𝗧𝗜𝗗𝗔𝗞 𝗜𝗦𝗟𝗔𝗠𝗞𝗔𝗛 𝗣𝗠𝗫 𝗗𝗜 𝗦𝗜𝗦𝗜 𝗛𝗔𝗝𝗜 𝗛𝗔𝗗𝗜?ATAU DENGKI DENGAN APA YANG DICAPAI ANWAR SEJAK ZAMAN MUDA BELIAU DAN PENCAPAIANNYA. APAKAH HADI TIDAK MAHU JADI PM JIKA DAKWAAN BELIA PADA ANWAR?1. Kata Haji Hadi di kempen PRK Kemaman: "Undilah kepimpinan yang jadikan orang Melayu memerintah, Islam memerintah dan memimpin, jatuhkanlah kerajaan yang ada ni, kerajaan yang rosakkan Islam, kita kena jatuhkan kerajaan ini tak boleh biar lama-lama".


2. Tidak Melayukah Anwar Ibrahim? Tidak Islamkah PMX dan pemimpin Kerajaan hari ni? PN-PAS sahajakah Melayu dan Islam?


3. Kalau tidak Takfiri dan Khawarij, apa yang kita boleh istilahkan fikrah ini?


4. Bagaimana yang Hj Hadi maksudkan 'rosakkan Islam' hingga jadi alasan untuk jatuhkan kerajaan? Hanya Khawarij fikir Islam mesti tertegak di tangannya.


5. Faktanya, banyak hal yang membangunkan Islam di Malaysia BUKAN di tangan Hj Hadi dan PAS sebagai Kerajaan.


6. Bukan Haji Hadi yang bangunkan Bank Islam, Universiti Islam, Pendidikan Islam, Muamalah Islam, Mahkamah Syariah, Sekolah2 Agama Kerajaan, Undang2 Syariah.


7. Di tangan PMX: Bantuan Sekolah Agama Rakyat dipulangkan selepas TunM hapuskan 20thn dulu, Hadith 40 di Sekolah, Tahfiz Kemas, Tahfiz TVET, Plan Tindakan Tahfiz Negara 2.0, perjuang Nasib Palestin.


8. Di tangan Hj Hadi pula, AMANAT Hj Hadi yang jadi punca bencana perpecahan umat Islam tahun 80an dan 90an. Hingga kini tak mohon Maaf.


9. Disebabkan AMANAT itu, berlaku peristiwa Memali dan 18 terbun*h kerana doktrin Khawarij  "Islam vs Kuffar" dipasak dalam politik demokrasi seperti kempen Hj Hadi hari ini.


10. Saya harap Hj Hadi hentikan cara politik Khawarij dan mohonlah maaf kepada ramai Umat Islam yang jadi mangsa Amanatnya sejak 80an selagi ada peluang ni.


Ahmad MursiSEMUA ORANG KENA KREATIF . BAB NAK UTANG KERETA DAN HP TU PAKAI HP BERAPA LINE..

 Kalau aku, jual kereta tu, beli yang bulanan bawah RM500. Kalau tak mampu kereta baru, beli kereta terpakai. Janji bulanannya murah.


Banyak yang ada masalah macam ni. Beli barangan tak ikut kemampuan. Misalnya susu anak. Beli yang brand kayangan. Lepas tu mengadu susah.


Aku dulu masa baru kahwin pun susah juga. Sama tak cukup duit juga. Pakai proton wira terpakai je. Bulanan RM500 pun tak mampu.


Lepas kahwin, refinance Wira letak nama isteri aku. Dapat kurangkan bulanan RM300 lebih. Banyak lagi yang aku buat nak kurangkan komitmen.


Sebenarnya itulah caranya. Bukan mengadu sana sini hidup ini keras. Fikirkan cara untuk kurangkan belanja. Ikut keperluan, bukan kemahuan.


Kalau ikut posting ni, selain kereta, belanja boleh juga dikurang pada bill telefon. Dan mungkin ada belanja lain yang boleh dinilai semula.


Begitulah hidup. Kena kreatif. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


KENAPA SEBAHAGIAN ORANG INGGERIS MENGATAKAN MELAYU BANGSA PEMALAS?

Orang Inggeris bila datang ke Tanah Melayu, mereka sedar orang Melayu memang rajin dan 'pantang duduk diam'. Mereka nampak orang Melayu masuk hutan mencari akar kayu, mengharung laut mencari ikan, meredah sungai mencari bijih dan turun ke bendang membajak sawah.


Waktu senggang di rumah, orang Melayu bertukang, mengayam tikar, menenun kain dan mengait jala. Waktu malam pergi ke masjid, mendengar pengajian dan membaca Yasin. Memang rajin dan penuh dengan aktiviti seharian. Semua ini orang Inggeris nampak dan sedar.


Kalau dibaca kajian pengkaji-pengkaji Inggeris tentang Melayu seperti Crawfurd, Marsden, Raffles, Gardner, Newbold, Woolley, Linehan, Wheatley dan ramai lagi memang jelas menunjukkan bahawa bangsa Melayu dulu adalah bangsa yang rajin dan kreatif.


Tapi kenapa sebahagian orang Inggeris seperti Swettanham mengatakan bahawa Melayu adalah bangsa pemalas? Mudah sahaja jawapannya, kerana orang-orang Melayu enggan menjadi buruh Inggeris, apatah lagi nak menggendong 'kemalasan' Inggeris seperti dalam gambar-gambar ini.


Hasanuddin Yusof

Maktab Penyelidikan

Tamadun Alam Melayu dan Islam
BUDAYA KAWARIJ

 

Azril Iznil


Budaya yang semakin menular dikalangan walaun. Diharap tindakan segera oleh pihak polis.


Berani buat, berani tanggung. Jangan beri alasan yang sama dan bodoh.

Digital ID


Jamzuri Ardani


Estonia adalah antara negara yang setahu saya telah melaksanakan Digital ID sepenuhnya.  Rakyat Estonia tidak perlu mempunyai kad pengenalan fizikal. 


Mereka boleh mengundi tanpa perlu pergi ke pusat mengundi.  Malah mereka boleh mengundi ketika sedang bercuti di luar negara. 


Urusan dengan agensi kerajaan boleh dibuat sepenuhnya dalam talian. Semuanya dilakukan menggunakan digital ID.  


Di China, ada ATM yg boleh melakukan transaksi pengeluaran tunai hanya dengan imbasan muka.  Tidak perlu kad ATM.  


Potensi manfaat ID Digital sangat luas.  Jika penggunaannya di manfaatkan sepenuhnya, manusia tidak pagi perlu kepada dompet.  Tidak perlu bawa IC, lesen memandu, wang tunai, kad bank, dan seumpamanya. 


Anda hanya perlu lakukan imbasan muka atau imbasan cap cari untuk melakukan transaksi manakala pengesahannya anda boleh lakukan melalui telefon bimbit atau alat-alat digital yang lain.  Di lapangan terbang, anda tidak perlu lagi menggunakan kad pengenalan atau passport.  Cukup dengan melalui kaunter pengimbas automatik. 


Paling utama, ianya adalah cara paling mudah dan berkesan melaksanakan subsidi bersasar.  Di kaunter bayaran atau di pam stesen minyak, anda sudah dikenalpasti kelayakan untuk mendapat subsidi atau tidak.
TU DIA..NI DIA CIRI CIRI YANG KITA SELALU LIHAT BACA DAN DENGAR.

Che Ibrahim


 Ciri Ciri Khawarij


1. Taksub yang tinggi kepada ketua dan puak. 

2. Mudah mengkafirkan atau memunafiqkan orang lain.

3. Bersikap ghuluw @ melampau dalam tindak tanduk harian.

4. Kebanyakan pengikutnya berusia muda dan tidak matang.

5. Merasakan diri mereka sahaja yang terpaling Islam.

6. Pendek akal @ otak telah dipajak kepada pemimpin pujaan mereka. 

7. Orang lain semua tak betul, hanya mereka yang betul. 

8. Sanggup melakukan apa saja termasuk membunuh demi puak mereka.WALAUN KALAU TAK BUAT LAWAK BODO BUKAN DIA LA. ID DIGITAL TU TANAM HANG LAM KUBOQ WALAUN OIIIK..KAH...KAH...KAH Kecoh jugalah isu ID Digital ni. Ada yang minta aku tulis. Tapi 2 hari ni aku sibuk atas jalan. Tak sempat nak tengok pun apa sebenarnya ID Digital ni.


Nak jelaskan secara terperinci, aku sendiri pun tak pakai lagi. Jadi susah juga nak memandai-mandai. Tapi setakat nak ulas komen walaun tu, InsyaAllah.


Kelakar bila ada walaun kata Digital ID ni akan buat tubuh kita ditanam dengan chip. Entah macamana boleh terfikir benda mengarut macam ni agaknya.


Nak tanam chip ni kena pergi hospital. Bukan boleh buat online. Kena serah diri macam nak vaksin dulu baru baru boleh tanam chip dalam tubuh. Macam mana nak tanam kalau setakat daftar online je?


Kalau betul tanam chip pun, apa yang ditakutkan? Takut kita diawasi? Tak payah tanam chip la walaun oi. Telefon kita tu dah cukup untuk awasi kita.


Korang tak perasan, korang berbual pasal kereta, tiba-tiba buka feed, penuh . Kenapa? Tak pulak rasa bimbang guna telefon bimbit tu, kan?


Takut apa lagi? Takut pemikiran dikawal? Ini kesan banyak sangat tonton filem Hollywood. Macamana otak boleh dikawal hanya dengan penanaman chip?


Kita manusia, bukan mesin. Yang kawal tubuh kita ni otak. Otak kita bukan diprogram macam CPU. Kalau boleh kawal otak dengan chip, dah lama dah Zionis buat dekat rakyat Palestin. Tapi tak boleh.


Setakat yang aku faham, ID Digital ni lebih kepada single sign on (SSO). Tempat kerja aku dah lama guna. Sign in masa on laptop je. Lepas tu nak buka aplikasi atau website dah tak payah log in lagi dah.


Bagusnya ID Digital ni, kita boleh kenal pasti identiti seseorang ni. Maksudnya, lebih dipercayai. Kurang sikit kes penipuan atas talian sebab identiti palsu.


Jadi ini boleh mengurangkan kegiatan scammer. Mungkin itu yang walaun tak suka. Sebab majoriti walaun kan guna akaun palsu. Takut la tu.


Dengarnya, idea nak bangunkan ID Digital ni dari pemerintahan PN dulu lagi. Siap nak ambil data biometrik lagi. Maknanya PN dah rancang awal.


Tapi ID Digital yang akan dibuat ni takkan kutip data biometrik seperti cap jadi dan gambar iris macam yang PN rancang dulu. Kalau betul ID Digital jahat, maknanya rancangan PN yang jahat.


Rasanya walaun dan lebai tak bodoh. Mereka pun tahu ID Digital ni bukan ancaman. Tapi sengaja nak reka persepsi untuk menakutkan rakyat.


Tujuannya nak buat rakyat benci kerajaan. Itu saja. Walaupun perkara itu berfaedah, mereka tetap akan hasut kerana mereka bukan tak fikirkan kebajikan rakyat sebaliknya mereka hanya nak kuasa. Supaya dapat sambung menyakau. Itu je. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.

𝗞𝗦𝗡 𝗽𝘂𝗷𝗶 𝘀𝗶𝗸𝗮𝗽 𝗣𝗠𝗫 𝘆𝗴 𝗺𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿𝗶 𝗸𝗲𝗽𝗲𝗿𝗰𝗮𝘆𝗮𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗽𝗲𝗻𝘂𝗵𝗻𝘆𝗮 𝗸𝗲𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗽𝗲𝗻𝗷𝗮𝘄𝗮𝘁 𝗮𝘄𝗮𝗺

Mohd Zuki berkata, sikap Perdana Menteri memberi kepercayaan kepada penjawat awam mewujudkan rasa selesa dalam kalangan kakitangan. Apa jua pandangan penjawat awam, akan dihargai dan diminta pandangan. Itu yang saya lihat satu perkara besar dibawa.


Langkah kerajaan tidak lagi bergantung kepada perunding luar dalam menasihat pentadbiran berhubung dasar dan strategi atau melaksanakan projek pembangunan memberi impak besar serta nilai tambah kepada penjawat awam.


Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali, berkata langkah terbabit bukan sahaja memberi penjimatan kepada kerajaan, malah mengamanahkan kepercayaan kepada penjawat awam untuk mempamerkan bakat mereka.


Mohd Zuki berkata ia sejajar dengan kepercayaan tinggi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang memimpin Kerajaan Perpaduan terhadap keupayaan penjawat awam dalam melaksanakan projek dan agenda pembangunan, daripada bergantung kepada khidmat perunding luar.


“Sebab itu perdana menteri selalu sebut dulu di peringkat awal kita sering kali melantik perunding untuk menjalankan tugas (tetapi) dia selalu berkata, tidak, tidak, tidak.


“Kamu semua (penjawat awam) ada keupayaan untuk melaksanakan tugasan, jadi diberikan kita (penjawat awam) peranan untuk membangunkan negara,” katanya dalam wawancara sempena setahun pentadbiran Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Mohd Zuki berkata pelaksanaan projek pembangunan kerajaan yang melibatkan kumpulan penjawat awam sepenuhnya dapat mengurangkan kos perbelanjaan pelaksanaan kerana perunding luar dibayar sehingga mencecah ratusan ribu ringgit terutamanya jika melibatkan perunding dari luar negara.


Sekarang ini, katanya, kerja-kerja rundingan membabitkan projek pembangunan dilakukan sepenuhnya oleh penjawat awam termasuk membuat rangka tindakan yang membuktikan kumpulan penjawat awam berkeupayaan untuk melaksanakan tanggunjawab yang diberikan.


Katanya lagi, menggunakan khidmat perunding dalaman juga dapat mempercepatkan pelaksanaan projek dengan kerjasama penjawat awam rentas kementerian yang akan bekerja sebagai satu pasukan.


“Contohnya projek sekolah daif di SK (Sekolah Kebangsaan) Bandar Baru Bangi yang berjaya disiapkan dalam tempoh 22 hari sahaja berbanding jangkaan awal mungkin mengambil masa hampir setahun.


“Dulu kalau nak bina sekolah-sekolah ini kena lantik perunding luar bagi khidmat arkitek, jurutera, juruukur bahan dan sebagainya, tetapi sekarang semua kita buat dalaman, ada pegawai teknikal iaitu seperti pasukan perunding dari Jabatan Kerja Raya sendiri, ” katanya.


Ini kerana pelbagai prosedur yang menjadi kekangan contohnya seperti proses perolehan bagi projek menaik taraf sekolah daif mengambil masa lama sehingga tiga bulan, sedangkan sekolah tersebut perlu diperbaiki dengan cepat, katanya lagi.


Mohd Zuki berkata penjawat awam seharusnya bersedia untuk menjalani latihan untuk menimba pengetahuan dan mempunyai kepakaran dalam bidang yang diperlukan dalam projek pembangunan trersebut.


Menurutnya, perdana menteri amat menggalakkan penjawat awam mengikuti kursus-kursus bersifat jangka sederhana di syarikat konglomerat yang besar dan berjaya seperti menerusi Program Penempatan Silang.


“Sudah ada yang dihantar ke Petronas, dan dia (Anwar) meminta lebih ramai lagi (dihantar)… kalau boleh peringkat kedua. Makanya, pelapis-pelapis yang akan menjadi ketua di masa akan datang lebih bersedia untuk melaksanakan tanggungjawab. Kita kena buktikan dengan memberikan perkhidmatan,” katanya.


Pada masa sama, Mohd Zuki berkata penggunaan khidmat kepakaran dalaman juga merupakan satu langkah untuk mengelakkan pertindihan kerja antara perunding luar dengan kakitangan dalam projek-projek yang akhirnya mengakibatkan kerugian kepada kerajaan.


Mohd Zuki berkata menerusi inisiatif Bitara Madani yang menggunakan pendekatan keseluruhan kerajaan oleh Pasukan Petugas Khas Reformasi Sektor Awam (Star) yang dipengerusikannya juga bertindak mempercepatkan pelaksanaan projek penyelenggaraan kecil berkepentingan rakyat.


“Untuk pelaksanaan sesebuah projek contohnya kita perlu rujuk 10 agensi, jadi kenapa kita tidak wujudkan pusat sehenti? Jadi di sini Star sebagai pemudah cara, semua agensi berkaitan bekerja sebagai satu pasukan, ia akan mempercepatkan (pelaksanaan),” katanya.


Dia berkata kerjasama rentas kementerian merupakan satu manifestasi kejayaan Star tanpa menggunakan khidmat perunding dalam pembangunan negara.


Ditanya mengenai perancangan pada tahun hadapan, Mohd Zuki berkata perdana menteri akan memfokuskan terhadap perihal seperti penyelenggaraan lif, penyediaan gerai bagi membantu komuniti setempat menjalankan perniagaan, menyediakan lebih banyak kemudahan.


https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2023/12/1183915/kerajaan-perpaduan-letak-negara-di-trajektori-tepat-ksnTAK PA. NANTI TADAH JA DULU TIN MILO. KENA LA HANG JIHAD DALAM KEHIDUPAN.

 

Ustad Shafie guru agama di Maktab Mahmud Kulim,Kedah telah di tahan di Jitra,Kedah sebab terlajak bodo buat ugutan kepada PMX padan muka.Jika ada 10 000 lagi macam dia semua 10 000 orang kita akan tangkap heret ke mahkamah dan beri hukuman setimpal dengan ugutan yg kamu buat.Kamu GURU ka,PEGUAM ka,WALAUN ka,Anggota Penguatkuasa ka berani buat berani tanggung akibatnya.Sejarah membuktikan PAS memang pelampau ekstremis militan taliban macam MADEY sendiri pernah beritahu suatu ketika dahulu.Kamu semua yg ade otak dan akal jangan tertipu sama puak haluan kiri sebenar bernama PAS.MB KELANTAN BERBOHONG DI KEMAMAN ?

Di dalam ceramah Grand Finale PRK Kemaman malam tadi, MB Kelantan Ustaz Nusuruddin Daud mendakwa usul menentang Israel tidak dibenarkan dibawa ke parlimen.  


Hakikatnya, semua kita ikuti secara live di Parlimen bahawa semua Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang sebulat suara menyokong perjuangan rakyat Palestine.  Kenyataan resmi di parlimen tercatat di dalam hansard, dan kenyataan resmi kerajaan juga telah dikeluarkan bahkan kenyataan negara Malaysia turut disuarakan dengan tegas oleh PMX di persidangan UNGA (PBB).  


Tidak bolehkah sesaat lebai tidak menfitnah dan menipu ?


WFAUZDIN NSKERJA MAKI ORANG SAJA. MASA JADI KERAJAAN APA PUN HANGPA TAK BUAT


 

RAMAI LAGI YANG NAK BELAH


 

DENGAR KATA NAK TUKAR..TUKAR JA LA


 

TAK PA LA CAKAP MACAMANA PUN PORCHE PAKAI DAH