Amaran PAS: Jangan guna isu negara Islam ‘pecah perintah’ Pakatan

Amaran PAS: Jangan guna isu negara Islam ‘pecah perintah’ Pakatan

January 19, 2011

KUALA LUMPUR, 19 Jan — PAS menegaskan hasrat untuk mewujudkan sebuah negara Islam tetap menjadi impian parti itu buat selama-lamanya walaupun tidak termaktub dalam Dasar Bersama Pakatan Rakyat.

Pakatan Rakyat meluluskan Dasar Bersama ketika konvensyen pertama pada Disember 2009 dan keluar dengan Buku Jingga pada pertemuan tahunan mereka bulan lalu.

Ahli Jawatankuasa Kerja PAS pusat Dr Dzulkefly Ahmad berkata, parti Islam itu akan sentiasa “mengidamkan" pemerintahan sebuah negara Islam.

“Meskipun atas keinginan kami untuk terus memperjuangkan sebuah pemerintahan negara Islam, izinkan ia jadi impian kami sampai kiamat.

“Tiada halangan, DAP juga tidak dihalang untuk berimpian, kita punyai cita-cita yang tersendiri atas perjuangan PAS.

“Ini adalah permuafakatan yang kita capai dalam Dasar Bersama Pakatan Rakyat. Jangan jadikan ia (negara Islam) cara pecah perintah kami (Pakatan Rakyat)," katanya ketika Forum Janji 100 Hari Pakatan Rakyat di sini malam tadi.

Dzulkefly yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor berkata, PAS lebih selesa bekerjasama DAP dan PKR daripada Umno-Barisan Nasional (BN).

“Kami PAS bekerjasama untuk menegakkan keadilan menentang kezaliman bersama rakan DAP dan PKR.

“Kami ingin bekerjasama dengan sesiapa termasuk DAP walaupun mereka bukan Islam.

“Tapi demi keadilan kami bekerjasama dengan DAP daripada mana-mana pihak yang enggan menegakkan keadilan,” katanya.

Isu negara Islam selama ini menjadi “duri dalam daging” dalam Pakatan Rakyat namun Pengerusi DAP kebangsaan Karpal Singh ketika Konvensyen Pakatan Rakyat bersedia berbincang dengan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang bagi menyelesaikannya.

Ia juga menjadi modal serangan ke atas PAS yang membentuk Pakatan Rakyat bersama PKR dan DAP.

Forum Janji 100 Hari Pakatan Rakyat turut disertai Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua dan Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli.

Program anjuran Dewan Pemuda PAS pusat itu dihadiri kira-kira 100 orang.

Tambah Dzulkefly, negara yang dipimpin Datuk Seri Najib Razak akan muflis sekiranya gagal menguruskan urus tadbir negara dengan baik.

Beliau berkata kerajaan kini berdepan dengan peperangan untuk mengatasi “hutang dunia”.

“Negara bertanggungjawab untuk mengatasi hutang negara, yang berjaya adalah negara yang mampu uruskan hutangnya.

“Apabila kita perkenalkan program 100 Hari Pakatan Rakyat, Perdana Menteri takut dan mula menakut-nakutkan kalau Pakatan Rakyat memerintah negara akan muflis.

“Mereka (BN) guna kaedah untuk menakutkan rakyat tapi bukan mudah kerana rakyat sudah celik maklumat," katanya sambil menambah, hutang terkumpul negara seluruh dunia berjumlah RM246 trilion dan ia bertambah setiap tahun.

“Seperti kita maklum hutang negara sudah melebihi 50 peratus dari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) ataupun kira-kira RM250 bilion buat pertama kali dalam sejarah,” tambah Dzulkefly.

Pua berkata melalui Program 100 Hari Pakatan Rakyat negara boleh mengambil alih konsensi lebuh raya tanpa memufliskan negara.

“Mereka (BN) kata pengambilan ambil alih lebuh raya akan memufliskan negara tapi tidak sebaliknya kita boleh membantu rakyat.

“Janji 100 Hari Pakatan Rakyat mementingkan rakyat bukan membebankan,” kata Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara.

Sementara itu, Rafizi berkata, 10 inisiatif dalam program itu diambil untuk ringankan beban rakyat yang dibebankan dengan kadar pendapatan yang rendah.

“Sebab kita buat itu adalah untuk membantu rakyat mengurangkan kos, yang jadi masalah BN menekan rakyat di bawah.

“Kita akan tingkatkan ekonomi dan pendapatan rakyat melalui program 100 Hari Pakatan Rakyat ini,” katanya.

Pada 19 Disember lalu, Pakatan Rakyat menawarkan Program 100 Hari yang terdiri daripada 10 inisiatif jika pihaknya mengambil alih Putrajaya dalam pilihan raya umum ke-13.

Sebagai permulaan kepada reformasi tersebut, dalam 100 hari “kami mendapat mandat rakyat, kami akan melaksanakan 10 program”, antaranya memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), mengarahkan Khazanah Berhad dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan lain-lain badan milik kerajaan yang memiliki konsesi lebuh raya untuk menyempurnakan ambil alih aset lebuh raya oleh kerajaaan dengan tujuan menghapuskan tol.

Lain-lain inisiatif ialah:

— Merombak struktur subsidi negara bagi mengurangkan subsidi kepada pihak swasta seperti subsidi gas sebanyak RM19 bilion kepada penjana bebas dengan memindahkannya bagi menampung perbelanjaan subsidi rakyat

— Menghargai peranan guru sebagai pendidik bangsa dengan menaikkan memperkenalkan imbuhan perguruan sebanyak RM500 sebulan setiap seorang

— Menjadikan air sebagai hak rakyat dengan mengembalikan semua konsesi pengurusan air yang diuruskan swasta kepada kerajaan

— Menyediakan perkhidmatan internet wifi percuma kepada semua rakyat di kawasan bandar dan separa Bandar

— Membatalkan Felda Plantations bagi tujuan membuka ladang-ladang yang kini diuruskannya kepada generasi kedua dan ketiga Felda

— Menaikkan royalti minyak kepada Sabah dan Sarawak kepada 20 peratus

— Menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi memulihkan sistem kehakiman

— Menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyelesaikan kemelut pendatang tanpa izin dan kerakyatan di negeri Sabah

PRU-13 SEMAKIN HAMPIR, BN SUDAH BERSEDIA?

January 18, 2011
BAHANG pilihanraya umum ke 13 yang semakin hampir lantaran semua jentera gerakan pilihanraya di setiap markas di satu-satu mukim telah dibentuk sebagai persediaan yang cukup rapi bagi menghadapi pilihanraya umum yang akan diadakan pada bila-bila masa daripada sekarang.

Jawatankuasa Jentera Gerakan Pusat Mengundi bagi mukim Kampung Sogo-Sogo Tongod Kuamut sudahpun dibentuk melalui mesyuaratnya kelmarin yang membabitkan semua ahli parti komponen Barisan Nasional (BN), antaranya UMNO dan PBS yang dipengerusikan sendiri oleh Ketua Bahagian UPKO kawasan Kinabantangan merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Kuamut, Masiung Banah telah membincangkan beberapa perkara yang berkaitan dengan peranan dan perjalanan pilihanraya umum tersebut.

Menurut Masiung, pembentukan jawatankuasa jentera gerakan pilihanraya umum ini adalah atas arahan daripada Ibu Pejabat UPKO Pusat setelah menerima arahan dan nasihat oleh pihak Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) negeri baru-baru ini.

Dalam pada itu beberapa orang ahli jawatankuasa Bahagian UPKO Kinabatangan telahpun dipanggil oleh pihak SPR negeri minggu lalu yang diketuai oleh Masiung sendiri dan seramai empat orang daripada mereka telah menerima watikah (perlantikan) sebagai Pengarah Markas Jentera Gerakan di beberapa mukim dalam kawasan DUN Kuamut.ALBUM….Barisan AJK Bahagian UPKO Kinabatangan bergambar sama dengan Masiung.

Kata Masiung lagi, UPKO dan parti komponen di kawasan Kinabatangan seperti Parti Bersatu Sabah (PBS) dan juga UMNO sudah siap siaga dan mengatur jentera masing-masing di setiap zon mahupun mukim.

Antara tugas dan peranan yang dipertanggung jawabkan oleh Ketua Pengarah dan dibantu oleh beberapa yang dilantik sebagai Pembantu Ketua Markas Gerakan Jentera pilihanraya ialah bagi mencari dan mengenal pasti para belia yang sudah mencapai usia 21 tahun supaya mendaftar sebagai pemilih/pengundi baru.

“Sebagai Wakil Rakyat kawasan Kuamut, saya akan memastikan setiap pemimpin masyarakat yang membabitkan Pemaju Mukim, Penyelia Kemajuan Masyakat, Pemaju Masyarakat, Pengerusi/ahli-ahli JKKK,Pengerusi JKDB dan Ketua-Ketua Kampung mulai sekarang hendaklah bergerak dari satu tempat ke satu tempat untuk melaksanakan tugas masing-masing,” kata Masiung, khusus bagi membantu SPR mengesan penduduk yang mempunyai anak berumur 21 tahun supaya mendaftar diri sebagai pengundi baru di pusat-pusat pendaftaran di beberapa zon dan mukim di kawasan Kuamut dan Kinabatangan.

DUN Tenang : Fitnah Mula Dirancang..

DUN Tenang : Fitnah Mula Dirancang..?

Tuesday, January 18, 2011


Abaikan informasi ini sekiranya anda merasakan ianya cuma satu andaian sahaja. Tetapi maklumat yang diperolehi, menyatakan sebaliknya.

Apa yang jentera kempen UMNO sedang merancang , khususnya dari Bahagian Perisikan dan Perangsaraf nya, untuk mencipta fitnah ke atas calon PAS/PR di DUN Tenang.

Salah satu yang sedang diusahakan ialah satu kejadian , peristiwa atau `event' yang boleh mencemarkan imej, moral dan keperibadian calon tersebut.

Ini kerana faktor calon berkemungkinan besar PAS dapat menawan DUN Tenang nanti. 'Tindakan' menukar suami Cik Gu Mala ke Johor Bharu oleh tindakan seorang Pengarah JPN Johor yang kurang cerdik boleh ditafsirkan betapa faktor calon telah menyebabkan UMNO kurang senang dan tidak selesa.

So, langkah di bawah ini dikira satu strategi yang baik dan berkesan bagi mengekalkan sokongan pengundi - pengundi Melayu di Felda dan kampung di DUN Tenang ini.

Apa yang dimaksudkan ialah semasa calon berkenaan Cik Gu Normala mengunjungi pasar - pasar awam , perhentian bas, lawatan rumah ke rumah dan sebagainya maka akan muncul dari kalangan yang ramai tersebut seorang atau beberapa orang `lelaki' yang sudah tentu bukan muhrim, berebut menghulurkan tangan untuk bersalam.

`Lelaki' yang akan berlakon sebagai penduduk di DUN Tenang seperti biasa mudah sangat untuk diduga iaitu seorang SB. Dan sudah siap bersedia jurukamera dari RTM terutamanya dan juga dari rangkaian Media Prima khususnya TV3.

Modus oeprandinya sangat mudah, iaitu haram hukumnya bersalaman antara seorang perempuan dan lelaki yang bukan marhamnya. Sekiranya itu berjaya , TV3 dan RTM yang sudah bersiaran 24 jam sehari kini, akan mengulang tayang kalau pun tidak setiap jam, tapi sudah tentu siang dan malam akan menyiarkan `event' tersebut.

Begitulah buruknya agenda UMNO. Dengan mengamalkan konsep Machiaevilli matlamat menghalalkan cara , perkara sebegini bukanlah pelik baginya.

Moga - moga informasi yang diperolehi ini dapat sampai ke jentera parti, khususnya pemimpin - pemimpin dan petugas - petugas parti yang sentiasa bersamanya. Bagaimana YB Tengku Razaleigh `terkena' dengan imej `tengkolok salib' , seharusnya boleh menyedarkan semua. Masalah besarnya ialah samada PAS, PKR & DAP juga, pemimpin - pemimpinnya sering kali lalai dan alpa serta cuai, lihat sendiri bagaimana TGNA `mencemar duli' diperangkap oleh Pak Lah di Istana Terengganu, begitu jugalah dengan DSAI sudah 2 kali `dipatuk' ular. " -Tranung

MELAYU MUDAH LUPA..PM LUPA LAWAT ORANG KUAT UMNO MENINGAL

PM lupa ziarah jenazah Setiausaha Umno Cawangan Tenang
Harakahdaily

LABIS, 19 Jan: Para petugas PAS dari Pahang terpaksa mengurus dan mengimamkan solat jenazah Setiausaha Umno Cawangan Felda Tenang yang meninggal dunia semalam apabila imam yang bertugas terpaksa meraikan kedatangan
Perdana Menteri ke tanah rancangan Felda itu.

(Gambar: Cikgu Normala Sudirman mengucapkan takziah kepada balu Allahyarham ketika menziarahi jenazah Setiausaha Umno cawangan Felda Tenang, Abdul Latif Subhi, di masjid Felda Tenang tengahari semalam.)

Abdul Latif Subhi bin Mohd Din, 61, meninggal dunia selepas diserang sakit jantung dan darah tinggi yang melampau selepas menguruskan kedatangan PM ke Felda itu.

Namun, sehingga jenazah beliau selamat dikebumikan, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak sempat menjenguk jenazah beliau walaupun masjid yang menempatkan jenazah itu hanya 50 meter dari padang tempat acara untuk Perdana Menteri diadakan.

"Jenazah itu berada di masjid sejak jam 10 pagi. Ia tidak diziarahi apatah lagi disembahyangkan oleh Presiden Umno yang datang ke situ,"kata seorang saksi kejadian itu pagi semalam.

Allahyarham Abdul Latif adalah bekas MP Tentera Darat dan pagawai Pertahanan Awam adalah pewaris Felda. Beliau meningalkan empat anak dan seorang cucu di samping balunya, Puan Maimunah Hindun.

"Suasana pilu dan terkilan menyelubungi keluarga Allahyarham apabila imam bertugas ada bersama meraikan Najib dan akhirnya jenazah disolatkan oleh sukarelawan PAS daripada Pahang selepas Zohor di masjid itu.

"Inilah akhlak kepimpinan Umno kepada ahlinya sendiri," kata saksi itu ketika menceritakan peristiwa ini.

Najib tiba di Labis dengan helikopter pada 9.30 pagi Selasa semalam. Sejak jam 10 pagi, jenazah Allahyarham ditempatkan di masjid itu untuk membolehkan Perdana Menteri menziarahinya kalau-kalau sempat.

Najib telah melawat Felda Chemplak Barat dan menyempurnakan majlis pelancaran Pusat Jalur Lebar Komuniti dan merasmikan gelanggang futsal di situ sebelum meluangkan masa bersarapan dengan warga peneroka.

Walaupun beliau dan rombongannya melintasi masjid Felda Tenang, tempat jenazah itu ditempatkan sejak jam 10 pagi, ia tidak langsung dipeduli, jauh sekali untuk disolatkan, dijenguk pun tidak sempat.

Sementara itu, Cikgu Normala Sudirman, yang diumumkan oleh PAS akan menjadi calonnya dalam pilihan raya kecil Tenang ini telah menziarahi jenazah Allahyarham jam 1.30 tengahari sebaik sahaja selesai solat Zohor.

Beliau mengucapkan takziah kepada balu Allahyarham dan meminta semua keluarganya bersabar dengan dugaan dari Allah itu.

Bookmark and Share

UTUSAN ULAS KATA NAJIB...RAKYAT MAHU NAJIB BERDEBAT

RAKYAT MINTA NAJIB BERDEBAT

Rata-rata rakyat yang diremui mahukan Najib berdebat dengan ketua pembangkang kerana menurut mereka ucapan Najib itu seolah-olah beliau tahu banyak perkara sebagai PM.Oleh itu rakyat mahukan Najib berdebat dengan ketua pembangkang sebagaimana yang dilakukan di kebanykkan negara Aia yang lain apabila Perdana Menteri atau pemimpin negara berdebat dengan ketua pembangkang.

Selain mahukan Najib yang mengaku tahu segalanya dalam ucapan beliau di Tenang, rakyat juga mahukan beliau mendedahkan apa yang beliau tahu, mengenai ekonomi dan juga hal-hal lain yang membolehkan Anwar demam sebagaimana yang beliau ucapkan.

Rakyat juga mahu PM sebagai ketua negara berani berdebat secara terbuka keran ini bukan sahaja menjadikan suburnya media demokrasi, akan tetapi membuktikan bahawa ianya adalah sesautu yang menarik untuk rakyat mengetahui dasar-dasar yang sedang kerajaan PMK jalankan kerana di dapati kenaikan harga barangan semakin menjadi-jadi.

Oleh itu RAKYAT SEKALI LAGI MENDESAK AGAR NAJIB HADIR UNTUK BERDEBAT...
Berdebatlah Najib, apa guna bercakap besar
Abdul Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 19 Jan: Datuk Seri Najib Tun Razak jangan terus menikus kerana rakyat benar-benar ingin melihat beliau mengakibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim demam kerana berdebat dengannya.

Berita penuh...

LABIS 18 Jan. - Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak perlu mendesaknya untuk berdebat kerana beliau mempunyai pelbagai maklumat yang boleh menyebabkan ketua pembangkang itu 'demam' jika dibongkarkan ketika berdebat.... Berita PenuhINI DIA KRONI BESAR...KHIR TOYO


Nak lihat profil syarikat..lihat di sini..


http://www.majuliagroup.com/

Majulia Sdn Bhd (138650-V)
No 38, Jalan Tengku Ampuan
Zabedah A 9/A, Seksyen 9,
40000 Shah Alam,
Selangor, Malaysia
Tel: 03-5510 0740/0936
Fax: 03-5510 1205/2788

Board of Directors


DATO' SHAMSUDDIN HAYRONI
Chairman

Diploma in Civil Engineering (UTM)
Bachelor of Science in Civil Engineering (United States of America)

Dato' Shamsuddin Hayroni started his career in 1978 with JKR where, in his capacity as a Civil Engineer, he was responsible for project design and supervision. He left his service at JKR to join Projek Lebuhraya Utara Selatan Berhad (PLUS) for career advancement.

Equipped with engineering expertise and vast experience in the field, Dato' Shamsuddin Hayroni has taken up business ventures in the construction industry as well as property development. Beside heading Majulia Group as Executive Chairman, he is also the Executive Chairman of AIM Berhad (Businesss Processes Outsourcing - BPO Service Provider) and Electronic Commerce Technology Sdn Bhd.

DATIN RAHMAH KASSIM

Executive Director
Diploma in Accountancy (ITM), Certificate in Insurance (ITM)
Bachelor of Arts Finance (USA), Master of Business Administration (USA)

Datin Rahmah Kassim is one of the partners of Majulia since 1996 and is responsible for the Company's Business Development and Corporate Planning.

She started her career in the Insurance Division of the Ministry of Finance in 1979. In 1998, she joined the Insurance Regulation Deparment of Bank Negara whereby she was responsible for the development and formulation of the Insurance Industry policies. At present, beside being the Executive Director of Majulia, she is also holding the post of Executive Director in AIM Berhad (Businesss Processes Outsourcing - BPO Service Provider) and Electronic Commerce Technology Sdn Bhd.

PN. FATIMAH WATI MOHAMAD

Executive Director
Bachelor of Economics (University Malaya)

Pn. Fatimah Wati Mohamad is responsible for all financial affairs and the managing of the Company's day to day operations. She gained 16 years of working experience in the Economics Department, Human Resource Department and Staff Training Center in Bank Negara Malaysia. In 1995, she joined Majulia as an Executive Director and also leads several companies under Majulia Group.Beberapa syarikat milik seorang tertuduh dalam kes melibatkan tuduhan rasuah ke atas bekas menteri besar Dr Mohd Khir Toyo didakwa telah menerima projek berjumlah lebih RM273 juta dalam tempoh pentadbiran BN di Selangor.


Pendedahan mengejutkan itu juga melibatkan lima kontrak yang didakwa telah diberikan secara rundingan terus kepada syarikat-syarikat milik Shamsudin Hayroni.

Pendedahan itu dibuat hari ini oleh setiausaha politik menteri besar Selangor Faekah Husin melalui satu kenyataan.

Projek rundingan terus

Menurut Faekah lagi, projek berkenaan termasuk lima projek yang diberikan secara rundingan terus kepada syarikat Majulia Sdn Bhd.

Ia antara lainnya melibatkan satu pembinaan fasa pertama bagi kuarters kakitangan kerajaan dengan nilai lebih RM22.8 juta, serta pembinaan fasa keduanya dengan nilai RM61 juta.

Projek yang didedahkan itu turut melibatkan pembinaan bangunan sebuah perpustakaan, bernilai lebih RM71 juta, manakala satu projek lagi melibatkan pembinaan sebatang jalan di Sepang yang bernilai lebih RM73.7 juta.

Faekah juga berkata, satu lagi projek melibatkan sebuah stadium terbuka, pencawang elektrik, dua kebuk dan unit loji kumbahan di atas satu tapak kompleks sukan di Dengkil, bernilai hampir RM15 juta.

Bantu siasatan

Faekah berkata, pendedahan itu adalah ekoran tindakan majlis mesyuarat kerajaan negeri pada 16 Disember lalu yang memutuskan untuk mendedahkan butiran mengenai projek berkenaan.

Ia antara lainnya bertujuan untuk memastikan kerajaan pimpinan Pakatan Rakyat itu tidak dikaitkan dalam perbicaraan kes Dr Khir dan Shamsuddin Hayroni, kata Faekah lagi.

(function() { var d = document, w = window; w

RENTASAN 1161 | PANAS!! KINI HADI AWANG, MENTERI PAS DIHINA UMNO?

MENARIK DALAM RENTASAN 1161 1. MENTERI PAS CAP AYAM, KATA UMNO 2. PERPADUAN UMMAH ATAU PEREBUTAN GHANIMAH? 3. APA KOS TERSIRAT KENAIKAN INF...