran Azizah selepas berakhirnya majlis itu.

“Dan, beliau meminta saya menyampaikan salamnya dan meminta maaf kerana tidak menyedari kehadirannya ketika dialog pagi ini,” kata Anwar selepas satu majlis kempen di sebuah restoran di sini malam ini.

Anwar menambah, Clinton juga memperlihatkan keprihatinan berhubung kes liwat kedua yang sedang dilaluinya sekarang dan memaklumkan bahawa kerajaan Amerika Syarikat mengikuti dengan rapat kes tersebut – yang kedua dalam sedekad ini.

“Beliau bercakap mengenai keadaan saya dan saya memberitahu beliau bahawa saya perlu melalui proses perundangan sewajarnya.

“Beliau mengatakan bahawa Amerika Syarikat ambil berat dan mahu kerajaan Malaysia menghormati lunas perundangan,” kata Anwar lagi.

Anwar berada di sini dalam siri kempen pilihan raya kerusi Parlimen Batu Sapi di Sabah.

Pengundian berlangsung Khamis ini.

Terdahulu, Bernama melaporkan kerajaan tidak mempunyai halangan bagi Clinton untuk menemui ketua pembangkang itu kerana sudah menjadi adat bagi para pemimpin untuk bertemu kedua-dua pemimpin kerajaan dan pembangkang dalam mana-mana lawatan negara.

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman bagaimanapun berkata tindakan itu pada masa ini tidak akan membawa petanda baik memandangkan perbicaraan kes liwat Anwar masih berjalan dan kerajaan tidak mahu ia memberi isyarat yang salah kepada rakyat.

“(Tambahan pula) kerajaan Barisan Nasional (BN) kini menghadapi pilihan raya kecil di Galas (Kelantan) dan kawasan Parlimen Sabah (Batu Sapi) jadi kita tidak mahu individu atau pihak tertentu untuk menyalah tafsir bahawa Amerika Syarikat atau Setiausaha Clinton membantu orang ini,” katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar bersama dengan Clinton di Putrajaya hari ini.

Clinton, yang tiba malam tadi, adalah dalam rangka lawatan rasmi tiga hari ke Malaysia. Sebelum itu, Anifah dan Clinton mengadakan mesyuarat dua hala berhubung isu antarabangsa dan serantau untuk kepentingan bersama.

Clinton, ketika ditanya sama ada beliau akan bertemu Anwar lewat hari ini berkata: “Saya tidak dapat berjumpa Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak) hari ini kerana beliau sakit dan ia memberi kesan kepada jadual saya di Kuala Lumpur.”

“Para pegawai dari Amerika Syarikat dan Jabatan Negara sentiasa berhubung dengan Anwar, kami akan terus berhubung dengannya dan kami memantau kesnya dan seperti apa yang disebut Menteri Luar mengenai perbicaraan yang terbuka dan bebas, itu yang sebenarnya kami jangkakan,” katanya.

Beliau berkata perkara mengenai pendakwaan Anwar, yang didakwa sebagai bermotifkan politik oleh sesetengah pihak, juga dibincangkan dalam mesyuarat.

“Sudah diketahui umum bahawa Amerika Syarikat percaya adalah penting bagi semua aspek kes ini untuk dikendalikan dengan adil dan telus dan sebaliknya yang meningkatkan keyakinan dalam kedaulatan undang-undang di Malaysia.

“Kedutaan kami mengekalkan hubungan baik dengan parti pemerintah dan pembangkang memandangkan disiplin penting dalam proses demokrasi di Malaysia dan kami akan terus menyokong pembangunan pesat Malaysia dalam mengukuhkan institusi demokrasi dan kedaulatan undang-undang,” katanya.

Anifah juga mengulangi bahawa beliau akan memastikan Anwar mendapat perbicaraan yang adil kerana jika wujud “pendakwaan berunsur politik’’ ia boleh berlaku kepada sesiapapun.

(function() { var d = document, w = window; w

AMBOI NUSI...TAK PATUT HANG KATA KE BANG KHAI...DIA BALIK DARI TURKEY BERAPA BILLION WALAUN DOK KATA....DIA BAGI TAU YANG BETOI....TAU LA PARTI HANG NAK PELUK BERSATU DALAM PN- UMNO CERAI HANGPA DAH....

  Sanusi selar Khairuddin ‘haiwan politik’, tak kenang jasa Bersatu Nora Mahpar  - August 9, 2022  Muhammad Sanusi Md Nor menyifatkan Khairu...