KADIR JASIN KUTUK CYBERTROOPER UMNO YANG TAK BIJAK?

 Menurut Kadir Jasin, paraCybertrooper dan pecacai yang diupah Najib sebenarnya tidak bijak dalam mengehentam pengkritik Najib. Beliau mendakwa bahawa para cybertrooper yang kaya raya bukan sahaja gagal menaikkan nama najib, malahan terlalu daif untuk mengkritik apa yang akan Najib lakukan apabila keadaan ekonomi merudum dan harga minyak makin jatuh untuk menampung perbelanjaan mengimport makanan selain menghentam rakyat melalui GST.
Para pendiayah dan laskar siber wajib sedar, iaitu ketika mereka masih merangkak dalam dunia maklumat dan propaganda, para pengkritik Mohd Najib sudah pun makan sekarung garam dan kenal bos mereka dari A ke Z.
Daripada cuba membunuh pembawa khabar (the messengers) adalah lebih baik mereka tajamkan sedikit pemikiran dan jawab kritikan terhadap bos mereka satu persatu.
Kalau mereka kurang faham, biar saya beri sedikit “hint” dalam bentuk soalan, khususnya berkaitan ekonomi sebab saya yakin ramai daripada mereka tidak faham ekonomi. Antaranya:
1. Mengapakah PM tidak mengisytiharkan darurat kerana banjir besar sedangkan kerajaan mengisytiharkan darurat ketika berlaku wabak SARS pada tahun 2009 dan jerebu pada tahun 2013?
2. Bagaimanakah PM, sebagai Menteri Kewangan, hendak melestarikan (sustain) Belanjawan 2015 apabila harga minyak mentah sudah jatuh di bawah paras AS$50 setong sedangkan anggaran belanjawan adalah antara AS$100 hingga AS$105 setong?
3. Apakah laskar siber Mohd Najib peduli membaca berita ekonomi untuk mengetahui bahawa harga minyak mentah Brent yang digunakan sebagai penanda aras telah jatuh kepada AS$48.90 setong Jumaat lepas dan harga di New York jatuh kepada AS$46.85 pada hari Rabu, iaitu paras paling rendah sejak April 2009?
4. Bolehkah GST dan punca-punca lain pendapatan menampung kejatuhan hasil akibat kemerosotan harga minyak mentah yang menyumbang hampir 40% kepada perolehan kerajaan?
5. Apakah implikasi kejatuhan nilai ringgit terhadap kos import, khususnya import bahan makanan seperti beras, gandum, jagung, gula, kacang soya, susu dan daging yang bernilai lebih RM35 bilion setahun?
6. Apakah potensi inflasi import (imported inflation) ke atas harga barang pengguna akibat kejatuhan nilai ringgit?
7. Sebanyak manakah kita dapat menambah eksport negara kerana nilai ringgit jatuh dan eksport kita menjadi lebih murah?
8. Mengapakah prestasi pasaran saham kita buruk sehingga dikalahkan oleh Filipina, Indonesia dan Thailand dan banyak lagi pasaran membangun?
9. Tidak percaya tanyalah peneroka Felda atau sesiapa saja yang melabur dalam saham Felda Global Ventures Berhad. Bukankah harga saham FGVB telah merosot daripada harga IPO RM4.55 pada tahun 2012 kepada RM2.18 pada 9 Jan, kejatuhan lebih 50 peratus?
Mohd Najib "Mentor" Felda
 10. Apakah sebabnya rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia jatuh daripada RM441.9 bilion pada akhir 2013 kepada RM405.5 bilion – merosot RM36.4 bilion- dalam masa 12 bulan hingga akhir bulan lalu?
11. Adakah Bank Negara masuk ke pasaran bagi mempertahankan nilai ringgit dan rugi?
12. Apakah akan terjadi kepada sistem perbankan negara dan penarafan antarabangsa pasaran modal kita kalau 1MDB gagal memenuhi obligasi hutangnya yang berjumlah RM42 bilion itu?
13. Apakah kesan kejatuhan nilai ringgit terhadap hutang 1MDB yang kebanyakannya dalam mata wang dolar Amerika?
Arul Kanda Kandasamy Presiden Baru 1MDB
14. Apakah tepat laporan CIMB (yang dibina oleh adik PM sendiri) pada awal bulan ini bahawa 1MDB “telah gagal” membayar balik pinjaman sebanyak RM2 bilion kepada Maybank yang sepatutnya dilakukan pada Disember lalu?
 
15. Apakah tepat unjuran CIMB bahawa Maybank terdedah kepada RM5.5 bilion hutang 1MDB?
16. Apakah tepat unjuran jika Maybank (milik PNB) membuat peruntukan (provision) hutang lapuk bagi tahun kewangan 2015 akibat pinjaman 1MDB keuntungan bersihnya akan merosot 5.6 peratus?
Maybank Asalnya Milik Cina Tapi Kina Aset Utama PNB
17. Adakah benar syarikat-syarikat yang menjual IPP hujung hayat kepada 1MDB belum mendapat bayaran sepenuhnya dan mempunyai opsyen membeli balik IPP itu dengan harga potongan?
 
18. Dan satu soalan yang mudah – mengapakah kerajaan tidak memberi penjelasan terperinci dan terus terang mengenai apa sebenarnya terjadi kepada pesawat eksekutif TUDM yang membawa PM ke Hawaii, tetapi tidak membawa beliau balik?
Para pendiayah, laskar siber PM dan kaki ampu perlu faham dan ada keutamaan. Yang hendak dipertahankan adalah PM – peribadi beliau, dasar beliau, prestasi beliau dan kesesuaian beliau untuk terus memerintah.

Kemelut Harakah: Status Lutfi diketahui 17 Februari

oleh : Amirulmukminin
Mesyuarat pemimpin PAS bersama staf Harakah berjalan dalam suasana kurang menyenangkan manakala nasib Ketua Pengarang Ahmad Lutfi hanya akan diketahui pada 17 Februari ini, kata satu sumber.

Menutut sumber itu, mesyuarat yang dipengerusikan oleh Pengerusi Harakah Datuk Mustafa Ali di Tingkat 5, Pejabat Agung PAS tersebut tidak mempunyai agenda yang jelas kecuali menyindir kepimpinan Lutfi sebagai penyebab jualan Harakah merosot.

Jualan lidah rasmi PAS itu yang pernah mencecah 150,000 naskhah ketika musim pilihan raya umum 2013 lalu, kini diedar kurang 50,000 pada setiap keluaran. Atas alasan itu kononnya, pihak lembaga pengarah Harakah mahu mengambil tindakan terhadap Lutfi yang kurang upaya memimpin Harakah kerana sering mengambil cuti sakit.

Bagaimanapun, menurut sumber tersebut, mesyuarat berkenaan tidak pula membawakan bukti rasmi kemerosotan prestasi berupa graf jualan dan sebagainya untuk diteliti.

Ketua Penerangan PAS, Datuk  Mahfuz Omar  pula mencadangkan agar Harakah mengembalikan prestasi jualannya seperti sebelum ini dan PAS memberi tempoh masa selama enam bulan.

Beberapa wartawan Harakah, kata sumber itu lagi, tidak berpuas hati dengan hasil mesyuarat yang mengkritik perjalanan editorial, terutama pemilihan berita. Pemimpin PAS mengkritik kononnya Harakah agak menonjolkan berita berkaitan Anwar berbanding pemimpin PAS. Harakah juga didakwa telah memainkan isu syiah serta dilihat melaga-lagakan kelompok ulama dan profesional dalam parti.

Wartawan menganggap dakwaan tesebut lebih kepada persepsi pemimpin utama PAS kerana tiada bukti jelas perkara tersebut dilakukan oleh pihak editorial.

Kata sumber itu lagi, adalah sukar untuk menjual Harakah sekiranya akhbar itu menyiarkan berita yang tiada kaitan dengan isu semasa dan relevan untuk pembaca.

Wartawan dan editor Harakah juga, menurut beliau, tiada niat untuk menonjolkan Anwar lebih deripada pemimpin PAS. Manakala pemimpin PAS yang menuduh tidak pula membawakan keratan akhbar yang dimaksudkan atau bukti nombor siri keluaran serta muka surat.

Kesimpulannya, mesyuarat tersebut gagal menyelesaikan masalah dalaman Harakah yang membelenggu lidah rasmi PAS itu sejak enam bulan kebelakangan ini.


Jangan terpedaya kerajaan campuran PAS - Umno - Raja Kamarul Bahrin


Oleh: AmirulmukmininPAS diingatkan agar tidak mudah terpedaya dengan cadangan membentuk kerajaan perpaduan di saat Kelantan dalam tempoh pemulihan pasca banjir, kata Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad.

Ahli Parlimen Kuala Terengganu itu berkata, usaha kerjasama di antara PAS dan Umno tidak semudah seperti yang disangka kerana banyak perkara yang perlu dijawab dan ditangani kerajaan persekutuan terlebih dahulu sebelum bergerak ke langkah seterusnya.

“Kepada mereka yang terpesona dengan konsep kerajaan perpaduan, sebelum kita bermula mimpi yang indah, lebih baik kita merenung realiti pahit bersama kita selama ini dimanipulasi Umno.

“Situasi semasa di mana rakyat Kelantan terutamanya menghadapi tekanan hebat bencana banjir ialah waktu Umno ingin mengambil kesempatan saat kelemahan fizikal dan mental.

“Kita tidak harus mengambil keputusan dalam keadaan yang lemah tetapi sepatutnya dalam keadaan yang gagah,” katanya dalam satu kenyataan disiarkan Sinar Harian semalam.

Kamarul Bahrin berkata, PAS tidak mahu lagi silap mengambil langkah seperti mana sejarah politik sebelum ini dan masih dengan pendirian sama.

Katanya, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pernah mengingatkan supaya parti Islam itu tidak sesekali “jatuh dalam lubang yang sama”.

Beberapa perkara perlu diperhatikan Umno dengan memainkan peranan lebih baik dan menunjukkan inisiatif ikhlas dalam meyakinkan PAS.

“Lebih-lebih lagi Umno mempunyai kuasa lebih besar di peringkat kerajaan persekutuan,” katanya seperti dipetik laporan akhbar itu.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat itu turut membangkitkan beberapa isu yang masih belum mendapat perhatian kerajaan pusat seperti tembok pencegah banjir di Rantau Panjang.

Katanya, loji pemproses minyak di tengah laut Kelantan yang dibina Petronas di Selatan Thailand turut menjadi persoalan sama ada kerajaan persekutuan sudi memindahkannya untuk membuka peluang pekerjaan kepada anak Kelantan.

“Bilakah kerajaan pusat akan memulakan pembinaan lebuhraya di Kelantan? Keadaan di Kelantan amat menyedihkan kerana berbilion duit royalti dinafikan selama berpuluh tahun.
“Sebelum pemimpin Umno ingin menabur janji manis lagi, silalah beri jawapan soalan di atas dahulu. Kata orang putih, ‘talk is cheap’,” katanya.


Husam MB swasta tetapi lebih baik!

Oleh Amirulmukminin
Puak penentang Husam Musa dalam PAS mula melabelkan Naib Presiden itu dengan gelaran yang tidak masuk akal.
Laman sosial banyak mempertikaikan MB Kelantan diganti Husam ketika banjir memuncak

Mereka menggelar Husam ‘Menteri Besar swasta’ di Kelantan. Gelaran itu mencaci tindakan Husam berlagak sebagai MB ketika Kelantan tenggelam dalam banjir hujung Disember lalu. Bukan sahaja tidak mencerminkan akhlak parti Islam tetapi tindakan ahli PAS yang menghina Husam itu adalah anti kemanusiaan.

Dalam keadaan Kelantan darurat tetapi enggan diisytihar pentadbiran Najib, bantuan boleh diminta dan wajib diterima daripada sesiapa sahaja. Situasi kemanusiaan adalah pertimbangan paling utama.

Husam berjaya memperoleh bantuan tunai RM1 juta dari kerajaan Selangor dan RM5 juta berupa skim pembaikan rumah. Sekurang-kurangnya bantuan ini akan meringankan beban penyokong PR yang menghadapi banjir.

Tiada kenyataan media

Dalam suasana banjir tersebut, MB Kelantan Ahmad Yaakob hampir tidak kedengaran mengeluarkan kenyataan media. Hanya kenyataan media Husam diemel ke akaun media-media alternatif seluruh negara.

Ketika MB Selangor Azmin Ali melawat banjir, diberitakan pegawai MB Kelantan meminta Azmin menunggu Ahmad untuk membuat tinjauan dengan sebuah helikopter. Beberapa jam Azmin menunggu kelibat Ahmad tidak kelihatan. Akhirnya MB Azmin meredah air bersama rombongan meninjau situasi di Kota Bharu. Pada hari kedua barulah Husam menyediakan sebuah helikopter untuk Azmin meninjau mangsa banjir.

Anehnya apabila Najib melawat Kelantan, Ahmad terkehadapan menunggu kedatangan beliau. Ahmad menghadiri sidang media bersama dan kemudian beratur makan bersama Najib di pusat pemindahan persekutuan. Sesuatu yang tidak akan dilakukan oleh Nik Aziz ketika menjadi MB.

MB negeri pembangkang wajib menunjukkan had sempadan kebersamaan dengan pemimpin persekutuan yang menindas. Jangan dilihat terlau membuntuti pemimpin persekutuan dan terlalu meminta-minta.

Gambar pemimpin PAS bersama pemimpin persekutuan dijadikan berita hangat kononnya kerjasama luar biasa kerajaan PAS dan BN. Sedangkan beberapa hari selepas itu terdengar pelbagai berita di peringkat bawahan, mangsa banjir penyokong Pakatan didiskriminasi oleh pemimpin Umno bawahan.

Betapa baiknya layanan Najib atau Muhyiddin ke atas pemimpin PAS tidak memberi apa-apa makna kepada pengikut bawahan. Tiada arahan dikeluarkan oleh Umno Kelantan agar permusuhan dengan PAS digantung.

Apa yang berlaku, penyokong PAS di Gua Musang diminta bersumpah menyokong BN hanya untuk mendapatkan bantuan makanan harian. Rumah penyokong Pakatan tidak ditandakan untuk dibaiki oleh pembanci Umno. Hanya rumah penyokong Umno yang akan diberi bantuan pembaikan.

Makhluk Umno BN

Dalam keadaan layanan sehina itu, Timbalan MB Nik Amar masih boleh berkata kerjasama dengan pusat sangat baik. Adakah Nik Amar tidak melihat siapakah yang memberi bantuan kepada mangsa banjir? Bukan orang Umno tetapi majoritinya sukarelawan dari Pakatan dan NGO prihatin.

Jika begini sikap MB dan TMB adalah lebih baik Kelantan mendapat seorang MB swasta daripada ditadbir MB kerajaan yang lemah dan bergantung kepada ‘makhluk BN’. Bukankah Nik Aziz selama 20 tahun memerintah Kelantan menentang pergantungan kepada makhluk tetapi terus bergantung kepada Allah.

Sekiranya PAS Kelantan bergantung kepada makhluk maka lebih mudah rakyat Kelantan mengundi makhluk bernama BN dalam PRU akan datang. Apa perlunya meminta kepada PAS dan kemudian PAS meminta kepada Umno?

Lebih baik mengundi Umno dan curahan bantuan serta pembangunan lebih mudah dijelmakan di Kelantan!Kemelut Harakah: Status Lutfi diketahui 17 Februari

Oleh Amirulmukminin

Mesyuarat pemimpin PAS bersama staf Harakah berjalan dalam suasana kurang menyenangkan manakala nasib Ketua Pengarang Ahmad Lutfi hanya akan diketahui pada 17 Februari ini, kata satu sumber.

Menutut sumber itu, mesyuarat yang dipengerusikan oleh Pengerusi Harakah Datuk Mustafa Ali di Tingkat 5, Pejabat Agung PAS tersebut tidak mempunyai agenda yang jelas kecuali menyindir kepimpinan Lutfi sebagai penyebab jualan Harakah merosot.

Jualan lidah rasmi PAS itu yang pernah mencecah 150,000 naskhah ketika musim pilihan raya umum 2013 lalu, kini diedar kurang 50,000 pada setiap keluaran. Atas alasan itu kononnya, pihak lembaga pengarah Harakah mahu mengambil tindakan terhadap Lutfi yang kurang upaya memimpin Harakah kerana sering mengambil cuti sakit.

Bagaimanapun, menurut sumber tersebut, mesyuarat berkenaan tidak pula membawakan bukti rasmi kemerosotan prestasi berupa graf jualan dan sebagainya untuk diteliti.

Ketua Penerangan PAS, Datuk  Mahfuz Omar  pula mencadangkan agar Harakah mengembalikan prestasi jualannya seperti sebelum ini dan PAS memberi tempoh masa selama enam bulan.

Wartawan Harakah, kata sumber itu lagi tidak berpuas hati dengan hasil mesyuarat yang mengkritik perjalanan editorial, terutama pemilihan berita. Pemimpin PAS mengkritik kononnya Harakah agak menonjolkan berita berkaitan Anwar berbanding pemimpin PAS. Harakah juga didakwa telah memainkan isu syiah serta dilihat melaga-lagakan kelompok ulama dan profesional dalam parti.

Wartawan menganggap dakwaan tesebut lebih kepada persepsi pemimpin utama PAS kerana tiada bukti jelas perkara tersebut dilakukan oleh pihak editorial.

Kata sumber itu lagi, adalah sukar untuk menjual Harakah sekiranya akhbar itu menyiarkan berita yang tiada kaitan dengan isu semasa dan relevan untuk pembaca.

Wartawan dan editor Harakah juga, menurut beliau, tiada niat untuk menonjolkan Anwar lebih deripada pemimpin PAS. Manakala pemimpin PAS yang menuduh tidak pula membawakan keratan akhbar yang dimaksudkan atau bukti nombor siri keluaran serta muka surat.

Kesimpulannya, mesyuarat tersebut gagal menyelesaikan masalah dalaman Harakah yang membelenggu lidah rasmi PAS itu sejak enam bulan kebelakangan ini.