Pembalakan Gua Musang: ‘Misteri’ Air Terjun Dakota terungkai


dakota
GUA MUSANG, 16 OKT: Baru-baru hangat apabila sebuah foto menjadi viral di media sosial berhubung kerosakan yang berlaku di Air Terjun Dakota terletak sekitar 20 kilometer dari Pos Gob, kawasan yang terjejas teruk akibat pembalakan.
Pendedahan awal kerosakan di air terjun Dakota yang dibuat aktivis alam sekitar dari Royalti (R) Malaysia Syam Ghaz itu mendapat reaksi Pemuda Pas Kelantan yang kemudian membuat tinjauan ke kawasan tersebut.
dakota1Batang-batang balak yang dijadikan laluan pembalakan merentangi Air Terjun Dakota.
Dalam video terkini yang dirakam Ketua Penerangan Pemuda Pas Kelantan Nazman Che Ibrahim itu, beliau mendakwa tuduhan bahawa kawasan air terjun tersebut musnah adalah tidak benar.
“Airnya jernih dan mendinginkan. Pepasir nan indah, suasana yang mendamaikan serta dikelilingi kehijauan hutan. Ikan ikan berenang di celahan batu. Cukup indah dan menenangkan jiwa,” katanya dalam satu kenyataan.
dakota4Ashraf menunjukkan laluan balak berhampiran air terjun ini yang tidak lagi digunakan sejak sebulan lalu setelah mendapat bantahan kuat orang asli di sana. Foto Syam Ghaz
Bagaimanapun kenyataan beliau disangkal apabila cuba menyembunyikan foto dan fakta sebenar terhadap apa yang berlaku di kawasan air terjun tersebut.
Dalam tinjauan yang dibuat bersama penganjur NGO Royalti (R) Malaysia, rakan NGO dan media lain mendapati aktiviti pembalakan jelas berlaku di Air Terjun Dakota apabila tebangan pokok dilakukan kurang 50 meter dari kawasan sungai yang merupakan sumber air.
Terdapat banyak batang-batang balak yang berlonggokan di beberapa tempat selain kesan pemotongan pokok.
Selain itu, wujud laluan lori balak yang merentasi sungai berkenaan disambung dengan beberapa batang balak yang merentangi sungai.
Bukti wujud pembalakan di kawasan tersebut juga semakin kuat apabila sebuah kongsi pekerja balak beserta sebuah jentera berada di sekitar 200 meter tidak jauh dari kawasan air terjun itu.
dakota2Kongsi pekerja balak dan sebuah jentera penyodok yang berada sekitar 200 meter dari Air Terjun Dakota. Foto Ahmad Yusufi
Menurut pendedahan salah seorang penduduk orang asli yang mengikuti tinjauan kami, pembalakan telah berlaku di kawasan terbabit sejak tahun 2015 dan dihentikan sekitar bulan Ogos lalu setelah mendapat bantahan masyarakat orang asli di sana.
Menurut Syam, gambar dan video yang dimuat naik pemimpin pemuda Pas berkenaan hanyalah dari sudut-sudut tertentu sahaja.
“Usahlah sembunyikan maklumat sebenar, ramai lagi Orang Asli dan pasukan kenderaan pacuan empat roda yang saya yakin dan percaya mereka mempunyai bukti yang cukup jelas.
“Untuk apa sembunyikan maklumat sebenar? Adakah untuk lindungi pembalak? Atau tolong back up kerajaan negeri kerana kebanyakan syarikat yang mendapat lesen di kawasan tersebut adalah dari anak syarikat kerajaan negeri?” kata beliau.
Menurut seorang lagi aktivis, Mohd Fauzi Mohd Azmi, kesan pembalakan di Air Terjun Dakota sangat ketara.
dakota5-pada-oktoberPemandangan kawasan Air Terjun Dakota yang diambil aktivis Syam Ghaz beberapa bulan lalu.
“Selepas di sana, saya berjalan di beberapa tempat air terjun ini, saya menemui batang-batang kayu-kayu yang dihanyutkan oleh banjir, tetapi kita dapat lihat kesan potong dengan gergaji.
“Kalau hanyut dengan banjir, pokok akan patah sahaja, tapi balak-balak yang dihanyutkan ni ada kesan potong dengan gergaji, bukan patah saja, yang patah pun ada yang potong dengan gergaji pun ada tak kurang 10 batang,” ujarnya.
Isu pembalakan di Gua Musang hangat diperkatakan sehingga kini setelah berlakunya insiden kekasaran samseng pembalak terhadap penduduk Orang Asli Temiar di blockade Simpang Petei, Pos Tohoi dekat sini.
Bantahan dari Orang Asli ini dibuat kerana pembalakan besar-besaran di kawasan mereka telah menjejaskan kehidupan harian mereka termasuk sumber makanan, minuman, ubatan dan pendapatan hasil hutan. –Roketkini.com.

TOK GURU NIK AZIZ ANGGAP SERTAI BERSIH SATU KEWAJIBAN’ – HUSAM MUSA

DR WAN AZIZAH YANG TABAH DAN HARUS DIBERIKAN PUJIANTidak mudah sebenarnya menjadi Dr Wan Azizah Wan Ismail. Malah, barangkali paling susah. Di antara sekian ramai isteri pemimpin di negara kita, beliau mungkin yang paling tabah.

First Lady kita pun belum tentu ada jiwa setabah dan segagah Dr Wan Azizah.

Apabila isteri Anwar Ibrahim itu mengatakan beliau tidak lagi berdendam dengan Tun Mahathir Mohamad, kemuncak ketabahan beliau  memang tiada tandingannya. 

Sesetengah isteri, suami mereka bermasalah dalam JKKK kampung atau berbalah dengan ketua UMNO cawangan  pun, berdendamnya kadang-kadang boleh sampai ke mati.

Walaupun mengambil sedikit masa, pengakuan tiada dendam, bukan saja menyerlahkan besarnya jiwa Dr Wan Azizah, bahkan melegakan kita semua yang sedang ternanti-nanti perubahan dalam negara.
Sebagai seorang wanita dan isteri yang memang dalam diri mereka lebih banyak emosi dan airmata, apa yang dilakukan oleh Dr Wan Azizah tidaklah semudah seorang lelaki melakukannya.

Daripada rentetan peristiwa sejak Anwar dipecat pada 1998, dipukul dan dihina, dihadapkan dengan pelbagai pertuduhan, kemudian di penjara, bukan kepalang isteri mampu meghadapinya.

Malah, atas permintaan suaminya, Dr Wan Azizah kemudian berkorban jiwa raga serta tenaga dengan mengetuai sebuah parti  untuk memperjuangkan apa yang mereka rasa ketidakadilan kepada Anwar. 

Anwar dijadikan simbol ketidakadilan dan reformasi dengan mesej bahawa jika Anwar boleh diperlakukan sedemikian rupa, maka apatah lagi rakyat biasa.

Selepas Anwar dibebaskan, Dr Wan Azizah berkorban lagi dengan melepaskan kerusi Parlimen Pernatang Pauh dan jawatan Ketua Pembangkang yang sedang disandangnya untuk memberi laluan kepada Anwar mengisi jawatan tersebut.

Bertahun-tahun mereka menjadikan Tun Mahathir sebagai sasaran dalam ceramah dan kempen dengan tujuan menjatuhkan UMNO dan BN. Ini kerana UMNO dan BN dengan segala masalah dan onarnya kepada negara adalah dianggap tinggalan Tun Mahathir.

Namun, atas tuntutan kepentingan negara dan apa yag dilakukan Najib jauh lebih merosak dan membinakan negara, Tun Mahathir dan Anwar memutuskan untuk berbaik semula.

Walaupun sukar dan mungkin masing-masing masih ada rasa terbuku di hati, tetapi kerana mereka lelaki dan juga pemimpin, jiwa besar untuk kepentingan rakyat dan negara, lebih-lebih lagi Anwar, mampu menjurus ke arah berbaik semula itu.

Namun, tidak seperti jiwa lelaki, tidak semudah itu jiwa halus seorang wanita untuk turut sama melakukannya. Hari ini bukan saja Anwar tidak lagi berdendam dengan Tun Mahathir, malah juga Dr Wan Azizah yang selama ini menanggung segala-galanya dengan derita dan airmata.

Jika Anwar menunjukkan jiwa besar dengan lebih dulu memaaf, tidak berdendam, bahkan sedia bertemu dan bersalam dengan Tun Mahathir demi  negara, Dr Wan Azizah juga tentunya melakukan atas alasan yang sama.

Atas kepentingan negaralah, tiada lagi dendam sesama mereka.

Dengan tiada lagi sebarang persengketaan antara keluarga Anwar dengan Tun Mahathir ini, tidak dinafikan bahawa perubahan lebih mudah untuk menjadi kenyataan. 

Jika Anwar pada pilihnaraya 2008'mampu membuatkan UMNO dan BN kehilangan lima negeri, gandingan dan bersatunya beliau dengan Tun Mahathir pada PRU 14 akan datang tidak mustahil menyebabkan tiga atau empat negeri lagi "melayang" dan seterusnya membuatkan kerajaan Pusat turut "terbang".

Di sebalik mengatakan Anwar dan Tun Mahathir sedang mengancam perpaduan negara, hakikat sebenarnya ialah gandingan kedua-dua pemimpin itulah fasa ketiga yang merupakan ancaman sebenar serta membuatkan Najib kini benar-benar rasa terancam. (SH 15/10/2016).

Bersatu robohkan kubu Umno di Kedah

Bersatu robohkan kubu Umno di KedahSelepas yakin dengan Kelantan dan Johor, gabungan pembangkang kini yakin akan boleh menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) Kedah pula dalam pilihan raya umum akan datang ini.
Ahli Parlimen Pas Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata, kebanjiran sokongan pemimpin dan penyokong Umno bawahan kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia atau Bersatu sangat ketara di negeri itu sejak kebelakangan ini.
“Saya lihat Kedah juga boleh ditumbangkan oleh gabungan pembangkang jika trend yang ada sekarang berterusan.
“Sangat ketara sejak kebelakangan ini, orang-orang bawahan Umno ini lari dari parti itu.
“Saya percaya ini pengaruh pribadi Tun Dr Mahathir Mohamad dan anaknya yang juga bekas MB Kedah, Datuk Mukhriz,” kata Mahfuz kepada Malaysia Dateline.
Menurut beliau, di kawasan Pokok Sena sendiri, tempat yang selama ini menjadi kubu kepada Umno dan tidak boleh dimasuki oleh Pas sekalipun kini sudah berpaling kepada Bersatu.
“Saya sendiri diminta oleh mereka untuk menerima borang penyertaan mereka ke dalam Bersatu, walapun bukan menyertai Pas,” kata Mahfuz merujuk kepada satu majlis penyerahan borang menyertai Bersatu dari ahli Umno di Pokok Sena kepadanya baru-baru ini.
Mahfuz yang terus kekal dalam Pas walaupun tindakannya dilihat tidak selari dengan pucuk pimpinan parti itu berkata, memang sukar untuk membawa orang Umno yang sudah sebati dengan parti itu ke dalam Pas, Amanah atau parti pembangkang lain.
“Tetapi mereka mudah berpindah kepada Bersatu sebab ia dipimpin juga oleh bekas pemimpin Umno.
“Jadi bagi saya tidak salah kita membantu Bersatu kerana dengan cara melemahkan Umno kita boleh mengalahkan BN dalam pilihan raya nanti,” katanya yang sehingga kini belum menjelaskan parti manakah pilihannya selepas rakan-rakannya dalam Pas menubuhkan Amanah apabila mereka disingkirkan dari pucuk kepimpinan Pas dalam Muktamnar PAS 2015 lalu.
Mahfuz bersama dua lagi wakil rakyat Pas, Datuk Amiruddin Hamzah dan Nasir Mustafa menyertai konvoi Bersih 5 di Sungai Petani baru-baru ini walaupun Pas memutuskan tidak akan terlibat dengannya.
Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah berkata, Pas menolak untuk menyertai Bersih selepas tiga minggu mereka habiskan masa untuk memujuk pimpinannya agar menyertainya.

"Kita Terima SYIAH & Khawarij Masuk PAS" - Haji Hadi Awang

PAS MULAKAN RUU 355 DENGAN MARAHKAN DAP, PKR – HUSAM

MUNGKINKAH BERLAKU ADUN BN ‘MELOMPAT’ DI PERAK?

Pihak tolak Bersih 5 jadi tangga Umno, kata Husam


Datuk Husam Musa berkata dalam politik soal siapa jadi tangga siapa tidak patut ditimbulkanDatuk Husam Musa berkata dalam politik soal siapa jadi tangga siapa tidak patut ditimbulkan
Pihak yang menolak untuk sertai Bersih 5 atas alasan tidak mahu jadi "tangga" pihak lain adalah sebenarnya mahu jadi "tangga" Umno dan Barisan Nasional (BN) kerana tindakan sperti itu sudah tentu akan membantu pihak yang menipu dalam pilihan raya.
Penasihat Amanah Kelantan, Datuk Husam Musa berkata dalam politik soal siapa jadi tangga siapa tidak patut ditimbulkan kerana dalam meraih sokongan rakyat semua pihak saling perlu memerlukan antara satu sama lain.
"Pas sendiri sudah berapa kali mendapat manfaat politik melalui bantuan politik atau "tangga" pihak lain," katanya dalam ceramah kemuncak konvoi Bersih 5 di Pasir Puteh malam tadi.
Pada pilihan raya 1999 katanya, Terengganu terlepas dari tangan Umno kerana isu pemecatan Datuk seri Anwar Ibrahim.
"Pas sudah dapat tangga Anwar ketika itu dan dapat memerintah, ada sesiapa terfikir untuk beri Anwar imbuhan atau gaji?.
"Semua dibolot Pas Terengganu dan PKR waktu itu jadi melukut ditepi gantang saja," katanya.
Begitu juga katanya dalam pilihan raya 2008 dan 2013, Pas telah mendapat kemenangan di banyak tempat termasuk di Selangor, Perak dan lain-lain hasil mendapat "tangga" dari pengundi bukan Islam yang sebahagiannya kerana perjuangan Bersih.
"Di Selangor pernah dapat hingga 15 kerusi dari 20 kerusi ditandingi, tidak sedarkah kita ini hampir mustahil tanpa "tangga" pihak lain," soal beliau.
Penyertaan dalam gerakan Bersih katanya adalah kewajipan agama dalam ajaran Islam kerana pengendalian pilihan raya yang penuh penipuan dan senget sebelah adalah perkara yang melampaui batas.
"Dalam Islam perakara ini disebut "tangha" atau "taghut"," katanya.
Menurut beliau, semasa arwah Tuan Guru Nik Abdul Aziz dulu, penyertaan dalam aktiviti Bersih dianggap satu kewajipan.
"Semua acara Bersih sejak yang pertama hingga Bersih 3, arwah Tok Guru arahkan kita semua bersama kerana perkara ini bukan setakat tindakan politik malah satu kerja agama.
"Tok Guru arahkan saya supaya membuat panduan dan tatacara ketika menyertai Bersih, antara lain mengarahkan kita supaya bersolat di mana saja bila masuk waktu solat.
"Dari situlah kita lihat peserta Bersih bersolat di semua sudut, dan orang bukan Islam menghormati tindakan ini dengan turut membersihkan tempat kita nak bersolat dan mereka yang bawa air turut membantu mereka yang belum ada wudhuk mengambil wudhuk.
Perkara ini kata beliau menjadi viral ke seluruh dunia kerana gambar-gambar diambil bagi menunjukkan perpaduan dan keharmonian antara kita rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama.
"Kita diajar bersatu menentang kezaliman dan penindasan dan bukannya memperlekehkan oang-orang yang berusaha menuntut keadilan dan sistem pilihan raya yang bersih dan bebas.
"Orang memerhati cakap-cakap mereka ini dan semakin terasa ucapan terhadap Bersih ini seperti percakapan menteri di pejabat perdana menteri," katanya.