Najib mahu Anwar diberi rawatan kesihatan sewajarnya

Najib mahu Anwar diberi rawatan kesihatan sewajarnya

 Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak (tengah) menghadiri 1M4U Baju Raya Project di Giatmara di Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 30 Jun, 2015.  

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak (tengah) menghadiri 1M4U Baju Raya Project di Giatmara di Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 30 Jun, 2015. Datuk Seri Najib Razak hari ini berkata pihaknya mengambil maklum berkenaan situasi kesihatan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan menggesa agar pihak yang berkenaan memastikan ketua umum PKR itu menerima rawatan kesihatan.
Perdana menteri memaklumkan perkara itu melalui akaun Twitter miliknya di (@NajibRazak) pada jam 5.50 petang tadi.
"Saya ambil maklum kesihatan DS Anwar Ibrahim dan saya mahu pihak berkenaan memastikan beliau menerima rawatan sewajarnya," kata Najib dalam laman sosial tersebut.

Sebagai respons, isteri Anwar yang juga presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menulis tweet kepada Najib, "Salam, pls do the needful." (Salam, sila lakukan yang sepatutnya.) Media sebelum ini melaporkan, situasi Anwar kini semakin teruk dan amat membimbangkan.
Pasukan peguam antarabangsa mendakwa bekas ketua pembangkang itu dinafikan akses kepada rawatan yang amat diperlukan beliau.
Mereka menyarankan Anwar segera dipindahkan segera ke tahanan kediaman supaya beliau boleh dibenarkan menemui doktornya sendiri bagi mendapatkan rawatan perubatan, kata peguamnya Sivarasa Rasiah dalam satu kenyataan hari ini.
"Kezaliman yang dikenakan terhadap Anwar berterusan.
"Masyarakat antarabangsa patut risau dengan tahap kesihatan Anwar yang semakin teruk, yang diburukkan lagi dengan penafian akses kepada rawatan dan kemudahan pada kala beliau ditahan dengan salah," katanya.
Kenyataan itu turut ditandatangani Jared Genser, peguam dan pengasas Freedom Now, sebuah badan bukan kerajaan yang memperjuangkan pembebasan tahanan politik seluruh dunia.

Kejatuhan nilai ringgit tingkatkan harga barang, inflasi – Penganalisis

Kejatuhan nilai ringgit tingkatkan harga barang, inflasi – Penganalisis

Kejatuhan nilai ringgit tingkatkan harga barang, inflasi – Penganalisis

Biar pun kerajaan BN memberi pelbagai jaminan, termasuk mengumumkan rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) berjumlah RM390.2 bilion pada 15 Jun lalu, nilai ringgit terus mencatat kejatuhan paling teruk berbanding dolar Amerika dalam tempoh 10 tahun, pada 29 Jun. $1, daripada 3.7660/7690 untuk AS$1 pada 26 Jun.

Beberapa hari sebelum itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Abdul Wahid Omar meminta agar rakyat tidak panik dengan kejatuhan berterusan matawang kerana, katanya, kebanyakan barangan isi rumah seperti makanan dikeluarkan di dalam negara.

Mengulas isu tersebut, penganalisis ekonomi Datuk Dr Wan Suhaimi Wan Daud berkata, kenyataan Wahid itu amat menyimpang dan lebih kepada cubaan untuk menutup keresahan umum. Menurut Dr Wan, kebanyakan makanan untuk rakyat adalah diimport dari luar dan harganya terdedah kepada naik atau turun nilai ringgit.

“Apa yang dikatakan Wahid tidak berasas dan tidak tepat sam
a sekali. Realitinya, kita masih bergantung kepada negara luar dalam produk makanan. Misalnya gula kita import dari Filipina, beras kita import dari Thailand, daging pula diimport dari India dan Austarlia.

“Setahun kita mengeluarkan sebanyak RM26 bilion untuk import makanan. Dia (Wahid) ukur dari segi apa? Barang asas yang kita tak import hanyalah minyak sawit. Kenyataan itu bagi saya, seolah-olah cuba menipu rakyat dan memutar belit keadaan ekonomi semasa,” katanya ketika dihubungi Suara Keadilan.

Berhubung isu tersebut, Dr Wan menggesa kerajaan BN mempertahankan nilai ringgit agar tidak jatuh lebih teruk dan menyebabkan kadar inflasi meningkat dua kali ganda.

“Kerajaan kena ambil tindakan segera mempertahankan nilai matawang. Kalau tidak ia akan mengalami kejatuhan yang akan menyebabkan barang mahal, cukai bertambah dan impaknya ialah kadar inflasi meningkat sekali ganda terutama selepas pengenalan GST pada April lalu,” jelasnya.

Tiada faedah penangkapan Justo, wang 1MDB tetap hilang – Dr MTiada faedah penangkapan Justo, wang 1MDB tetap hilang – Dr M

Tiada faedah penangkapan Justo, wang 1MDB tetap hilang – Dr M

Tun Dr Mahathir Mohamad mengatakan pengkritik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak perlu memohon maaf walaupun bekas Pengarah PetroSaudi International (PSI) Xavier Andre Justo diberkas di Thailand.

Bekas perdana menteri itu berkata, hakikatnya wang 1MDB masih hilang dan penahanan Justo tidak sesekali menjelaskan ke mana wang tersebut dibelanjakan.

“Sesetengah orang sangat teruja mengenai Justo. Mereka sekarang berkata pengkritik perdana menteri perlu meminta maaf. Maaf untuk apa?
“Hakikatnya sejumlah wang yang banyak sudah hilang. Bolehkah Justo membawa kembali wang itu?” katanya menerusi kiriman terbaru di blog popularnya, chedet.cc hari ini.

Dr Mahathir berkata tiada bukti menunjukkan dokumen yang didedahkan Justo sudah diganggu gugat dan bagaimana dia meniadakan fakta yang diakui Najib dalam jawapan bertulis Parlimen.

Katanya, Justo menjelaskan pinjaman 1MDB AS$1.9 bilion kepada anak syarikat PSI adalah bagi mengurangkan risiko pegangan ekuiti.

“Memberi pinjam kepada rakan kerjasama yang tidak sesuai akan meningkatkan risiko, bukan mengurangkannya.

“Memberi pinjam AS$1.9 bilion, di mana wang itu sekarang? Kerajaan tak menjelaskan. Adakah di Pulau Cayman, Singapura atau di mana?

“Wang berkenaan tidak dapat dipindahkan tanpa direkodkan bank terlibat. Pastinya Najib tahu. Wang tersebut belum kembali,” katanya.

Justo ditahan di sebuah pulau di Thailand pada 22 Jun dan dihantar ke Bangkok keesokannya.

Dia dituduh membocorkan maklumat berkaitan 1MDB dan kini ditahan di Jabatan Jenayah Penindasan Polis Diraja Thailand.
Beberapa komputer, pemacu cakera keras dan alat penyimpanan data turut dirampas daripadanya, bagi membantu siasatan mengenai kebocoran e-mel antara PSI dan 1MDB bagi tujuan peras ugut.

Justo dipercayai membocorkan dokumen kepada laman web berpangkalan di UK, Sarawak Report yang kemudiannya menyiarkan mengenai urus niaga kerjasama 1MDB-PetroSaudi yang dimulakan ahli perniagaan Low Taek Jho bersama pasukannya pada 8 September, 2009 iaitu kurang sebulan sebelum ia ditandatangani.

Dalam urus niaga itu Low didakwa menyeleweng AS$700 juta ke sebuah syarikat kawalannya, dakwaan yang dinafikan.