NAJIB HANYA BERANI DI FB..SEMASA DIBENTANG DAN DITUDUH DIDALAM DEWAN RAKYAT DIA ADA ATAU DIAM MEMBISU..TU LA BEKAS PM FB..KAH..KAH

 


Loke pertahan keputusan PH bayar balik RM555 juta kepada LTAT


Bekas menteri pengangkutan, Loke Siew Fook, berkata beliau telah
 menyelamatkan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) daripada
 mengalami kerugian RM555 juta dalam bailout kerajaan.

PETALING JAYA: Seorang bekas menteri pengangkutan mempertahankan keputusan kerajaan Pakatan Harapan (PH) untuk membayar balik Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) susulan dakwaan tindakan itu mengakibatkan kerugian berbilion ringgit.

Memetik isu kesahan, Loke Siew Fook berkata, tindakan menggunakan LTAT untuk mengambil alih dua syarikat konsesi, iaitu Beta Tegap Sdn Bhd dan ATES Sdn Bhd, bagi sistem penguatkuasaan automatik (AES) bermasalah memandangkan kontrak tidak dibuat melalui tender terbuka.

“Ini secara asasnya menswastakan peranan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada dua syarikat ini. Keseluruhan projek juga bermasalah dari sudut perundangan, kerana saman tidak boleh dikeluarkan syarikat swasta, bererti kesahannya akan dipertikaikan.

“Tidak benar bahawa LTAT dapat meraih sebarang manfaat daripada kontrak itu,” kata setiausaha DAP itu kepada FMT.

-ADVERTISEMENT-
Ads by 

Ads by Kiosked

Terdahulu hari ini, Najib Razak membidas dakwaan Loke bahawa PH telah menyelamatkan LTAT daripada kerugian RM555 juta dalam ‘bailout’ kerajaan.

Bekas perdana menteri malah mendakwa kerajaan PH telah menafikan keuntungan tahunan bagi LTAT yang mampu mencapai berbilion ringgit untuk tempoh jangka panjang. Menurutnya, pada 2018 saja kutipan saman berjumlah sehingga RM169 juta.

Ini susulan keputusan PH membayar semula LTAT yang pada mulanya membayar RM555 juta bagi mengambil alih konsesi AES untuk kesalahan memandu.

PH kemudian menjenamakan semula AES kepada Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (Awas). Di bawah sistem ini, mereka yang memandu melepasi had laju dan melanggar lampu merah akan diheret ke mahkamah dan bukan sekadar dikenakan kompaun.

Loke turut menyoal Najib sama ada beliau merancang meraih lebih banyak untung untuk LTAT dengan mengeluarkan lebih banyak saman kepada orang ramai.

“Jika beliau berkata LTAT mampu meraih berbilion ringgit daripada projek AES, ini bererti kamu membenarkan LTAT mendirikan ribuan kamera di seluruh negara untuk mengeluarkan saman kepada pengguna jalan raya setiap hari.

Ads by Kiosked

“Adakah itu perancangan kamu (Najib), untuk mengeluarkan saman kepada orang ramai?” soalnya kepada Ahli Parlimen Pekan itu.

Pada Isnin, Loke memberitahu Dewan Rakyat bahawa beliau menyelamatkan LTAT daripada kerugian lebih RM555 juta dalam bailout kerajaan, selepas mencadangkan pembayaran semula konsesi berkenaan.

Katanya, rakan sejawatnya dalam Kabinet, Mohamad Sabu yang juga menteri pertahanan ketika itu telah bersetuju dengan cadangan berkenaan.

Ketika membacakan laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara mengenai projek AES, beliau berkata, Najib telah mencadangkan LTAT mengambil alih AES daripada syarikat konsesi terlibat dengan harga RM555 juta.

Loke berkata, berlaku campur tangan politik di peringkat tertinggi, dan Najib cuba menggunakan dana LTAT untuk menyelesaikan masalah diwujudkan oleh kerajaannya.

BUDAYA TAK BERGUNA KETUA PENGARAH PERKHIDMATAN AWAM. GAJI KAU RAKYAT BAYAR

 


Tengking pegawai imigresen di KLIA, kesatuan kecam KP perkhidmatan awam

Kesatuan Perkhidmatan Imigresen Semenanjung Malaysia (KPISM) berkata, sikap ketua pengarah itu yang mahukan layanan VVIP menunjukkan sifat pentingkan diri dan tidak cakna dengan kesusahan rakyat dan orang awam lain.

PETALING JAYA: Kesatuan Perkhidmatan Imigresen Semenanjung Malaysia (KPISM) menuntut ketua pengarah perkhidmatan awam membuat permohonan maaf terbuka susulan dakwaan tindakan menengking dengan kata kesat terhadap pegawai imigresen, di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Presiden KPISM Khairil Niza Khairuddin, berkata kejadian itu berlaku pagi hari ini, antara 8.40 pagi hingga 9.40 pagi, di Balai Berlepas, KLIA.

“Insiden bermula apabila tiada pegawai imigresen ditempatkan di kaunter bilik VIP KLIA. Sememangnya pegawai imigresen tidak ditempatkan di kaunter bilik VIP secara 24 jam kerana keperluan pegawai bertugas di kaunter biasa lebih memerlukan, berbanding kaunter bilik VIP yang hanya akan dibuka apabila ada keperluan dan mendapat pemakluman awal.

“Pegawai imigresen yang bertugas di KLIA telah dipanggil dan ditengking, diherdik dan diminta supaya berdiri tegak di tengah khalayak ramai. Tindakan tidak profesional oleh seorang pegawai tertinggi kerajaan ini dengan kata-kata yang dilepaskan dalam nada menengking di hadapan orang ramai dan kakitangan imigresen lain yang sedang bertugas merupakan satu sikap biadap serta tidak menghormati entiti perkhidmatan awam itu sendiri,” katanya dalam kenyataan.

-ADVERTISEMENT-
Ads by 

Beliau berkata, pegawai imigresen lain yang berada di tempat kejadian turut merasa terhina di khalayak ramai atas tindakan tersebut.

Katanya, sikap ketua pengarah itu yang mahukan layanan VVIP juga menunjukkan sifat pentingkan diri dan tidak cakna dengan kesusahan rakyat dan orang awam lain yang sabar beratur dan menunggu giliran dalam melepasi pemeriksaan di kaunter biasa yang lain.

“Kejadian ini amat mengguris hati pegawai imigresen lain keseluruhannya,” katanya.

Khairil turut menggesa kerajaan dan Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) memandang serius perkara terbabit, selain menuntut ketua pengarah itu yang disifatkan “sombong” serta “angkuh” dikenakan tindakan.

“KPISM juga menyokong penuh segala tindakan yang akan diambil oleh Ketua Pengarah Imigresen Malaysia dalam perkara ini demi memartabatkan maruah pegawai di Jabatan Imigresen Malaysia. Seharusnya seorang pegawai tertinggi perkhidmatan awam perlu menunjukkan contoh dan teladan yang baik dan positif kepada penjawat awam yang lain serta kepada rakyat keseluruhannya,” katanya.

LAPORAN POLIS TERHADAP LEBAI HADI


 

ANWAR UCAP SELAMAT BERSARA KEPADA BENTARA PARLIMEN


Saya bertemu Bentara Parlimen saudara Shukor Bin Mohamad yang hari ini merupakan hari terakhir beliau berkhidmat di Parlimen.

Beliau telah berkhidmat selama 40 tahun sejak tahun 1982 di Parlimen dan di bawah enam Perdana Menteri.

Saya ucapkan terima kasih atas komitmen dan khidmat bakti yang beliau curahkan kepada institusi Parlimen.

Selamat bersara!

#Parlimen #DewanRakyat

 

4 EKOR "KATAK" DUDUK TAK SENANG DI PENANGNasib 4 ADUN P Pinang ‘berpaling tadah’ diketahui Jumaat

(Dari kiri) Dr Afif Bahardin, Zulkifli Ibrahim, Khaliq Mehtab Mohd Ishaq
 dan Zolkifly Md Lazim, memfailkan injunksi terhadap badan
 perundangan Pulau Pinang daripada meluluskan usul pengosongan
 kerusi mereka.

GEORGE TOWN: Pulau Pinang akan menentukan nasib empat ADUN yang “berpaling tadah” daripada Pakatan Harapan (PH) ke Perikatan Nasional (PN), dalam mesyuarat exco, pada Jumaat.

Ia susulan keputusan bersejarah Mahkamah Persekutuan, hari ini, yang memutuskan undang-undang tubuh negeri menghalang lompat parti menepati Perlembagaan Persekutuan.

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow, berkata keputusan itu amat dialu-alukan kerana ia juga mengkehendaki mahkamah melihat semula keputusan duluan yang hampir menyerupai membabitkan undang-undang anti-lompat parti di Kelantan, yang diputuskan tidak berperlembagaan, kira-kira 30 tahun lalu.

“Kami akan membincangkan tindakan seterusnya pada Jumaat, katanya dalam kenyataan.

-ADVERTISEMENT-
Ads by 

Empat ADUN berkenaan adalah Dr Afif Bahardin (Seberang Jaya, bekas wakil rakyat PKR), Zulkifli Ibrahim (Sg Acheh, bekas wakil rakyat PKR), Khaliq Mehtab Mohd Ishaq (Bertam, Bersatu namun pro PN) dan Zolkifly Md Lazim (Telok Bahang, Bersatu namun pro PN).

Keempat-empat ADUN itu sebelum ini memfailkan injunksi terhadap badan perundangan Pulau Pinang daripada meluluskan usul pengosongan kerusi masing-masing selepas mereka mengambil keputusan menyokong PN.

Usul itu ditangguhkan demi memastikan tidak berlaku pilihan raya negeri ketika pandemik, mengambil kira kes jangkitan Covid-19 melonjak selepas pilihan raya negeri Sabah diadakan.

Keempat-empat ADUN berkenaan juga memfailkan saman untuk menghentikan kerusi disandang tidak dikosongkan.

Pada 1992, Mahkamah Persekutuan memutuskan undang-undang negeri yang menghalang ADUN melompat parti sebagai tidak sah kerana bertentangan dengan Artikel 10(1)(c) Perlembagaan Persekutuan membabitkan kebebasan berpersatuan.

Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat, hari ini, berkata Perlembagaan Persekutuan tidak menjamin hak asasi wakil rakyat menukar keahlian parti politik.

DERIS...MANA JANJI ? DAH LEBIH 5 HARI DAH NI 

MOHD SHAH RIM


Dah lebih 5 hari… Dah lulus ke elaun untuk guru KAFA tu? Bobobobobobo…..
2EKOR PENGKHIANAT PKR DI PENANG HILANG KERUSI. LAGI BERITA MENYUSUL.


 

PKR BUKAN LAGI PARTI DERITA, RAFIZI ADALAH PELENGKAP KEPADA ANWAR

 

Satu perkara yang ketara sejak Rafizi Ramli menang sebagai pemimpin nombor dua PKR ialah parti itu tidak lagi dilihat lesu serta kurang bermaya.

Malah, PKR kini tampak segar dan berada dalam “mode” menyerang pihak lawan bila-bila masa.

Sejak Langkah Sheraton dan diikuti dengan kekalahan dalam PRN Melaka, Johor dan Sarawak, PKR benar-benar dilihat lesu dan tidak bermaya sehingga ramai orang mula melihatnya sebagai parti yang tiada masa depan.

Sekaligus keadaan itu menjadikan ungkapan Anwar Ibrahim di Kongres Tahunan parti di Melaka dua tahun lalu yang menyebut PKR adalah parti derita sering dimomok-momokkan dan digambarkan telah menjadi kenyataan.

Tetapi, dengan kembalinya Rafizi dan gerakan-gerakan yang dilakukannya, PKR kini sudah jauh berbeza.

Jika ada PRN lagi dalam waktu terdekat ini, semangat dan kebangkitan PKR sudah tentu tidak sama seperti di Melaka, Johor dan Sarawak sebelum ini.

Seperti bermain bolasepak, untuk lebih mungkin menjaringkan gol dan menang perlawanan adalah dengan sentiasa melakukan serangan.

PH berjaya menang PRU14 dulu pun kerana melakukan serangan bertubi-tubi terhadap kubu BN dan penjaga gawangnya, Najib Razak sehingga akhirnya gabungan yang telah berkuasa selama 60 tahun itu berjaya ditumbangkan.

Sebagaimana janji Rafizi sebelum memenangi jawatan Timbalan Presiden PKR lagi, beliau kini benar-benar serius menumpukan serangannya kepada UMNO dan BN, khususnya Najib yang menampakkan jelas mahu kembali semula sebagai Perdana Menteri.

Begitu pun, melalui Ayuh Malaysia yang digerakkannya bersama Nurul Izzah, ia menunjukkan Rafizi tidak lupa kepada kepentingan mengukuhkan kubu sendiri agar dalam serangan bertalu-talu yang dilakukannya itu, ia tidak pula menyebabkan gawang sendiri mudah dibolosi pihak lawan.

Maka, benarlah seperti kata Anwar dalam ucapan penggulungan Kongres Nasional PKR dua minggu lalu, kehadiran Rafizi telah membawa panadol dan menghilangkan pening kepalanya.

Sementara Rafizi dipercayai terus melakukan siri serangan yang kini impaknya sudah mula dirasai dan diperkatakan ramai, beliau bersama Nurul Izzah sudah pun siap dengan jadual untuk menjelajah ke seluruh negara bersama Ayuh Malaysianya.

Di ketika yang sama, Anwar pula terus bergerak ke beberapa lokasi bersama pimpinan PH dalam konteks sebuah gabungan bagi meyakinkan rakyat agar tidak goyah daripada melakukan perubahan dalam PRU15 akan datang.

Ayuh Malaysia yang setakat ini telah mengadakan program penerangan dan jualan meja di KL, Johor Bahru dan Pulau Pinang terbukti telah mendapat sambutan luar biasa dan semua meja habis dijual dalam tempoh yang singkat.

Ini adalah petanda keterujaan terhadap perubahan sudah mula dikembalikan.

Laporan polis terhadap Najib berkaitan insiden Sulu yang digerakkan Rafizi juga telah berjaya menghimpunkan lebih 140 cabang di seluruh negara melakukan hal yang sama sehingga bekas Perdana Menteri itu terlihat jadi “kepanasan” dengan tidak henti-henti membuat posting di FB menafikan kaitan beliau dengannya.

Makna kata, Rafizi dalam hal ini adalah pelengkap kepada Anwar yang selama ini dilihat banyak bersendirian ke sana sini dengan kudratnya yang semakin tidak seberapa di sebalik semangat dan iltizamnya saja yang sentiasa membara untuk melakukan perubahan kepada negara.

Dengan terus menyerang dan menggerakkan Ayuh Malaysia ke seluruh negara bersama Nurul Izzah, sambil dalam masa yang sama tampil pula dengan tawaran-tawaran baru kepada rakyat untuk mengatasi isu-isu kritikal seperti jaminan makanan, pendidikan, latihan vokasional, perumahan, pekerjaan dan sebagainya, Anwar ketika ini seperti sedang diletakkan di landasan yang betul untuk menuju ke Putrajaya.

Cuma, untuk menambahkan lagi keberkesanan, apa yang dilakukan Rafizi sekarang bagi menghadapi PRU15 akan datang hendaklah segera disambut dan dikayuh bersama oleh semua pihak dalam PKR dan juga PH.

Episod pertandingan yang sudah berlalu haruslah segera dilupakan dan kesetiaan kepada “cai-cai” tertentu semasa pertandingan dahulu, baik di peringkat pusat, negeri, cabang, AMK dan Wanita, tidak wajar lagi dipanjang-panjangkan.

Keutamaan bagi semua “cai” sekarang ini ialah untuk menang PRU15 dan jika semua orang sanggup bekerja kuat untuk pilihan raya sepertimana kuatnya mereka bekerja semasa pertandingan dalam parti, tiada cita-cita dan impian yang mustahil untuk dijadikan kenyataan.

Bahkan, pasti amat mengujakan rakyat jika gandingan Anwar dan Rafizi dapat dibawa ke seluruh negara bermula dalam waktu yang terdekat ini sebagai membuktikan gandingan mereka berdua benar-benar saling melengkapi untuk menuju kemenangan. – ShahbudinHusin 03/08/2022.

KEH..KEH...NUSI NI MACAMMATMASLAN LA... 


Ni mana dia belajar rizab kerajaan boleh jadi rahsia ni? Apa negeri Kedah ni bebas audit ke? Dia ingat kerajaan Kedah tu warisan opah dia ke apa boleh rahsia rahsia? Itu kerajaan milik rakyat. Rakyat berhak tahu segala details. Bodoh ke apa dia ni? Guane boh?


PAS NI DAH GILA TALAK KE? KENAPA TAK SETIA SAJA DENGAN BERSATU, PASANGAN SEDIA ADA?PAS MEROYAN UNTUK DAPATKAN KERUSI LEBIH

 

Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan berkata, perjumpaan antara pemimpin Umno dan PAS sentiasa berlangsung walaupun tiada mesyuarat melibatkan Muafakat Nasional (MN).

Malah katanya PAS akan meneruskan komitmen dalam MN dan sudah ada usaha dilakukan ke arah itu.

“Kita ada usaha-usaha yang sedang dan akan terus buat. Selagi tak sampai masanya kita akan teruskan demi untuk perpaduan dan kestabilan negara.

“Tidak ada mesyuarat MN pun kita bertemu pemimpin-pemimpin parti berkenan. Kita sentiasa bertemu, waktu terdekat kita bertemu dan dalam waktu terdekat akan bertemu pun ada,” katanya pada sidang media selepas merasmikan kejohanan olahraga Sekolah Kebangsaan Islah di Kota Bharu, hari ini.

Anggota Parlimen Kota Bharu itu berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai peluang dan ruang kerjasama antara PAS dan Umno melalui MN menjelang PRU15.

Terdahulu Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man dilaporkan berkata, kerjasama antara parti itu dengan Umno dalam PRU15, jika dilaksanakan, perlu dibuat secara menyeluruh dan bukan di negeri tertentu sahaja.

Tuan Ibrahim berkata demikian ketika ditanya berkenaan tempoh masa yang diberikan kepada Umno untuk membuat keputusan berkaitan MN dan Perikatan Nasional (PN).

PAS memeterai piagam MN dengan Umno ketika kedua-dua parti itu menjadi pembangkang, namun menyertai Perikatan Nasional – yang ditunjangi Bersatu – selepas membentuk kerajaan melalui Langkah Sheraton pada Februari 2020.

Hubungan Umno-PAS kemudian menjadi semakin tegang apabila pemimpin kedua-dua parti – termasuk di peringkat tertinggi – saling berbalas kecaman.

Malah ada desakan daripada pihak tertentu agar MN diisytiharkan sudah berkubur.

Sementara itu Takiyuddin menegaskan PAS sentiasa mengutamakan penyatuan ummah dan perpaduan nasional.

Justeru menurutnya, apa sahaja usaha menuju ke arah itu akan diterokai termasuk kerjasama dengan mana-mana pihak yang boleh mewujudkan penyatuan ummah.

“Tak kiralah parti mana, kita nak bersatu. Kita tidak putus hubungan dengan MN, itu jelas. PAS tidak putus hubungan dengan MN,” tegasnya yang juga menteri tenaga dan sumber asli.

Sumber – https://m.malaysiakini.com/news/63066