BUKTI PH ITU BARUA DAP TERBUKTI DI TG PIAI BILA PH LETAK CALON MELAYU DARI BERSATU?
Sebelum ni puak lebai dan umno mendendangkan lagu melayu...islam..melayu...
islam..penyatuan ummah...beli barangan islam dulu..bla..bla..bla...kemudian mereka tuduh PH ni barua Dap dan PH ni dikawal oleh Dap.

Tiba2 Allah uji dengan PRK Tg Piai.  Irama melayu islam tiba2 jadi slow.  Sebab apa?  Sebab di Tg Piai itu ramai pengundi Cina.  MCA pula menuntut jadi calon di situ sebab itu Kerusi tradisi mereka.  Tiba2 lebai kata mereka sokong MCA.  Maklumlah, lebai tahu parti mereka tak terdaya nak bertanding di situ.  Unno pula masih cuba nak ejas untuk bertanding di situ.  Huru hara nampaknya gabungan mereka.  Lebai pun hilang taring dan terpaksa akur dengan calon Cina MCA.

Betulkah PH ini barua dan dikawal Dap?  Kalau betul, mengapa PH letak calon Melayu dari Bersatu untuk bertanding di Tg Piai?  Bukankah di situ ramai pengundi kaum Cina?  Mengapa Dap tak kawal PH untuk calon Dap bertanding?

Itulah buktinya tuduhan macai dan walaun bahawa PH ini dikawal oleh Dap itu adalah satu tuduhan bangang.  Sebaliknya, hujah kita bahawa lebai ini lidahnya berbelit2 itu tepat.  Undi kapir sudah halal hukumnya walaupun ada calon Melayu Islam bertanding.  Berbeza dengan hukum di PRK Cameron Highland dulu bila lebai kata wajib undi calon melayu Islam dari Umno, dan jangan undi calon kapir iaitu seorang kaum India dari Dap.

Mudahkan jual agama?  Itulah lebai.

WFAUZDIN NS

BMF TAK JEJAS PENIAGA CINA, HANYA TIMBUL KETENGANGAN KAUM

BERGAMBAR : SEBAHAGIAN PROGRAM ANWAR SEMINGGU4,OKTOBER 2019
Hadir ke LAWASIA Constitutional & Rule of Law Conference 2019 di One World Hotel, Petaling Jaya petang ini. Bicara tentang reformasi institusi dan peranan Kaukus Reformasi dan Tadbir Urus dalam merealisasikan perubahan.Imej mungkin mengandungi: 1 orang, duduk, minum dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 1 orang, teks dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 8 orang, orang senyum, orang berdiri


3 oktober 2019

Menghadiri majlis penyampaian anugerah PIKOM Unicorn Tech Awards Night bertempat di Grand Ball Room, Kuala Lumpur Convention Centre malam ini. Saya ingatkan tentang inisiatif ekonomi digital melalui #DNA23 dan peri penting teknologi maklumat dalam persekitaran ekonomi kini.Imej mungkin mengandungi: 7 orang, orang senyum, orang berdiri, sut dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang dan malam
Imej mungkin mengandungi: 3 orang, orang ramai dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 7 orang, orang senyum, orang berdiri

3 OKTOBER 2019

Petang tadi di UiTM saya turut meluncurkan inisiatif Kesatuan Mahasiswa Madani yang bertujuan untuk memberi kesedaran pada mahasiswa tentang pendidikan asas kenegaraan, kesukarelawanan dan pendedahan modal insan. InshaAllah ia akan dibuka di setiap IPT.

Imej mungkin mengandungi: 3 orang, orang senyum, orang berdiri dan orang di atas pentas
Imej mungkin mengandungi: 8 orang, orang senyum, orang duduk
Imej mungkin mengandungi: 6 orang, orang senyum, orang berdiri dan dalaman

Di acara bersama mahasiswa di UiTM petang ini. Pelbagai perkara dibangkitkan sebentar tadi antaranya soal masyarakat madani, gerakan mahasiswa dan isu ekonomi.

Imej mungkin mengandungi: 7 orang, orang senyum, orang di atas pentas, orang ramai dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang, orang ramai dan kasut
Imej mungkin mengandungi: 3 orang, orang senyum, orang ramai dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang dan orang ramai

Menerima kunjungan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM), Ustaz Nik Omar Nik Abdul Aziz di pejabat pagi tadi.
Pelbagai perkara dibincangkan termasuk aktiviti serta program dakwah di negara ini.

Imej mungkin mengandungi: 4 orang, orang senyum, orang berdiriPENGAKUAN TENTANG MANIFESTO BUKTI KEGAGALAN MUTLAK MAHATHIR, HARUS DIJAUHKAN LEBIH AWAL DARIPADA PRU15Pengakuan Tun Mahathir Mohamad berhubung alasan dan sebab-sebab PH gagal menunaikan janji manifesto secara mutlaknya menunjukkan kegagalan beliau sebagai peneraju negara yang pernah ada pengalaman selama 22 tahun sebagai Perdana Menteri sebelum ini.

Hakikatnya, sungguh memalukan dan seolah-olah satu penipuan kepada rakyat apabila beliau memberitahu, PH sengaja meletakkan perkara-perkara yang susah dalam manifesto kerana merasakan akan kalah PRU14 lalu.

“Sebenarnya, kami ingat kami akan kalah, jadi kami letak perkara-perkara yang susah (untuk direalisasikan) dalam manifesto, supaya jika kami kalah, kerajaan (lama) akan terperangkap.

“Tapi sekarang kami jadi kerajaan, kami jadi mangsa kepada manifesto kami sendiri,” katanya.

Tidak logik dan tidak masuk akal sama sekali sebenarnya alasan yang diberi oleh Tun Mahathir kerana beliau pernah ada pengalaman selama 22 sebagai Perdana Menteri sebelumnya.

Jika yang berkata demikian adalah pemimpin yang tiada pengalaman atau tidak pernah menjadi ketua kerajaan, barangkali hujah beliau itu boleh juga diterima kebenarannya.

Namun, apabila Tun Mahathir yang ada pengalaman 22 tahun berkata seperti itu, ia memang tidak logik serta tidak boleh diterima sama sekali.

Dengan pengalaman yang bukan sedikit itu, beliau tentu sedar dan arif antara perkara yang dilaksanakan dengan yang tidak boleh dilaksanakan.

Tambahan lagi, sepanjang kempen PRU14 beliau turut menjaja dan mengulang-ulang beberapa kandungan dalam manifesto itu bagi tujuan meyakinkan lagi rakyat agar BN dapat ditumbangkan.

Sekarang, mengapa hanya setelah 16 bulan duduk sebagai kerajaan, baru menyedari banyak perkara dalam manifesto adalah perkara-perkara yang tidak boleh ditunaikan?

Apa gunanya pengalaman selama 22 tahun sebagai Perdana Menteri itu adalah dalam dirinya?

Apa pun, dengan pengakuan itu, ia dengan jelas menunjukkan Tun Mahathir kini telah gagal sama sekali sebagai Perdana Menteri yang mengetuai kerajaan PH.

Beliau terbukti tidak mampu dan hilang keupayaan diri, malah melanjutkan lagi tempoh perkhidmatannya akan membawa lebih bahaya kepada masa depan PH.

Kegagalan ini adalah kegagalan mutlak bagi Tun Mahathir, tetapi masih cuba berdalih untuk memperbodohkan rakyat.

Jika menunaikan janji manifesto atau pembaharuan yang melibatkan keperluan undi dua pertiga di Parlimen sebagai halangan, tidaklah menjadi masalah untuk sesiapa memahaminya.

Masalahnya, bagaimana dengan janji-janji manifesto yang lain?

Apakah semua kandungan manifesto seperti janji menghapuskan hutang tidak wajar peneroka Felda dan gaji RM4,000 baru perlu membayar pinjaman PTPTN, turut memerlukan kelulusan dua pertiga di Parlimen juga?

Berdasarkan kegagalan ini, Tun Mahathir bukan saja tidak layak lagi menerajui negara dengan lebih lama, bahkan suatu dosa bagi sesiapa yang mencadangkan khidmatnya dilanjutkan sehingga habis penggal.

Ini kerana lagi lama khidmatnya menerajui negara ini, lagi sengsara rakyat dan jahanam PH dibuatnya.

Untuk atau menjelang PRU15 akan datang, Tun Mahathir pasti tidak akan dipercayai lagi oleh rakyat dan kegagalan mutlaknya itu adalah pembunuh kepada masa depan PH.

Tun Mahathir wajar sepenuhnya diganti dalam kadar segera dengan pemimpin lain yang bukan saja memahami serta menjiwai reformasi, malah mengasaskan semangat reformasi itu sendiri.

Hanya pemimpin bukan reformis palsu saja yang akan bersungguh-sungguh menunaikan janji dan melaksanakan pembaharuan untuk negara ini. (Shahbudindotcom 05/10/2019)


1MDB: NAJIB TIPU PARLIMEN – LIM KIT SIANG

LOKMAN ADAM MUNGKIN DIHERET KE MAHKAMAH