BERGAMBAR- WALAU WANITA ..PRESIDEN PKR MELAKSANAKANNYAMenyantuni ketua-ketua kampung dan staf PTDHL serta pengunjung di rumah terbuka aidilfitri..mudah-mudahan semuanya dalam barakah..terima kasih tuan Pegawai Daerah kerana sudi menjemput..
Bersama dengan Menteri Besar Selangor di Majlis Sambutan Aidilfitri Pejabat Tanah dan Daerah Hulu Langat di Kompleks Pentadbiran Daerah Hulu Langat, Bangunan Hisamuddin Alam Shah, Bangi pagi ini..

Bersama dengan Menteri Besar Selangor di Majlis Sambutan Aidilfitri Pejabat Tanah dan Daerah Hulu Langat di Kompleks Pentadbiran Daerah Hulu Langat, Bangunan Hisamuddin Alam Shah, Bangi pagi ini..

LAPORAN KEPADA SPRM UNTUK SIASATAN SUMBANGAN POLITIK BERJUMLAH RM2.6 BILION

LAPORAN KEPADA SPRM UNTUK SIASATAN SUMBANGAN POLITIK BERJUMLAH RM2.6 BILION
Kenyataan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam bahawa sejumlah RM2.6 bilion wang yang dipindahkan ke akaun peribadi Dato’ Seri Najib Tun Razak adalah derma politik mengundang lebih banyak persoalan mengenai rasuah dan pecah amanah yang perlu disiasat.
Saya ingin mengingatkan Dato’ Seri Najib Tun Razak dan rakyat Malaysia bahawa skop siasatan Pasukan Petugas Khas (“Special Task Force”) yang dianggotai oleh SPRM, BNM, PDRM dan Peguam Negara adalah untuk menyiasat secara keseluruhan urusniaga 1MDB untuk memastikan tidak ada pecah amanah atau salah guna kuasa. Ini meliputi semua tuduhan yang dibawa sebelum ini termasuklah tuduhan wang 1MDB dipindahkan ke akaun milik individu yang rapat dengan Dato’ Seri Najib Tun Razak seperti Jho Low; sehinggalah kegagalan 1MDB memenuhi komitmen kewangannya untuk membayar hutangnya yang telah mencecah RM42 bilion.
Urusniaga pemindahan wang sebanyak RM2.6 bilion ke akaun peribadi Dato’ Seri Najib Tun Razak hanyalah satu tugasan kecil yang kebetulan mendapat perhatian rakyat apabila Wall Street Journal mendedahkan adanya dana yang dipindahkan ke akaun peribadi Perdana Menteri. Oleh yang demikian, kenyataan SPRM semalam tidak sedikit pun menjawab soalan-soalan penting yang perlu disiasat oleh Pasukan Petugas Khas yang bertanggungjawab kepada rakyat untuk merungkai semua persoalan mengenai 1MDB.
Malah, kenyataan SPRM semalam mengundang lebih banyak persoalan mengenai sumbangan politik berjumlah RM2.6 bilion itu, terutamanya berhubung peruntukan-peruntukan khusus Akta SPRM 2009 seperti berikut:
§ Seksyen 3 Akta SPRM menetapkan bahawa Dato’ Seri Najib Tun Razak adalah penjawat awam yang tidak dibenarkan menerima “suapan” dalam apa jua bentuk sekali pun. Takrifan “suapan” di bawah akta ini termasuklah hadiah dan derma apabila hadiah dan derma itu diberikan untuk mendapat balasan.
§ Seksyen 50 Akta SPRM menetapkan bahawa sekiranya seorang penjawat awam memberi atau menerima suapan, penjawat awam itu telah melakukan satu rasuah.
§ Seksyen 16 Akta SPRM menetapkan bahawa seseorang yang didapati bersalah melakukan rasuah boleh dipenjarakan sehingga 20 tahun.
Tidak ada rakyat Malaysia yang waras yang boleh menerima penjelasan bahawa Dato’ Seri Najib Tun Razak menerima derma sebanyak RM2.6 bilion dari seseorang untuk membiayai kempen PRU13 Barisan Nasional tanpa penderma itu mendapat sebarang balasan. Oleh itu, derma yang disebut-sebut oleh pimpinan Umno sekarang ini boleh digolongkan sebagai suapan mengikut Seksyen 3 Akta SPRM.
Oleh itu, pada hari ini telah mengarahkan pimpinan KEADILAN di seluruh negara di semua peringkat untuk membuat laporan kepada SPRM mendesak SPRM memulakan siasatan terhadap sumbangan politik itu mengikut peruntukan di bawah Akta SPRM 2009. Satu pekeliling dengan laporan contoh telah dikeluarkan kepada pimpinan KEADILAN di seluruh negara bagi tujuan ini.
Saya menjemput seberapa ramai rakyat Malaysia untuk turut sama membuat laporan SPRM untuk menyiasat mengenai sumbangan politik kepada Dato’ Seri Najib Tun Razak ini sebagai luahan rasa marah rakyat kepada perkembangan politik mutakhir.

RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN
4 OGOS 2015

WANITA GHB KEDAH..


33 mins · 
Pertemuan Bersama Wanita Harapan Baru Kedah..sambutan menggalakkan, tak muat dewan dan ada yang duduk atas lantai..Alhamdulillah

GAMBAR GAMBAR OKT DI MAHKAMAH DAN BEBAS DARI 6 HARI KE 4.HARI...GAMAKNYA DEPA NI DIPERALAT NIH.

NEGERIKU PARA PENIPU

APA KATA 3 ORANG INI MENGENAI 1 MBD KENAPA BELIT UNTUK MENJELASKAN?
1.    DATUK  ASRI MUFTI PERLIS

1.seseorang penguasa atau pegawai atau petugas hendaklah merenung dirinya, pemberian yang diberikan kepadanya itu mempunyai kaitan dengan jawatan yang dipegangnya atau tidak.

2.Jika ada kaitan yang akan mempengaruhi tindakannya atau akan mengganggu keadilan atau amanahnya, maka itu adalah rasuah.

3.Jumlah ataupun nilai pemberian yang luar biasa kepada seorang penguasa ataupun pegawai yang pasti tidak diberikan jika tidak kerana kedudukannya, maka itu pasti rasuah,


2.   SOALAN ANAK MB JOHOR
SOALAN ANAK MB JOHOR

Soalan-soalan dibangkitkan, termasuk:
 1. Ketika Najib menerima dana sejumlah RM2.6 bilion, adakah beliau maklum sejumlah wang telah memasuki akaunnya?
   
 2. Apakah bukti bahawa duit tersebut merupakan derma dan bukan duit berkaitan IMDB mahupun pihak yang mempunyai transaksi berkaitan IMDB?
   
 3. Adakah sumbangan tersebut merupakan sumbangan bagi kepada kerajaan, tujuan Umno atau tujuan peribadi?
   
 4. Jika duit tersebut adalah sumbangan buat Umno, adakah kepimpinan Umno terutamanya Majlis Tertinggi (MT) mengetahui tentang derma tersebut?
   
 5. Jika MT tidak mengetahui adakah ini bermaksud Umno tidak akan mengetahui kewujudannya jika Najib tidak memaklumkan kewujudannya?
   
 6. Bilakah Najib bercadang untuk maklumkan kepada MT?
   
 7. Andai kata derma tersebut derma peribadi, adakah Najib menerimanya ketika memegang jawatan sebagai salah seorang ahli jemaah menteri?
   
 8. Adakah gabenor Bank Negara dan cendekiawannya sedar akan pergerakan duit sejumlah RM2.6 bilion ke dalam negara?
   
 9. Adakah Lembaga Hasil Dalam Negeri sedar mengenai sejumlah duit yang telah diterima Najib?
   
 10. Jika ya, adakah Dato Seri Najib telah membayar sebarang cukai pendapatan berdasarkan nilai duit tersebut?
   
 11. Adakah seorang perdana menteri boleh mendapat pengecualian cukai?
   
 12. Jika Najib mendapat pengecualian cukai, adakah pengeculian tersebut adalah kepada gaji Najib atau apa saja derma yang diterima beliau?
   
 13. Jika derma tersebut adalah bagi tujuan kerajaan, mengapa Kementerian Kewangan tidak mengetahui kewujudannya?

3.    SOALAN KADIR JASINMengapa 'spin' jika wang itu dari orang kaya Arab?1. Pihak berkuasa sepatutnya, dari awal lagi, berkata bahawa RM2.6 bilion yang ditemui dalam akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak adalah sumbangan penderma dari orang kaya Arab,

2. Katanya, mengapa Najib dan seluruh briged tukang spin beliau tidak berbuat demikian dari awal lagi.3.Sekiranya wang dalam akaun perdana menteri bukan dari 1MDB, mengapa tidak Jho Low berkata demikian.

4. Mengapa orang yang dikaitkan dengan akaun itu perlu melarikan lari dari negara ini?" 

5. Orang yang dicari oleh pasukan petugas khas (menyiasat 1MDB), termasuk Nik Faisal Ariff Kamil dan (Datuk) Suboh Mohd Yassin, kini sepatutnya tampil untuk membersihkan nama perdana menteri," 

6. Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed meletakkan jawatan secara sukarela kerana gagal menemui lebih awal yang RM2.6 bilion dalam akaun peribadi perdana menteri di AmBank adalah sumbangan derma.

7. Macam mana anda boleh main-main dengan perdana menteri seperti itu?"

TIADA KEPERLUAN KOMEN TENTANG PAS LAGI.MAT SABU


0LEH: GREENBOC


[VIDEO & GAMBAR] Tiada Keperluan Untuk Komen Tentang PAS Lagi - Mat Sabu (UPDATED)


Mat Sabu enggan komen apa-apa berkaitan PAS lagi 

Pengerusi protem Gerakan Harapan Baru (GHB) Mohamad Sabu menyatakan hari ini, beliau kini enggan mengulas apa-apa yang berkaitan dengan PAS. 

Bekas timbalan PAS itu, lebih mesra dikenali sebagai Mat Sabu, berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang seolah-olah berpihak kepada perdana menteri sejak kebelakangan ini. 

"Itu kena tanya dia (Hadi). Kena tanya isi hati dia. Saya tak nak komen atas pandangan peribadi dia. 

"Saya tak nak komen lagi hal PAS. Saya dah jadi ahli biasa," katanya selepas majlis 'Dialog Terbuka #Harapanbaru bersama Mat Sabu dan Pimpinan' di Kuala Lumpur hari ini. 

Selasa lalu, susulan rombakan Kabinet, Hadi menggesa wakil rakyat PAS memerhatikan terlebih dahulu barisan Kabinet yang baru diumumkan sebelum membentangkan usul tidak percaya terhadap Datuk Seri Najib Razak di Dewan Rakyat. 

"Kita tak boleh kata bersetuju atau tidak (dengan barisan Kabinet baharu)... kita tunggu sejauh mana mereka dapat laksanakan tugas khususnya bagi isu melibatkan rakyat dan negara," beliau dilaporkan berkata. Jumaat lalu, Najib memuji Hadi, menyatakan beliau menghargai sikapnya yang berpegang pada prinsip seseorang itu tidak bersalah selagi belum dibuktikan bersalah. 

Sementara itu, pada majlis tersebut Mat Sabu dalam ucapannya berkata, umat Islam di dunia ini secara umumnya kelihatan hebat dalam perjuangan, tetapi apabila mendapat kuasa, gagal dalam pemerintahan. 

"Kita melihat gerakan umat Islam perlu berubah di seluruh dunia, perlu berani membuat perubahan. "Isu perkauman masih dimainkan oleh pemerintahan dan orang Islam sudah terperangkap. Parti Islam juga mudah terperangkap dalam isu perkauman," katanya tanpa merujuk kepada mana-mana pihak. 

Gerakan itu ditubuhkan oleh pemimpin PAS dari puak progresif dan golongan profesional yang tersingkir semasa pemilihan parti yang diadakan pada muktamar tahunan awal Jun lalu. 

LAPORAN HIMPUNAN GHB WILAYAH PERSEKUTUAN

Majlis Ramah Mesra dan Taklimat Penerangan GHB Wilayah Persekutuan di Kelab Sultan Sulaiman Kuala Lumpur semalam mendapat sambutan yang sangat menggalakkan.

Dewan penuh sehingga ramai yang terpaksa berdiri di luar. Insya Allah rakyat bersama GHB dan rakan-rakan kami iaitu PKR, DAP dan NGO untuk merealisasikan hasrat kita menubuhkan kerajaan adil, telus dan peduli rakyat pasca PRU14 nanti.

KISAH HADI NAK JADI PM

OLEH: AL HUSSEYN


Cita cita nak jadi PM tak salah.Tapi kalau khianat nak bersama Umno,itu salah....kalau Anwar  nak jadi PM rasanya dah lama jadi dengan Umno.
Berikut adalah transkrip yg mampu saya perturunkan. Harap maaf kerana ada terdapat tempat yang kurang  jelas. Harap maklum …dia dan Ustaz Nasharudin (Mat Isa); saya boleh ceritalah sekarang. Dua-dua orang tu telipon saya, yang telipon saya , Salahuddin Ayub!      “Bagaimana kita ni kerajaan pemimpin, Boleh ke tak dia masuk?”  Saya kata, betul ker? Ini kerajaan perpaduanlah nih!   “Betul ker?”  “Betul!”   “Ana ni tukang atur ajer”  “siapa?”  “ Boss!” “ Boss siapa?” “ Ustaz Hadi! Tapi tak boleh nak pergi, tak boleh masuk!”  Saya kata, “ Tak apa, naik kereta saya.”  Saya tunggu, ambik dia masuk kereta saya masuk Seri Perdana, lepas ‘Asar, kali pertama.  Duduk dalam library di Seri Perdana tu, daripada Asar sampai Maghrib, sembahyang sama berjemaah. Makan goring pisanglah macam-macam…. Dia tengok Seri Perdana …  “ Aiii….sedap juga rupa!! Hok cepok,” dia kata, “Ustaz bagaimana?”  Dia baik dgn saya. Sebab saya dulu kenal dia masa saya di Perth Australia . Saya selalu jemput dia datang masa tu dia ABIM. Masa tu dia pengerusi ABIM Trengganu, belum masuk PAS pun Ustaz Hadi nih! Saya kenal dia sebab kawan abang saya di Medinah dulu.   Saya kata, “ Jadi ker?” Dia kata, “Memang tak ada masalah; kena buat demi kepentingan Islam dan Melayu!” kata Hj Hadi. Hadi kata jadi!, “Saya jadi…..(tak jelas)…,” Ha! Ha! Hj Hadi kata!  Ini orang Pas ni yg dengar yg duduk ni boleh bagi tau, sesiapa pemimpin PAS yang dengar ni ambik tape saya ni, bagi tau, Hj Hadi kata kat Nik Aziz!  Pak Lah pun tanya, “Tak bolehkah nasihatkan Nik Aziz ni, untuk kepentingan Islam? Sekarang ni you ni jadi bar dot dot ... dia taulah! Betullah yang you kata tadi boleh jadi Barua DAP, dia tau!Dia juga tau! Anwar tipu dia, dia tau!” Haji Hadi mengaku.  Saya kata, “Enta tau tak, kenapa dia bawa, masa tu Nasaruddin baru masuk keAdilan. Nasaruddin Parit tu baru masuk keAdilan. Dengar ceritanya Nasarudin Adun Bota, masuk keAdilan, sebab dia tahu akan Nasaruddin untuk jadi Menteri Besar. Dia nak tukar Nizar tu, Nizar PAS nak tukar kepada Nasarudin supaya PKR menjadi Menteri Besar.” Saya bagi tau Hj Hadi sebab Nasaruddin bagi tau saya! Nasarudin punya peranan.  Nasarudin ni, masa saya jadi ahli parlimen dulu, dia duduk sebelah saya.Dia ahli parlimen Parit, saya ahli parlimen Kerteh. 

Kami duduk sebelah. Saya kata apa-apa sebab cepat nih….  Dia kata, “Brother, saya dah tak boleh tunggu kerajaan brother… Anwar kata, saya akan menjadi Menteri Besar, Nizar akan ditukar!”  Tengok, dia main belakang. Main belakang PAS lah nih! Kerja dia!  Saya bagi tau Ustaz Hadi, “Ustaz, enta tau tak, dia bawa Nasarudin masuk untuk ganti Nizar. Hj Hadi kata, “ Macam inilah perangai Anwar!” Dimana dia kata? Di Seri Perdana”  “Astaghfirullahul Adzim, itu yang dia nak buat kat ana…”  “Macam tulah ustaz!”  “OK, kita buat cepat-cepat” kata dia.  “Habis macamana Tuan Guru Nik Aziz?”  “Tinggalkan Nik Aziz!” kata Hj Hadi. “Tinggalkan Nik Aziz!” Pak Lah kata, “Tak boleh, dia Mursyidul ‘Am. Dia orang tua, balik berkira dulu…”  Dia kata, “Masalah Nik Aziz ni, mesyuarat tak datang.Kalau dia datang, dia tidur!” Itulah kata Hj Hadi.  Saya pun tengok kat Ust Nasarudin, “Macamana?” “Ana ni ikut boss jer…ikut boss jer!”  Tujuan kita nak buat kerajaan yg sedemikian pada masa itu, ialah supaya orang Melayu mempunyai 2/3 majoriti dalam dewan, di parlimen. Kemudian kita boleh ubah segalanya yg kita nak ubah.Nak buat Islam ker, nak alQuran sahaja dia atas, nak letak sunnah ker.

 Itu boleh dicita-citakan, dia pun setuju, syarat dia “Saya nak jadi Perdana Menteri!” Hj Hadi kata. Yang tu Pak Lah kata, “ Tak bolehlah kata saya mesti jadi Perdana Menteri!” Tengok…jujur tak jujur Pak Lah. Ikhlas tak ikhlas? “Saya dah janji nak bagi kepada Najib. Tak apa Najib jadi Perdana Menteri. Yang penting orang Melayu bersatu!”   Hah! Dia pun kata, “nanti dulu…”  Bila saya balik ke dewan undangan negeri, saya bagi tahu kepada YAB Menteri Besar, saya tunjuk dia beginilah… saya tanya YAB Menteri Besar, “Kita telah berusaha untuk menyatukan ummat Islam, wata’a wanu ‘alal-birri wa-taqwa, wala- ta’a wanu ‘alal-ismi wal-‘udwaan – ayat Qur’an jelas, bekerjasamalah kamu untuk perkara-perkara kebaikan dan jangan kamu bertolong-tolong dengan perkara kemungkaran. Ayat Qur’an jelas, YAB tahu.

 Dan kita telah berusaha untuk menyatukan hati-hati ummat Islam supaya kita menjadi sebuah kerajaan yang kukuh. Kenapa YAB tutup? Kenapa YAB tolak? YAB bertanggungjawab di dunia dan bertanggungjawab di akhirat, menolak perpaduan ummat Islam, YAB jawab!  Dia tunduk, jengok muka pun dok! Dalam rekod ada, dalam henset ada! Kenapa YAB tolak?   Saya jadi wakil rakyat untuk membantu rakyat baik Umno atau pun PAS. Kita nak berkhidmat kepada negara, berkhidmat kepada bangsa, berkhidmat kepada Islam, berkhidmat kepada seluruh Negara, ummat Islam seluruhnya… Kenapa kita jadi pergaduhan? Kenapa PAS mesti bergaduh dengan Umno? Atas dasar apa PAS mesti bergaduh dengan Umno? Enta nak buat baik, ana nak buat baik. Enta nak bangunkan Negara, ana nak bangunkan Negara. Enta nak bawa syiar Islam, ana nak bawa syiar Islam. Kita nak letak ummat Islam al-Islam ya'lu wala yu'la 'alaih … kenapa kita mesti bercanggah? Anda mungkin juga meminati: