Antara Bulan dan Bintang- dimana itu Melayu?

OLEH: SAKMONGKOLSaya belum mahu bercakap dan beri komen mengenai pengistiharan bulan dan bintang Najib lagi. Kerana saya boleh dan mampu melakukan demikian. Saya mengalu-ngalukan orang lain menulis pendapat mereka dalam satu extended article dan berhentilah mendapat kemasyuran 5 minit dengan menghantar surat kepada editor atau membuat laporan polis.
Langkah seperti ini tidak langsung mengurangkan kegigihan menulis untuk menyampaikan pandangan kepada pembaca. 
 
Dan saya jadikan bisnes saya memberi komen dan pandangan untuk memusnahkan omongan Najib. Bukanlah saya rasa saya sahaja yang layak berbuat demikian- ianya kerana saya boleh dan mampu. Tidak ada yang menyekat orang lain dari melakukan perkara yang serupa. 
 
Saya hairan ada orang menyifatkan Najib diluar boleh dikomen.Berulang kali saya katakan- jika Najib boleh jadi PM, sesiapa sahaja pun boleh.
Memanglah misi pembangkang dan saya ialah menyingkir kerajaan Najib dari kuasa. Sebab kita ada satu kepercayaan- Kita percaya dan yakin kita boleh lakukan lebih baik dari kerajaan UMNO. Semudah ini titik tolak kita. 
 
Misi kerajaan pula ialah memburukkan pembangkang. lakukan dengan gentlemen tanpa menggunakan tektik kotor dan tektik intimidasi dan menggunakan the legitimate forces of coercion
 
Tujuan kita ialah overthrow kerajaan Najib. Hanya cara kita lakukan ialah cara demokratik melalui peti undi. Siapa yang dapat yakinkan rakyat, dialah yang menang. Fakta nya, dalam pru13, lebih ramai yang sokong kita dari sokong BN.
Perkara inilah yang tidak dapat diterima oleh UMNO. Sebab itu mereka naik sasau dan bertindak balas dengan melakukan segala bentuk kezaliman dan penganiayaan keatas pembangkang. Mereka pihak yang takut dengan kebangkitan rakyat yang enggan diperbodohkan. 
 
Berapa kali sudah saya nyatakan- saya sendiri tahu dan sedar bukan semua pandangan dan pendapat saya mantap dan benar; tapi saya menulis dengan penhujjahan. Orang yang tidak setuju dengan saya tidak pun mengukuhkan cause mereka jika hanya membantah dengan respons sebaris/oneliner responses. Apatah lagi jika buat serangan peribadi. 
 
Jika ada penghujjahan dari mereka yang membantah- akhirnya, it comes to the point where pembaca menimbang mana satu pandangan yang mempunyai higher  level of believability
 
Saya akan resev satu masa lain untuk beri komen keatas goga dan gegak gempita Najib berkata mengenai darah Melayu yang mengalir dari tubuh nya. Cukup dengan saya mengatakan awal ini, cukup lah kelentongkan rakyat. 
Antara bulan dan bintang, bagaimana kedudukan bangsa Melayu? 
Setiap kali saya round kampung2 Melayu dalam daerah Raub, saya akan menemui cerita sedih. Dari Ulu Semantan, Gesing, Cheroh, Ulu Lepar, Batu Malim, Ulu Sungai, Ulu dong, Pamah Rawas, Pamah Kulat, Tanjung Putus, Ulu Lepar, Gali, Sega, Ulu Atok, Kuala Atok, Chenua, masaalah nya sama- janji kerajaan dan nikmat sorga loka hasil pemerintahan kerajaan Melayu tidak kesampaian.
 
Ini bukan kerajaan bukan Melayu- ini kerajaan Melayu, kulit sawo matang, beragama Islam. Pengalaman saya satu penggal bersama kerajaan menyedarkan saya bahawa segala peruntukan yang diterjemahkan dalam bentuk projek dan program- semua nya 100% akan dicukai sebahagian nya oleh pembuat polisi dan pelaksana projek dan program. Itulah punca asas sekali mengapa polisi memajukan Melayu gagal. 
 
Lihatlah apa yang berlaku. Penghuni di dua buah pusat serenti dadah di Raub semua nya Melayu. PPRT semua oang Melayu. Apa yang berlaku di Raub belaku serupa dalam daerah dan negeri lain. Rumah PPRT semua penghuni dan pemohon nya Melayu. Setiap tahun , pejabat daerah mampu buat 200 unit, pemohon nya- semua Melayu ada 10,000.
Yang bangsat dan papa kedana dan haram jadah- ini istilah2 yang sering kali Najib guna( petanda darah Melayu mengalir dalam tubh nya) ialah orang Melayu.
 
Yang memerintah selama ini, siapa kalau bukan bangsa Melayu? Jawablah dengan jujur.
Sudah lah Melayu- UMNO pula- parti dulu, kini dan selama nya berjuang untuk PUTERA dari istilah keramat BUMIputera itu. Putera didahulukan, bumi dikemudiankan!
Orang Melayu kena sedar bahawa kepentingan yang UMNO perjuangkan ialah kumpulan Melayu yang terpilih. Itu sebabnya, semenjak tahun 1955 bila UMNO mula memerintah, kepentingan Melayu biasa sentiasa terkebelakang. 
 
Pendapatan kasar purata isi rumah per bulan kumpulan 40% terbawah Melayu , mengikut angka rasmi kerajaan ialah RM1686 sebulan. Kos selia rambut Rosmah Mansor sekali buat ialah RM1200. Tentu bukan sekali. Kalau seminggu sekali , jumlah nya 4 kali. Jadi kos nya RM4800 sebulan. 
 
Pendapatan golongan Melayu kumpulan B40? RM 1686. Ertinya, pendapatan purata bulanan isi rumah dalam kumpulan B40, lebih rendah dari kos nilai selia rambut Rosmah Mansor per bulan! 
 
Silalah datang dan tanya, peniaga pasar minggu bandar Raub- adakah yang pendapatan mereka RM4800 sebulan. Dan Rosmah Mansor kata dia suri rumah tangga. Yang dia lupa kata ialah dia suri rumah tangga kumpulan 1% teratas. 
 
Tidak berapa lama dahulu, kapal terbang rasmi kerajaan hilang sekejap sehingga Najib terpaksa pulang melawat orang banjir dengan kapal terbang lain. Kapal terbang kerajaan itu telah di guna pakai oleh isteri PM yang tidak ada peranan rasmi dalam system berkerajaan.
 
Tapi oleh sebab Rosmah itu Melayu dan Najib itu Melayu- dan UMNO pulak- kesalahan2 ini ditutup sebelah mata. Tak mengapa- mereka Melayu. Ertnya, oleh kerana pesalah itu melayu, UMNO lagi, kesalahan itu bisa dimaafkan. Ekstensi dari ini- tidak lama lagi, jika gerombolan UMNO masuk dalam rumah kita, meniduri isteri, isteri2 dan anak perempuan kita- orang pro UMNO akan kata- tak mengapa-mereka itu melayu dan UMNO lagi.
Inilah realiti nya. 
 
Yang memohon tapak buat rumah dan memohon tanah tak dapat2 sejak 40 tahun, dalam daerah Raub ialah Melayu. Tak kiralah jika Melayu itu datang dari Terenganu atau Kelantan atau negeri lain- mereka tetap Melayu. Orang Cina yang asalnya datang dari negeri China mudah pulak kita berikan tanah. Yang memberi itu DO nya, SO nya, pegawainya Melayu. 
 
Apalah kita nak herankan sangat mengenai himpunan Melayu yang bersorak dan gegak gempita berteriak bila Najib dengan air liur meleleh bercakap mengenai bangsa Melayu. Mereka didatangkan dengan bas dan segala macam kenderaaan, dibayar dan diupah. Yang datang pun entahkan pegawai2 kerajaan yang diberi amaran kalau tak datang diambil tindakan disiplin, penuntut IPTA dan KOlej kerajaan, dan seterusnya. 
 
Kita jangan lupa, UMNO dan BN hanya dapat 47% undi popular. Kita jangan lupa pula lebih ramai orang Melayu sokong Pakatan dari sokong BN dan UMNO. Jadi biarlah mereka nak jerit, nak hunus keris atau apa- fakta nya, mereka hanya dapat 47% undi popular. 
 
Kita perlu ingat, UMNO dapat 3.2 juta undi dalam PRU13. Dan bukan semua undi ini orang Melayu. Kalau semua Melayupun, ianya sama dengan jumlah ahli UMNO. Itu pun jika semua ahli UMNO memilih calun UMNO yang semestinya Melayu.
Jumlah orang Melayu yang keluar mengundi daripada 11 juta itu dianggar 60%. Ini sama dengan 6.6 juta. Kalaulah jumlah orang Melayu yang undi UMNO itu 3.2 juta, ini bereti 3.4 juta Melayu tak undi UMNO dan BN. 
 
Maka kalau kita tidak tergolong dalam 3.2 juta itu, jangan resah dan gelisah.
Yang bersorak gegak gempita, dalam himpunan itu mewakili bahagian bukan majority orang Melayu.
 
Majoriti orang Melayu ialah yang berada dalam dalam kumpulan B40 yang mempunyai pendapatan purta isi rumah bulanan sebanyak RM1686.
Ada 16-17 juta orang Melayu di Malaysia ini. Ertinya yang berada dalam B40 ialah 6-7 juta Melayu. 6-7 juta Melayu berada dibawah garis kemiskinan. Tahun ini yang layak terima BR1M ialah 7.2 juta. 90% dari nya orang Melayu. 6.3 juta. Hampir sama dengan kumpulan B40.
 
Yelah- kita jerit pasal Melayu itu dan ini-seperti saya kata tadi
1.   Hampir 100% pemohon dan penginap PPRT ialah Melayu
2.   90% penerima BR1M ialah Melayu
3.   90% penerima bantuan JKM ialah Melayu
4.   Pemohon tanah tapak rumah- majority nya Melayu.
5.   Peniaga dibawah canopy atau teduhan zinc –majority nya melayu.
Siapa yang memerintah negara ini sejak 1955? UMNO dari perikatan sehingga BN.
PM semua Melayu. Menteri majoriti Melayu. KPN semua Melayu. Ketua tentera Malaysia semua Melayu. Raja- semua Melayu. KSN semua Melayu ( sekarang je mamak). KSU kementerian -99% Melayu. Pengarah jabatan kerajaan- 99% Melayu. SUK negeri- semua Melayu. MB- semua Melayu. Exco- ramai Melayu. DO? Semua Melayu. Ketua2 kerajaan tempatan? Semua Melayu.
 
Semua level pembuat keputusan ialah Melayu tapi, bangsa Melayu masih terkebelakang.
Dari 10 billionaire di Malaysia- 8 orang Cina, 1 India dan 1 Arab. 
 
Mana Melayu?  Masih terperangkap antara bulan dan bintang.Kalau ada 6-7 bangsa Melayu yang miskin dan ketinggalan- itu petanda hina nya bangsa Melayu. Dan kita tahu siapa yang menyebabkan Melayu jadi begini. 
 
1.....MALAYSIAAAAAAAA.......PADAN MUKA .....(WRLR)

Kamu adalah Boneka Umno!

 

 oleh: Al Hussein

 

Almarhum sendiri kata kepada orang macam Nik Abduh!

"Ayahanda mendidik saya bukan dengan memukul Umno dan BN.

 "Saya juga mengenal ayahanda saya mendidik rakyat bukan dengan memukul Umno dan BN bertalu-talu."

 Demikian jawab anak tokoh PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat sewaktu dihadapkan tuduhan bahawa beliau mewakili kumpulan pro-kerajaan perpaduan yang sering mengkritik sesama pemimpin parti itu.

 Walaupun tidak menjelaskan kumpulan yang mendakwa begitu, Nik Abduh berkata terdapat tanggapan beliau "kurang memukul Umno dan BN" dan "kuliahnya berlapik-lapik, tidak luka Umno dan BN." Baca lagi di sini
 Sejauh mana kebenaran dakwaan Nik Abduh ini? Nik Abduh sering menggunakan nama Almarhum. Mentang-mentang Nik Abduh anak kepada almarhum, dia ingat almarhum adalah bapa dia seorang?


Maso ayah demo hidup lagi, oghe ghoyat doh..... Oghe hormat ko ayoh 
demo jah, tapi oghe tak kagum pun ko demo....! Lepas ayoh demo 
takdok, jange lah wat cerito  bukan-bukan nak jual namo gemuloh..... 
Oghe tahu belako doh demo jenis cakap takleh pakaa.... belawok...!!!
Ayoh demo maso hidup sokong Anwar, bakpo demo tak ikut....?
  Nik Abduh perlu ingat walaupun almarhum bukan seorang biological father kepada kita, namun almarhum adalah bapa perjuangan kepada kita semua. Almarhum adalah murabbi kepada semua kita. Almarhum adalah kepunyaan ramai!

  Kita sendiri telah dengar dan faham apa yang selama ini almarhum sampaikan kepada kita semua. Kita bukan dengar melalui mulut cirit biri Nik Abduh. Tetapi dari mulut almarhum sendiri. Nik Abduh jangan cuba-cuba mahu memperbodoh-bodohkan kita semua!

Kalau almarhum tidak pukul Umno, kenapa puak Umno begitu marah kepada almarhum. Hingga ada yang mulut cabul dengan menulis dalam blognya :


Wajarkah Nik Aziz Nik Mat apabila dia meninggal dunia kelak dikebumikan di tanah perkuburan orang Islam?  

  Perkara yang berat dan serius ini harus dipertimbangkan oleh Jabatan Kehakiman Syariah Kelantan atau Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Kelantan dan juga Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia memandangkan orang ini telah mengambil tanggungjawab Allah Subhanahu Wataala dan menyesatkan pengikut-pengikutnya.

 Hang Nik Abduh janganlah nak perasan sangatlah! Orang sanjungi ayahanda kamu, tapi tidak kamu. Keperibadian kamu dan cara perjuangan kamu amat jauh berbeza kalau nak dibandingkan dengan ketokohan almarhum!

  Almarhum sendiri sewaktu hidupnya menganggap orang macam kamu ini yang mahu mempertahankan cadangan Presiden PAS Hj Hadi untuk membentuk kerajaan Perpaduan adalah 'Boneka Umno'. Kamu adalah Boneka Umno! Bukan aku kata almarhum sendiri yang kata. Ada buktinya dibawah ini :

Ada dua point penting yang saya gariskan di atas itu:

 1) Almarhum Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat membidas golongan dalam parti itu yang terus mempertahankan cadangan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk membentuk kerajaan perpaduan sambil menyifatkan mereka sebagai ‘boneka UMNO’.

2) Saya tak boleh lari daripada keputusan Muktamar Pas di Ipoh tahun lalu yang sebulat suara menyokong pakatan pembangkang.....
Sila baca lagi di sini

Siapakah Kambing Yang Bakal Dicat Hitam Dalam Isu 1MDB?Pendedahan demi pendedahan mengenai syarikat pelaburan 1MDB yang kini sudah menjadi tajuk berita antarabangsa semakin menunjukkan kemungkinan ianya bertukar menjadi skandal kewangan terbesar dalam era Najib Razak.

Bermula dengan hutangnya yang tinggi, pelaburan yang diragui dan simpanan di Pulau Cayman yang tidak pasti, 1MDB kini memasuki episod pendedahan bagaimana wangnya didakwa dilarikan untuk kepentingan peribadi.

Selain itu, bagaimana hutang 1MDB  berjumlah RM2 bilion daripada dua bank tempatan dikatakan turut dibayar oleh  bilionaire terkemuka, Ananda Krishnan dan cubaan pinjaman tambahan RM3 bilion daripada kerajaan juga ditolak kabinet kerana ramai menteri tidak menyetujuinya, menambah-parahkan lagi imej dan persepsi awam terhadap syarikat anak emas Perdana Menteri itu.

Secara langsung ia mengesahkan bahawa kecaman bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad mengenai syarikat itu ada benarnya. Ramai juga ketika ini yang bersetuju dengan Mahathir bahawa "tiada 1MDB pun tak apa".

Walaupun dalam banyak urusniaga, pelaburan dan kecurangan yang menjadi isu dalam 1MDB, nama Jho Low sering dikaitkan, tetapi kaitannya dengan Najib tentu saja sukar dielakkan kerana ahli perniagaan playboy yang mengamalkan gaya kehidupan rambu-ramba di Hollywood itu juga mempunyai hubungan rapat dengan Riza Aziz, anak lelaki Rosmah Mansor.

Selain Jho Low dikatakan mempunyai hubungan rapat dengan isteri Perdana Menteri melalui Riza, Najib sendiri dilaporkan beberapa kali bertemu dengannya di luar negara, termasuk ketika bercuti di Eropah tahun lalu.

Dengan pendedahan terbaru yang semakin menyentap hati rakyat berkaitan dakwaan RM2.5 bilion wang 1MDB cuba dilarikan oleh Jho Low dalam urusniaga dengan PetroSaudi beserta pelbagai bukti komunikasi yang disertakan,  tuntutan agar kebenaran diperjelaskan kepada umum, termasuk penubuhan Suruhanjaya Diraja semakin kuat bergema sekarang ini.

Tetapi apa yang menariknya ialah Pejabat Perdana Menteri dengan pantas telah mengeluarkan kenyataan bahawa Najib tidak terlibat secara langsung dalam operasi harian syarikat itu, sebaliknya ia diuruskan oleh satu kumpulan profesional dan berpengalaman.

Juga disebut bahawa kedudukan Perdana Menteri hanyalah sebagai Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB saja.

Memahami bahawa kecurigaan dan kecurangan dalam 1MDB selama ini melibatkan bukan angka sekupang dua yang tentulah mustahil taraf "prebet" atau "koperal"  berupaya melakukannya, konsep pertanggungjawaban sebenarnya lebih terpikul di bahu Najib selaku Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Pengerusi Lembaga Penasihatnya.

Bolehkah dipercayai pelaburan dan pengeluaran wang dalam jumlah yang besar boleh dilakukan tanpa pengetahuan Najib?

Mengelak daripada memikul tanggungjawab dengan alasan tidak terlibat dalam operasi harian tidak lebih merupakan alasan untuk "cuci tangan" saja sedangkan jika 1MDB mencapai kejayaan dan kecemerlangan, sudah tentulah semuanya akan diwar-warkan sebagai buah tangan dan hasil fikiran orang yang yang terlibat dalam operasi harian tadi.

Ketika itu juga tentunya alasan tidak terlibat dalam operasi harian tadi tidak berbangkit sama-sekali.

Apakah kenyataan tidak terlibat dalam operasi harian ini suatu bentuk percubaan mengolah kepercayaan ramai bahawa Najib tidak terlibat dan tidak wajar dipalitkan dengan apa juga kecurigaan dan kecurangan dalam 1MDB?

Adakah ini juga bermakna "seekor kambing" sedang dicari untuk dilumurkan cat hitam dan ditunjukkan kepada umum sebagai orang yang bersalah?

Kalau Najib sebagai Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB tidak harus dikaitkan semata-mata kerana tidak terlibat dengan operasi hariannya, apakah "kambing hitam" itu Lodin Wok Kamaruddin, Pengerusi 1MDB sekarang?

Mungkinkah juga bekas CEOnya, Mohd Hazem Abdul Rahman atau penggantinya sekarang, Arul Kanda Kandasamy sebagai "kambing pilihan kedua dan ketiga" untuk ditumpahkan cat hitam itu?

Atau "kambing-kambing"  lain sedang dicari untuk dimangsakan? (SH 03/03/2015)