Siapakah Jadi "Perdana Menteri" Ketika Penerbangan New York - London - Dubai - Bangkok?

Shahbudin Husin


Beberapa blog dan akaun media sosial semalam mulai tampil mempertahankan perjalanan jet kerajaan dari Amerika Syarikat yang singgah di beberapa bandar syurga membeli-belah dunia sebelum berehat selama dua hari di Bangkok dan akhirnya selamat kembali ke tanahair.

Mereka mewajarkan bahawa jet 9M-NAA itu terpaksa singgah di di London dan Dubai dalam perjalanan ke Bangkok daripada Amerika Syarikat kerana  pesawat itu mempunyai tangki yang kecil dan oleh itu perlu selalu mengisi minyak.

Mereka juga menyebut bahawa jet itu hanya singgah tidak sampai dua jam di London dan Dubai dan oleh itu tidak mungkin  jangkamasa itu digunakan untuk membeli-belah.

Berapa lama pula masa diperlukan untuk keluar dari pesawat, melalui beberapa pintu, pilih barang-barang, bayar di kaunter dan kemudian bergegas semula menuju pesawat, kata mereka.
Sekala imbas, ternampak bahawa blog dan pengendali media sosial ini telah memberi hujah yang logik dan dapat diterima akal dan mungkin dapat mengembirakan Najib dan isterinya, Rosmah Mansor yang kian dipertikaikan berikutan isu jet ini.

Dalam masa yang sama, wujud juga penjelasan dari PMO sendiri bahawa jet itu ditinggalkan di Amerika kerana menghadapi masalah teknikal dan tidak digunakan oleh mana-mana ahli keluarga Perdaha Menteri.

Seolah-olah jawapan dan penjelasan itu senada untuk membersihkan nama isteri Perdana Menteri daripada tohmahan membeli-belah di beberapa bandaraya indah yang disinggahinya.

Tetapi, satu perkara yang tidak mampu dijelaskan oleh blog dan pengendali media sosial ini ialah siapakah penumpang utama di dalam jet ketika dalam perjalanan daripada Amerika ke Bangkok itu?

Adakah ada Rosmah di dalamnya atau jet itu pulang kosong setelah masalah teknikalnya berjaya diatasi?

Jika Rosmah menjadi penumpangnya, siapakah yang membenarkannya? 

Kenapa juga jet itu berada di Bangkok dan dalam masa yang sama Rosmah juga didapati membeli-belah di Central Chidlom? Adakah Rosmah penumpangnya atau Rosmah datang ke Bangkok daripada Amerika menaiki pesawat komersial?
Main Entrance to Central Chidlom in Bangkok

THE MAIN ENTRANCE CENTRAL CHILLOM
Lingerie on sale in the women's fashion section
men;s fashion at Central Chidlom
Lingerie section is large and comprehensive   +    Men's fashion section at Central Chidlom
Kenapa daripada Amerika, setelah kononnya masalah teknikal jet itu diatasi, ia tidak terus balik ke Kuala Lumpur saja?

Kedatangan Najib ke Bangkok pula menaiki apa? Adakah juga menggunakan jet khas TUDM sebagaimana kepulangannya daripada Hong Kong ke Kota Bharu sebelum ini?

Jika pemergian Najib ke Bangkok menggunakan jet TUDM, adakah ia pulang kosong kerana pulangnya  Najib dan Rosmah ke Kuala Lumpur  kemudiannya adalah dengan jet 9M-NAA yang didatangkan daripada Amerika itu? Tidakkah sudah berlaku pembaziran berganda di sini?

Sebenarnya banyak lagi persoalan dalam isu jet ini yang menimbulkan lebih tanda-tanya kepada rakyat walaupun cuba diwajarkan dengan pelbagai perkara seperti masalah teknikal dan sebagainya.

Meskipun juga blog dan pengendali laman sosial ini bersungguh mahu mempertahankankan tiada aktiviti membeli-belah dan jet itu singgah daripada satu bandar ke bandar yang lain hanyalah untuk mengisi minyak, namun tiada yang berani memberi jawapan siapakah penumpang utama di dalamnya?

Daripada Amerika Syarikat - London - Dubai - Bangkok, siapakah yang jadi "Perdana Menteri" di dalam jet itu?

Selagi jawapan yang benar dan "kerana Allah" tidak diberikan, malah cuba disimpang-siurkan kepada hal-hal lain, selagi itulah isu jet ini terus menjadi percakapan ramai dan tambah membawa derita kepada Najib yang sedang berehat kerana jangkitan e.coli sekarang ini. (SH 06/01/2015)

Kerajaan Kelantan jangan 'dihanyutkan' arus BN - Husam Musa


Parti pemerintah kerajaan negeri Kelantan, PAS perlu menjuarai program pembangunan negeri itu yang dilanda banjir bagi memastikan 24 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri itu terlibat dalam musibah berkenaan tidak turut sama 'hanyut', kata Datuk Husam Musa.

Naib presiden PAS itu berkata, meskipun mereka tidak mempunyai keupayaan seperti kerajaan pusat daripada segi kewangan dan kepakaran, PAS perlu menjuarai program pasca banjir di peringkat akar umbi dan dilihat rakyat.

"Ada 27 DUN terlibat banjir (di Kelantan), kalau kita tidak jaga ini, semua hanyut sekali. Saya tidak mahu tengok DUN kita hanyut," kata Husam dalam program Malam Amal, Kelantan Pasca Banjir, "The Untold Story" anjuran Yayasan Darul Hijrah di Kuala Lumpur, malam tadi.

"Cara sesetengah pemimpin kata, seperti mahu gunakan kesempatan ini untuk meluaskan pengaruh politik mereka.

"Kita tidak boleh bina rumah seperti kerajaan pusat bina, tetapi kita mahu dilihat, mengetuai misi banjir mega Kelantan 2014. Saya mahu tuan puan bantu kami daripada segi itu," katanya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebelum ini mengumumkan peruntukan khas berjumlah RM500 juta bagi setiap negeri yang dilanda banjir.

Peruntukan itu merupakan tambahan kepada bantuan RM50 juta melalui Kementerian Kewangan yang diumumkan pada 25 Disember lalu, khusus bagi operasi menyelamat dan penghantaran barangan keperluan kepada mangsa banjir.

"Ringkasnya banjir ini paling hebat, paling luar biasa," kata Husam.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor itu berkata, kerajaan pusat pimpinan Barisan Nasional (BN) seperti tidak bersedia menghadapi banjir besar berkenaan sehingga mengakibatkan penduduk terlibat gagal bersiap sedia sekali gus mengalami kerugian besar susulan kehilangan harta benda dan kemusnahan kediaman mereka.

"Mungkin mereka terkejut, tetapi sebagai kerajaan mereka tidak boleh terkejut, mereka ada saluran.

"Kalau kerajaan Malaysia ada sistem simulasi yang kemas, sudah boleh beritahu dalam hebahan, air akan tiba jam sekian-sekian, tetapi tidak...kerajaan kata ini banjir biasa. Tak payah bimbang, terkawal," katanya.

Husam berkata, dakwaan beberapa pihak yang berkata banjir besar di Kelantan berpunca daripada 'hukuman' Allah kerana hudud juga tidak masuk akal.

"Orang kata hukuman kerana mahu laksana hudud, bukan macam itu. Dalam konteks Kelantan kita tidak boleh kata hukuman, lima kali pilihan raya orang Kelantan sokong negeri yang mahu laksana enakmen jenayah syariah, yang kena hukuman patutnya orang Johor, Negeri Sembilan, enakmen jenayah Islam tiada," katanya, berseloroh.

Husam turut berkongsi pengalaman beliau sebagai mangsa banjir apabila rumahnya di Kelantan turut ditenggelami air termasuk kenderaannya juga gagal diselamatkan.

"Rumah saya sendiri, habis. Pukul 7.30 pagi, 27 Disember, kita ambil gambar air sampai rumah kita seronok, tidak pernah banjir tetapi lama-kelamaan air naik terlalu mendadak.

"Di kampung saya, di tepi jalan besar, kereta bersusun 'berenang' dalam banjir," katanya.

Husam berkata, sehubungan itu, pihaknya mencadangkan Putrajaya memperkemaskan sistem pengesanan dan simulasi banjir bagi mengelak tragedi sama berulang.

"Sebab itu saya cadangkan penggunaan helikopter. Tapi orang kata ini membazir, helikopter sekarang keperluan ketika banjir ini. Kalau kita tiada helikopter nak uruskan banjir, mustahil. Inilah pengajaran kita," katanya.

Beliau berkata, Yayasan Darul Hijrah juga akan ke Kelantan bagi membantu penduduk terlibat dalam menyediakan dapur dan makanan untuk mangsa banjir supaya mereka boleh fokus untuk memperbaiki kediaman dan harta mereka.

Pihaknya juga mencadangkan kerajaan PAS Kelantan segera melakukan operasi pembersihan sampah-sarap di kawasan terjejas banjir bagi mengelakkan penularan penyakit berjangkit.

"Darul Hijrah bercadang sediakan dapur di kampung-kampung ini. Mereka akan fokus membina rumah mereka, uruskan lembu, kambing, tidak perlu risaukan makanan," kata Husam.

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub semalam melalui surat terbuka kepada Najib menggesa royalti minyak dapat dikembalikan kepada Kelantan bagi membantu negeri itu bangkit semula selepas menghadapi musibah banjir besar.

"Saya menulis surat terbuka kepada Najib, yang beliau sendiri pergi dan melihat keadaan yang berlaku di Kuala Krai dan Manek Urai, Kelantan," katanya, dan menambah,"Saya menulis surat ini pagi ini dan meminta beberapa perkara."

Salahuddin berkata, susulan tragedi berkenaan, ia adalah masa yang terbaik untuk rakyat Kelantan menikmati royalti tersebut.

"Saya rasa ini masa yang terbaik untuk perdana menteri pulangkan kembali hak rakyat Kelantan, yang kita perjuangkan sejak 2008.

"Atas bencana besar yang berlaku dan disaksikan kita semua, saya rasa sudah sampai masanya hak ini disampaikan kepada rakyat Kelantan," katanya.

Bekas ahli Parlimen Kubang Kerian itu berkata, kerajaan Kelantan sudah tentu memerlukan perbelanjaan besar untuk membangunkan kembali negeri itu.

"Kerajaan Kelantan perlukan peruntukan yang agak besar bagi membantu rakyat Kelantan.

"Royalti itu hak, bukan kita mengemis dan mendesak," katanya.

Husam turut dilaporkan berkata, syarikat petroleum nasional, Petronas diharap dapat memberikan RM3 billion kepada Kelantan untuk dibelanjakan bagi membina semula negeri itu.

"Apa kata Petronas yang mengaut kekayaan dari laut Kelantan tanpa apa-apa sumbangan selama ini menunjukkan jiwa kemanusiaannya dengan memberikan RM3 billion bagi tujuan itu?" kata Husam dalam satu kenyataan sebelum ini.

Husam sebelum ini pernah mengetuai kempen menuntut Putrajaya membayar wang royalti kepada Kelantan bagi petroleum yang digali dari perairan negeri itu sama seperti bayaran yang dibuat kepada Terengganu.

PAS Kelantan berulang kali mendakwa Putrajaya sengaja menangguhkan pembayaran royalti itu kerana kerajaan negerinya tidak ditadbir BN lapor The Malaysian Insider

Lagi ahli akademik tentang polisi ekonomi perkauman

Oleh: A mirulmukminin

Agenda Bumiputera menjadi tulang belakang pelan ekonomi kerajaan Barisan Nasional (BN) sejak 1969, dasar pro-Melayu dipertahankan sejak berdekad kerana kemunduran ekonomi disebabkan amalan pecah dan perintah sejak zaman penjajah British.

Bagaimanapun, pakar ekonomi Tan Sri Dr Kamil Salih berkata, kini masanya Putrajaya menunda agenda Bumiputera dan fokus kepada usaha melaksanakan polisi negara yang mementingkan semua rakyat tanpa mengira kaum.

"Putrajaya perlu usaha ke arah agenda nasional dan membentuk polisi negara yang lebih inklusif. Jika dilakukan dengan baik dan mengelakkan kesukaran lampau, jadi saya rasa negara boleh mencapai target ekonomi tanpa ada 'agenda Bumiputera'.

"Jika ketidaksamaan dan jurang antara kaya dengan miskin cuba dikurangkan, majoriti Bumiputera juga akan mendapat manfaat.

"Jadi kenapa perlu menjadi perkauman bila kita boleh capai matlamat yang sama," kata Kamal yang juga profesor Pengajian Ekonomi dan Pembangunan di Universiti Malaya kepada The Malaysian Insider dalam satu temubual di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

November lalu, akhbar News Straits Times melaporkan kerajaan membelanjakan RM46.5 bilion sebagai suntikan untuk ekonomi Bumiputera melalui 23 program sejak September tahun lalu.

Ketua Eksekutif Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju) Husni Salleh, yang juga setiausaha Majlis Ekonomi Bumiputera (MEB) berkata semua 23 kementerian, ketua setiausaha dan syarikat berkait kerajaan (GLC) kini mempunyai idikator pencapaian tentang Bumiputera yang dipantau sendiri Perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

Semasa perhimpunan agung Umno tahun lepas, Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin mencadangkan Polisi Ekonomi Negara (NEP) yang baru ditubuhkan untuk mengubah agenda ekonomi Bumiputera kepada agenda kebangsaan.

Bagaimanapun Kamal berkata, ketidaksamaan antara kaum lebih penting, dan kemiskinan tidak lagi boleh dibezakan mengikut kaum.

"Perbezaan etnik bukan lagi asas untuk ketidakadilan. Kini ia ditafsirkan dengan pendapatan dan ketidakseimbangan antara kaya dan miskin, beza antara CEO dengan pekerja biasa. Maka semua perkara perlu diubah," katanya.

Ini dibuktikan dalam Laporan Pembangunan Manusia 2013 yang ditulis Kamal dengan Dr Muhammad Abdul Khalid serta Dr Lee Hwok Aun.

Antara penemuan laporan adalah sejak 1970, ketidakadilan mengikut kumpulan etnik semakin menurun dan menyumbang hanya 4% kepada keseluruhan ketidakseimbangan di Malaysia pada 2009.

Dalam soal kemiskinan relatif, Malayu mencatatkan jumlah 19.1%. diikuti Cina dengan jumlah 17.9% pada 2012.

Mengenepikan soal kaum, pekerja biasa perlu bekerja sehingga 98 tahun untuk memperoleh pendapatan sama dengan purata seorang CEO pada 2011, menurut laporan yang ditugas dan diterbitkan Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP).

Secara kasar satu daripada dua Melayu, bukan Melayu Bumiputera, Cina dan India juga tiada aset kewangan cairan segera, menjadikan mereka mudah terjejas jika mengalami masalah kewangan.

Pada masa sama, agenda Bumiputera NEP yang menimbulkan cemburu di kalangan bukan Melayu dan tidak mencapai target penglibatan 30% Bumiputera, kata Kamal.

"Ketika Melayu sering mendapat manfaat NEP, atau dasar yang dirangka atas nama Melayu, dalam jangka panjang akan menimbulkan kemarahan bukan Melayu walaupun pada mulanya mereka bersetuju, dan masalah itu tidak selesai.

"Melayu juga cemburu apabila semua duit diberikan kepada kumpulan kecil. Jadi kedua-dua Melayu dan bukan Melayu tidak senang hati," katanya.

Kamal berkata, tindakan tegas mengenai dasar perlu kekal, tetapi mereka perlu sasarkannya kepada kumpulan yang memerlukan berbanding seluruh kaum Melayu.

"Beberapa tindakan tegas mengenai dasar perlu dibuat secara orientasi, ada dasar yang perlu fokus kepada kawasan luar bandar. Dasar sepatutnya disasarkan kepada populasi tertentu, kumpulan sosial dan kawasan."

Beliau memberi contoh Bumiputera miskin di Sabah dan Sarawak, atau di seluruh Kelantan.

UNDP mencatatkan isi rumah paling kaya adalah Kuala Lumpur, berpendapatan 2.7 kali ganda berbanding Kelantan yang paling mundur dengan beza jumlah RM5,418.

Rakyat yang tinggal di kawasan bandar memiliki 55% kekayaan per kapita berbanding penduduk luar bandar, katanya.

"Kerajaan hari ini tidak lagi boleh mendiskriminasi penduduk luar bandar atau negeri ditadbir pembangkang.

"Kita perlu semak semula mekanisme peruntukan, jika tidak negeri yang kurang membangun akan ketinggalan," katanya. 

Katanya, kerajaan perlu bertindak adil berdasarkan merit, jika tidak ia akan melemahkan semangat Malaysia daripada kerja keras dan berdikari.

"Cara penambahbaikan hidup rakyat melalui peruntukan secara terus kadang kala bukan saja membentuk satu kebergantungan malah peluang amalan korup apabila mereka yang mempunyai kuasa dan hubungan mendapat lebih keistimewaan," katanya.

Kenyataan Kamal itu mungkin bercanggah dengan kumpulan pembela hak Melayu yang percaya kerajaan perlu terus memberi layanan istimewa kepada Bumiputera dengan memetik Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

Dalam desakannya supaya dasar Bumiputera dipertingkatkan, kumpulan ini sering mencanangkan Melayu sedang terancam di negara sendiri dan perlu dilindungi kerajaan.

"Melayu berada dalam keadaan terancam ini satu kenyataan yang negatif."Anda tidak boleh rasa terancam di tempat yang anda sendiri adalah komuniti terbesar, dan mempunyai institusi serta Perlembagaan yang melindungi kepentingan anda," katanya.
Berita Terkini Pembayaran Gaji dan Bonus Penjawat Awam 15 Januari 2015!

Berita Terkini Pembayaran Gaji dan Bonus Penjawat Awam 15 Januari 2015!

pembayaran gaji 2015
Berita Terkini Pembayaran Gaji dan Bonus Penjawat Awam : Pada hari ini penjawat awam di negeri Johor, telah mula menerima bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500. Tahniah Berita Semasa ucapkan. Manakala….
Manakala kakitangan awam peringkat persekutuan terpaksa dilambat sedikit tetapi lebih awal daripada tempoh masa yang diumumkan sebelum ini (22 Januari 2015) apabila Menteri Kewangan sendiri Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah tampil mengumumkan selepas mengambil kira mekanisme dan kaedah pembayaran yang lebih efisien melibatkan bonus bersama-sama dengan gaji  :
KLIK SINI : Tarikh Pembayaran Bonus Bajet 2015 Muktamad Pada Januari 2015. Tuntutan Cuepacs Ditolak!

Berita Terkini Pembayaran Gaji dan Bonus Penjawat Awam

  • Pemberian dan pembayaran bonus kakitangan awam 2015 bakal dibuat bayaran pada 15 Januari 2015 bersamaan hari Khamis
  • Yang menariknya lagi tarikh pembayaran gaji bulan Januari 2015 turut diawalkan dan dibayar bersama-sama dengan bayaran bonus Bajet 2015.
Kerajaan Malaysia berharap, dengan pembayaran gaji dan bonus lebih awal dapat mengurangkan beban terutamanya kalangan yang terlibat dengan bencana banjir.