SIRI 6: JHO LOW....JUTAWAN MUDA YANG KONTROVERSI



Artikel terbaru LA Times .

    " Setiap filem adalah berbeza, " kata Aziz , 37, yang merupakan anak kepada Perdana Menteri Malaysia Najib Razak. "Kami amat fleksibel dalam model kita [ boleh ] mengejarnya. "

Red Granite mengumpul wang wang dari kumpulan pelabur yang tidak didedahkan di Timur Tengah dan Asia, dan mendapatkan kewangan  untuk membikin filem  secara one-off . Syarikat itu mampu mendapat lampu hijau untuk menayangkan gambar tanpa perjanjian  dengan pengedaran tempatan . Tetapi  oleh kerana ia tidak mempunyai dana ia boleh  melakukan rundingan , Red Granite perlu meyakinkan pelabur bahawa projek individu mempunyai risiko , bukannya kemudahan wang untuk menaja jamin keseluruhan nya projek tersebut. "

Ia sudah tentu menarik perhatian untuk rakyat Malaysia tahu bahawa langkah - anak PM mempunyai akses tersebut kepada dana yang sangat besar bagi risiko besar tersebut. Terdapat cakap-cakap  di KL bahawa beberapa syarikat di Malaysia di kalangan mereka yang telah digalakkan untuk melaburkan  wang ke dalam projek pembikinan filem Wolf of Wall Street. Kita hanya boleh membuat spekulasi tentang mengapa mereka mungkin berasa digalakkan untuk berbuat demikian.


 Sementara itu, ia juga seolah-olah sah untuk bertanya sama ada latar belakang kewangan yang pelik dimana Aziz dan kawan rapat Rosmah , yang digambarkan sebagai billionair Jho Low 28 tahun (digambarkan sebagai " jutawan " dalam beberapa laporan berita di Amerika), dikaitkan dengan sumber kewangan ini?



Kembali pada tahun 2009 berkaitan dengan laporan akhbar The Star, dan akhbat itu mempersoalkan :
 Partying Paris Hilton at San Tropez
Paris Hilton berpesta bersama Low di
San Tropez



 "Dia [ Low ] telah cuba untuk meyakinkan rakan-rakan beliau seperti  artis Hollywood, iaitu  pemenang Anugerah Akademi Jamie Foxx dan Leonardo di Caprio untuk menggunakan Malaysia sebagai lokasi untuk pembikinan  filem tersebut. 









Bom – Ini penyebar email palsu Rafizi


Bom – Ini penyebar email palsu Rafizi


 Dari ekeleh.com

Sebelum ini ada disiarkan email bom yang mengaitkan Rafizi Ramli dan Abdul Rahim Ghouse (di sini) berkaitan himpunan 31 Disember. Ia juga dipanaskan Utusan Malaysia hari ini. Utusan Malaysia pun karang berita sebagaimana macai Umno karang!
Hari ini bekas exco Pemuda Umno Pulau Pinang, Abdul Rahim Ghouse menafikan bahawa beliau menulis surat kepada pengarah strategi PKR Rafizi Ramli berhubung kejadian yang akan dilakukan tersebut.
“Saya menafikan perkara ini kerana surat itu, bukan saya yang tulis. Ada orang buat surat itu menggunakan nama saya”.
“Mereka menulis surat seperti itu untuk agenda mereka, tetapi mahu melibatkan saya,” kata Abdul Rahim.
Rafizi  Ramli disiasat polis, beliau diminta hadir ke ibu pejabat polis daerah Dang Wangi pada jam 11.30 pagi tadi.
“Saya syaki tindakan PDRM memanggil saya memberi keterangan ini adalah bersabit fitnah yang dimulakan oleh blog-blog Umno bahawa saya terlibat merancang untuk menanam bom di tempat-tempat tertentu pada 31 Disember ini,” kata Rafizi.
Rafizi juga berkata dia terkejut dipanggil polis. Polis sepatutnya menyiasat penulis blog dan juga akhbar yang didakwanya menyebarkan emel khabar angin tersebut.
“Hal ini bukan saja drama yang teruk, tapi mewujudkan satu duluan yang teruk.
“Adakah selepas ini jika ada orang dapat emel mengenai cerita  (Datin Seri) Rosmah (Mansor), PDRM akan panggil beliau (Rosmah)?
“Satu-satunya bom yang saya tahu ialah kuih bom,” kata Rafizi lagi berseloroh.
Email_BOMEmail tersebut sebenarnya disebarkan blogger Umno theunspinners.blogspot.com yang kemudiannya disebarkan oleh blog-blog yang lain.
Sepatutnya polis menyiasat pengendali Theunspinners, bagaimana dia boleh mendapatkan atau mencipta email tersebut.
Namun begitu, kita tahu polis bukannya nak hiraukan sangat tentang sesuatu kalau ia dari blogger Umno!!

Kononnya Rafizi terima arahan letak bom di lima lokasi


Kononnya Rafizi terima arahan letak bom di lima lokasi


EmailEmail ‘bocor’ yang entah dari mana di atas yang disebarkan blogger-blogger Umno pada malam ini. Ia mula disebarkan oleh blog The Unspinners dan blog-blog lain mengecernya.
Kononnya arahan untuk Rafizi Ramli daripada Abdul Rahim Ghouse untuk meletakkan bom di lima lokasi berikut;
(1) Persimpangan lampu isyarat SOGO
(2) Persimpangan lampu isyarat Puduraya
(3) Bulatan berhampiran Masjid Negara, Stesen Keretapi Kuala Lumpur
(4) LRT Masjid Jamek
(5) Stesen Komuter Bank Negara.

Tujuannya supaya himpunan tersebut menjadi kecoh dan mendapat liputan media asing.

Puak-puak karat ni, berkarat sampai bila-bila. Tujuan mereka berhimpun untuk membantah kenaikan kos sara hidup. Sekurang-kurangnya ada yang membantah kerana sekiranya berhasil bantahan mereka puak-puak karat ini juga terlebih dahulu yang pulun.


Sepatutnya berilah sokongan atau sememangnya mereka suka minyak naik, elektrik naik, tol naik, tambang bas sekolah naik, buku sekolah naik, gula naik dan semua naik. Nak buat macam mana kan, sememangnya dah berkarat.


Pulun sokong barang naik sampai seluar dalam sendiri berlubang, tak mampu beli baru, kata Ustaz Azhar Idrus.

Fitnah "BOM": Rafizi beri keterangan hari ini, persoal kewajaran tindakan polis

Fitnah "BOM": Rafizi beri keterangan hari ini, persoal kewajaran tindakan polis



Rafizi Ramli bercakap kepada pemberita di hadapan Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, Kuala Lumpur. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 29 Disember, 2013. 
Rafizi Ramli bercakap kepada pemberita di hadapan Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, Kuala Lumpur. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 29 Disember, 2013.

Pengarah Strategik Parti Keadilan Rakyat PKR Rafizi Ramli hari ini mempersoalkan kewajaran tindakan Polis Diraja Malaysia (PDRM) memanggil beliau untuk disoal siasat berhubung satu emel mendakwa usaha membuat letupan di beberapa kawasan semasa sambutan tahun baru yang dimulakan oleh blog Umno.
Beliau menyifatkan permintaan untuk beliau datang ke balai polis adalah sesuatu yang tidak masuk akal memandangkan ia hanyalah tuduhan  tanpa sebarang bukti.

"Saya begitu terkejut dipanggil untuk memberi keterangan berhubung isu ini kerana bagi saya ia satu tuduhan yang dibuat secara main-main oleh pihak blogger.


"Bagaimanapun, polis seperti tidak tahu membezakan tuduhan khabar angin dengan percaya saya mempunyai kebolehan untuk menanam bom," katanya kepada media di hadapan Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, Kuala Lumpur.

Rafizi yang ditemani dua peguamnya, N Surendran dan Latheefa Koya hadir di balai polis Dang Wangi kira-kira jam 11.35 pagi.

Menurut N. Surendran, beliau percaya tindakan polis yang memanggil anak guamnya Rafizi adalah sebagai satu cara usaha untuk mengaburi orang ramai terhadap perhimpunan Gerakan Turunkan Kos Sara Hidup (Turun)   yang akan diadakan pada malam tahun baru.

Sementara itu, seawal jam 10 pagi, menyaksikan kehadiran kira 30 orang Pemuda dan Puteri Umno Wilayah yang datang membuat laporan membantah perhimpunan Turun.

Sebelum ini Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Hadi Ho berkata emel yang diterima mengenai ancaman bom itu didakwa dihantar oleh bekas Ketua Pemuda Umno  Pulau Pinang Dr Rahim Ghouse.






Kenyataan polis bagaimanapun tidak menyebut samaada pasukan itu juga telah mengenal pasti pihak yang mula-mula menyebarkan emel tersebut.


Walau bagaimanapun, Abdul Rahim yang dihubungi Mingguan Malaysia menafikan perkara tersebut dan memberitahu surat itu ditulis pihak lain untuk kepentingan peribadi mereka semata-mata.

"Saya menafikan perkara ini kerana surat itu, bukan saya yang tulis. Ada orang buat surat itu menggunakan nama saya. Mereka menulis surat seperti itu untuk agenda mereka, tetapi mahu melibatkan saya," katanya.
Ditanya apakah tindakannya berhubung penyebaran surat itu, Abdul Rahim berkata, beliau perlu meneliti perkara tersebut terlebih dahulu sebelum mengambil tindakan selanjutnya.

Sementara itu, polis akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) bagi menyiasat kesahihan sekeping surat makluman strategi pelaksanaan perhimpunan haram yang tersebar di laman sosial sejak kelmarin.

Sumber berkata, siasatan akan dijalankan secara menyeluruh termasuk jika wujud elemen sabotaj yang dilakukan oleh individu tertentu.


"Buat masa ini kesahihan e-mel itu belum dapat dipastikan tetapi polis akan mendapatkan kerjasama agensi berkaitan termasuk SKMM untuk meneliti ketulenan surat tersebut sama ada ia dihantar oleh Abdul Rahim atau individu lain," kata sumber itu.



(function() { var d = document, w = window; w

ADAKAH KINI RAKYAT TELAH MELAKUKAN PENENTANGAN SECARA TERBUKA TERHADAP #KERAJAAN GAGAL.

  Beberapa simptom telah kelihatan. Rakyat menyatakan rasa tidak puas hati di sana sini. Kebanyakannya dicetuskan oleh golongan muda, lelaki...