APA YANG SEBENARNYA BERLAKU DI SABAH? MEDIA FILIPINA DAKWA ADA KONSPIRASI
Pemimpin Filipina  mendakwa bahawa satu siasatan akan dilakukan bagi mengenalpasti konspirasi yang dikatakan berlaku dimana membabitkan warganegara negara itu dan kerajaan Malaysia.Ianya bagi mengenalpasti akan keganasan yang berlaku.

Jurucakap Presiden Abigail Valte memberitahu sebuah stesen radia dzRB bahawa presiden Beningno Aquino III berhasrat melakukan siasatan bagi menyelesaikan krisis tersebut. Dalam satu laporan kenyataan akhbar pula , pihak kerajaan menyoal pula tentang kemampuan kesultanan sulu yang berjanji akan memberi sebanyak rm600 setiap orang.

 Bagaimanapun, jurucakap 'Sultan Sulu' Jamalul Kiram, Jacel Kiram menafikannya dan mendakwa "konspirasi sebenar" adalah di antara Najib dan Aquino.

Sementara itu , dalam satu laporan yang disirkan oleh filipines inquirer menjelaskan bagaimana kekejaman yang dilakukan oleh tentera Malaysia kepada rakyat Filipina.Menurut salah seorang mangsa menjelaskan bagaimana pihak polis Malaysia menyepak dan menendang , malah menurut Taradji yang telah meninggalkan Sabah bersama 400 yang lain menyatakan bahawa abang beliau turut terbunuh.

"Pihak polis Malaysia menahan lelaki berkumpulan setelah melakukan pemeriksaan terhadap kaum lelaki, memaksa mereka berlari selaju mungkin dan menembak mereka. Malahan pelarian yang surat imigresen juga ditembak." demikian jelas Taradji lagi.

Menurut Taradji lagi, beliau tahu bahawa semakin ramai meninggalkan Sabah, malahan ada juga yang menyatakan bahawa mereka dilayan seperti binatang,Yang ditahan tidak diberi makanan, dan yang ditahan tidak melihat openjara kerana di tembak, bacaaan seterusnya dibawah.


‘We’re treated like animals’
“They dragged all the men outside the houses, kicked and hit them,” 32-year-old Amira Taradji said on Friday as she recounted her
WRLR
  


(function() { var d = document, w = window; w

APA YANG DISEBUT SHAHIDAN KASSIM ADALAH SALAH