[LIVE][030615] Forum "Tetamu Agung Kerinduan Sebuah Penantian"


[LIVE][030615] Nabi Isa AS & Imam Mahdi - Ustaz Hafizal Abu Hassan


Adakah PAS kekal sebagai parti nasional selepas Muktamar?


Adakah  PAS kekal sebagai parti nasional selepas Muktamar?

Adakah PAS kekal sebagai parti nasional selepas Muktamar?

Masalah pemilihan PAS yang akan dijalan esok sangat jelas. Presiden PAS Datuk Seri Hadi Awang meminta ahli partinya memilih di antara penyokongnya dan kelompok yang didakwa mengikut telunjuk DAP.

Menjawab kenyataan terbabit, bekas Menteri Besar Perak, Nizar Jamaluddin pula berseloroh bahawa pilihan yang ada sebenarnya adalah antara “pengikut DAP” dan “boneka Umno”.

Sabtu lalu saya menjadi panelis dalam sebuah forum bersama Nik Omar Nik Aziz, anak lelaki sulong Tok Guru Nik Aziz. Saya menyedari bahawa walaupun dalam keluarga mantan Mursyidul-am PAS itu sendiri wujudnya kepelbagaian pendapat.

Nik Abduh mendakwa bahawa arwah ayahnya tidak pernah menentang usaha bekerjasama dengan Umno, sedangkan Nik Omar pula mempunyai pendapat yang langsung berbeza.

Ada garis pemisah antara dua kelompok dalam PAS:
  • Golongan yang bercita-cita menawan Putrajaya dan kelompok yang hanya mahu menetap di Kota Bharu
  • Kelompok yang bersedia bekerjasama dengan parti pembangkang lain bagi menumbangkan Umno yang korup dalam pilihan raya akan datang demi perubahan yang lebih besar dan mereka yang mahu bekerjasama dengan Umno untuk melaksanakan hudud dengan segera
  • Kumpulan yang melihat Malaysia sebagai sebuah rancangan berbilang kaum dan agama, dengan golongan yang merasakan Malaysia hanyalah sebuah entiti kaum atau agama tunggal.
Pemilihan parti yang bakal berlangsung nampaknya tidak akan menamatkan konflik yang sudah terlalu lama ini, sekurang-kurangnya mengakar ke peristiwa yang terjadi sejak 1998. Khamis ini akan membawa permulaan baru bagi PAS, ke arah kebaikan ataupun sebaliknya.

Kelahiran PAS

PAS ditubuhkan pada tahun 1951 oleh kumpulan ulama dalam Umno termasuklah bapa dan datuk kepada bekas Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi.
Kebanyakan ahli Umno memutuskan hubungan mereka dengan PAS pada tahun 1954 apabila Umno mengharamkan keahlian berganda.

Waktu itu, pilihan raya persekutuan yang pertama pada bulan Julai 1955 menyaksikan Umno memenangi 51 daripada 52 kerusi, manakala baki satu kerusi itu dimenangi PAS.
Pilihanraya pertama selepas Merdeka pada tahun 1959 mengejutkan Umno apabila PAS memenangi kerajaan negeri Kelantan dan Terengganu.

Umno berjaya merampas kembali Terengganu apabila ada wakil rakyat PAS yang melompat parti pada tahun 1961. PAS hanya berjaya menawan semula Terengganu pada tahun 1999.

Pentadbiran Kerajaan Kelantan, yang berkekalan sehingga krisis pada tahun 1977 jauh lebih penting bagi PAS. Pemimpin di Kelantan, Datuk Asri Muda merupakan individu paling berkuasa di dalam PAS sejak 1959 sehinggalah 1982.

Beliau dilengser dalam sebuah rampasan kuasa dalam parti walaupun beliau hanya rasmi menjadi presiden pada tahun 1971. Sepanjang kepimpinan Asri, pertandingan antara PAS dan Umno hanyalah mengenai siapa yang lebih berkesan menjuarai isu Melayu.
PAS kemudiannya menjadi rakan gabungan Umno pada tahun 1973 dan menyertai koalisi pemerintah BN pada tahun 1974 apabila ia dilancarkan sebelum pilihan raya umum. PAS ditendang keluar dari BN pada November 1977 selepas parti tersebut membantah rang undang-undang Parlimen bagi mengisytiharkan darurat di Kelantan.

PAS ditipu

Ia tercetus apabila Kerajaan Persekutuan mengeksploitasi krisis kepemimpinan yang berpanjangan di Kelantan, apabila ADUN PAS Kelantan melakukan undi tidak percaya terhadap Menteri Besar, Mohamad Nasir yang mendapat sokongan Umno.

PAS kehilangan Kelantan dalam pilihan raya negeri yang menyusul pada Mac 1978. Dengan kata lain, PAS telah ditipu oleh Umno.

Ketika PAS bekerjasama dengan Umno pada tahun 70-an, terdapat lompang dalam kepimpinan di kalangan orang Melayu, terutamanya generasi muda. Anwar Ibrahim dan pimpinan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dilihat sebagai alternatif kepada Umno.

Anwar telah berkempen untuk PAS dalam pilihan raya umum 1978 dan ditawarkan untuk memimpin PAS oleh Asri beberapa kali. Namun beliau akhirnya menyertai Umno satu minggu sebelum pilihan raya April 1982 dan menjadi wajah Islam Umno selama 16 tahun sehinggalah beliau dipecat pada bulan September 1998.

Pada bulan Oktober 1982, sebagai tindakan balas kepada Umno yang telah menemukan wajah Islamnya daripada Anwar dan sebagai usaha meremajakan parti, pemimpin muda PAS melengser Asri Muda dari kerusi presiden dalam muktamar yang tidak berlangsung pemilihan.

Akhirnya, separuh kepimpinan utama PAS dipecat pada Januari 1983 oleh kepimpinan baru, termasuk empat daripada lima ahli Parlimennya pada waktu itu. Satu-satunya MP PAS yang tidak dipecat ialah Nik Aziz.

Bagi membezakan antara kepimpinan lama dan baru, PAS mengangkat tema kepimpinan ulama. Maksud sebenar label tersebut terus menjadi topik perdebatan sehingga ke hari ini.

Antara tahun 1982 dan 1998, sementara PAS melalui proses peremajaannya, ia merupakan sebuah parti pembangkang kecil dengan tapak sokongan di negeri-negeri Melayu Utara iaitu Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.

Kepimpinan ini terdiri daripada para ulama dan aktivis, manakala ahlinya pula terdiri daripada para petani dan peniaga yang sama ada menyokong PAS atas dasar identiti Kelantan, atau kerana benar-benar mahu melihat sebuah masyarakat yang lebih taat beragama.

Mereka tidak berfikir tentang mendapatkan kuasa di peringkat Persekutuan kerana ia sememangnya mustahil.

Idealisme reformasi

Pemecatan Anwar Ibrahim pada tahun 1998 telah membawa perubahan kekal kepada PAS. Setahun selepas September bersejarah itu, PAS mendakwa keahliannya meningkat dua kali ganda daripada 450,000 menjadi 800,000 ahli.

Ramai yang menyertainya adalah dari kalangan orang kaya baru dan para profesional dari generasi DEB, dan secara geografinya tertumpu di bandar-bandar Pantai Barat. Mereka membenci Mahathir dan Umno, namun barangkali juga tidak percaya Anwar; maka mereka memilih PAS.

Dalam pilihan raya umum 1999, dengan penolakan kuat orang Melayu terhadap Umno, PAS memenangi 27 kerusi Parlimen serta menguasai negeri Terengganu selain Kelantan yang telah ditadbirnya sejak 1990.

Dengan kemasukan beramai-ramai ahli baru dan kemunculan pimpinan baru yang tidak terlatih sebagai ulama, cakap-cakap tentang pertembungan ulama melawan profesional menjadi tema setiap pemilihan parti sejak Reformasi. Pendeknya, latar belakang pendidikan sudah tidak sepenting sikap politik.

Presidennya, Fadzil Noor pada waktu itu begitu bersemangat untuk membawa PAS melampaui tapak-tapak sokongannya dan menjangkau lebih jauh kepada audien Melayu yang lebih luas, serta para pengundi bukan-Melayu. Katanya, PAS harus menjadi parti arus perdana.

Pertembungan seterusnya pula adalah antara kumpulan yang menyokong usaha menjadikan PAS sebagai parti arus perdana dengan para pendukung tradisi.
Kematian Datuk Fadzil Noor pada bulan Jun 2002 memberi ruang kepada Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengambil alih kemudi.

Hadi membawa PAS ke kedudukan asal – memperkukuh tapak sokongannya dengan agenda yang tegas dan enggan bertolak ansur. Hasilnya, PAS kalah teruk dalam pilihan raya umum tahun 2004 dan kehilangan kerajaan negeri Terengganu.

Antara tahun 2004 dan 2008, para pendukung dasar ini dijinakkan ekoran kekalahan besar dan anasir moderat yang berjaya mengemudi parti mengikuti arah Partai Keadilan Sejahtera Indonesia dan AK Party Turki, justeru timbullah istilah ‘Erdogan’.

Puak konservatif muncul semula

Tsunami 2008 membawa kejutan besar. PAS memperolehi tambahan daripada enam kerusi pada 2004 menjadi 23 kerusi pada tahun 2008. Namun ramai yang tidak senang hati kerana PKR memenangi 31 kerusi, manakala DAP 28.

Apabila Umno beserta juak-juak dan medianya terus membawa agenda politik 3R –‘Race, Religion and Royalty’ (kaum, agama dan raja-raja) – ramai dari kalangan PAS mula berhati-hati dengan politik baru antiperkauman yang dibawa oleh Pakatan Rakyat.
Selain daripada golongan pengekal tradisi dan penyokong usaha arus-perdana, satu lagi generasi baru yang dewasa sepanjang proses peremajaan 1982 kini sudah cukup usia. Sebahagian dari mereka ada yang merupakan anak pemimpin.

Kelompok yang keras era 1982 melatih anak-anak mereka dalam persekitaran tertutup politik PAS sejak zaman prasekolah sehinggalah ke universiti, tanpa banyak interaksi dengan masyarakat luar. Merekalah yang membentuk kumpulan baru dalam pertarungan hari ini.

Jurang perbezaan ini terlalu luas dan tidak mungkin pertembungannya selesai selepas pemilihan. Hasil pemilihan kali ini akan membawa kesan besar bagi PAS, Pakatan Rakyat dan Malaysia. Penyusunan semula pasukan-pasukan mungkin menjadi langkah seterusnya.


Artikel ditulis oleh ahli parlimen Kluang, Liew Chin Tong

ABIM, Ikram, NGO wajar tubuh parti Islam baru – Penganalisis

suara pakatan daily

ABIM, Ikram, NGO wajar tubuh parti Islam baru – Penganalisis

ABIM, Ikram, NGO wajar tubuh parti Islam baru – Penganalisis

Menjelang pemilihan pada muktamar PAS Khamis ini, perwakilan parti itu diajak membawa pendekatan baharu dan menjadi trend perjuangan Islam di seluruh dunia, dengan mengasingkan parti politik daripada gerakan Islam.

Penganalisis menjangka pemilihan itu bakal menyaksikan golongan profesional kalah teruk dalam pertembungan dengan golongan konservatif PAS.

Maka perwakilan disaran memilih antara memenangkan golongan profesional agar mereka boleh memimpin parti sepenuhnya, atau mengasingkan diri daripada pendekatan ulama yang ada dalam PAS sekarang dan membentuk parti baharu menyertai PKR, DAP dan gerakan sivil demi kepentingan negara secara keseluruhannya.

Inilah pintu keluar yang perlu dipertimbangkan golongan profesional dalam PAS selepas Muktamar Tahunan ke-61 ini, kata Profesor Dr Abdul Latif Ibrahim.

“Model PAS sekarang sudah salah. Dulu okay lah, tetapi sekarang, dengan kita belajar dari Turki, Tunisia dan tempat-tempat lain, tidak boleh lagi gerakan Islam itu juga parti politik.

“Ikhwan (Muslimin) juga sudah berubah. Mereka tubuh parti politik. Biarlah parti politik masuk dengan sepak terajang politik, jika timbul apa-apa isu,” kata bekas penolong setiausaha agung PAS itu.

Latif berkata, pendekatan yang dibawa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan ulama muda yang menyokongnya sekarang tidak lagi bertepatan dengan realiti semasa politik dunia.

“Mereka bersama golongan profesional Islam dalam Abim dan Ikram misalnya, perlu bersedia menubuh parti baharu untuk bersama PKR dan DAP serta gerakan sivil dan badan bukan kerajaan (NGO) yang mempunyai hasrat yang sama, iaitu membawa gerakan rakyat untuk membuat perubahan dalam politik negara secara berskala besar.
“Ada yang kata, jika buat parti serpihan, ia akan mati. Saya kata tidak, kerana perpecahan dalam PAS sekarang, dari atas sampai ke bawah. Kalau tokoh yang besar-besar ini masuk ke sana (parti baru), pengikut yang bawah ini akan ikut dengan ramai.

“Kita nampak ini gambaran besar yang ada sekarang dan perlu diterima ahli PAS jika mereka mahu terus ke depan,” kata Latif kepada The Malaysian Insider.
Pensyarah Universiti Teknologi Malaysia (UTM) itu merupakan salah seorang pemikir dalam PAS yang dilantik penolong setiausaha agung pada sesi lalu, namun melepaskan jawatan itu selepas satu penggal.

Kajian yang dibuat badan bebas memperlihatkan golongan profesional dalam PAS sekarang akan dikalahkan sepenuhnya dalam muktamar kali ini selepas kedua-dua belah pihak berbeza pendapat sejak sekian lama dalam isu kerjasama dengan Pakatan Rakyat (PR).

50% perwakilan dalam muktamar ini dijangka terdiri daripada muka baru yang pertama kali menjadi perwakilan, sementara hanya 10% mereka dipercayai bebas pengaruh mana-mana kumpulan dalam PAS, yang dikatakan kini dikuasai golongan konservatif.
Calon presiden, bekas pesuruhjaya PAS Perak Ahmad Awang yang menentang Hadi, dijangka mendapat 25% undi sahaja, manakala Mohamad Sabu yang ditentang Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man bagi kerusi timbalan presiden dijangka hanya akan mendapat sekitar 35% sokongan sahaja.

Hanya Salahudin Ayub penyandang yang dijangka akan menang kerusi naib presiden PAS, manakala penyandang ketua Pemuda Suhaizan Kaiat dan ketua Muslimat Siti Zailah Yusof dijangka gagal mempertahankan jawatan mereka.

Ibrahim Sufian dari Merdeka Center juga turut membuat jangkaan sama mengenai apa yang berlaku dalam PAS sekarang, di mana kemaraan golongan ini tidak boleh lagi disekat.

“Saya rasa ulama akan menang besar,” katanya kepada The Malaysian Insider.
Bagi Latif, jika hanya sebahagian kecil dari golongan profesional dalam PAS menang, mereka tidak akan boleh berbuat apa-apa.

“Kalau Salahudin menang dan beberapa ahli jawatankuasa (AJK) di kalangan profesional pun menang, apa yang mereka boleh buat?” soalnya.

Katanya, sebelum pemilihan ini, majoriti AJK PAS dari golongan profesional.
“Dengan sokongan AJK pusat kepada Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk dilantik sebagai menteri besar Selangor pun, cara pintu belakang boleh dibuat untuk mengenepikan beliau, inikan pula ketika golongan ini menguasai parti sepenuhnya,” kata Latif.

Baginya, ahli dan pemimpin PAS perlu belajar dari rakan mereka di luar negara.
“Mereka kena buat platform baru, iaitu parti politik baru seperti AKP di Turki yang bukan gerakan Islam,” kata Latif merujuk kepada parti AKP yang memerintah Turki sejak 2002 lalu.

“Gerakan Islam terus kekal sebagai gerakan Islam yang besar itu,” katanya menggambarkan umat Islam secara keseluruhannya.
AKP berasal dari parti Islam Refah, tetapi berpecah dengan golongan konservatif yang membentuk parti Saadet.

Tahaluf siyasi sementara, isyarat tinggalkan PR?


Tahaluf siyasi sementara, isyarat tinggalkan PR?

Tahaluf siyasi sementara, isyarat tinggalkan PR?

Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din mengatakan hari ini, tahaluf siyasi parti Islam itu dengan Pakatan Rakyat (PR) termasuk kerjasama dengan bukan Islam bagi tujuan memenangi Pilihan Raya Umum (PRU) adalah bersifat sementara.

Haron mendedahkan, PAS bersetuju untuk bertahaluf siyasi dengan PR selepas merujuk kepada Majlis Syura Ulama untuk meneliti keputusan tersebut.

Katanya pada ketika itu, Majlis Syura Ulama berpandangan tahaluf siyasi dengan PR adalah keperluan sementara yang dilihat dapat memberikan kemenangan PAS dalam pilihan raya.

“Sebelum melangkah kepada tahaluf siyasi PAS merujuk kepada Syura Ulama untuk dapat kepastian kerjasama itu mengikut syariah atau tidak.

“Syura sudah sediakan kertas kerja bertajuk ‘tahaluf siyasi’ dari garis panduan perspektif Islam dan diambil dengan penuh teliti daripada sistem demokrasi berparlimen dan melihat jika perlukan sokongan sebanyak mungkin untuk menang,” katanya dalam ucaptama ketika merasmikan Muktamar Tahunan Dewan Ulama di Taman Melewar, Gombak hari ini.

suara pakatan daily

Dewan Ulama PAS beri amaran batal kerjasama PR


Dewan Ulama PAS beri amaran batal kerjasama PR

Dewan Ulama PAS beri amaran batal kerjasama PR

Dewan Ulama PAS mendakwa DAP mengamalkan ‘pecah dan perintah’ terhadap mereka dan memberi amaran tindakan itu boleh membatalkan kerjasama politik dalam Pakatan Rakyat.

Pemangku ketua dewan itu Datuk Mahfodz Mohamed membangkitkan tindakan DAP menyerang dan memutuskan hubungan dengan presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang tetapi bukan dengan PAS.

“Terkini DAP pula memberi isyarat campur tangan dalam pemilihan dalam pemilihan PAS dengan mengandaikan mereka akan membuat keputusan berhubung kedudukan mereka dalam Pakatan selepas muktamar PAS.

“Ia adalah isyarat campur tangan yang jelas agar perwakilan memilih pemimpin baru PAS yang pro dengan segala tindak tanduk DAP.

“Situasi ini memperingatkan kita dengan syarat-syarat tahaluf siyasi (kerjasama politik) yang telah digariskan oleh Majlis Syura Ulama pada 2009.

“Tindakan provokatif DAP ini boleh membatalkan tahaluf siyasi atau kerjasama politik antara parti Islam dengan parti sosialis tersebut,” katanya.


Muktamar ke 61: Benarkah tiada agenda PAS tinggalkan PR?


Muktamar ke 61: Benarkah tiada agenda PAS tinggalkan PR?

Muktamar ke 61: Benarkah tiada agenda PAS tinggalkan PR?

Jaminan Setiausaha Agung PAS Mustafa Ali bahawa parti itu tidak akan membincangkan agenda meninggalkan Pakatan Rakyat (PR) dalam Muktamar 4 – 6 Jun nanti tidak meyakinkan pemerhati politik, sebaliknya jaminan itu terus mencambahkan lagi teka teki.
Belum pernah ada setiausaha agung dari mana-mana pertubuhan memberikan jaminan sedemikian rupa sebelum mesyuarat agung berlangsung. Memang usul yang ditulis oleh perwakilan tidak mengandungi cadangan keluar PR namun usul mengkaji tahaluf siyasi juga boleh membawa makna serupa, iaitu meninggalkan PR.

Setiausaha agung tidak mungkin boleh mengawal isu yang akan dibahaskan oleh perwakilan. Melihat situasi muktamar di Johor tahun lepas, perwakilan bercakap hampir apa sahaja isu yang terlintas dalam fikiran tanpa ditapis.

Muktamar di Muar itu turut mengesahkan perwakilan PAS bukanlah jemaah yang berdisiplin. Ucapan Timbalan Presiden Muhammad Sabu di Dewan Pemuda dipulaukan oleh sebilangan perwakilan. Manakala dalam Muktamar penuh terdapat perwakilan yang membaca doa laknat terhadap puak Erdogan dan hanya dihentikan oleh perwakilan yang tidak berpuas hati, bukannya pengerusi majlis.

Berlaku ketegangan

Sekiranya berlaku ketegangan dalam muktamar Dewan Pemuda kali ini, misalnya, tidak dapat ditolak usul tergempar akan dibuat di Muktamar ke 61 untuk mengkaji tahaluf siyasi demi mengelakkan anasir-anasir PKR dan DAP meresap masuk dan menghuru-harakan parti. Usul tergempar seperti itu juga akan memberi kelebihan kepada presiden dan kliknya untuk memenangi sebarang jawatan dalam pemilihan .

Kegemparan bukanlah sesuatu yang asing bagi PAS. Pada 1980an, Dewan Pemuda pernah menolak ucapan dasar presiden Yusof Rawa di muktamar mengakibatkan Yusof meletak jawatan. Awal 1980an pula, ucapan dasar Yang Dipertua Agung PAS Asri Muda ditolak dan membawa kepada perletakan jawatan beliau.

Pengesahan tidak membincangkan isu meninggalkan PR sebenarnya memberi lebih banyak tanda tanya berbanding jaminan sebagaimana yang diharapkan Mustafa Ali. Apatah lagi terdapat maklumat bahawa Majlis Syura Ulama (MSU) telah bermesyuarat sebelum muktamar dan merahsiakan keputusan mesyuarat itu. Biasanya perkhabaran gembira segera diberitahu kepada ahli bukannya diselindungkan.

Perkukuh perlembagaan parti

PAS sebenarnya telah menyongsang arus pada era pentadbiran Hadi Awang dan Mustafa Ali. Daripada Mustafa memberi jaminan tidak membincangkan isu keluar PR, lebih baik beliau memberi perkhabaran gembira akan ada perbahasan untuk meneguhkan perlaksanaan perlembagaan parti.

PAS dewasa ini ditadbir mengikut fikiran ‘puak-puak tertentu’ mentafsir perlembagaan. Misalnya, perlembagaan parti itu tidak membenarkan MSU campur tangan dalam hal-hal siasah. Contohnya, tidak wajar MSU menyokong atau tidak strategi politik tidak menerima Presiden PKR Dr Wan Azizah menjadi MB Selangor.

MSU diasaskan secara falsafahnya meniru institusi ‘kuasa pemutus mutlak’ yang dibentuk di Iran ketika era Imam Khomeini. Institusi MSU di Iran hanya berkuasa mencegah kerajaan agar tidak menyeleweng daripada hukum hakam Islam, bukannya strategi politik atau memperkukuh kuasa presiden.

MSU PAS sebaliknya memberi komen dalam hal-hal yang tidak ada kaitan dengan tugasnya. Mujur ustaz Hassan Shukri yang banyak terlibat mendraf perlembagaan PAS telah meninggal dunia. Sekiranya Hasan hidup maka mungkin almarhum juga akan menyertai kem Ahmad Awang melihat kerosakan yang dibawa oleh kem Hadi.
Sesungguhnya PAS tidak boleh masuk muktamar dengan agenda peribadi dan memperalatkan perwakilan untuk menyokong dan walak membuta tuli kepada satu puak tanpa mengambil kira situasi politik semasa.

PAS mesti keluar dari muktamar 4 – 6 Jun ini dengan menambah kekuatan dan mendapatkan semula keyakinan semua kaum terhadap parti itu. Bukannya memilih menjadi parti terpencil. Sekiranya pilihan kedua yang diambil, dicadangkan perwakilan membawa usul tergempar menukar PAS menjadi badan dakwah seperti pergerakan Tabligh.

Ahli PAS tak perlu pening kepala untuk berkempen. Hanya yang mereka harapkan reda Allah dan meneruskan kehidupan secara yang amat sederhana, seperti biasa.

Undi calon pro PR atau muktamar hebat terakhir


Undi calon pro PR atau muktamar hebat terakhir

Undi calon pro PR atau muktamar hebat terakhir

Ungkapan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat Suhaizan Kaiat agar perwakilan Dewan Pemuda ke Mukatamar Pemuda kali ke-56 ‘menggunakan akal’ memilih calon terbaik adalah suatu bentuk muhasabah kepada perwakilan yang hadir.

Pemilihan calon yang pro Pakatan Rakyat (PR) amat penting bagi menentukan kestabilan parti dalam dua tahun akan datang. Tanpa calon yang benar-benar mantap ideologi dan pemikirannya maka nasib PAS akan terumbang ambing.

Sekiranya calon yang tidak mementingkan rasional dipilih maka mereka akan melakukan provokasi ke atas komponen PR terutama DAP. Provokasi yang melampaui batas tidak dapat dihitung akibat buruknya. Juga tidak dapat dielak salah satu parti akan meninggalkan gabungan PR.

Sekiranya hal itu berlaku, maka sejarah pilihan raya umum (PRU) 2004 akan berulang kembali apabila Barisan Alternatif ketika itu hanya dianggotai PKR dan PAS sahaja. Meski pun parti pembangkang tidak bertanding sesama sendiri dan mengadakan rundingan sulit agar parti masing-masing ditetapkan bertanding di kawasan tertentu tetapi rakyat tidak mampu melihat satu bentuk kerajaan baharu selepas PRU ke 11.

Kalah teruk

Akibatnya, mereka lebih senang untuk mencuba kerajaan Islam Hadhari pimpinan PM Abdullah Badawi untuk tempoh lima tahun seterusnya. BN menang besar, terbesar dalam sejarah. Bukan mendapat 2/3 kerusi parlimen sebaliknya menyapu bersih 7/8 daripada kerusi parlimen. Hanya kerajaan Kelantan yang bertahan daripada dibadai ‘Gelombang Biru’ Islam Hadhari.

Iktibar yang lebih buruk tentulah ketika PAS ditendang daripada BN selepas 1978. Dalam PRU 1982 misalnya, ketika bertanding sendirian, PAS hanya menang 5 kerusi parlimen. Begitu juga PRU 1986, hanya menang 1 kerusi parlimen.

Perwakilan Pemuda yang bermuktamar di Dewan di Dewan Jubli Perak, Shah Alam wajib sepenuhnya sedar realiti tersebut. Mereka juga wajib memikirkan bagaimanakah mereka mampu bermuktamar di dewan yang begitu selesa. Hiasan dalaman yang indah dan penghawa dingin yang amat sejuk.

Semua itu diperolehi hanya setelah pemimpin PAS terdahulu seperti almarhum Fadzil Noor dan Nik Aziz bertahaluf siyasi bersama komponen PR yang lain. Tanpa tahaluf itu, mustahil rakyat Selangor akan memberi kepercayaan kepada PR, terutamanya PAS memimpin kerajaan negeri.

Kekal tahaluf siyasi

Tahaluf wajib dikekalkan. Sebaliknya kerjasama dengan Umno telah terbukti tidak menjanjikan apa-apa kepada PAS. Kenang kembali muktamar di Air Hitam, Johor tahun lalu. Lokasi asal adalah di Johor Baharu. Bangunan telah disewa namun pada saat akhir, kerana campur tangan politik yang didalangi ‘parti songkok tinggi’ maka lokasi muktamar ‘dihalau’ ke sebuah kawasan lapang di Air Hitam.

Sedangkan pada peringkat persekutuan Kerajaan Negeri Kelantan dan Kerajaan Persekutuan sedang berbincang mengenai Hudud. Najib memberi sokongan kepada PAS untuk membentang rang undang-undang Hudud.

Betapa tidak bernilainya PAS di mata Umno. Kerjasama hanya apabila perlu dan bukan dalam semua perkara. Sebaliknya di mata PR, PAS amat bernilai dan dijadikan rakan memerintah. PAS boleh menggunakan apa sahaja kemudahan kerajaan negeri dan boleh mengetengahkan dasar parti itu untuk rakyat di sesebuah negeri.

Wajar perwakilan Pemuda PAS mempertimbangkan sedalam-dalamnya faktor tersebut sebelum membuang undi. Mereka telah berada dipuncak dan mahu memanjat ke puncak yang lebih tinggi. Dengan memilih calon pro PR maka puncak paling tinggi akan tercapai.

Sebaliknya jika tersalah pilih maka mereka akan terjun semula ke lembah sempit dan berselut. Kembali berjerih payah dan dikhianati Umno. Pilihan terletak kepada kebijaksanaan berfikir bukan selintas kata hati. Selamat mengundi di muktamar.


ADA MAKSUD KA BANNER NI? WAAA


SOQANG MAHATHIR DOK HENTAM SOH BERHENTI....SOQANG LAGI ADIK TEMBAK ORANG DAH KENA TANGKAP DI SABAH SEMALAM....YANG SOQANG LAGI...KLUK KLIK .....LIHAT KENYATAAN DIBAWAH..

1....Serangan DAP terhadap PAS boleh batalkan kerjasama Pakatan

 

2 ‘Tahaluf siyasi’ PAS bersifat sementara, kata Haron DinKALAU SEMENTARA OK LA....NAK KLUAR PAKATAN? SILAKAN.......

Serangan DAP terhadap PAS boleh batalkan kerjasama Pakatan - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/serangan-dap-terhadap-pas-boleh-batalkan-kerjasama-pakatan#sthash.MfF8WCKF.dpuf
Serangan DAP terhadap PAS boleh batalkan kerjasama Pakatan - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/serangan-dap-terhadap-pas-boleh-batalkan-kerjasama-pakatan#sthash.MfF8WCKF.dpuf
Serangan DAP terhadap PAS boleh batalkan kerjasama Pakatan - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/serangan-dap-terhadap-pas-boleh-batalkan-kerjasama-pakatan#sthash.MfF8WCKF.dpuf

Serangan DAP terhadap PAS boleh batalkan kerjasama Pakatan - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/serangan-dap-terhadap-pas-boleh-batalkan-kerjasama-pakatan#sthash.MfF8WCKF.dpuf

BERGAMBAR: WAN AZIZAH DI HKL LAWAT DSAI...

Mampukah Malaysia Airlines ke era kegemilangannya semula?

Aliran.com

What will happen to existing MAS workers and their unions?
Apa yang mustahak dan perlu disingkirkan dari Malaysia Airlines adalah ketirisan dan kontrak jangka masa panjang yang memangsakan Malaysia Airlines sendiri, ujar Haziq Farhan.
Perlantikan Christoph Mueller sebagai ketua eksekutif Malaysia Airlines beberapa bulan lepas menimbulkan banyak tanda soal dan kritikan dari masyarakat termasuk gerakan Pemuda Umno Malaysia. 

Tetapi ada yang menyambut baik perlantinkan beliau dalam memulihkan keadaan Malaysia Airlines pada 31 Mei 2015 selepas beliau menyatakan langkah-langkah dalam menyelamatkan Malaysia Airlines.

Pada pertengahan minggu lepas, muka akhbar penuh dengan berita tentang pemecatan secara besar-besaran kakitangan sedia ada Malaysia Airlines yang akan berlaku dan alasan-alasan yang dinyatakan yang menjadi faktor kepada keadaan parah Malaysia Airlines hari ini. Antaranya, tuntutan overtime, elaun kakitangan dan sebagainya.

Kalau kita lihat pada dasarnya, langkah ini amatlah baik. Tetapi apabila diselami, adakah langkah ini konklusif dan holistik?
Adakah ia mengatasi root cause of the problem yang ada dalam isu Malaysia Airlines?

Apa yang sering diperkatakan adalah kontrak catering yang melibatkan penambahan nilai atas angin yang melampau dan tata kelola urus tadbir yang tidak baik dalam pentadbiran eksekutif Malaysia Airlines. Kepincangan yang membawa keadaan parah Malaysia Airlines ini tidak lah harus dipertanggungjawabkan kepada insiden MH17 dan MH370 sepenuhnya. 

Hal ini sebenarnya bermula dari era pimpinan Tan Sri Tajuddin Ramli dan ketua eksekutif-ketua eksekutif seterusnya menghadapi misi sukar untuk membawa Malaysia Airlines ke era gemilangnya di bawah pimpinan Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman.

Langkah pemotongan tenaga kerja Malaysia Airlines ini memangsakan rakyat Malaysia sendiri walhal mereka ini gajinya bukan lah semewah seperti eksekutif-eksekutif di peringkat atasan. Bukan sahaja itu, mereka ini tidaklah melakukan keputusan dan strategi yang merugikan Malaysia Airlines hatta bukan punca utama sehinggakan harus dipecat. Pihak Nufam mempunyai sebab yang substantif bagi membawa isu ini kepada masyarakat sejagat.

Pada hemat saya dan ramai lagi, langkah menyelamat Malaysia Airlines harus la konlusif, holistik dan adil. Tidak kira kepada kakitangan bawahan atau atasan mahupun golongan berkepentingan. Apa yang mustahak dan perlu disingkirkan dari Malaysia Airlines adalah ketirisan dan kontrak jangka masa panjang yang memangsakan Malaysia Airlines sendiri.

Isu anak bangsa dan warga asing tidak lah harus menjadi perkara pokok dalam hal memulihkan Malaysia Airlines. Syarikat penerbangan yang ternama seperti Malaysia Airlines wajib dipimpin oleh seorang no-nonsense man dan tegas dalam pendirian dalam urus tadbir bersih.

Beliau bukan sahaja memimpin sebuah syarikat biasa, Malaysia Airlines merupakan kebanggaan rakyat Malaysia dan ia menjadi harapan majoriti rakyat Malaysia Airlines akan kembali ke era kegemilangannya.
Haziq FarhanHaziq Farhan is studying law at a local university. He is currently involved in Mahasiswa Keadilan Malaysia, the students wing of Parti Keadilan Rakyat.
Haziq participated in a recent Aliran Young Writers Workshop on Federalism and Decentralisation, supported by the Canada Fund for Local Initiatives. “The workshop has taught me how to express the concerns of the public and students through better and more effective writing,” he says.

Kafir-mengkafir, 30 tahun belum tentu akan berakhir – Mat Sabu

SUARA PAKATAN DAILY.COM  akan menyiarkan artikel dan ucapan pemimpin di Muktamar dari masa ke semasa...SOKONGLAH PAKATAN RAKYAT

Kafir-mengkafir, 30 tahun belum tentu akan berakhir – Mat Sabu

Kafir-mengkafir, 30 tahun belum tentu akan berakhir – Mat Sabu

Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu hari ini menggesa PAS agar menjaga akhlaknya terhadap orang bukan Islam supaya sokongan mereka kepada PAS dapat terus dikekalkan.

Katanya, sifat bertolak ansur dengan orang bukan Islam perlu diteruskan selagi ia tidak bertentangan dengan ajaran agama dan peraturan parti.

“Tindakan kita janganlah sampai menghalau mereka yang bukan Islam daripada bersama kita.

“Menghalau mereka bukan daripada segi bahasanya, tetapi melalui perbuatan dan kenyataan kita.

“Carilah toleransi paling tinggi selagi ia tidak merosakkan akidah, bertentangan Majlis Syura, dan tidak melanggar prinsip perjuangan Islam,” katanya sewaktu merasmikan Muktamar Pemuda PAS di Dewan Jubli Perak, Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri, Shah Alam petang ini.

Seruan itu dibuat Mohamad, juga dikenali sebagai Mat Sabu, sewaktu PAS di bawah kepimpinan presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang, dilihat bertindak menjarakkan diri daripada DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat (PR).

Malah hari ini, DAP dilaporkan membuat keputusan memboikot Muktamar Pemuda PAS dan tidak akan menghantar pemimpinnya menghadiri muktamar penuh dari 4 hingga 6 Jun, lapor Malaysiakini.

Keputusan itu dipercayai dibuat ekoran PAS menerusi Hadi berkeras mahu membentangkan rang undang-undang persendirian hudud itu di Dewan Rakyat.

Sementara itu, dalam ucapan sama Mat Sabu mengingatkan mengenai bahaya budaya takfir (kafir-mengkafir) yang boleh menjadi kemelut sehingga membawa kepada perpecahan untuk jangka masa lama.

Beliau memberi contoh Somalia dan Syria yang menurutnya masing-masing mempunyai sehingga 7 ke 8 kumpulan yang mendakwa memperjuangkan Islam tetapi berseteru di antara satu sama lain.

“Kalau kita terlibat dalam kemelut takfir ini, 20 atau 30 tahun belum tentu boleh keluar daripadanya.

“Eropah sendiri menghadapinya selama 200 tahun,” katanya merujuk kepada perbalahan di antara mazhab Protestan dan Katolik di benua itu.

“Kita mahu memperbanyakkan ‘Ban Ki Moon’ (diplomat Korea merangkap setiausaha agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu), bukan memperbanyakkan orang mencipta peperangan,” katanya.


Ust Ahmad Awang - Tegas untuk tidak bersama Umno dan mahu memperkasakan Pakatan Rakyat.

 

 

al husseyn

PJ Perak, Razman Zakaria ni memang buruk kelaku. Ketika seorang sahabat melalui wassap memberitahu: 

“Hari ini UAA akan serahkan borang pencalonan Calon Presiden PAS jam 11 pagi di Pejabat Agung PAS..Moga berjalan lancar.”

 Razman Zakaria ini memberikan respon yang amat keterlaluan. Barangkali boleh dianggap biadab dan celupar. Razman menulis :

 Kesian mudahan ulamak ini tidak suulkhatimah amin ya Rabb

 Kenapa bekas pegawai kastam yang hanya beberapa hari saja masuk PAS tapi sanggup mengeluarkan ungkapan sebegitu hodoh terhadap UAA? 

Pernahkah UAA mengeluarkan kata-kata kesat atau menyerang lawannya?

 UAA sehingga kini menggunakan pendekatan dengan memberi penjelasan mengenai isu-isu semasa. 

Beliau sekadar menjelaskan kenapa dan apa yang terjadi kepada PAS sekarang ini dan macam mana untuk kita bersama-sama selesaikan masalah tersebut.

 Masih tak sedar dirikah dia, Ya anak Pak Man, kenapa dia telah dinasihatkan supaya bersara awal dahulu? Tentu ada yang tidak kena maka Razman dinasihatkan bersara awal...


Tindakan Razman menyerang peribadi Ust Ahmad Awang dengan mendakwa:
“Tempoh 11 bulan pada masa itu kita memerintah tetapi tak nampak pun peranan atau track record dari sudut kepimpinan dimainkan Ahmad, bukan saja untuk Pas bahkan dalam PR pada masa itu di Perak.
 “Apabila Perak jatuh semula kepada BN, beliau (Ahmad) menghilangkan diri,” katanya
di sini
 Woit Razman, Peranan UAA dalam pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat di Perak amatlah besar jasanya. Dialah yang menggagalkan usaha Haron Din dan Hj Hadi untuk berUG dengan Umno ketika itu.

 Namun UAA bukan seorang yang oportunis, beliau telah menarik diri dari sebarang pencalonan dengan membuat pengumuman sewaktu hari terakhir Muktamar PAS 55  [7 Jun 2009] di Shah Alam.  

Dan dalam waktu yang sama itu juga UAA telah mendedahkan adanya usaha-usaha UG dari kalangan pimpinan tertinggi parti.Dan kemungkinan besar dari sebab pendedahan tersebut, beliau telah tidak dilantik semula menganggotai ahli Majlis Syura Ulama (jawatan perlantikan) walaupun ada kekosongan untuk tempat tersebut. 

Itulah dendam kesumat kepimpinan PAS hanya kerana UAA telah mendedahkan komplot UG dalam PAS.

 Pendedahan UAA itu hanya dibiarkan berlalu begitu sahaja.Kenapa tidak dilakukan siasatan yang terperinci? Sehingga kini belum ada mana-mana pemimpin PAS yang menafikan dakwaan UAA tersebut.

 Satelah tiadanya almarhum TGNA yang kuat menentang UG, suara-suara kepimpinan PAS UG semakin lantang dan berani menyatakannya demi Islam, demi Melayu….cogankata sama yang sering diucapkan Umno!

 Melihatkan pergolakan hala tuju PAS yang semakin bercelaru dan tidak menentu dibawah kepimpinan yang ada sekarang ini, maka UAA telah menerima pencalonan untuk jawatan presiden.Kita semua kenalah menghormatilah kehendak kawasan-kawasan yang telah mencalonkan UAA. Kalah menang adat bertanding.Kita mahu the best man win. Biar perwakilan yang menentukannya nanti.

Tujuan UAA bertanding hanyalah untuk membetulkan semula hala tuju PAS iaitu tegas untuk tidak bersama Umno dan mahu memperkasakan Pakatan Rakyat.

 Kalau Hj Hadi juga  bertegas tidak mahu bersama Umno dan mahu memperkasakan Pakatan Rakyat, apa masalahnya maka Man anak Pak Ya ni nak marah sangat dengan pencalonan UAA sebagai presiden PAS? 

Biar perwakilan mempertimbangkanya, samada UAA bercakap benar atau Hj Hadi hanya berrethorik dalam memperkatakan untuk tidak bersama Umno dan mahu memperkasakan Pakatan Rakyat.

Razman ni lebih sudu dari kuah.Dia tidak pernah terlibat pun dengan PAS pada waktu kemelut MB Perak dulu tu….bayangannya pun tak ada…Janganlah kamu berdengki sangat dengan UAA....

UAA bukan nak jadikan PAS sebagai boneka Umno, jauh sekali jadi boneka DAP.Ini terbukti bila mana UAA telah berjaya meletakan Nizar Jamaludin sebagai MB Perak walaupun PAS ketika itu hanya menang 6 kerusi berbanding DAP yang bilangan adunnya 18 orang dan PKR 9.

PAS masuk bertanding PRU 2008 tanpa sedikit menyangka bahawa Perak boleh diperintah oleh PAS walaupun kita tahu tidak mungkin dapat menawan perak memandangkan komposisi adun. 

Tapi dengan kehendak Allah ...PAS yang minoriti berjaya menjadi MB. Kita yakin, jika UAA berjaya menjadi presiden PAS, PAS akan lebih maju dan berjaya dipersada politik tanah air, insya'Allah!