MH17: Satu pembunuhan beramai-ramai, kata Anwar


 
SHAH ALAM - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa pihak berkuasa untuk mengambil tindakan tegas ke atas pihak yang didapati bertanggungjawab ke atas tragedi yang menimpa pesawat MH17.

“Kami mengutuk perbuatan ini yang disifatkan sebagai salah satu keganasan dan menggesa pihak berkuasa antarabangsa untuk menjalankan siasatan penuh serta bebas bagi membawa mereka yang melakukan pembunuhan beramai-ramai ini ke muka keadilan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Pesawat tersebut yang membawa 298 penumpang termasuk anak kapal dikatakan telah ditembak dengan menggunakan peluru berpandu jenis Buk anti-aircraft system.

MH17 yang berlepas dari Amsterdam malam tadi (waktu tempatan) dijadualkan tiba di Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) pada jam 6.10 pagi ini.

Anwar menerusi kenyataannya turut melahirkan rasa sedih yang teramat turut menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga penumpang dan anak kapal MH17.


“Kami berasa terkejut dan sedih dengan berita yang diterima. Kami mengucapkan takziah buat keluarga penumpang MH17 yang telah kehilangan orang yang tersayang. Mari kita besama-sama tabah mengharungi tragedi yang menimpa ini,” katanya lagi. -SH


VIDEO VIDEO DARI UKRAIN RAKAMAN KEHANCURAN KAPALTARBANG .

CRASH SITE DEAD BODY'S AND PASSPORTS Malaysia flight MH17 

 

 

 

Malaysia Airlines MH17 crash in Ukraine Caught on Camera 

 

 

 

Malaysia Air MH17 Crash: Video From the Wreckage 

 

 

 

Could Malaysia Air Tragedy Aid Sanctions Against Russia? 

 

 

 

MH17 Hit by Anti-Aircraft System 

 

 

VIDEO: Ukraine Dedah Rakaman Audio Russia Dalang Tragedi MH17