KERJA-KERJA MAHAZALIM

Petronas menyumbangkan 40 peratus daripada bajet negara sejak bertahun-tahun lalu tetapi penggantungan terhadap perolehan hasil minyak semakin tidak dapat dipertahankan lagi.

Kerajaan akan memperluaskan lagi asas cukai dengan memperkenalkan cukai perkhidmatan dan barangan (GST) di mana semua rakyat Malaysia dikehendaki membayar cukai tambahan di samping cukai pendapatan.

Tengku Razaleigh berkata, kekayaan minyak negara telah dibazirkan dan digunakan untuk menyelamatkan syarikat-syarikat yang gagal, membeli senjata, membina bandaraya secara besar-besaran di atas tapak ladang kelapa sawit.

Perolehan tersebut, katanya, tidak digunakan untuk membasmi kemiskinan di negeri-negeri yang miskin, tetapi disalurkan untuk tujuan politik dan golongan yang ada kaitan dengan politik.

Katanya, hasil minyak yang sepatutnya menjadi warisan kekayaan untuk semua rakyat Malaysia dan generasi akan datang, telah digunakan untuk menunjangi pemerintahan yang 'authoritarian, menghakis demokrasi berpelembagaan dan korup keseluruhan golongan elit politik dan perniagaan.


Buku bertajuk "Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Time', yang dilancarkan baru-baru ini, menganggarkan kira-kira RM100 bilion telah dibazirkan dalam skandal kewangan sewaktu 22 tahun pentadbiran Dr Mahathir

Malahah Time memetik Daniel Lian - seorang pakar ekonomi dari Morgan Stanly di Singapura sebagai berkata, Malaysia mungkin telah kehilangan "sehingga AS$100 bilion" (RM340 juta) sewaktu pentadbiran Dr Mahathir.

JANGAN IKUT CARA BN


JANGAN IKUT CARA BN

OLEH:Amiruddin Ahmad


Dalam sidang media yang di berikan sempena lawatan beliau ke Permatang Pauh dan menyampaikan sumbangan kepada masyarakat , beliau menjelaskan bahawa sokongan kepada Pakatan Rakyat yang kukuh dan dengan perlantikan jentera AMK yang baru menjadikan parti lebih perkasa dan dengan ini parti lebih baik dan komitman parti ialah agar isu yang berkaitan dengan bangsa haruslah di bincangkan dengan baik dan tidak menyentuh mana-mana pihak.Beliau seterusnya menjelaskan bahawa jika parti kita Pakatan Rakyat mengambil sikap yang sama dengan Bn, maka ini adalah salah dan rakyat muak dengan agenda seperti ini. , dan dengan sokongan golongan muda,yang berpihak kepada Pakatan Rakyat, ianya dilihat sebagai satu kekuatan untuk generasi muda dan mengharapkan agar generasi muda tidak merasa terpinggir atau menjadi manusia yang takut.

“Jika kita katakan Umno perkauman, cara kita sama membicarakan soal perkauman ,kita tidak akan menang dengan cara sebegini, maka kita mesti memupuk semangat kekeluargaan Malaysia.Sudahlah Umno menolak semangat bersatu dan mengamalkan perkauman,agama dan ini , kita tidak boleh , hanya dengan memainkan agenda sendiri.”Beliau merujuk kepada tuntutan kepada kerajaan PAS kedah berhubung dengan pengambilan tanah untuk tempat penyembelihan khinzir seperti yang di persetujui oleh kerajaan Kedah.

Sebelum itu beliau menjelaskan bahawa dengan memebuat tuntutan tanpa perbincangan akan mengeruhkan hubungan kaum, dan ini bukanlah cara apa yang di amaalkan oleh semangat kekeluargaan dalam Pakatan rakyat.

“Apa yang saya fahami setelah mendapat maklumay dari YB Manikumar, semua pengambilan tanah telah di bayar dengan sebaik yang mungkin” demikian jelas Anwar lagi.


Berhubung dengan BTN , ada beberapa pihak cuba mambawa isu ini agar ianya diteruskan.malah ada yang mempertahan kan agar BTN ini di teruskan tanpa merubah sukatan dan juga apa yang telah ada dengan tujuan supaya BTN ini dapat menjadikan dan sebagai satu pusat mengasah semangat perkauman yang dilihat sebagai satu badan yang diletak dibawah Perdana Menteri.

“ Isunya di sini ialah berkaitan dengan lagu yang bawa sendiri pun, cuba kaji lagu BTN Ada lagu bumi di pijak milik oang,bermakna bumi ini milik Melayu dan oanrg Melayu terpinggir.Ini membawa kepada sentimen dan kebencian terhadap orang lain”


Hakikatnya ialah menurut Dato seri Anwar lagi , semua kontrak dan kekayaan hanya bertumpu kepada orang kaya yang terdiri dari sahabat, rakan dan juga saudara mara.Beliau memberikan contoh bagaimana syarikat Genting dan juga Bukit Tinggi , IPP, Malakoff yang di kuasai oleh individu yang didalamnya ada juga berbagai bangsa namun mereka ini menjadi kaya raya dan bukan memperkayakan rakyat.

DS Anwar kemudiannya memberikan bantuan kepada beberapa surau yang bawah parlimen Permatang Pauh di mana di bekalkan sistem pembesar suara kepada 6 buah surau , memberi bantuan kepada adik Nurul Afzarina 7 bulan ,kanak-kanak yang mengalami sakit jantung dan telah menjalani pemebedahan jantung juga memberi bantuan kepada Khor Ah Ba 69 tahun golongan kurang upaya sebuah kerusi roda sebagai sumbangan kepada masyarakat Permatang Pauh.

PENDAPATAN PETRONAS JATUH


Pendapatan Petronas Jatuh: Ekonomi Negara Terima Tempias
Oleh Roziyah Mahamad

KUALA LUMPUR: Pendapatan Petronas mencatatkan kejatuhan dengan jumlah RM 59 billion berdasarkan laporan yang telah dikeluarkan mereka. Hal ini bermakna cukai yang sepatutnya diperolehi oleh Negara telah berkurangan sekitar 57%. Ini telah dijelaskan oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam blognya.Kejatuhan pendapatan petronas ini mungkin akan memberi impak yang besar kepada ekonomi Negara sendiri amnya.
Sepanjang 5 tahun ini, Petronas adalah entiti yang memberi sumbangan terbesar kepada pendapatan Negara. Untuk tahun kewangan 2008 sahaja, sumbangan Petronas merupakan 44.9% dari pendapatan Negara.“Sepanjang 5 tahun ini, penggunaan sumber dan dana dari PETRONAS oleh kerajaan telah membengkak sekitar 21% setiap tahun. Ini bermakna setiap tahun, peratusan penggunaan sumber PETRONAS oleh kerajaan bertambah sebanyak 21% dari apa yang digunakan pada tahun sebelumnya.Ini juga bermaksud sepanjang 5 tahun ini, wang yang disedut oleh kerajaan telah meningkat lebih dari dua kali ganda. Misalnya pada tahun 2005, petronas menyumbang sebanyak RM31.2 billion dari jumlah keseluruhan belanjawan Negara. Namun pada tahun 2008, jumlah wang Petronas yang membentuk belanjawan Negara adalah sebanyak RM 74 billion-peningkatan sebanyak 130% sepanjang 5 tahun ini.” Jelas Anwar lagi.Beliau sebagai berkata, untuk tahun kewangan 2008 sahaja, sumbangan Petronas merupakan 44.9% dari pendapatan Negara. Kebergantungan terhadap Petronas ini telah mengaburi rakyat Malaysia dari kedudukan sebenar ekonomi akibat dari dasar kerajaan yang terus menerus bergantung kepada syarikat tersebut untuk menampung kegagalan mereka bagi memulihkan kewangan Negara semenjak terkesan dari krisis kewangan Asia 1997/1998.“Saya sewaktu membahaskan belanjawan 2009 telahpun menggesa kerajaan supaya menyemak semula belanjawan yang dibentangkan kerana perubahan mendadak serta keadaan tidak menentu harga petroleum ketika itu. Walaupun begitu saranan saya dan rakan-rakan ditolak oleh kerajaan umno-barisan nasional,” jelas Anwar lagi.Anwar dalam blognya menyeru kerajaan Barisan Nasional agar memastikan ketelusan dan menjelaskan kepada rakyat Malaysia berhubung kesan dari merudumnya keuntungan Petronas terhadap prestasi ekonomi Negara.Anwar berpendirian adalah baik bagi negara Negara sekiranya Menteri Kewangan menjelaskan secara terperinci kepada Dewan Rakyat, semakan semula unjuran pendapatan Negara untuk tahun 2010 serta dampaknya kepada perbelanjaan untuk tahun 2010.

LAWATAN DAN SUMBANGAN DSAI DI PARLIMEN PERMATANG PAUH SEBENTAR TADI


MAKLUMAT LANJUT DAPATKAN AKHBAR KONSEP ERA PAKATAN DI PASARAN SELASA INI.
YB SALLEH MAN DI PROGRAM BERKHATAN BERAMAI-RAMAIYB SALLEHMAN BERSAMA MASYARAKAT KAMPUNG SAMA GAGAH DI PERMATANG PAUH DALAM MAJLIS DOA SELAMAT BERKHATAN BERAMAI-RAMAI.


BERSAMA BEKAS YB NG SIEW LAI KETUA WANITA GERAKAN PULAU PINANG DAN TIMBALAN KETUA WANITA MALAYSIA APABILA YB SALLEHMAN MENZIARAHI KEMATIAN AYAHANDA NG SIEW LAI DIPEKAN PERMATANG PAUH


(function() { var d = document, w = window; w

Anwar Ibrahim: Ucapan Di Dataran Merdeka "Parlimen" 02/08/2021