‘Tak akan nak persoal kuasa Yang di-Pertuan Agong’


Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menempelak pihak yang mempersoalkan kelayakan Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding Pilihan Raya Kecil (PRK) Port Dickson walaupun Presiden PKR itu telah mendapat pengampunan bebas daripada Yang di-Pertuan Agong.

Menyifatkan ia sebagai serangan tidak masuk akal, Guan Eng berkata, mereka sepatutnya menumpukan kepada isu rakyat dan bukannya membangkitkan perkara tersebut.
“Agong pun sudah ampunkan, apa nak minta lagi? Tak akan hendak mempersoalkan kuasa Yang di-Pertuan Agong.

“Tolonglah, tumpukan kepada isu-isu rakyat di Port Dickson dan masa depan negara,” katanya pada ceramah di Port Dickson, semalam.
Pada 28 Sept lalu, seorang pengundi memfailkan permohonan bagi mendapatkan pengisytiharan mahkamah mengenai kelayakan Anwar bertanding dalam PRK Port Dickson.

Noraziah Mohd Shariff dalam affidavitnya menyatakan pengampunan diraja terhadap Anwar tidak mengecualikan kehilangan kelayakannya untuk bertanding kerana Lembaga Pengampunan yang ditubuhkan untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong ditubuhkan tanpa mematuhi peruntukan Perlembagaan Persekutuan.

Beliau juga mendakwa kononnya lembaga itu juga berjalan tanpa penyertaan peguam negara – seperti dikehendaki dalam Fasal 42(5) Perlembagaan Persekutuan – dan menteri wilayah persekutuan – seperti Fasal 42(11) Perlembagaan Persekutuan.
PAS dalam reaksinya turut menggesa mahkamah menyegerakan pendengaran saman pemula tersebut bagi mendapatkan pengisytiharan bahawa Anwar Ibrahim tidak layak menjadi calon pilihan raya.

Guan Eng yang juga Menteri Kewangan menggesa pengundi di Port Dickson memilih Anwar Ibrahim pada 13 Oktober nanti.

“Pada 13 Oktober, marilah kita hantar satu mesej yang lantang dan kuat kepada seluruh Malaysia dan seluruh dunia yang melihat (PRK) Port Dickson sekarang, (bahawa) kita mahu Pakatan, kita mahu Anwar Ibrahim,” katanya yang juga Ahli Parlimen Bagan. –

AGONG BERKUASA PENUH AMPUNKAN ANWAR

PEGUAM NEGARA BANTAH SAMAN LUCUT KELAYAKAN ANWAR

ANWAR MOHON BATAL SAMAN HILANG KELAYAKAN TANDING PRK

ANWAR BOLEH MENANG 10,000 UNDI MAJORITI – IDE

RAGAM BERKEMPEN

Image may contain: 10 people, people standing

Image may contain: one or more people and text
Image may contain: one or more people and text


Nampak banner besar tue..? Ia dipasang oleh jentera PRK Port Dickson Keadilan Sabah..

Ia dipasang dari tingkat 18.. Mereka bawa naik banner tue menggunakan tangga kerana lif gagal berfungsi..
Image may contain: one or more people, people standing and outdoor
Image may contain: one or more people and people sittingImage may contain: 5 people, outdoor and nature