Rasuah, penipuan berleluasa punca keluar Umno – Ibrahim Menudin

LABUAN 15 Sept: Amalan rasuah dan penipuan pimpinan Umno Sabah ketika penduduk negeri itu khususnya Labuan masih mundur, punca Tan Sri Ibrahim Menudin keluar Umno dan menyertai KEADILAN.
“Saya antara orang yang bawa Umno masuk Sabah tapi kini saya tinggalkan Umno yang dicemari rasuah. Memandangkan ekonomi negara merosot tapi rasuah meningkat. Saya harus bangkit sumbangkan tenaga untuk baiki keadaan.
“Kita tidak mahu lagi rakyat Labuan dan Sabah diperbodohkan BN. Labuan sebagai pusat kewangan kini dalam keadaan menyedihkan sepanjang kekuasaan mereka,” katanya tokoh korporat itu.
Bekas Bendahari Jawatankuasa Perhubungan Umno Sabah itu berkata demikian ketika berucap dan mengisytihar menyertai KEADILAN di Kampung Tanjung Aru, Wilayah Persekutuan Labuan, Sabah petang tadi.
Ibrahim menyifatkan Umno Sabah mengabai tanggungjawab mereka terhadap penduduk Labuan hingga mengakibatkan rakyat berterusan hidup dalam kepayahan.
“Contohnya, hospital di Labuan amat menyedihkan. Kos membina berpuluh-puluh juta tapi tiada doktor. Orang Labuan terpaksa pergi ke Kota Kinabalu untuk dapatkan rawatan.
“BN juga tak mahu bina jambatan kerana tidak kos tidak efektif. Kalau jambatan dibuat, kos hidup Labuan boleh turun; orang Brunei, orang Sabah & Sarawak senang datang, barulah ekonomi Labuan maju,” katanya.
Hadir sama, Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali; Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua dan pimpilan lain.
Tindakan Ibrahim itu sekaligus mengikut jejak langkah Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Seri Wilfred Bumburing dan Ahli Parlimen Beaufort, Datuk Seri Lajim Ukin serta Naib Presiden Pasokmomogun Kadazan Dusun Murut (Upko) Datuk Maijol Mahap.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=36117

Pemimpin keluar Umno petanda BN Sabah ‘gulung tikar’ – Anwar

TUARAN 16 Sept: Tindakan beberapa pemimpin terkenal keluar dari Umno BN Sabah petanda rakyat Sabah mahukan perubahan dan menamatkan kesengsaraan di bawah regim parti itu, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim
Berucap sempena sambutan Hari Malaysia ke-49 malam semalam, beliau yakin rakyat Sabah sudah bersedia untuk menolak Umno BN pada pilihan raya akan datang.
“Saya ingat lepas ini, Umno boleh gulung tikar,” kata Ketua Pembangkang itu sambil disambut tepukan hadirin pada sambutan Hari Malaysia  di Restoran Singgah Singgarung di sini.
Namun, kata Anwar, rakyat Sabah harus berhati-hati dan tidak terpengaruh dengan dakyah Umno BN yang menggunakan agama untuk memecah belah perpaduan bagi menyekat arus perubahan.
“Tapi kita kena ingat, niat kita mesti ikhlas untuk melakukan membuat sesuatu yang baik dan sentiasa menjaga hubungan baik antara agama.
“Umno BN sengaja mempermainkan agama untuk menanam prasangka antara orang Islam, kristian dan agama lain supaya membenci antara satu lain untuk meneruskan kekuasaan mereka.
“Oleh itu, tingkat kefahaman dan saling menghormati antara kita agar tidak tewas dengan agenda pecah belah Umno BN,” katanya.
Hadir sama, Presiden PAS, Haji Hadi Awang; Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan pimpinan Pakatan Rakyat lain.
Terdahulu, Anwar Ibrahim mengisytihar bekas menteri dan Naib Presiden Perkasa, Datuk Yahya Lampong keluar Umno di Restoran Singgah Singgarung, Tuaran, Sabah.
Kurang 24 jam sebelum itu, bekas Bendahari Umno Sabah, Tan Sri Ibrahim Menudin dalam satu program di Labuan, mengisytihar keluar Umno dan menyertai KEADILAN.
Ia menjadikan sekurang-kurangnya empat pemimpin terkenal Sabah meninggalkan BN dalam tempoh sebulan termasuk Ahli Parlimen Beaufort, Datuk Seri Lajim Ukin dan Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Seri Wilfred Bumburing.
* Gambar ihsan Media Rakyat.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=36139

Naib Presiden Perkasa sertai KEADILAN, BN Sabah kian goyah

Naib Presiden Perkasa sertai KEADILAN, BN Sabah kian goyah

TUARAN 15 Sept: Kurang 24 jam penyertaan bekas Bendahari Umno Sabah, Tan Sri Ibrahim Menudin ke KEADILAN, Naib Presiden Perkasa, Datuk Yahya Lampong pula  melakukan tindakan sama.
Pengisytiharan Yahya keluar Umno dan menyertai KEADILAN dibuat pada majlis sambutan Hari Malaysia ke-49 anjuran Pakatan Rakyat di Restoran Singgah Singgarung, Tuaran, Sabah.
Ia menjadikan sekurang-kurangnya empat pemimpin terkenal BN Sabah meninggalkan regim itu dalam tempoh hanya sebulan, menjadikan mereka semakin goyah.
Pengisytiharan dibuat depan pemimpin utama Pakatan Rakyat termasuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan disaksikan kira-kira 10,000 rakyat Sabah.
Yahya sebelum ini pernah menjadi Ketua Bahagian Umno Tanjung Aru pada 2001 dan Yang Di-Pertua Perkasa Sabah yang pertama.
Beliau juga pernah menyertai Parti Barisan Rakyat Sabah Bersekutu (Bersekutu) untuk tempoh singkat pada 1999.
Selain itu, Yahya adalah Pengerusi kilang simen CIS yang beroperasi sejak April 2009 di Teluk Sepanggar, Sabah.

Senjata Umno-BN Sebenarnya Kekuatan Pakatan


SHAH ALAM 16 Sept : Hutang Talam, bekalan air dan kutipan galian pasir merupakan isu yang akan memudaratkan Umno-BN sendiri bagaikan senjata yang akan melutup di muka tuannya.
Ini respon pemimpin Pakatan Rakyat terhadap rancangan Umno-BN untuk menggunakan isu-isu tersebut sebagai “resipi” perang saraf dalam kempen gabungan itu untuk menawan-kembali Selangor di dalam pilihanraya akan datang.
Isu-isu tersebut merupakan antara kejayaan kerajaan Pakatan dalam empat tahun mentadbir Selangor.
Ketiga-tiga isu tersebut juga merupakan bukti salah urus tadbir kerajaan Umno-BN Selangor yang dulu, di mana hasil dan kekayaan negeri diberikan kepada kroni manakala risiko dan kerugian di tanggung rakyat.
Contohnya kata MP Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad, di dalam isu hutang Talam, kerajaan Umno-BN dulu telah memberikan sebanyak 7,000 ekar tanah kepada syarikat itu yang merupakan kroni MCA.
Sebelum Pakatan menakluk Selangor, Kerajaan Umno-BN yang sama juga telah berniat untuk (melupuskan) dan tidak mengutip hutang Talam yang bernilai RM 392 juta kepada tiga anak syarikat kerajaan Selangor, kata Dr Dzulkefly.
Dalam masa empat tahun, Kerajaan Selangor telah berjaya mengutip balik hutang tersebut yang gagal diselesaikan kerajaan Umno-BN sejak 2005.
“Kita akan londehkan salah urus tadbir oleh Umno-BN dalam isu Talam. Mereka sebenarnya takut dengan kami dalam isu ini.
“Apabila mereka ajak berdebat, kami pergi,” kata Dr Dzulkefly, merujuk kepada debat isu Talam di Bandar Tun Razak pada 12 Sept di mana Dr Dzulkefly dan tiga pemimpin Pakatan yang lain dihalang untuk berdebat dengan pemimpin MCA Datuk Chua Tee Yong.
“Mereka boleh ambil peluang itu untuk memalukan kami di depan penyokong kami dan penyokong mereka. Tetapi mereka takut dan tidak benarkan kami berdebat,” kata Dr Dzulkefly.
Semalam, Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Pakatan gagal menyelesaikan ketiga-tiga isu ini dan kegagalan itu telah menjadi “ramuan” untuk Umno-BN menawan kembali Selangor.
Adun Sri Muda Shuhaimi Shafiei pula mencabar Muhyiddin untuk membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegah Rasuah (SPRM) sekiranya terdapat bukti salahlaku Pakatan dalam pengurusan galian pasir.
Ujar Shuhaimi, SPRM sendiri telah menjalankan siasatan dan mendapati tiada bukti penyelewengan dari pihak Kerajaan Selangor atau syarikat Kumpulan Semesta Sdn Bhd yang menguruskan kutipan royalti hasil pasir.
Semasa pentadbiran Pakatan royalti kerajaan negeri dari pasir meningkat kepada RM32.5 juta untuk tempoh tiga tahun dari 2009 hingga 2011, berbanding hanya RM12.51 juta dari tahun 2005 – 2007 dibawah Umno-BN.
“Sebaliknya saya cabar Muhyiddin untuk menjawab dakwaan berlaku curi pasir besar-besaran di Johor untuk di ekspot ke Singapura.
“Ini terang-terang berlaku di Johor, tempat kelahiran Muhyiddin,” Shuhaimi berkata. Muhyiddin, yang juga MP Pagoh, adalah seorang bekas Menteri Besar Johor.”
Exco Selangor Dr Xavier Jayakumar pula berkata pengurusan bekalan air Selangor sebenarnya merupakan lagi satu kejayaan bagi Pakatan Selangor di mana ia mampu memberi air percuma 20 metre padu selama empat tahun.
“Bila kita mulakan skim tersebut, Umno-BN kata Selangor akan bankrap dalam setahun.
“Sekarang empat tahun dan bukan sahaja kita boleh teruskan skim tersebut, kita sudah naikkan rizab simpanan negeri sebanyak RM 2 bilion,” kata beliau yang memegang portfolio Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin.
“Kita terus memberi air percuma dan ini tidak akan dihentikan dan saya percaya rakyat Selangor menyedari hakikat ini”.

(function() { var d = document, w = window; w

Hentikan eksport ayam hingga harga ayam stabil. Baguslah ada juga tindakan daripada kerajaan. Tapi berkesankah?

Umno Haramjadah Gags Hentikan eksport ayam hingga harga ayam stabil. Baguslah ada juga tindakan daripada kerajaan. Tapi berkesankah? ...