Pesona peribadi Tengku Zulpuri Shah meniti di bibir orang RaubCalon Pakatan Harapan (HARAPAN) P080 Raub, Tengku Zulpuri Shah bin Raja Puji mewakili Parti Keadilan Rakyat (PKR) memiliki pesona tersendiri berbanding calon yang Barisan Nasional (BN) Chew Mei Fun  dan calon PAS, Dr Mohamed Nilam.
Selain latar belakang keluarga besarnya di Raub, nama Tengku Zulpuri amat dikenali sampai ke hulu kampung kerana imej mesra dan datang dari latar belakang ‘anak orang baik-baik’ yang dihormati.
“Saya memang rasa senang bila Tengku diumum jadi calon sini.”
“Kalau Tengku Zul, makcik memang sokonglah. Kita kenal keluarga dia”
Demikian antara reaksi positif peniaga warung dan pengunjung pasar pagi ketika ditemui Roketkini baru-baru ini.
Di kawasan majoriti penduduk Cina seperti di Kg Baru Sempalit dan Bukit Koman, pencalonan Tengku Zulpuri juga amat dialu-alukan.
Menurut seorang peniaga mee yang telah mengenali Tengku Zul sejak sebelum tahun 2013, beliau merupakan seorang yang baik, kuat bekerja dan lantang menyuarakan isu rakyat terutamanya semasa krisis alam sekitar melibatkan perlombongan emas di Bukit Koman.
Meski dari keluarga kerabat, itu tidak menjadikan beliau sombong sebaliknya ramah dan telah berjaya menjalankan tugasnya dengan cemerlang sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Mentakab dan Ketua Pembangkang DUN Pahang pada penggal lalu.
Beliau dikenali bukan sebagai hanya wakil rakyat tetapi pemimpin yang ‘kuat bekerja’ dan lantang menyuarakan masalah dan isu-isu peringkat negeri dan kebangsaan.
“Memang dah jadi tugas saya selaku wakil rakyat untuk berkhidmat kepada rakyat, menguruskan masalah dan suarakan kepentingan mereka. Bila dapat mandat, itu jadi amanah. Kena buat kerja.
“Saya yakin, jika orang Raub beri kepercayaan, kita akan lakukan yang terbaik, inshaallah. Bukan saja  nak laksanakan manifesto (jika menang Persekutuan) tetapi takkan kecewakan pengundi yang beri kepercayaan, saya akan bekerja untuk rakyat sebaiknya,” kata Tengku Zul.
Pada PRU13 lalu, calon Pakatan Rakyat, Datuk Mohd Ariff Sabri mewakili DAP telah berjaya merampas kerusi MCA-BN satu lawan satu dengan majoriti 2,814 menewaskan Datuk Hoh Khai Mun yang diwarisi daripada penyandang PRU12 tahun 2008 iaitu Tan Sri Ng Yen Yen.
Teka-teki siapa bakal mewakili Parlimen Raub pada PRU14 yang bakal menyaksikan pertembungan tiga penjuru antara PKR, BN dan PAS akan berakhir 9 Mei ini.
Ditanya mengenai potensi HARAPAN untuk mengekalkan kedudukannya,  Pengarah Pilihanraya II Parlimen Raub, Suhaimi Abdullah berkata beliau tidak menolak kemungkinan berlakunya protes senyap ahli akar umbi UMNO ekoran kemelut dalaman MCA dan parti itu di Raub.
“Sejak 2013 lagi kita dimaklumkan UMNO memang mahu letak calon di Raub. Baru-baru ini (sebelum penamaan calon) pun ada. Bila BN putuskan yang kerusi ni beri kepada MCA, kita dapat tengok ramai pimpinan dan ahli akar umbi UMNO tak suka.
“Saya tak tolak kemungkinan yang keadaan begini kebiasaannya akan menyebabkan undi protes dari kalangan UMNO sendiri,” kata Shuhaimi.
Bagaimana pun, krisis UMNO dan MCA di Raub ini ujarnya tidak akan mengurangkan gerak kerja kempen dan program HARAPAN Raub mendekati pengundi.
“Kita akan terus bekerja. Paling penting iaah pengundi kena tahu apa dan siapa yang mereka akan pilih. Tengku adalah pilihan terbaik untuk berkhidmat di Raub,” katanya lagi.
P080 Raub mempunyai tiga kawasan dan kesemuanya turut bakal ditandingi oleh calon-calon PKR iaitu Dasimah Zainuddin (N06 Batu Talam), Chow Yu Hui (N07 Tras) dan Dr Hamzah Jaafar (N08 Dong).–


TUN MAHATHIR YAKIN BERLAKU PERUBAHAN DI TERENGGANU

RAKYAT BERBILANG KAUM MAHU BUAT PERUBAHAN – NIK OMAR

ISU GST, KENAIKAN HARGA BARANG ‘LARIS’ DI TERENGGANU

NIK OMAR CETUS GELOMBANG BARU PERALIHAN SOKONGAN KEPADA PH

DAPATAN TERBARU - UNDI MELAYU SOKONG BN HANYA 18 PERATUS

DAPATAN KAJISELIDIK PENGUNDI SETAKAT APRIL 2018: UNDI MELAYU BN MERUDUM KEPADA 18 PERATUS SAHAJA

MAKLUMAT AM

 Kajiselidik dijalankan melalui telefon oleh penemuramah (“call agents”) yang bercakap dengan pengundi yang dipilih secara rawak oleh sistem computer.

 Kajiselidik disertai oleh 1,961 pengundi berdaftar yang maklumat mereka telah disahkan sama dengan daftar Pengundi.
 Kajiselidik berjalan di antara 12 April 2018 hingga 23 April 2018.
 Dapatan kajiselidik melalui proses “weightage” untuk memastikan ia mewakili strata pengundi (“stratified”) iaitu mewakili setiap kumpulan pengundi mengikut kaum, umur dan latar belakang.
 Margin of error adalah 2.21%
POLA SOKONGAN PENGUNDI MELAYU
 Undi Melayu BN jatuh merudum dari 41.1% (Disember) kepada hanya 18.1% (April) membayangkan peralihan besar pengundi Melayu.
 Undi Melayu di kalangan pengundi yang telah membuat keputusan di antara BN, PH dan PAS hampir sama.
 50.7% responden memberi jawapan “Tidak pasti” atau “Undi rahsia” yang membayangkan mereka pengundi atas pagar.
POLA SOKONGAN PENGUNDI CINA
 Undi Cina BN jatuh merudum ke paras 9.3% dalam bulan April 2018.
 66.3% pengundi Cina menyatakan mereka “atas pagar” walaupun besar kemungkinan mereka penyokong PH.
 Pola sokongan yang sama ditunjukkan oleh pengundi Cina: tahap sokongan kepada BN jatuh merudum sebanyak 50% dalam tempoh 5 bulan.
POLA SOKONGAN PENGUNDI INDIA
 Sokongan pengundi India kepada BN merudum ke paras 18.7% berbanding sokongan kepada PH (32.9%).
 Ini kali pertama sejak INVOKE menjejaki tahap sokongan pengundi bermula Januari 2017 yang menyaksikan sokongan pengundi India kepada PH lebih tinggi berbanding sokongan kepada BN.
 Angka menunjukkan peralihan undi yang besar kepada PH di kalangan pengundi India berbanding sokongan kepada BN di saat-saat akhir, yang akan membawa kesan besar kepada banyak kerusi-kerusi marginal.
PROFAIL PENGUNDI ATAS PAGAR
 Jumlah pengundi atas pagar meningkat mendadak dua minggu sebelum pilihanraya, membayangkan peralihan pengundi setiap kaum lari dari BN.
 Pecahan pengundi atas pagar mengikut kaum: Melayu (50.7%), Cina (66.3%) dan India (46.9%)
PROFAIL PENGUNDI PAS
 Hanya 32.6% dari pengundi PAS adalah penyokong tegar PAS. Selebihnya, sebanyak 32.1% ada potensi akan mengundi PH dalam senyap.
KESIMPULAN
 Perbezaan sokongan antara BN, PH dan PAS di kalangan pengundi Melayu yang telah buat keputusan adalah tidak besar (sekitar 1% ke 3% sahaja).
 Undi Melayu BN telah jatuh merudum berbanding 6 bulan lalu dan kini berada dalam lingkungan undi Melayu PH.
 Di kalangan pengundi semua kaum, pilihan Perdana Menteri yang paling atas adalah Tun Mahathir/PH (29.9%) mengatasi Dato’ Seri Najib/BN (23.8%).
 Majoriti pengundi (40.5%) yakin kerajaan persekutuan akan bertukar tangan, berbanding hanya 27.6% yang percaya BN akan kembali berkuasa.

Bagi Pihak Invoke
RAFIZI RAMLI
Anda mungkin juga meminati:

Sarawak Report: Mahkamah London tetap bicara penuh 1-12 April 2019


Sehingga kini Hadi telah membayar RM1.6 juta untuk kesnya terhadap Sarawak Report.
Mahkamah Tinggi London semalam menetapkan 1 hingga 12 April 2019 bagi perbicaraan penuh saman Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang terhadap Sarawak Report.
Mahkamah semalam menolak permohonan dalam permohonan (Interlokutori) dari Sarawak Report (SR) untuk mengenepikan saman itu dengan menetapkan perbicaraan penuh.
Ekoran itu, mahkamah memerintahkan Sarawak Report membayar kos sebanyak RM156,000 (£28,900) selepas menolak permohonan itu.
Dengan arahan ini, sehingga kini SR telah membayar kos sebanyak RM1.078 juta (£200,000).
Peguam Carter Rock pula memberitahu mahkamah, sehingga kini Abdul Hadi telah membayar RM1.646 juta (£305,250) sebelum perbicaraan bermula.
Hakim Dingemans berkata, terlalu banyak isu yang berkaitan dan bertindih dalam kes ini yang memerlukan perbicaraan penuh.
Antaranya isu kepentingan awam berkaitan dengan laporan SR, hak untuk melaporkan isu politik yang menentukan samada Abdul Hadi berhak atau tidak menyaman SR.
Di England, sebuah parti politik tidak boleh menyaman.
Ekoran itu SR telah membuat petisyen bagi momohon satu perbicaraan awal untuk menentukan apakah Abdul Hadi atau Pas sebagai sebuah parti politik yang cuba menutup mulut SR dari melaporkan pengaliran wang dari Umno kepada parti politik lain.
Ia bertujuan untuk menjimatkan kos perbicaraan yang akan melibatkan beberapa juta ringgit kerana kos saman sivil di England sangat mahal.
Namun Hadi membantahnya dan hakim pula bersetuju bahawa tuntutan balas SR atas gangguan yang dibuat oleh Pas juga rumit untuk dibicarakan dengan cepat.
Antaranya termasuklah permohonan SR untuk menyekat pihak yang berkaitan dengan Hadi dari mengugut saksi di Malaysia.
Ekoran itu, mahkamah telah menetapkan perbicaraan penuh untuk kes ini April tahun 2019, iaitu setahun dari sekarang dan memerintah SR membayar kos permohonan interlokotori itu.
Peguam SR telah memaklumkan, antara bahan bukti yang akan dikemukakan ke mahkamah adalah audio yang dikatakan suara Nik Mohamad Abduh yang mengaku pemimpin Pas termasuk beliau dan Hadi telah menerima duit dari Umno.
Audio itu kini sedang dalam proses akhir untuk ditentukan kesahihannya.
Pas telah mengambil Carter Ruck’s, antara syarikat guaman yang termahal di London untuk mewakili Hadi dalam tindakan saman ini.