PRU 13: Muhyiddin menunggu durian runtuh

Pada malam 8 Mac 2008, wartawan berkumpul di ibu pejabat UMNO dalam bangunan PWTC, menunggu sidang media yang akan dipanggil Pengerusi Barisan Nasional merangkap Presiden UMNO ketika itu, Abdullah Ahmad Badawi, untuk mengumumkan kemenangan BN dalam PRU ke-12. Sidang media ditundakan, kononnya untuk menunggu detik saat BN mencecah majoriti dua pertiga, seperti biasa.

Saat-saat yang dinanti-nantikan itu tidak kesampaian. Sehingga awal pagi 9 Mac, setelah dikesahkan bahawa BN gagal mempertahankan majoriti dua pertiga, barulah sidang media diadakan untuk mengumumkan pembentukan kerajaan persekutuan dengan majoriti mudah. Abdullah Ahmad Badawi yang pernah dilambung dengan penguasaan 91% kerusi dalam parlimen, kini terjunam ke jurang dengan kehilangan 2/3 dan kuasa di lima negeri.

Untuk memenuhi permintaan media, yang mungkin telah menyediakan ruang di depan akhbar untuk gambar ini, kedua-dua pimpinan tertinggi UMNO-BN, Abdullah Ahmad Badawi dan Najib Razak melambaikan tangan mereka ke arah jurugambar. Kedua-dua mereka terpaksa mengukir senyuman pada wajah - bezanya cuma manis atau pahit.

Penafian 2/3 jatuhkan Pak Lah

Belum sampai 12 jam, mantan PM Mahathir Mohamad memanggil sidang media di kediamannya untuk mendesak agar Abdullah meletak jawatan. Sambil berseloroh beliau menyindir, PM seharusnya "harakiri" (bunuh diri) untuk bertanggungjawab ke atas kegagalan sedemikian seandainya berlaku di Jepun. Apabila wartawan menyusul dengan lontaran soalan bahawa Mahathir tidak berbuat demikian ketika kekalahan UMNO-BN dalam PRU ke-10 pada tahun 1999, Mahathir membela diri dengan berkata, "majoriti 2/3 tidak dinafikan pada ketika itu..."

Di sini garisan dasar yang ditetapkan Mahathir (gambar kiri), dan mungkin kebanyakan anggota UMNO-BN. Abdullah tersungkur pada garisan ini, maka Najib yang mengambil alih tampuk pimpinan di sini, wajib bangkit dari garisan ini. Misi yang dipikul Najib adalah mengembalikan majoriti dua pertiga BN dalam Dewan Rakyat, sementara merampas kuasa kerajaan negeri di Selangor (jikapun gagal melakukannya di Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan).

Pendek kata, seandainya Najib gagal mencapai matlamat yang disasarkan itu, maka terbukti bahawa beliau gagal melakukan sesuatu yang lebih daripada Pak Lah. Lantas pengunduran Abdullah pada Mac 2009 tidak membawa apa-apa makna. Lantaran daripada itu, Najib terpaksa mengulangi nasib yang menimpa Pak Lah.

Najib dengan 1Malaysia-nya

Najib bermula dari gelanggang selepas dilanda tsunami politik. "1Malaysia" yang dilaungkan itu adalah reaksi terhadap ketidakpuasan masyarakat bukan Melayu. Padahal Najib bukanlah seorang tokoh yang terserlah dengan pegangan nilai yang tersendiri, sungguhpun beliau telah berkecimpung dalam politik sejak dirinya berusia 23 tahun. Malah beliau sendiri mengakui bahawa adalah penting untuk tidak berada di kem yang salah, atau menunggang kuda yang salah - ketika pemilihan dalam parti.

Dengan kata lain, keputusannya bukan berlandaskan prinsip pegangan mahupun idealisme, tetapi perhitungan kebarangkalian siapa yang bakal menang di penghujungnya. Sepanjang hayat politik Najib (gambar kanan), tiada "gagasan" yang memahat ingatan diketengahkan. Beliau pernah seketika mengutarakan konsep "Melayu GLOKAL" (GLObalisasi + loKAL) semasa Pak Lah berjinak-jinak dengan Islam Hadharinya, tetapi tidak diperkembangkan konsep ini apabila dirinya menyandang jawatan PM.

Jadi, bukan sesuatu yang menghairankan apabila laungan "1Malaysia" oleh Najib tidak disahut. Pertama, "1Malaysia" ini tidak disarat dengan intipati yang solid, kurang jelas - sehingga pentafsirannya berbeza-beza, malah saling bercanggah antara versi PERKASA, Utusan Malaysia, dengan MCA dan akhbar Cina. Sehingga kini Najib tidak memberi jawapan muktamad versi mana yang mendefinisikan gagasannya dengan tepat.

Keduanya, masyarakat bukan Melayu tidak lagi menerima sebulat-bulatnya konsep ini tanpa sebarang keraguan, setelah dikecewakan berkali-kali dengan pengalaman lalu. PM keempat Mahathir Mohamad tampil dengan slogan "Bersih, Cekap, Amanah", berakhir dengan korupsi, kronisme dan nepotisme. PM kelima Abdullah Badawi yang lembut orangnya, dengan slogan "Cemerlang, Gemilang, Terbilang" - berakhir dengan keris yang dihunus oleh Ketua Pemuda UMNO ketika itu, Hishamuddin Hussein.

Ketiganya, sebelum konsep ini diketengahkan, UMNO menyerang Pakatan Rakyat dengan retorik Ketuanan Melayu-nya, malah mengambil pendirian yang terlalu "ekstrem" ketika membincangkan Dasar Ekonomi Baru (DEB). Masalahnya timbul apabila "1Malaysia" ini seolah-olah satu U-turn (corner baring) untuk UMNO. Najib akan menampar muka dirinya jika menjawab soalan sama ada "Ketuanan Melayu" mahupun "Ketuanan Rakyat" lebih sejajar dengan "1Malaysia"-nya; apatah lagi apabila Model Ekonomi Baru (NEM) pada peringkat awal mencadangkan pendekatan untuk mansuhkan kuota bumiputera.

Bukan sahaja 1Malaysia hilang tarikannya, malah terpalit pula dengan "faktor tolakannya". Sebelum ini, Ketua Pembangkang Parlimen Anwar Ibrahim mendedahkan bahawa kerajaan Najib menggunakan perkhidmatan APCO Worldwide, syarikat yang ada kaitan dengan regim Zionis; malah cuba mengaitkan antara slogan 1Malaysia dengan 1Israel. Kontrak bernilai RM77 juta kepada APCO ini telah mencetus kebencian di kalangan masyarakat Islam.

Mampu berkuasa dengan sokongan Melayu

Di sinilah dilema "1Malaysia". Ketidakpuasan masyarakat bukan Melayu, khususnya kaum Cina gagal diredakan dengan slogan ini, sebaliknya menimbulkan lebih masalah kepada UMNO ketika berdepan dengan masyarakat Melayu di kawasan desa. Najib semestinya menyedari masalah ini - siapakah pemimpin UMNO yang boleh mengolah konsep 1Malaysia dan NEM dengan baik, dan boleh memahamkan orang Melayu di kampung?

Dan di sini masalah Najib. Tiada perwakilan yang boleh membincangkan 1Malaysia dan NEM dengan baik, meyakinkan ahlinya dalam Perhimpunan Agung UMNO. Misalnya dalam Perhimpunan Agong UMNO pada Oktober 2010, perwakilan UMNO lebih berminat untuk membincangkan projek "Menara 100 tingkat" daripada transformasi ekonomi dan kerajaan. Perwakilan jelas lebih berminat dengan kontrak yang boleh diperolehi dari projek mega bernilai RM5 bilion ini, di samping retorik pembelaan maruah Melayu dengan cadangan lokasinya di Kampung Baru.

Mustahil Najib meraih undi Melayu di kampung dengan konsep 1Malaysia-nya. Daripada PRK yang berlangsung kebelakangan ini, penceramah yang ditampilkan di kampung Melayu adalah mereka yang keluar dari PKR, seperti Ezam Mohd Nor, digandingkan dengan Umi Halfida baru-baru ini, dengan temanya untuk memalit Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim dengan skandal seks. Tiada kaitan antara 1Malaysia dengan undi Melayu di desa.

Masa yang tinggal untuk Najib semakin berkurangan. "Suasana PM baru" semakin jauh dari dirinya. Dengan keputusan PRK yang lepas, ditambah pula dengan PRN Sarawak 2011, UMNO sudah agak jelas dengan pola pengundian terkini. Sebagaimana yang dilihat, UMNO-BN mampu mengekalkan kuasa dengan paras sokongan Melayu yang sedia ada, walaupun kehilangan sokongan Cina. Persoalannya, adakah sokongan Melayu yang sedia ada membolehkan UMNO-BN untuk merampas majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat?

Maka tiba masa untuk Najib menentukan, sama ada menangguhkan PRU ke-13 ke tahun 2013, atau mengadakan PRU 13 secepat mungkin. Ini kerana terlalu banyak faktor pengubah, yang bakal mempengaruhi pola pengundian pada masa depan. UMNO-BN belum pasti dirinya meraih tahap sokongan Melayu yang sama seandainya PRU ke-13 ditunda ke tahun 2013.

Lebih-lebih lagi, suasana ekonomi yang tidak menentu pada masa depan. Jepun, rakan perdagangan yang rapat dengan Malaysia, ditimpa tsunami dan gempa bumi tidak lama sebelum ini - dan tidak diketahui sejauh mana kuasa ekonomi ini mampu pulih dan bangkit semula. Seandainya keadaan ekonomi merudum dalam masa setahun ini, maka segala-gala usaha Najib di bawah NEM akan ditenggelami.

Muhyiddin menunggu durian runtuh

Muhyiddin Yassin, sebagai orang kedua dalam kerajaan dan UMNO, sebenarnya berada pada keadaan yang lebih selesa. Najib, dengan segala kuasa yang ada dalam tangan, memikul tanggungjawab yang lebih besar pada masa yang sama. Silap satu langkah, maka Najib bakal diguling dari jawatan Perdana Menterinya.

Muhyiddin agak konsisten selepas menjadi Timbalan Presiden UMNO. Beliau secara terbuka mendakwa bahawa dirinya mendahulukan identiti Melayu-nya, daripada Malaysia-nya - satu pengakuan yang jelas bercanggah dengan konsep 1Malaysia. Baru-baru ini, beliau sekali lagi mempertahankan tulisan "Ayuh! Gerakkan segera 1Melayu 1Bumi" oleh Zaini Hassan dari Utusan Malaysia, selepas Najib mendakwa bahawa pandangan ini tidak mewakili kerajaan.

Muhyiddin (gambar kanan) mungkin berkongsi pandangan yang sama dengan Utusan Malaysia - teruskan sahaja dengan agenda Melayu, dan jangan lagi membuang masa untuk memikat undi Cina. Seandainya Najib tidak mengambil pendekatan sedemikian, maka beliau perlu bertanggungjawab jikalau keputusan PRU 13 menyaksikan UMNO kehilangan sokongan di kedua-dua pihak (Melayu dan bukan Melayu).

Sokongan Melayu yang sedia ada terhadap UMNO tidak menjamin majoriti dua pertiga untuk BN. Persoalannya, jikapun UMNO menang besar dalam PRU 13, tetapi apakah kedudukan Najib tetap kukuh, apabila kerajaan BN tidak mendapat sokongan daripada kaum kedua terbesarnya dalam negara? Dan apakah malam hari pengundian PRU ke-13 bakal menyaksikan ulang tayang adegan yang sama seperti awal pagi 9 Mac 2008, tetapi dengan senyuman pahit pada wajah Najib?

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia.

Pemuda PAS: BN makin terdesak mahu musnah Anwar dan Pakatan

Pemuda PAS: BN makin terdesak mahu musnah Anwar dan Pakatan

April 28, 2011

KUALA LUMPUR, 28 April — Dewan Pemuda PAS pusat menyifatkan Barisan Nasional (BN) berada dalam keadaan terdesak sehingga terpaksa menggunakan rakaman video seks sebagai “senjata utama” untuk menjatuhkan Pakatan Rakyat dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pengarah Pilihan Raya Dewan Pemuda PAS pusat Mohd Firdaus Jaafar berkata pihaknya membidas stategi tersebut yang disifatkan untuk mengaibkan dan menjatuhkan kredibiliti Anwar selaku Ketua Umum PKR.

“Dewan Pemuda PAS pusat membidas kerajaan Umno-BN yang menggunakan strategi politik video lucah serta mengaibkan dalam menjatuhkan kredibiliti Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Tindakan ini jelas menunjukkan pemimpin Umno-BN berada dalam keadaan terdesak dalam menyekat arus kebangkitan Pakatan Rakyat serta pengaruh Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap rakyat Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan.

Kata Mohd Firdaus, pihaknya juga mempersoalkan sikap Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang mengambil sikap lepas tangan kerana tidak mengambil sebarang tindakan terhadap “Datuk T”, individu yang mendedahkan rakaman video seks itu.

“Datuk T” terdiri daripada ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah, bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan bekas bendahari agung Perkasa Datuk Shuib Lazim.

Ketiga-tiga indivitu itu telah menggemparkan negara apabila bertindak mempertontokan rakaman video seks itu kepada wakil media terpilih di hotel Carcosa Seri Negara, 21 Mac lalu.

Sehari selepas pendedahan itu, Anwar telah membuat laporan polis dan menafikan beliau adalah lelaki dalam rakaman video seks itu.

“Kami juga kecewa kerana polis yang terkenal cekap dan tangkas tidak mampu membendung video itu daripada berleluasa.

“Sehingga hari ini trio Datuk T masih tidak ditangkap dan didakwa sedangkan merekalah menyebar asal video seks. Adakah PDRM juga memainkan peranan penting dalam membenarkan konspirasi politik menjatuhkan kepemimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim?” soal beliau.

“Agaknya kalaulah video itu membabitkan pemimpin utama negara hari ini, sudah tentu PDRM bertindak sepantas kilat dalam membendung penyebaran video seks tersebut. Barangkali sudah tentu penyebar video seks itu telah awal-awal lagi disumbat ke dalam ISA serta mengharamkan mana-mana akhbar memainkan isu ini,” kata Mohd Firdaus.

Menurut Ahli Parlimen Jerai itu, pihaknya kesal dengan tindakan pihak tertentu yang memuat naik satu lagi rakaman klip video aksi seks itu di lama “Youtube” semalam.

Ekoran klip tersebut akhbar arus perdana menjadikan ia sebagai paparan utama hari ini.

“Kami kesal kerana siri kedua video klip lucah dibiarkan ditayangkan untuk tatapan awam sehinggakan gambar sedutan video seks tersebut dijadikan objek utama dalam akhbar arus perdana hari ini.

“Apakah motif sebenar gambar video seks dijadikan bahan utama di dada akhbar hari ini selain untuk mencemar imej pemimpin tersebut? Apakah dengan penyiaran gambar itu dapat mendidik rakyat Malaysia ke arah yang lebih positif?” katanya.

Justeru Mohd Firdaus percaya ia adalah satu konsprirasi yang dilakukan untuk menjatuhkan Anwar seperti mana yang dilakukan pada 1998 sehingga Ahli Parlimen Permatang Pauh itu dipenjarakan.

“Kami tetap percaya bahawa isu ini adalah konspirasi politik tahap tertinggi dan mengulangi episod memalukan pada 1998 terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Kami yakin rakyat turut berpandangan yang sama dengan melihat layanan serta tindakan kerajaan dan PDRM berhubung isu ini,” katanya.

Wakil rakyat PAS itu juga menyifatkan tuduhan yang dilemparkan terhadap Anwar itu bertentangan dengan ajaran Islam.

“Kami bertegas menolak modus operandi politik lucah dan melampau seperti yang dijalankan sekarang kerana jelas ia bertentangan dengan Islam.

“Islam menetapkan tuduhan terhadap pelaku zina mesti disertai dengan empat orang saksi yang menyaksikan kejadian tersebut. Sekiranya pihak pendakwa gagal mengemukakan saksi, maka tuduhan qazaf perlu dikenakan terhadap trio Datuk T,” katanya lagi.

Mufti, Tokoh Agama Tolak Sumpah Laknat Eskay Mahu Qazaf Ditegakkan

Mufti, Tokoh Agama Tolak Sumpah Laknat Eskay Mahu Qazaf Ditegakkan (Kemaskini)
Ditulis oleh Shakira Buang
28/04/2011
Share |SHAH ALAM 28 APRIL : Ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay hari ini mengaku hanya beliau seorang sahaja akan mengambil sumpah laknat di sebuah masjid di Sentul esok untuk memperkuatkan dakwaan kononnya Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pelaku dalam video lucah yang disebarkannya.

Eskay tidak memberitahu kenapa Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan Shuib Lazim enggan bersama beliau untuk mengambil lafaz itu, tetapi menegaskan beliau berbuat demikian kerana “agama, bangsa dan negara.”

Eskay turut mencabar Anwar untuk mengambil sumpah itu bersamanya di Masjid Amru al-Aas, Bandar Baru Sentul selepas solat Jumaat esok.

Bagimanapun dua tokoh agama iaitu Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria dan Dr Badrulamin Bahrom berkata cara terbaik menyelesaikan isu video lucah adalah mengikut syariat Islam iaitu dengan menfailkan pertuduhan qazaf.

“Kalau semua orang boleh bersumpah (laknat) saja, ramai orang yang boleh melakukannya. Takut apa sumpah ini,” kata Tan Sri Harussani kepada TvSelangor.

“Selepas dia membuat tuduhan orang itu berzina, dia perlu kemukakan bukti bukannya bersumpah.

"Menuduh orang berzina itu maknanya Qazaf, qazaf ini bukan bersumpah tetapi perlu bawa bukti,” tambah beliau.

Pada 4 April lalu, Angkatan Muda Keadilan (AMK) menfailkan pertuduhan qazaf terhadap Datuk T dengan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan.

Anwar sendiri sebelum ini bersetuju hukum qazaf adalah cara terbaik untuk menangani dakwaan-dakwaan yang disebarkan oleh Datuk T dan pihak lain untuk mengaibkan beliau sekeluarga dan sekali gus menghancurkan karier politiknya.

Penceramah bebas Badrulamin menegaskan sumpah laknat jelas tidak sesuai digunakan dalam isu video lucah dan ia akan hanya mengusutkan keadaan.

“Sumpah laknat dalam kes video seks ini tidak menurut ajaran Islam dan hanya menurut logik dan akal manusia. Ia tidak akan membantu menyelesaikan masalah yang sedang berleluasa dalam masyarakat kerana andai kata kedua-dua pihak sanggup bersumpah ia tidak akan selesaikan sebarang masalah,” kata beliau.

“Jika kita hendak menghentikan fitnah yang sedang melanda ummat ini hanya ada satu jalan iaitu melaksanakan hukum Qazaf,” kata beliau.

Eskay berkata gadingan Datuk T bertekad "tidak akan membenarkan orang bernama Anwar yang merupakan pelaku seks menjadi pemimpin negara Islam."

Mengulas lanjut sumpah laknat yang bakal dilakukan oleh Eskay, Harunsani berkata cara itu selalunya membabitkan pertuduhan zina antara suami isteri.

“Selalunya orang yang membuat sumpah laknat ini adalah kalau pertuduhan Li'an iaitu suami tuduh isteri.

"Qazaf ini, kalau dia(trio 'Datuk T') tidak boleh mengemukakan bukti, ikut hukum Islam dia (trio 'Datuk T') yang kena sebat. Itu saja hukumnya. Sebab itu tidak semudah ini untuk menghukum orang berzina,” kata Harussani.

Badrulamin berkata Menteri yang bertanggung jawab mengenai hal ehwal Islam, Jamil Khir Baharom sepatutnya mengusulkan gadingan Datuk T untuk disiasat mengikut hukum qazaf dan bukannya menyokong tindakan membuat sumpah laknat.

“Jamil Khir sepatutnya menyokong pelaksanaan hukum qazaf bukan sebaliknya menutup fail yang diajukan kepada mahkamah syariah dibawah kes qazaf dan menyuburkan pula budaya sumpah menyumpah ini,” tegas beliau.

Anwar :Najib Bergantung Kepada "Politik Lucah" Untuk Menang PRU


KUALA LUMPUR 28 APRIL : Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menegaskan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menggunakan fitnah video lucah sebagai modal politik untuk melemahkan pembangkang.

"Strategi utama Najib ialah mengguna video lucah, institusi awam dan media seperti Utusan Malaysia, Agenda Daily dan Tv3 untuk mengaibkan. Mereka tak boleh lawan kita di atas isu polisi. Jadi dia terpaksa gunakan politik lucah," kata Anwar.

"Ternyata Umno dan kepimpinannya terdesak dan Najib harus menjawab mengapa jenayah pornografi itu menjadi strategi beliau terpenting dalam mempertahankan kuasa beliau dan Rosmah dalam negara ini," tambah beliau selepas member kenyataan tambahan kepada polis di Ibu pejabat Dang Wangi Kuala Lumpur petang tadi.

Anwar berkata demikian selepas memberi kenyataan tambahan kepada polis susulan tindakan Datuk T menayangkan video lucah pada 21 Mac lalu dan mendakwa beliau adalah pelaku dalam rakaman berkenaan.

Datuk T yang merangkumi Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, Shazryl Eskay dan Shuib Lazim turut mengugut Anwar dan isterinya untuk berundur dari politik jika tidak mahu video itu didedahkan kepada umum.

Anwar membuat laporan polis terhadap tiga individu itu. Dua klip pendek dari rakaman 221 minit itu dimuat naikkan oleh pihak tertentu sejak 4 April lalu.

Ketua Pembangkang itu berkata tindakan nekad pihak Datuk T menayangkan video itu secara terbuka di sebuah hotel dan seterusnya klip rakaman itu dinaikkan ke YouTube menzahirkan pihak yang bertanggungjawab mempunya perlindungan polis.

"Mana ada di negara ini orang boleh terlibat secara terang menyebarkan (video lucah) tanpa sebarang tindakan kalau polis tidak beri perlindungan," jelas beliau.

Ditanya oleh seorang wartawan arus perdana sama ada beliau mempercayai kewibawaan polis, Anwar berkata “Anda percaya sebab anda belum kena.”

Ketua Pembangkang itu seterusnya merujuk kepada kenyataan bekas Ketua Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Mat Zain Ibrahim yang mengesahkan campurtangan langsung polis dan Peguam Negara Gani Patail untuk menjatuhkan beliau.

“Kalau baca laporan Datuk Zain, pegawai penyiasat kes saya dan dia mengatakan tolong pulihkan tahap profesionalisma polis kerana ia telah terjejas akibat rasuah, penipuan dan penyalahgunaan kuasa. Ini tuduhan dia kepada Musa Hassan dan Ghani Patail yang belum dijawab,” kata Anwar.

Anwar berkata Najib memperalatkan media arus perdana untuk berkelakun biadap semata-mata bagi mengembar-gemburkan fitnah yang ditabur.

"Sekarang stategi utama oleh Najib menggunakan pornografi termasuk media (TV3 dan Utusan) untuk menyebarkan fitnah. Mereka tak boleh lawan kita isu polisi termasuk rasuah, pemerintahan. Jadi mereka terpaksa mengalih pandangan melalui perbuatan keji untuk menjatuhkan karaktor seseorang,” kata beliau.

Pada sidang akhbar itu, wartawan TV3 sekali lagi cuba mendapatkan reaksi Anwar bersabit isu jam Omega dan sama ada Ketua Pembangkang itu akan menyerahkan DNA kepada pihak polis.

"DNA apa yang kamu mahu mahu? Jangan biadap dengan saya. Tanya soalan lain," tegas Anwar kepada wartawan itu.

Wartawan berkenaan kemudian cuba mendapatkan reaksi Anwar terhadap cabaran ahli perniagaan Shazryl Eskay supaya hadir bersamanya melafazkan sumpah laknat bersabit isu video lucah.

Anwar yang sebelum ini bersetuju isu itu ditangani mengikut hukum qazaf , bertanya sama ada wartawan itu faham hukum haram sumpah laknat namun tidak mendapat respon.

"Hukum mana suruh angkat sumpah? Tak boleh jawab, tak payah,” Anwar memberitahu wartawan itu sekali lagi.

Anwar berkata orang yang membuat sumpah laknat seharusnya memeriksa diri sama ada beliau bebas daripada dosa besar untuk membuat tuduhan terhadap pihak lain dan melafazkan sumpah itu.

"Kalau kita rujuk kenyataan Dr Asri (bekas mufti Perlis) , pertama ikut hukum syariah dan mahkamah syariah. Kedua kalau ikut syarat Islam, orang yang angkat sumpah dalam hal seperti ini harus bebas dari dosa besar maknanya tidak pernah minum arak, tidak pernah berzina," kata Anwar.

Selain Dr Asri, dua tokoh agama – Mufti Perak Datuk Harussani Zakaria dan Badrul Amin Baharom berkata cara terbaik menyelesaikan isu video lucah adalah mengikut syarak Islam iaitu dengan menfailkan pertuduhan qazaf.

“Kalau semua orang boleh bersumpah (laknat) saja, ramai orang yang boleh melakukannya. Takut apa sumpah ini,” kata Datuk Harunsani kepada TvSelangor.

“Selepas dia membuat tuduhan orang itu berzina, dia perlu kemukakan bukti bukannya bersumpah.

Dia tuduh orang berzina itu maknanya Qazaf, qazaf ini bukan bersumpah tetapi kena bawa bukti,” tambah beliau.

Johari : Juak Umno Perhebatkan Usaha Fitnahkan Anwar


SHAH ALAM 28 APRIL : Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul yakin juak-juak Umno akan terus memuatkan klip-klip dari video lucah ke Youtube untuk terus mengaibkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, namun taktik itu akan ditolak oleh maysrakat Melayu yang cuba dipengaruhi.

Klip video terbaru yang dimuat naik di Youtube itu merakamkan seorang lelaki sedang mengenakan pakaian, seorang perempuan dalam keadaan bogel.

Ratusan ribu gambar daripada klip video itu dicetak dan diedarkan di sekitar Lembah Klang sejak malam tadi khsusnya di kawasan penghuni Melayu yang tinggi, dalam cubaan terdesak untuk menfitnah dan mengaibkan Anwar.

Seperti klip pertama, suntingan video kali ini juga membawa petanda-petanda tertentu video itu dirakamkan secara terbuka dan dengan pengetahuan pelaku serta kehadiran pihak ketiga dalam kamar berkenaan.

Datuk Johari yakin klip video yang disunting akan terus dimuat naik ke Internet oleh individu-individu tertentu. Beliau tidak menolak kemungkinan angkara itu didalangi oleh gandingan Datuk T iaitu bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik, bekas bendahari Perkasa, Datuk Shuib Lazim dan ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah.

Namun berita baik di sebalik itu katanya, semakin banyak bahagian-bahagian dalam klip video berkenaan didedahkan, semakin banyak kecacatan dan perkara 'aneh' dapat disaksikan.

" Ia amat menjijikkan. Malah pada video klip pertama pun, orang yang berpakaian penuh itu ke hulu ke hilir. Dalam keadaan persiadaan seolah-olah satu lakonan
seks bakal berlaku.

" Dan klip kedua ini pula seolah-olah ada orang ketiga yang campak tisu. Bukan itu sahaja, saya cabar ini bukanlah dilakukan dalam bilik gelap kerana ianya
memang dilakukan untuk difilemkan sebab kalau lihat didinding ada tiga bayang untuk satu-satu objek. Ini mengesahkan ada tiga lampu yang disuluhkan pada objek-objek ini.

Sehingga ke hari ini blog-blog pro Umno terus menayangkan video selama 1 minit 46 saat yang berjudul 'Papa Nurul Izzah Part II'.

Sama seperti bahagian pertama dahulu, ia sekali lagi memaparkan watak pelaku yang tidak jelas, susuk tubuh dengan perut boroi yang nyata bukan mirip Anwar.

" Tujuan video ini asalnya bukan untuk apa-apa. BUkan untuk cari kebenaran, bukan untuk mengajar, semua itu bukan. Tujuannnya adalah untuk menghancurkan karier politik Anwar,” kata Johari.

Malah kata Johari, video fitnah ini adalah talian hayat Umno-BN demi kelangsungan politik mereka.

" Apa pun juga, saya tahu mereka akan terus siarkan video ini secara berterusan untuk penontonnya kerana berfikiran orang Melayu suka perkara-perkara yang sensasi seperti ini,” kata Johari.

Beliau berkata Umno begitu terpinggir daripada isi hati masyarakat Melayu sehingga membelakangkan isu-isu ekonomi dan cara memperbaiki akhlak anak-anak. Mereka memikirkan orang Melayu akan lebih tertarik kepada video ini, tambah beliau.

Eskay Dakwa 'Datuk T' Ke Mahkamah Minggu Depan

KUALA LUMPUR 28 APRIL : Polis belum menyelesaikan siasatan namun ahli perniagaan Shazryl Eskay mendedahkan beliau dan dua rakan Datuk T akan dihadapkan ke mahkamah minggu depan atas tuduhan mengedar filem lucah yang mereka cuba mengaitkan kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ahli perniagaan itu turut menegaskan beliau, Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Shuib Lazim akan mengadakan lebih banyak sidang media untuk membuat tuduhan-tuduhan terhadap Anwar.

"Ada beberapa lagi siri sidang media selepas ini. Kami mungkin didakwa minggu depan," katanya dalam sidang media tergesa-gesa selama hanya 12 minit di sebuah hotel di Kuala Lumpur.

Pada 21 Mac lalu, rakaman video seks berkenaan dipertontonkan kepada beberapa wakil media oleh pihak yang menggelarkan diri "Datuk T" di sebuah hotel di Kuala Lumpur.

"Datuk T" yang merangkumi Eskay bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Rahim Tamby Chik dan bekas Bendahari PERKASA Datuk Shuib Lazim pada mulanya mendakwa mereka “terserempak” dengan video itu.

Namun Eskay kemudian mengaku beliau sendiri muncul dalam rakaman itu dan mahu mendedahkannya kerana “kepentingan agama, bangsa dan negara.”

Rahim dan Shuib di tuduh cuba mempengaruhi wakil rakyat Parti Keadlan Rakyat untuk meninggalkan parti itu.

Ketiga-tiga mereka dilaporkan berjumpa dengan Perdana Menteri Najib Razak selepas identity mereka dibongkarkan oleh ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat.

Anwar menolak kononnya beliau pelaku dalam video itu dan mengemukakan bukti-bukti untuk mensabitkan pergerakan beliau pada malam video itu dirakamkan.

Beliau juga merestui tindakan Angkatan Muda Keadilan membuat laporan qazaf terhadap Datuk T, sesuai dengan syarak Islam berhubung isu-isu fitnah dan zina.

Mufti, Tokoh Agama Tolak Sumpah Laknat Eskay Mahu Qazaf Ditegakkan

(Kemaskini)SHAH ALAM 28 APRIL : Ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay hari ini mengaku hanya beliau seorang sahaja akan mengambil sumpah laknat di sebuah masjid di Sentul esok untuk memperkuatkan dakwaan kononnya Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pelaku dalam video lucah yang disebarkannya.

Eskay tidak memberitahu kenapa Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan Shuib Lazim enggan bersama beliau untuk mengambil lafaz itu, tetapi menegaskan beliau berbuat demikian kerana “agama, bangsa dan negara.”

Eskay turut mencabar Anwar untuk mengambil sumpah itu bersamanya di Masjid Amru al-Aas, Bandar Baru Sentul selepas solat Jumaat esok.

Bagimanapun dua tokoh agama iaitu Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria dan Dr Badrulamin Bahrom berkata cara terbaik menyelesaikan isu video lucah adalah mengikut syariat Islam iaitu dengan menfailkan pertuduhan qazaf.

“Kalau semua orang boleh bersumpah (laknat) saja, ramai orang yang boleh melakukannya. Takut apa sumpah ini,” kata Tan Sri Harussani kepada TvSelangor.

“Selepas dia membuat tuduhan orang itu berzina, dia perlu kemukakan bukti bukannya bersumpah.

"Menuduh orang berzina itu maknanya Qazaf, qazaf ini bukan bersumpah tetapi perlu bawa bukti,” tambah beliau.

Pada 4 April lalu, Angkatan Muda Keadilan (AMK) menfailkan pertuduhan qazaf terhadap Datuk T dengan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan.

Anwar sendiri sebelum ini bersetuju hukum qazaf adalah cara terbaik untuk menangani dakwaan-dakwaan yang disebarkan oleh Datuk T dan pihak lain untuk mengaibkan beliau sekeluarga dan sekali gus menghancurkan karier politiknya.

Penceramah bebas Badrulamin menegaskan sumpah laknat jelas tidak sesuai digunakan dalam isu video lucah dan ia akan hanya mengusutkan keadaan.

“Sumpah laknat dalam kes video seks ini tidak menurut ajaran Islam dan hanya menurut logik dan akal manusia. Ia tidak akan membantu menyelesaikan masalah yang sedang berleluasa dalam masyarakat kerana andai kata kedua-dua pihak sanggup bersumpah ia tidak akan selesaikan sebarang masalah,” kata beliau.

“Jika kita hendak menghentikan fitnah yang sedang melanda ummat ini hanya ada satu jalan iaitu melaksanakan hukum Qazaf,” kata beliau.

Eskay berkata gadingan Datuk T bertekad "tidak akan membenarkan orang bernama Anwar yang merupakan pelaku seks menjadi pemimpin negara Islam."

Mengulas lanjut sumpah laknat yang bakal dilakukan oleh Eskay, Harunsani berkata cara itu selalunya membabitkan pertuduhan zina antara suami isteri.

“Selalunya orang yang membuat sumpah laknat ini adalah kalau pertuduhan Li'an iaitu suami tuduh isteri.

"Qazaf ini, kalau dia(trio 'Datuk T') tidak boleh mengemukakan bukti, ikut hukum Islam dia (trio 'Datuk T') yang kena sebat. Itu saja hukumnya. Sebab itu tidak semudah ini untuk menghukum orang berzina,” kata Harussani.

Badrulamin berkata Menteri yang bertanggung jawab mengenai hal ehwal Islam, Jamil Khir Baharom sepatutnya mengusulkan gadingan Datuk T untuk disiasat mengikut hukum qazaf dan bukannya menyokong tindakan membuat sumpah laknat.

“Jamil Khir sepatutnya menyokong pelaksanaan hukum qazaf bukan sebaliknya menutup fail yang diajukan kepada mahkamah syariah dibawah kes qazaf dan menyuburkan pula budaya sumpah menyumpah ini,” tegas beliau.


Polis, SKMM Buru Individu Muat Naik Video SeksKUALA LUMPUR 28 APRIL : Polis telah melancarkan siasatan bagi mengesan individu yang memuat naik sebahagian lagi rakaman klip video hitam putih aksi seks melibatkan individu mirip pemimpin pembangkang semalam.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Khalid Abu Bakar (kiri) berkata siasatan polis mengikut Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 telah dimulakan dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) tidak lama selepas berita mengenai klip video aksi seks itu tersebar di internet.

"Sehingga kini kita masih belum kenal pasti identiti mereka yang memuat naik klip itu," katanya kepada pemberita di Bukit Aman di Kuala Lumpur hari ini.

Ditanya sama ada polis telah menerima laporan berhubung penyiaran klip terbaru itu, Khalid berkata walaupun sehingga kini tiada laporan polis dibuat mengenainya tetapi polis masih boleh menjalankan siasatan.

"Tidak semestinya laporan perlu dibuat. Siasatan masih akan dijalankan. Perkara yang paling penting adalah mencari siapa yang bertanggungjawab dalam hal ini," katanya.

Semalam heboh diperkatakan mengenai penyiaran sebahagian lagi rakaman video seks dengan durasi 47 saat yang dikatakan melibatkan individu mirip pemimpin pembangkang yang telah dimuat naik di internet antaranya di laman web perkongsian video disukai ramai YouTube and beberapa blog.

Pada 4 April lalu, satu klip video berdurasi yang sama juga dipercayai melibatkan individu yang sama tersebar luas di internet.

Khalid ketika ditanya mengenai perkembangan siasatan klip video pertama itu, berkata pihak pendakwaan telah meminta pegawai penyiasat untuk menyiasat dengan lebih terperinci daripada beberapa sudut lagi.

"Pihak pendakwaan melihat lebih terperinci daripada penyiasat. Kami tidak dapat nyatakan bila ia (siasatan) akan siap"," katanya.

Katanya ia adalah proses biasa dalam sesuatu siasatan apabila ada individu yang akan dipanggil memberi keterangan atau dipanggil semula untuk beberapa kali bagi membantu siasatan.

Pada 21 Mac lalu, rakaman video seks yang dikatakan melibatkan individu mirip pemimpin pembangkang dipertontonkan kepada beberapa wakil media oleh pihak yang menggelarkan diri "Datuk T" di sebuah hotel di Kuala Lumpur.

"Datuk T" terungkai apabila Datuk Shazryl Eskay Abdullah bersama bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Rahim Tamby Chik dan bekas Bendahari PERKASA Datuk Shuib Lazim mengaku mereka bertanggungjawab di atas penayangan video tersebut dan "Datuk T" merupakan singkatan "Datuk Trio".

Penayangan video itu menyebabkan Anwar membuat laporan polis.-BERNAMA

(function() { var d = document, w = window; w

SELEPAS 24 TAHUN MEREKA BERSATU KEMBALI