Profesional PAS akan tubuh parti baru?

Profesional PAS akan tubuh parti baru?

Spekulasi semakin kencang mendakwa golongan profesional PAS yang tidak setuju dengan cara Hadi menguruskan krisis PAS – PKR berkemungkinan dipecat daripada parti itu.

Sebahagian lagi, didakwa akan meninggalkan parti dan bergabung dengan PKR atau pun menubuhkan parti baru. Semua itu terpaksa dilakukan demi meneruskan politik waras dan tidak terlalu mengikut emosi sebagaimana yang diamalkan presiden PAS.

Usul syura ulama yang meminta agar Khalid Ibrahim dikekalkan sebagai MB selagi mana tidak terbukti bersalah oleh mana-mana mahkamah adalah mustahil dalam integriti politik moden. Di negara barat sekiranya integriti pemimpin dipersoalkan seperti pendedahan Setiausaha Agung PKR Saifudin Nasution terhadap beberapa urusniaga Khalid yang meragukan, maka pemimpin yang didakwa akan melepaskan jawatan.

Atau setidak-tidaknya akan meminta disiasat dan tugasnya dipangku oleh timbalan. PAS dalam semua desakan terhadap ahli politik BN juga mensyorkan perkara serupa, pemimpin BN mesti digantung tugas sepanjang tempoh siasatan. Tetapi mengapakah majlis syura ulama mengambil pendekatan berbeza terhadap Khalid?

Menunggu sehingga mahkamah menjatuhkan hukum bersalah tidak wujud dalam budaya politik baru. Ia hanya wujud dalam politik Umno. Dan tentunya menteri umno tidak akan didapati bersalah di mahkamah. Oleh itu selama mana mereka mahu memegang jawatan maka mereka bebas melakukannya.

Pujian wajar diberikan kepada golongan profesional PAS kerana mempertahankan integriti dalam pemerintahan. Biar pun mereka tidak tinggi ilmu agama tetapi mereka mampu memberikan contoh yang dipandang tinggi masyarakat.

Sekiranya golongan profesional ini akhirnya menubuhkan parti baru atau bergabung dengan PKR maka mereka dengan mudah akan diterima pengundi. Sebaliknya, PAS yang kekal dengan tradisi ulamanya akan tenggelam dalam arena politik.

Terutama di Selangor yang mana rakyatnya cerdik politik. Mereka tidak mudah diperangkap dengan hujah dosa dan pahala. Mereka faham antara ustaz yang berceramah dan ahli politik yang mempertahankan integriti.

Sekiranya golongan ulama PAS bertegas membela Khalid dan parti itu berpecah dua maka mereka wajib faham mereka akan jatuh, sama seperti selepas pilihan raya Kelantan 1978.

Namun PAS jangan terlalu yakin tanpa parti itu Pakatan akan berkubur. Rakyat yang dahagakan perubahan tidak mengira siapa pun asalkan mereka tidak ditipu oleh Umno. Jika Pakatan (PKR – DAP) bertanding PRU maka kedua-duanya akan diberi undi.

PAS yang berkerjasama dengan BN akan hilang undi di kawasan-kawasan Melayu. PAS boleh mencuba kerajaan perpaduan, namun bukan dengan sokongan golongan profesional parti itu. Profesional akan pindah ke parti baru yang lebih kredibel.

GOLONGAN PROFESIONAL DALAM PAS TUBUH PARTI BARU?

Pas jangan pecah gara-gara Khalid- MSO

ISU KHALID                                                                                       

Apabila PKR telah menggunakan kuasa perlembagaan yang ada kepadanya untuk memecat Abdul Khalid Ibrahim daripada parti itu, Pas sudah tidak ada hak lagi untuk mempertahankan Khalid dalam konteks dia ada hubungan dengan Pakatan Rakyat. Khalid kini bukan lagi warga Pakatan Rakyat. Dia adalah ahli bebas yang tidak ada kaitan dengan mana-mana parti. Posisi Khalid dari segi politik dengan Pas samalah dengan kedudukan Inchek Ibrahim Ali di Pasir Mas.

Bagi orang yang berfikir secara logik dan menghormati perlembagaan dan undang-undang pertubuhan tidak akan memperdulikan lagi kepada Khalid. Hak dan tanggungjawab itu sudah tidak ada. Sebahagian pimpinan Pas sebelum ini mempertahankan Khalid. Majlis Syura Ulamak (MSU) Pas sampai membuat mesyuarat di Kota Bharu untuk mempertahankan Khalid.

Sebelum mesyuarat, Presiden Pas telah membelakangkan keputusan konsensus majlis presiden mengumumkan sokongan terbuka kepada Khalid. Ia diturut bantu oleh Mursyidul Am Nik Abdul Aziz juga mempertahankan Khalid.Kini kerja-kerja Pas untuk mempertahankan Khalid sudah pun berakhir. Seperti dikatakan tadi dari sudut peraturan sebuah organisasi Khalid tidak ada kaitan apa-apa dengan Pas. Mungkin atas sifat manusia (kawan atau jiran) mungkin orang Pas boleh bersimpati kepadanya tetapi bukan dalam konteks politik.

Tanggungjawab dan fungsi berorganiasi ini patut difahami oleh semua orang. Jangan ada kekeliruan pula ada yang mengatakan pemecatan Khalid itu sebagai satu kezaliman. Kepada sesetengah penyokong Pas yang menyayangi Khalid  mungkin kerana termakan buah tangan perlu faham hakikat ini. Tidak apa-apa kezaliman atas pemecatan itu melainkan ia proses politik yang biasa sahaja.

Semasa Hassan Akidah (Hasan Ahli) dipecat oleh Pas satu masa dahulu, apakah ada mana-mana pihak daripada PKR atau DAP mempertikaikan tindakan Pas memecat Hasan Akidah itu. Walhal pemecatan Hasan Akidah itu dibantah oleh segelitir ahli Pas. Mereka menganggap pemecatan itu sebagai tidak adil dan zalim.

Tetapi tidak ada mana-mana pemimpin PKR mempertikaikan tindakan Pas itu. Kenapa? Sebabnya mereka memahami bahawa urusan memecat Hasan sebagai ahli Pas itu adalah sebagai hak mutlak Pas. Rakan Pas perlu menghormati keputusan Pas itu sebagai urusan rumah tangganya walaupun Hasan itu adalah rakan karib mereka. Kenapa pula bila PKR pecat Khalid ada orang Pas yang iseng mempertahankan Khalid? Dimanakah logik dan asasnya?

Mereka yang bersolat hajat di rumah Khalid kerana mempertahankan Khalid juga wajar menghentikan tindakan mereka. Tindakan mereka membela dan mempertahankan Khalid sudah tidak relevan lagi. Bahkan tindakan itu diketertawakan kerana ia satu aksi politik yang dangkal.

Macam kedudukan Hasan Akidah sebagai Exco dahulu, ramai yang sayang dengan kedudukan itu dan mahukan Hasan kekal. Tetapi peraturan dan amalan dalam parti menyebabkan beliau terpaksa berundur sebagai Exco kerajaan apabila sudah tidak mewakili mana-mana parti politik. Dalam kes seumpama ini Hasan lebih bermaruah daripada Khalid, kalau Khalid tidak memunggah barang-barangannya di pejabat MB Exco.

Dan Pas sendiri terpaksa mengambil keputusan memedihkan itu apabila Hasan telah melanggar peraturan parti. Nah begitu jugalah tindakan PKR dalam kasus Khalid itu.

Lain lah kalau Khalid akan memohon menyertai Pas esok dengan menyerahkan borang keahlian kepada Presiden Pas. Maka orang-orang Pas termasuk mereka yang bersolat hajat boleh terus berkubu di rumah Khalid bersolat hajat, bermunajat dan berzikir meminta proses pengekalkan Khalid sebagai MB atas tikit Pas dikekalkan. Apakah Khalid sudah masuk Pas. Abdul Hadi pun dilaporkan ada memberi jaminan kepada Khalid.

Masa tinggal beberapa jam lagi. Mungkin perbincangan mendalam sedang dilakukan ke mana Khalid hendak pergi selepas ini. Sertai Pas atau berjumpa Sultan minta dibubarkan DUN. Mungkin bagi mereka yang waras akan bertanya apakah Pas sedia menerima Khalid sebagai ahli partinya kemudian kekal sebagai MB?

Apakah tindakan Pas itu sebagai bukan pengkhinatan kepada PKR. Kalau Pas menerima Khalid sebagai anggota partinya, ini bermakna Pas telah menghunuskan pedang perang salid kepada Pas. Saya tidak fikir PKR reda dan sedia menerima hakikat itu. Sebagai janda yang masih belum habis edah PKR tidak sanggup untuk melihat Khalid tidur bersama suami barunya, Pas.

Jika ini juga berlaku Khalid belum tentu selamat. Suka atau tidak, berjaya atau tidak Khalid akan berdepan dengan undi tidak percaya di DUN Selangor. Impilikasi dan risiko ini seharusnya dikaji dengan teliti oleh Pas. Jangan pula Pas menjadi lebai malang yang dikejar tidak dapat yang dicicir tidak kedapatan.

Sokongan moral yang diberikan Pas kepada Khalid sebelum ini sudah cukup untuk menyakit hati PKR dan mengilankan hati DAP. Pas harus bertindak bijaksana menjaga keutuhan persepakatan. Lainlah kalau Pas sudah membuat keputusan akan berpisah dengan PKR dan DAP dan meninggalkan Pakatan Rakyat kerana untuk bersama BN.

Kalau Pas mengambil keputusan meninggal Pakatan Rakyat dan kembali bersatu sekali lagi dengan Umno menerus BN, tindakan ini juga tidak boleh disalahkan Pas. Ia adalah keputusan Pas secara mutlak. PKR dan DAP tidak boleh memberi apa-apa nasihat atau pun ugutan kepada Pas. Atas politik itu sendiri bukan sesuatu yang qadim ia boleh berubah pada bila-bila masa sahaja. Boleh jadi juga selepas ini Pas berpecah dua menyebabkan akan wujud fraksi baru dalam Pas yang akan membentuk sebuah parti baru?

Kita sedang meneliti hal ini dari jam ke jam. Waktu ini semua pihak penting dalam ketiga-tiga parti itu Pakatan Rakyat sibuk dan sedang rapat mencari solusi terbaik. [wm.kl.12:06 10/08/14]

Saifuddin: Anwar temui 'seseorang yang amat penting'
Perkara ini pimpinan Pas perlu jelaskan kepada Umum.Selain Hj Hadi membela Khalid, penyokong dibawah membuat berbagai aduan? Ini lah yang dikatakan adalah silap jika pas salahkan pkr dan tohmahan dari orang ramai tentang gila kuasa.
Dari pertemuan 8 mata, Pemuda PAS mahu pertemuan 6 mata segera

Ketua Pemuda PAS, Suhaizat Kaiat mencadangkan pertemuan enam mata segera, bukan lagi lapan mata, berikutan pemecatan Tan Sri Khalid Ibrahim dari PKR. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 10 Ogos, 2014.  

Ketua Pemuda PAS, Suhaizat Kaiat mencadangkan pertemuan enam mata segera, bukan lagi lapan mata, berikutan pemecatan Tan Sri Khalid Ibrahim dari PKR. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 10 Ogos, 2014. Berikutan pemecatan Tan Sri Khalid Ibrahim dari PKR, Pemuda Pakatan Rakyat (PR) kini mencadangkan pertemuan 6 mata segera, bukan lagi 8 mata.

"Pemuda PAS difahamkan semangat pertemuan ini dan akan dilaksanakan pimpinan utama PR," kata Ketua Pemuda PAS, Suhaizat Kaiat dalam satu kenyataannya hari ini.

Yang dimaksudkan Suhaizat adalah pertemuan antara Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang.


Sebelum ini, mereka bertiga dicadangkan bertemu secara 8 mata dengan Khalid, menteri besar (MB) Selangor dua penggal yang hendak disingkirkan PKR dan digantikan dengan presiden parti Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
  Selain cadangan itu, Pemuda PAS juga mencadangkan PR mewujudkan segera Jawatankuasa Krisis MB Selangor bagi menangani masalah yang akan berlaku.
Berdasarkan pengalaman krisis kerajaan negeri Perak tahun 2009, masa berlalu terlalu pantas pada waktu ini, kata Suhaizan.

"Masa boleh menjadi pedang kepada PR. Pemuda PAS mendesak agar konflik ini dapat ditangani dengan segera secara harmoni melalui Majlis Presiden PR," katanya.

Suhaizan juga mengarahkan semua anggota Pemuda PAS bertenang menghadapi situasi ini.
"Saya memberi arahan kepada semua anggota di seluruh negara agar bertenang, bersiap sedia terhadap sebarang kemungkinan dan tunggu arahan dari Pejabat Pemuda PAS Malaysia. Jangan bertindak secara sendirian dan menambah sulit terhadap krisis yang sedang berlaku," katanya.

Ekoran pemecatan Khalid sebagai ahli PKR, menyebabkan MB Selangor itu bukan lagi seorang ahli PR.

Pentadbiran kerajaan negeri dalam keadaan yang tidak stabil, kata Suhaizat.

Pemuda PAS, katanya, sangat khuatir ruang ini akan dimanipulasi pihak tertentu untuk kepentingan mereka dengan mewujudkan kekacauan dalam negeri Selangor agar Dewan Undangan Negeri dapat dibubarkan.

Dalam mesyuarat Pemuda PAS Malaysia semalam, kata Suhaizan, mereka bersetuju menyokong usaha memperteguh PR seperti yang dipertegas Majlis Syura Ulama dan bersedia menjadi pendamai kepada krisis yang sedang berlaku. – 10 Ogos, 2014.