Namakan syarikat BN disenarai hitam pentadbiran Pulau Pinang dan Selangor

KUALA LUMPUR, 24 OKT: Seorang Ahli Parlimen DAP menggesa Meneri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan menamakan syarikat yang mempunyai hubungan dengan Barisan Nasional (BN) dan telah disenarai hitam oleh pentadbiran negeri Pakatan Harapan di Pulau Pinang dan Selangor.
Ia sebagai kenyataan balas terhadap keputusan Rahman yang juga Ahli Parlimen Kota Belud, semalam, untuk menyenarai hitam, mana-mana syarikat yang dikesan membiayai dan membantu Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih), daripada menerima sebarang kontrak kerajaan.
“Boleh kah Rahman menamakan satu syarikat penaja BN yang telah disenaraihitamkan oleh kedua-dua kerajaan negeri ini?” soal Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng.
“Rahman patut menarik balik ugutannya (menyenarai hitam syarikat terkait Bersih) dan memohon maaf sekiranya beliau tidak mampu memberi walaupun satu nama syarikat yang dilayan buruk oleh kerajaan Pulau Pinang dan Selangor hanya kerana perbezaan politik,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
Rahman seperti yang dilaporkan media berkata Unit Perancang Ekonomi (EPU) dan Unit Kerjasama Awam Swasta (UKAS) yang dikawalnya akan menyaring mana-mana pihak yang mahu terlibat dalam sebarang kontrak kerajaan.
Ia bagi memastikan kerajaan tidak memberikan kontrak kepada pihak yang mempunyai perkaitan dengan Bersih yang didakwa BN kononnya mencemarkan keharmonian dan menggugat kedaulatan negara.
Bagaimanapun, Pengerusi Bersih, Maria Chin Abdullah dilaporkan semalam berkata Rahman tidak mempunyai hak untuk menentukan syarikat mana yang boleh membiayai Bersih.
“Apa isu beliau dengan Bersih? Adakah anti-rasuah, atau pilihan raya yang bersih dan adil? Beliau menakutkan syarikat (dengan mengancam menyenaraihitamkan mereka),” kata Maria, semalam.
Bagaimana dengan Amerika dan Singapura?
Dalam pada itu, mengambil kira logik Rahman berkenaan, Lip Eng turut mempersoalkan sama ada kerajaan akan memutuskan hubungan dengan enam negara yang kini sedang menyiasat aktiviti pengubahan wang haram dan penipuan melibatkan syarikat milik penuh Kementerian Kewangan, 1MDB.
“Bukankah siasatan dan tindakan mahkamah ini semua juga bertentangan dengan kerajaan BN yang dianggotai Rahman? Bukankah sepatutnya Rahman menggesa kerajaan untuk memutuskan pertalian dengan enam negara ini, terutamanya dengan Amerika Syarikat?” soalnya.
Rahman sebelum ini mengesahkan ‘Malaysian Official 1’ (MO1) adalah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
MO1 adalah entiti yang disebut sebanyak 36 kali dalam tuntutan saman Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat untuk merampas aset bernilai hampir AS$1bilion yang diseleweng dari 1MDB.
Selain Amerika Syarikat, Switzerland dan Singapura merupakan antara enam buah negara yang sedang menyiasat dan mendakwa bank dan pegawai mereka kerana bersubahat menyelewengan dana terkait 1MDB.
Mengulas lanjut, Lip Eng yang juga Setiausaha DAP Wilayah Persekutuan turut tertanya-tanya tentang mekanisme yang akan dipilih Rahman untuk memastikan syarikat yang mempunyai urusan dengan kerajaan tidak menaja Bersih.
“Bagaimana caranya untuk memastikan tidak ada satu pun anak syarikat kepada mana-mana syarikat besar atau pegawai tinggi syarikat terkemuka menaja Bersih?
“Adakah Rahman akan mencadangkan satu borang deklarasi baru untuk syarikat-syarikat yang mempunyai urusan dengan kerajaan?” soalnya.
Namun, menurut Lip Eng, dunia perniagaan dan politik sepatutnya diasingkan dan tidak dijadikan mangsa, sepertimana kerajaan negeri Selangor dan Pulau Pinang yang masih berurusan dengan syarikat yang ada kaitan rapat dengan BN. – Roketkini.com

‘JIKA BN KATA SUBJUDIS BINCANG 1MDB MAKA MO1 BOLEH DISABIT BERSALAH’ – DAP

BAJET 2017: BERSIAP SEDIA TOL NAIK, PAMPASAN SYARIKAT KONSESI DIBATALKAN

PIMPINAN PAS JUGA PIJAK GAMBAR PM NAJIB.INI BUKTINYA....


GAMBAR SEMASA KUDITA PERAK. SIAPA MEMIJAK GAMBAR NAJIB.??? ADAKAH INI ALASAN TAKIYUDDIN DAN PAS KHASNYA TIDAK MENYERTAI BERSIH 5?. KITA TIDAK KISAH PAS TIDAK MENYERTAI DAN RAMAI YANG MAMAHAMINYA, NAMUN ALASAN YANG DIBERIKAN MEMAKSA UNTUK WRLR MENJELASKANNYA, KERANA PAS KINI SUDAH DILIHAT JAUH DARI PAS YANG DIKENALI DULU.

BERSIH 4 TANPA PAS PUN LEBIH BESAR DARI SEBELUM INI.....JADI TAK PERLU PUJUK PAS BAIK DALAM PILIHANRAYA ATAU APA SAHAJA. PH PERLU BERSEDIA 3 PENJURU DAN KITA LAWAN Umno /Bn dan sekutunya Pas.

Bersih 5: Pas cakap biar terang, jangan jadi keli dalam besen

Mohd Sayuti OmarMohd Sayuti OmarSetiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan digesa supaya tidak mengeluarkan kenyataan berbelit berhubung penyertaan parti itu dalam himpunan Bersih, 19 November depan.
Penulis buku politik popular Mohd Sayuti Omar berkata, peguam itu boleh sahaja tanpa perlu berselindung menyatakan menjalin hubungan dengan Umno.
"Takiyuddin tidak payah banyak cakap berliku-liku macam jalan ke Bukit Tinggi.
"Terus terang sahaja Pas tidak mahu sertai Bersih kerana Pas sedia untuk berkerjasama dengan Umno. Cakap biar jelas dan terang.
"Ringkas, tidak menyusah dan mengelirukan orang. Dalam perjuangan kena gentlemen tidak jadi macam ikan keli dalam besen," bidasnya dalam status Facebook beliau.
Sayuti mengulas alasan Takiyuddin kononnya Pas tidak menyertai Bersih 5 kerana perjuangan gerakan kempen menuntut pilihan raya yang adil itu sudah melencong.
Takiyuddin yang juga peguam mendakwa terdapat peserta Bersih sebelum ini memijak gambar pemimpin parti tersebut.
"Kalaulah itu alasan kenapa Pas tidak mahu sertai Bersih, betapa rendah jiwa orang Pas.
"Takkan kerana gambar dipijak sanggup menolak gagasan Bersih untuk memastikan pilihan raya adil dan bersih.
"Tengok Anwar walaupun matanya lebam dibaham polis Dr Mahathir tetapi beliau boleh melupai peristiwa itu demi mencapai cita-cita bersama," tegas Sayuti lagi.