ALHAMDULILLAH, NEGARA TERSELAMAT DARI DIHANCURKAN OLEH PERAKUS KUASADAULAT TUANKU.  Sesungguhnya keputusan yang dibuat hari ini oleh Ke Bawah Duli Tuanku serta kesemua Ke Bawah Duli raja-raja, amat melegakan rakyat dan kami merafak sembah mengucapkan ribuan terima kasih.


Terima kasih tidak terhingga juga buat Ketua Pembangkang yang juga Presiden Keadilan, Dato Seri Anwar Ibrahim yang dengan berani dan tegas menyanggah serta menolak perancangan bermuslihat oleh rejim pintu belakang yang mahukan darurat dilaksanakan di negara ini.  Terima kasih juga buat semua pimpinan dari berbagai parti yang peka dan prihatin terhadap masalah negara dan rakyat dengan menolak perlaksanaan darurat.  Rakyat jelata juga turut memainkan peranan yang amat baik dengan menyatakan bantahan mereka dengan berbagai cara termasuk di media sosial.  Ini membawa erti bahawa rakyat Malaysia tidak semudah itu untuk diperbodohksn oleh segelintir ahli politik yang mahu "mengkambing hitam"kan bencana Covid19 demi kelangsungan kuasa mereka.


Tercipta satu sejarah, seorang PM yang naik tanpa mandat rakyat yang mengaku kononnya mengetuai sebuah negara Melayu Islam tanpa Dap, mendapat tamparan memalukan apabila cadangannya yang dipersetujui oleh kabinetnya telah ditolak oleh raja-raja Melayu sendiri.  Rakyat terpegun seketika apabila menyaksikan seorang PM yang tidak pernah mereka beri mandat itu, bukan sahaja tiada sokongan majoriti MP-MP di Parlimen, malahan cadangan peliknya itu turut tidak disokong dan ditolak oleh raja-raja .  Ini membawa maksud, PM tiada nilainya lagi.  Sewajarnya jika beliau bermaruah, beliau harus letak jawatan sekarang sebelum menerima akibat yang lebih mengaibkan.  


Titah Tuanku selaku YDP Agong amat bijak dan adil.  Selaku YDP Agong yang memiliki kerajaan ini sudah pasti tidak akan memburukkan negara di bawah naungannya.  Pesanannya terhadap orang-raja politik agar tidak melakukan sesuatu yang mengganggu pentadbiran negara itu amat tepat.  Orang politik jangan lagi leka mengagih-agihkan jawatan dan memberi umpan serta mengugut mana-mana ahli politik yang lain demi untuk kekal berkuasa.  Sewajarnya orang politik memahami konsep demokrasi berparlimen di mana asasnya sesebuah kerajaan itu mestilah diberi mandat oleh rakyat.  Hormati mandat rakyat.  Sekiranya telah hilang sokongan, maka perlulah berundur.  Jika ini gagal difahami, maka inilah punca kecelaruan politik.  


Tanggungjawab ahli-ahli politik pula adalah memastikan kerajaan ini betul perjalanannya.  Menjadi tanggungjawab mereka untuk mengambil tindakan yang tidak bertentangan dengan undang-undang dan perlembagaan untuk memperbaiki kerajaan yang lemah, korup dan gagal menguruskan negara dengan baik.  Itulah yang telah diusahakan oleh Dato Seri Anwar Ibrahim.  Rakyat mengharapkan usaha ini tidak terhenti di sini selagi PM juga tidak berhenti dari bermain politik dan terus berada di kedudukannya walaupun beliau tahu beliau tidak lagi mendapat sokongan.  


Ini kemenangan pertama bagi rakyat.  Muslihat sang penguasa telah gagal.  Bersyukur kerana kita memiliki raja-raja  yang bijaksana.  Yakinlah, pemimpin yang tidak direstui oleh rakyat itu tidak akan diredhai oleh Allah.  Lambat laun akan tumbang jua.  Apa akan terjadi di Parlimen awal November nanti? Kita tidak sabar untuk melihat sekali lagi PM dibuktikan tiada sokongan majoriti dan wajib berundur.


WFAUZDIN NSAkhirnya, apa beza Hadi Awang dan Al-Sisi?Apabila Muhyiddin Yassin dilaporkan pergi menghadap Yang di-Pertuan Agong (YDPA), Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Abdul Aziz di Kuantan, pada petang 23 Oktober lalu, spekulasi mengenai usaha melaksanakan darurat semakin kuat dirasai.

Pelbagai pihak baik kerajaan dan pembangkang telah mengeluarkan kenyataan. Anwar Ibrahim menggambarkan ura-ura darurat itu sebagai langkah awal kepada pemerintahan diktator.

Bagi Presiden AMANAH, Mohamad Sabu pula menggambarkan darurat itu sebagai langkah akhir Muhyiddin untuk menyelamatkan kariernya sebagai Perdana Menteri.

Ramai maklum bahawa 13 Oktober yang telah berlalu memberi peluang kepada Muhyiddin dan kerajaan Perikatan Nasional (PN) untuk kekal bernafas. Tetapi detik cemas akan kembali pada 2 November hadapan apabila sidang Parlimen kembali dibuka.

Dalam tempoh sidang Dewan Rakyat nanti, Belanjawan 2021 pula akan dibentangkan. Pada waktu inilah Muhyiddin berhadapan situasi getir.

Oleh kerana penguasaan majoriti yang dimilikinaya begitu tipis manakala Anwar Ibrahim pula mengumumkan Muhyiddin sudah hilang mandat sebagai Perdana Menteri, maka belanjawan kali ini akan menjadi penentu.

Jika pembentangan itu mendapat sokongan ahli Dewan Rakyat, selamatlah Muhyiddin tetapi jika sebaliknya, inilah situasi yang tidak ingin dilihat oleh ahli Parlimen Pagoh dan sekalian pengikut pengkhianatnya.

Tetapi berdasarkan kepada perkembangan semasa termasuklah ura-ura darurat, maka sukar ditepis lagi bahawa karier Muhyiddin memang berada di ambang maut. Daruratlah satu-satunya senjata yang dimiliki untuk kekal berkuasa sehingga habis penggal.

Tetapi jika darurat berlaku, maka apa yang pasti, kerajaan akan menggunakan kesempatan itu untuk menguatkan penguasaan politiknya dan melemahkan pembangkang secukup-cukupnya.

Pendek kata, darurat adalah tempoh untuk Muhyiddin berpolitik walaupun negara berdepan peningkatan mendadak Covid-19.

Soalan sekarang, di manakah suara Abdul Hadi Awang untuk mengulas spekulasi darurat politik Muhyiddin ketika ini?

Jika masih ingat, laman rasmi Pas, Harakahdaily pada 19 Oktober lalu telah menyiarkan kecaman Hadi Awang terhadap sikap segelintir pihak yang sibuk berpolitik semasa Covid-19 menular dalam negara.

Hebat sekali kecamannya seolah-olah dia tidak pernah bersekongkol dengan pengkhianatan melalui Langkah Sheraton pada Februari lalu iaitu pada waktu yang sama kerajaan Pakatan Harapan (PH) sedang bergelut menangani penularan Covid-19.

Begitu bersungguh-sungguh Hadi Awang menjayakan kempen politik khianat itu sehinggakan dua kali doktor nasihatkan supaya berehat pun tidak diendahkannya.

Apa yang penting dalam benak fikirannya pada waktu itu adalah merampas secara keji mandat rakyat yang dimiliki oleh PH.

Dia tidak peduli lagi apa itu demokrasi. Hadi Awang tidak kisah lagi bergelumang dengan pemain-pemain politik yang khianat kepada mandat rakyat, asalkan dia dapat menyekat PH, Anwar dan DAP daripada kekal berkuasa.

Tanpa segan silu, Hadi Awang sendiri mengakui bahawa Kabinet yang dibentuk Muhyiddin itu adalah ‘kerajaan tebuk atap’.

Sudah pasti apabila disebutkan pengkhianatan dan rampasan kuasa walau apa cara sekalipun yang membelakangkan semangat demokrasi, maka ia harus ditolak.

Dan antara contoh terbaik rampasan kuasa yang pernah berlaku adalah di Mesir semasa ditadbir Presiden Dr Mohamed Morsi. Pentadbiran tersebut memang diakui berdepan dengan pelbagai kelemahan kerana kurangnya pengalaman Morsi sebagai pemimpin negara.

Ditambah pula kedudukan Mesir yang berhadapan dengan musuh dari dalam dan luar, maka pengkhianatan memang boleh berlaku pada bila-bila masa.

Akhirnya seperti dijangka, kudeta atau rampasan kuasa berlaku yang diketuai oleh Jeneral Abdul Fatah Al-Sisi. Apabila rampasan ini berlaku, seluruh dunia menyatakan bantahan dan kecaman.

Tidak terlepas memberi kecaman itu adalah Hadi Awang sendiri. Dalam satu kenyataan media yang disiarkan di laman Facebook beliau bertarikh 15 Ogos 2013 berjudul “Reaksi keras terhadap konflik terkini di Mesir”, Hadi Awang mengutuk kekejaman rejim tentera Al-Sisi.

Dia juga menggesa agar tindakan drastik diambil ke atas rejim tentera kerana merampas mandat daripada rakyat Mesir.

Diseru juga badan dunia dan serantau seperti Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan Liga Arab agar turut mengecam Al-Sisi dan mengenakan tekanan diplomatik kerana kecurangan merampas kuasa daripada kerajaan Morsi yang dipilih secara sah.

Gesa Hadi agar kuasa dan mandat itu diberikan semula kepada Morsi yang berhak dan sebarang penyelesaian kepada konflik perlu mengikut lunas demokrasi tanpa campur tangan asing.

Sekarang, jika dibandingkan kudeta Al-Sisi dan Langkah Sheraton yang mana Hadi ada saham menjayakannya, di manakah bezanya? Adakah bezanya kerana tiada pertumpahan darah, tiada tentera dikerahkan dan sebagainya?

Walaupun perbezaan itu boleh diberikan tetapi apa yang pasti adalah kedua-duanya merampas kuasa daripada yang berhak. Hadi berhak membenci PH, Anwar, DAP malah Parti Amanah Negara (AMANAH).

Tetapi kebencian itu tetap tidak mungkin boleh dihalalkan dengan merampas kuasa seperti disumbangkan oleh Hadi. Demokrasi dan pilihan raya adalah landasan yang semua parti politik pilih sebagai medan pertarungan jantan, maka di sinilah kebencian itu boleh dituangkan sepenuhnya. Bukan dengan merampas kuasa.

Kini selepas puas melantak ghanimah jawatan sebagai Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah manakala barisan pimpinan Pas dilambakkan jawatan menteri, timbalan menteri, senator dan posisi dalam GLC, mengapa pula Hadi mula mengutuk pihak yang ingin merampas semula mandat miliknya?

Apakah Hadi sudah lupa bahawa Menteri Besar Kedah yang baharu adalah pemimpin Pas yang mengangkat sumpah selepas berjaya merampas mandat daripada PH ketika negara masih dilanda musibah penularan Covid-19?

Pada tempoh musibah yang sama, kumpulan pengkhianat daripada PN dan Barisan Nasional (BN) juga merancang untuk merampas kerajaan negeri Sabah tetapi berakhir dengan pembubaran dan disusuli Pilihan Raya Negeri Sabah pada 26 September lalu.

Ketika agenda pengkhianatan ini berlaku, di manakah suara gesaan Hadi supaya kerja-kerja terkutuk ini dihentikan?

Maka, kini, tatkala gelombang ketiga Covid-19 menyaksikan peningkatan sehingga berisiko menjatuhkan kerajaan Muhyiddin, baru Hadi ingin bersuara?

Segalanya sudah agak terlambat. Untuk Hadi Awang, ingatlah; tiada pengkhianatan akan berakhir dengan aman melainkan hanya laknat.


Mat Sabu minta Muhyiddin letak jawatan secara terhormat


WARTAWAN SINAR HARIAN

SHAH ALAM - Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu meminta Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meletak jawatan secara terhormat.

Menurutnya, ahli-ahli Parlimen daripada pelbagai parti akan mencari jalan terbaik untuk membentuk kerajaan dan menyelamatkan Malaysia serta rakyat

"Menjunjung kasih atas titah Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja yang menolak pengisytiharan darurat.

"Kami meminta Tan Sri Muhyiddin Yassin meletak jawatan secara terhormat," katanya dalam satu kenyataan ringkas di sini semalam.

Hari ini, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, bertitah tiada keperluan untuk mengisytiharkan darurat di negara ini buat masa ini.

Dalam satu kenyataan, Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, keputusan itu dibuat hasil perbincangan dalam mesyuarat khas Raja-Raja Melayu di Istana Negara hari ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Yang di-Pertuan Agong tolak cadangan darurat

Katanya, Al-Sultan Abdullah merasakan kerajaan ketika ini berjaya menangani wabak koronavirus (Covid-19) dengan baik dan berkesan.

Seri Paduka Baginda amat mempercayai keupayaan kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri untuk terus melaksanakan dasar dan tindakan penguatkuasaan bagi membendung gejala wabak Covid-19 ini dari terus merebak.

Al-Sultan Abdullah berpendapat, tiada keperluan buat masa ini untuk Seri Paduka Baginda mengisytiharkan darurat di negara ini atau mana-mana bahagian negara Malaysia.

Permohonan dikemukakan ialah pelaksanaan Darurat Perkara 150(1) dan Pemasyhuran Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu 2020) menurut Perkara 150(2B) Perlembagaan Persekutuan untuk memerangi ancaman wabak Covid-19 di negara ini#AWANI745 25 Oktober 2020

INGAT ESOK ADA MEETING ....SIAP -SIAP SEMUA APA YANG PATUT

 Image may contain: ‎text that says "‎וlיור Berita Seksyer Muhyiddin panggil semua menteri besar mesyuarat esok Dikemas kini 10 minit yang lalu Diterbitkan pada 25 Oct 2020 5:52PM 0 Komen MALAYSIAN Hasnoor Hussain Sidang khas Raja-Raja Raja Melayu diadakan selepas Muhyiddin menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah 'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, kelmarin bagi memohon pelaksanaan perintah darurat. Gambar fail The Malaysian Insight, 25 Oktober, 2020.‎"‎

TERIMAKASIH MAJLIS RAJA RAJA

 

[TERKINI] Tiada keperluan untuk isytihar darurat - Titah YDP Agong | 6 p...

Tiada keperluan isytihar darurat - Istana Negara


Faris Danial Razi
Tiada keperluan isytihar darurat - Istana Negara
Seri Paduka Baginda turut menegaskan bahawa Belanjawan Negara 2021 yang akan dibentangkan di sidang Parlimen adalah amat penting kepada rakyat di dalam menangani wabak COVID-19 dan memulihkan ekonomi negara. - BERNAMA
KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menitahkan tiada keperluan untuk mengisytiharkan darurat di negara ini atau mana-mana bahagian negara Malaysia buat masa ini.
Seri Paduka Baginda sebaliknya mengingatkan ahli-ahli politik untuk memberhentikan segera segala politicking yang boleh menggangu kestabilan pemerintahan negara.
Menurut Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin dalam satu kenyataan rasmi pada Ahad, selepas pertemuan Raja-Raja Melayu di Istana Negara, Al-Sultan Abdullah berpendapat tiada keperluan Ahli-Ahli Parlimen meneruskan tindakan tidak bertanggungjawab.
“Al-Sultan Abdullah berpendapat tiada keperluan buat masa ini untuk Seri Paduka Baginda mengisytiharkan darurat di negara ini atau mana-mana bahagian negara Malaysia.
Kendatipun begitu, Seri Paduka Baginda ingin mengingatkan ahli-ahli politik untuk memberhentikan segera segala politicking yang boleh menggangu kestabilan pemerintahan negara.
“Al-Sultan Abdullah turut berpendapat bahawa tiada perlunya Ahli-ahli Parlimen meneruskan tindakan tidak bertanggungjawab yang boleh mengganggu gugat kestabilan Kerajaan sedia ada,” jelas kenyataan itu.
Tiada keperluan isytihar darurat - Istana Negara
Tiada keperluan isytihar darurat - Istana Negara
Tiada keperluan isytihar darurat - Istana Negara
Tiada keperluan isytihar darurat - Istana Negara
Setelah memperhalusi permohonan dan berbincang dengan Raja-Raja Melayu dan melihat situasi yang sedang dihadapi oleh negara, Al-Sultan Abdullah merasakan Kerajaan sekarang telah berjaya menangani wabak ini dengan baik dan berkesan.
Seri Paduka Baginda turut menegaskan bahawa Belanjawan Negara 2021 yang akan dibentangkan di sidang Parlimen adalah amat penting kepada rakyat di dalam menangani wabak COVID-19 dan memulihkan ekonomi negara.
“Justeru, peruntukan kewangan amat diperlukan oleh petugas barisan hadapan bagi melancarkan tugas dan tanggungjawab mereka.
“Sesungguhnya, Al-Sultan Abdullah amat prihatin terhadap kegelisahan seluruh rakyat ekoran daripada kenaikan mendadak beberapa kluster baharu dan kes positif harian COVID-19 di negara ini.
“Al-Sultan Abdullah menzahirkan keyakinan bahawa dengan semangat perpaduan dan juang yang tinggi seperti yang telah pernah dipamerkan bersama, kita mampu sekali lagi berganding bahu memerangi gelombang ketiga penularan wabak ini.
Sehubungan dengan itu, baginda menyeru seluruh rakyat, tanpa mengira latar belakang dan khususnya fahaman politik, mengenepikan segala perbezaan dan perbalahan untuk bersatu padu dan bersatu hati memainkan peranan masing-masing.
Ia bagi membantu Kerajaan dan pihak-pihak berkuasa membendung wabak COVID-19 demi keselamatan diri dan kesejahteraan negara yang kita cintai bersama ini.
Al-Sultan Abdullah turut mengambil kesempatan ini mengajak seluruh rakyat untuk bersama Seri Paduka Baginda berdoa semoga wabak COVID-19 ini dapat dibanteras dengan berkesan dan diakhiri dengan segera.
Terdahulu, Raja-Raja Melayu dilaporkan mula bersidang bersama Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah setelah kenderaan rasmi yang membawa Raja-Raja Melayu tiba di Istana Negara, kira-kira pukul 2.30 petang Ahad .
Pertemuan khas bersama Al-Sultan Abdullah itu adalah bagi membincangkan beberapa cadangan yang dipersembahkan oleh kerajaan terutamanya mengenai penularan COVID-19.
Ia susulan Mesyuarat Khas Jemaah Menteri pada Jumaat.

HARAKAH AKHBAR TANDA TANYA

 Yob Bmo

Niat penulis harakah nii memang nak menuduh tapi takut kena saman, dia taruh tanda tanya?...

Akhbar tanya tanya...dulu harakah ni orang tunggu keluar...la ni bagi free pun orang tak ambik...NAMANYA KHABAR ANGIN


 

ISLE MELAYU BOH.....KE GUANO??? Terima kasih PDTD dibawah pemerintahan Kerajaan PAS Negeri Terengganu kerana cuba merobohkan sangkar ikan dan menghancurkan periuk nasi anak tempatan bumiputera dan kami melihat tindakan sebegini yg dilihat oleh warga Dun Paka adalah sangat tidak adil!!Mohon berlaku adil dan bawa berbincang untuk mencari jalan penyelesaian,kami usahawan bumiputera dan anak tempatan mohon diberi peluang dan kerjasama.