PELOMPAT PARTI LEBIH HINA DARIPADA PELACUR JALANAN, SUDAH TIBA MASANYA UNDANG2 ANTI LOMPAT PARTI PERLU DIKUATKUASAKANEpisod keluar parti secara berkumpulan melibatkan pemimpin UMNO kebelakangan ini dan dijangka akan terus berlaku lagi adalah perbuatan yang paling hina lagi menjijikkan.

Ini kerana mereka keluar parti bukan kerana berbeza perjuangan, disisihkan atau alasan kononnya untuk memastikan kepentingan rakyat terbela, tetapi semata-mata kerana UMNO sudah tidak lagi berkuasa untuk memewahkan mereka dengan jawatan, kedudukan serta ganjaran.

Kalau hari ini UMNO masih berkuasa, pastilah pelompat-pelompat tersebut parti akan mengatakan UMNO adalah parti yang benar, ikhlas untuk rakyat, malah perjuangannya mendatangkan pahala hingga ke syurga.

Tetapi, disebabkan UMNO sudah hilang kuasa, timbullah kata-kata UMNO sudah tiada hala tuju, perjuangannya sudah tersasar, tidak sesuai dengan jiwa dan macam-macam lagi.

Meskipun semua yang keluar itu memilih untuk menjadi wakil Bebas buat sementara waktu, tetapi hampir pasti mereka akan menyertai Bersatu akhirnya,  parti pimpinan Tun Mahathir Mohamad yang pernah mereka caci, hina dan maki sesarat-saratnya sebelum ini.

Tidak cukup dengan Bersatu yang dicaci, dihina dan dimaki, Tun Mahathir sendiri sarat dengan cacian, hinaan serta maki hamun oleh mereka yang sama.

Hanya kira-kira tujuh bulan masa berlalu, setelah UMNO tiada kuasa dan Bersatu serta Tun Mahathir kini menjadi paling berkuasa, tanpa rasa malu dan maruah diri entah letak di mana, mereka kini mencemuh UMNO konon tiada lagi halatuju, sudah tersasar dan tidak lagi sesuai dengan jiwa serta perlu meninggalkan parti itu demi untuk menjamin kelangsungan menjaga rakyat dan pengundi.

Pooorahhhh....

Tidak lain alasan mereka keluar UMNO itu hanyalah kerana kepentingan diri sendiri semata-mata. Noktah.

Mereka sebenarnya adalah golongan yang kemaruk jawatan dan kedudukan kerana tidak sanggup menjadi pembangkang, selain sedar dengan cepat-cepat beralih parti, kalau pun tidak berpeluang menjadi menteri atau timbalan menteri, sekurang-kurangnya jawatan sebagai pengerusi agensi kerajaan ternampak ada peluang untuk diisi.

Kebetulan pula, Tun Mahathir semacam sengaja membiarkan banyak jawatan pengerusi agensi kerajaan terbiar kosong begitu saja tanpa mahu memenuhkannya dengan mereka yang berkelayakan daripada Bersatu, PKR, DAP dan Amanah serta yang berjuang menumbangkan UMNO/BN sejak daripada awal lagi.

Jika benar mereka ada harga diri dan nilai moral sebagai pegangan jati diri, waima menjadi kerajaan atau pembangkang sekali pun, mereka wajib kekal bersama parti yang memberikan tiket bertanding dalam pilihanraya kepada mereka.

Rakyat tentu boleh faham jika parti yang disokong sudah bertukar daripada kerajaan kepada pembangkang. Mereka tidak mungkin meminta atau menuntut yang lebih-lebih kalau sudah berlaku pertukaran status.

Tambahan lagi, tugas wakil rakyat bukan semata-mata memberi sesuatu dalam bentuk kebendaan, tetapi kehadiran dalam susah dan senang bersama pengundi itulah yang lebih penting.

Andai kebendaan semata-mata yang diperlukan pengundi, sudah tentu  Pas atau DAP dan PKR ketika menjadi pembangkang dahulu, tidak mampu memenangi sebarang kerusi dalam pilihanraya.

Yang jelas tidak tahan dengan berubahnya status UMNO daripada kerajaan kepada pembangkang ialah wakil rakyat itu sendiri. Disebabkan terbiasa ada pejabat dan kereta percuma, elaun puluhan ribu sebulan dan cuti ke luar negara yang ditanggung kerajaan, mereka kini sengaja mencari alasan untuk kembali kepada penghidupan cara lama.

Apa lagi, maka melompat partilah caranya!!

Melompat atau meninggalkan parti bukan kerana dipecat atau disingkirkan dan bukan juga kerana berlaku perselisihan, tetapi hanya disebabkan parti lama sudah kehilangan kuasa, adalah perbuatan paling hina dari segi menjual maruah diri, malah lebih jijik berbanding pelacur kaki lima yang menjual diri mungkin hanya untuk sesuap nasi.

Sekurang-kurangnya pelacur hanya menjual diri untuk mengisi perut yang lapar, tetapi pelompat ini melacurkan perjuangan untuk memenuhi hawa nafsu mereka yang tidak bertepi.

Kalau ada maruah serta harga diri, mereka ini seharusnya meletakkan jawatan dan membiarkan pengundi memilih Ahli Parlimen atau wakil rakyat yang baru untuk menggantikan mereka.

Lagi pun, bukankah antara alasan keluar parti ialah kerana susahnya menjaga rakyat berikutan sudah bertukar daripada kerajaan kepada pembangkang?

Dengan meletakkan jawatan dan membiarkan pengundi memilih wakil rakyat baru, maka mereka dengan sendirinya akan terlepas daripada bebanan menjaga rakyat untuk tempoh yang seterusnya.

Namun, mengapa tiada yang mahu meletakkan jawatan?

Tidakkah ini bermakna yang dikejar sah hanya kepentingan untuk diri sendiri semata-mata?

Dalam hal ini, meskipun kita tahu Tun Mahathir tidak bersetuju dengannya, Pakatan Harapan mesti mengusulkan undang-undang anti lompat parti dikuatkuasakan dengan segera.

Alasan Tun Mahathir menolak undang-undang itu dengan hujah sistem demokrasi membenarkan sesiapa melompat parti, adalah hujah yang longgar serta boleh dipertikaikan.

Beliau harus mengutamakan keinginan untuk mewujudkan sistem politik yang sihat, berintergriti dan memberi lebih kebaikan kepada masa depan negara, berbanding memikirkan muslihat yang boleh menguntungkan kepentingan politiknya.

DAP dan PKR, dua parti yang paling banyak kerusi dalam Pakatan Harapan serta diketahui berjuang untuk politik nilai, kewibawaan dan intergriti, harus tidak jemu berusaha meyakinkan Tun Mahathir  berkenaan undang-undang anti lompat parti itu.

Tiada lompat parti adalah lebih baik untuk rakyat dan negara, malah pengundi lebih terjamin dan tidak akan dikhianati sesuka hati.

Cuma, bersekali dengan memperkenalkan undang-undang anti lompat itu, mereka yang berbuat demikian selain akan gugur statusnya sebagai wakil rakyat secara automatik, mereka mesti dibenarkan bertanding semula dalam pilihanraya kecil sama ada mewakili parti yang baru disertai atau sebagai calon Bebas.

Peraturan sekarang yang membenarkan sesiapa melompat parti, tetapi tidak boleh bertanding semula selama lima tahun jika meletakkan jawatan nampaknya tidak lagi relevan.

Bermakna, undang-undang anti lompat ini masih membenarkan untuk seseorang itu melompat menyertai parti lain, cuma dengan syarat kerusi mesti dikosongkan dan jika benar-benar handal sebagai wakil rakyat,  bertandinglah semula dalam pilihanraya kecil yang akan diadakan berikutan kekosongan itu.

Oleh kerana sebelum ini alasan tidak boleh bertanding itulah yang sering dijadikan sandaran untuk mereka mengelak daripada meletakkan jawatan, maka pembatalan undang-undang berkenaan berserta syarat boleh bertanding semula akan menguji wibawa serta intergriti sebenar semua wakil rakyat yang kita panggil "Yang Berhormat" tetapi sebahagiannya berkelakuan lebih jijik daripada pelacur di jalanan. (ShahbudinHusin 15/12/2018)

‘Bagaimana kalau Najib Razak isi borang PPBM?’


Adakah Parti Pribumi Bersatu Malaysia akan menyambut mantan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak sekiranya beliau mengisi borang permohonan?

Persoalan itu diutarakan Ahli Parlimen Kepong, Lim Lip Eng dalam responnya terhadap persoalan ditimbulkan Senator Razali Idris, pengerusi PPBM Terengganu

Razali dilaporkan media sebagai mendakwa DAP resah sekiranya lebih ramai bekas Ahli Parlimen UMNO menyertai parti beliau, justeru menguatkan suara Melayu-Islam di Parlimen.

“Melompat parti setelah kehilangan kuasa adalah perbuatan politik yang tidak bermoral,” ujar Lip Eng dalam kenyataan hari ini.

Menegaskan bahawa keadaan politik semasa bukanlah pertembungan Melayu-Islam dengan kaum lain, Lip Eng memberi ingatan bagaimana UMNO telah membawa kehancuran dalam skandal-skandal 1MDB, Tabung Haji, Felda dan Felcra.

“Kita semua di pihak Pakatan Harapan, membina negara dan memperbaikinya untuk diwariskan kepada anak cucu.

“Saudara harus kenal betul siapakah sebenarnya rakan seperjuangan. DAP berdiri teguh bersama-sama PPBM ketika susah, dan akan terus bersama-sama mentadbir negara,” tegas beliau lagi.

Sekiranya UMNO menang PRU14 lalu, mereka yang kini membuat keputusan melompat pastinya akan membiarkan sahaja penindasan yang dilakukan terhadap PPBM dan pemimpinnya yang melawan kekuasaan mantan perdana menteri.

“Menerima ‘katak-katak’ ini adalah pengkhianatan kepada rakyat. Menerima orang yang lompat parti tidak harus dijadikan kebiasaan; apatah lagi diraikan,” tegas beliau.

UMNO MULA BERPECAH DUA?

APAKAH EPISOD 1998 AKAN BERULANG KEMBALI?Di sebalik satu demi satu Ahli Parlimen UMNO bertindak keluar parti di mana sehingga ini jumlahnya sudah mencecah 16 orang, dalam waktu yang sama disahkan seramai 36 Ahli Parlimen BN juga telah menandatangani akujanji menyokong kepimpinan Tun Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri.

Perkara ini didedahkan oleh Ahli Parlimen Larut, Hamzah Zainuddin yang turut mengumumkan keluar daripada UMNO bersama lima yang lain semalam.

Kata Hamzah yang merupakan bekas Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, sokongan kepada Tun Mahathir itu bertujuan untuk memastikan kestabilan kerajaan dan bagi mengelakkan Parlimen digunakan untuk menjatuhkan Perdana Menteri.

Tidak sukar untuk memahami bahawa pihak yang dimaksudkan Hamzah yang dikatakan mungkin menggunakan Parlimen untuk menjatuhkan Tun Mahathir itu tidak lain tidak bukan ialah Anwar Ibrahim.

Anwar ketika ini berada dalam dua senario - pertama, sebagai pengganti yang sudah dipersetujui oleh Pakatan Harapan untuk mengambil alih kedudukan Tun Mahathir dalam tempoh kira-kira setahun setengah daripada sekarang dan kedua, beliau mungkin bekerjasama dengan Ahli Parlimen UMNO yang pro kepada Zahid Hamidi untuk melakukan undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri.

Jika penantian suatu penyeksaan dan ternampak tanda-tanda Tun Mahathir enggan menyerahkan jawatan, pilihan bagi Anwar ialah mengusulkan undi tidak percaya di Parlimen bagi menyingkirkan Tun Mahathir.

Meskipun jika Ahli Parlimen PKR berpecah kerana kumpulan pro Azmin ketika ini dilihat sudah "jatuh cinta" kepada Tun Mahathir, tetapi dengan sokongan DAP dan Amanah, ditambah dengan kehadiran sokongan Ahli Parlimen UMNO serta daripada Sarawak, kebarangkalian untuk Anwar berjaya melakukan rampasan kuasa tidak boleh ditolak.

Tun Mahathir ternampak menyedari hakikat ini dan sebab itu usaha menarik Ahli Parlimen UMNO melompat parti giat diusahakan, selain melalui akujanji sokongan terhadapnya yang melibatkan 36 Ahli Parlimen BN itu.

Bermakna, dalam diam-diam sekarang, wujud perlumbaan kuasa antara Tun Mahathir dan Anwar.

Dalam hal ini, yang menarik sekali ialah Hamzah sekali lagi muncul sebagai watak yang dipergunakan untuk menghalang kemaraan Anwar.

Pada tahun 1998 dahulu, sebelum Anwar dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO, Hamzah merupakan salah seorang yang memainkan peranan penting dalam episod tersebut.

Melalui rakaman perbualan Anwar mengorat isterinya yang disebar-luaskan waktu itu, ia telah dijadikan sandaran untuk menunjukkan buruknya perangai beliau sebagai bakal pemimpin negara yang kemudian ditambah lagi dengan hebaran cerita serta pendakwaan berkaitan kes liwat terhadapnya.

Sejak tersingkirnya Anwar pada 1998 itu, Hamzah terus melonjak dalam politik sehingga berjaya menjadi menteri, walaupun beliau bukanlah pemimpin yang menonjol sangat ketokohannya.

Apakah kali ini Hamzah sekali lagi akan muncul sebagai watak untuk menghalang Anwar?

Tetapi, jika benar trendnya ke arah itu, mengapa Tun Mahathir tidak mahu menyerahkan jawatannya kepada Anwar, walhal ia sudah dipersetujui dalam Pakatan Harapan?

Apakah kesalahan atau salah laku yang ada pada Anwar ketika ini?

Sampai bila pula Tun Mahathir mahu memegang jawatan Perdana Menteri, sedangkan usianya sudah melebihi 93 tahun dan beliau juga menyatakan hanya mahu memegang jawatan itu selama dua tahun saja?

Siapakah pilihan sebenar yang ada dalam hati Tun Mahathir yang mahu diserahkannya jawatan Perdana Menteri selepasnya? (ShahbudinHusin 15/12/2018)