DENGARKAN CERAMAH INIBANGANG....RAKYAT SINGAPURA BOLEH BERBELANJA DAN MEMBELI HARTA DI MALAYSIAKERJA PUAK UG MENJEBONKAN AHLI-MODUS OPERANDI MUKTAMAR 61 TAHUN HADAPAN

MODUS OPERANDI UG MENGHADAPI MUKTAMAR KE 61(MUKTAMAR PEMILIHAN).

25 orang Jawatan Kuasa PAS Pusat telah di Jebonkan oleh puak UG (Kerajaang Perpaduang).. Apa rahsianya.? Kenapa begitu singkat cara mereka berfikir.?

Mereka cuba menjadikan Pas ini hak milik peribadi kumpulan tertentu demi merialisasikan impian pihak tertentu di dalam Pas untuk bersama UMNO-BN. Padahal mereka sendiri tidak menyedari.

Jelasnya mereka telah merangka strategi untuk menjahanamkan kumpulan yang berpegang teguh dengan PR yang dilihat tidak saliran dengan mereka.

Oleh itu 25 orang Ahli Jawatankuasa Pas Pusat perlu di singkirkan ketika pemilihan. Begitu dangkal sekali cara permainan kotor pihak ini. Apakah semudah itu memperbodohkan perwakilan yang terpilih ke Muktamar.?

Perwakilan Pas Kawasan tentunya tidak akan terperangkap hanya dengan tohmahan UG 'menjebonkan' kumpulan yang mampu membawa Pas naik ke persada Negara.
 
 
 
 

SAUDARA ANWAR DI KUANTAN

EKONOMI MALAYSIA MERUDUM???

BERITA GEMPAR UNTUK RAKYAT MALAYSIA.......KEDAHKINI


Bajet 2015 (Harga Minyak Dunia US$110). Sekarang US$66? Kerajaan Bakal Kurangkan Peruntukkan?

Bajet 2015 (Harga Minyak Dunia US$110). Sekarang US$66? Kerajaan Bakal Kurangkan Peruntukkan? Jikalau dahulu ramai “ahli nujum” dan “tukang ramal” menjangkakan harga minyak dunia yang terus melonjak naik sehingga ke paras USD140 setong akan terus naik sekitar Jun 2008, tetapi akhirnya tidak menjadi realiti apabila ia mencecah paras “break point” iaitu USD145 setong sepertimana dijangkakan pakar-pakar ekonomi dunia. Harga minyak dunia terus menjunam jatuh harga minyak dunia selepas daripada itu.

Dan sekali lagi harga minyak dunia terus jatuh semuka ke paras US$66.19 daripada harga minyak dunia mentah sebelum ini yang berlegar pada paras USD110 setong. Hampir majoriti rakyat malaysia yang terdedah kepada maklumat pantas di media baru sedia maklumkan yang mana pendapatan minyak negara begitu besar maknanya kepada negara.

Apatah lagi bagi mengimbangi bajet defisit yang sudah dibentangkan 17 tahun berturut-turut sejak daripada tahun 1998 lagi

Bagi mengimbangi hutang negara yang terus melonjak tinggi kepada paras RM763 bilion


Persoalannya harga minyak dunia terus jatuh adakah akan berikan impak negatif kepada negara? Atau sebenarnya ia beri kesan positif kepada Malaysia?

Oleh, mari kita kupas satu demi satu faktor-faktor yang terlibat secara langsung disebalik kesan harga minyak dunia jatuh kepada negara. Jikalau ditanya kepada jurucakap kerajaan Malaysia sekarang ini, Ahmad Maslan :

Nilai tukaran ringgit jatuh teruk hari ini, iaitu pada kadar tukaran, baik untuk ekonomi negara secara keseluruhan, baik impak positif kepada rakyat negara
Harga minyak jatuh kepaa negara tidak beri kesan besar kepada negara
Semuanya indah-indah belaka


.KLIK SINI : Peringatan Ahmad Maslan : 3 Bulan Daripada Setahun Hidup Anda di Malaysia Ditaja Kerajaan BN. Respon Rakyat Malaysia?

Faktor & Kesan Harga Minyak Dunia, Ringgit Malaysia Jatuh Kepada Malaysia?

Kerajaan membentangkan bajet 2015 berdasarkan pendapatan melalui harga minyak mentah dunia yang diikat pada kadar USD110, sekarang ini sudah jatuh merudum kepada paras USD66. Harga minyak jatuh tidak beri kesan kepada negara?

Harga minyak jatuh, pendapatan Petronas juga jatuh. Adakah dividen dan cukai akan kekal sama sebelum ini akan dinikmati kerajaan Malaysia?

Harga minyak dunia jatuh, adakah syarikat O&G akan “mampu tersenyum lebar” dalam pada masa kontrak yang diberikan kepada mereka diikat pada harga minyak dunia tinggi? Jualan harga minyak mentah dunia yang tinggi (pendapatan lumayan) mampu membayar kos operasi carigali minyak yang tinggi? Keuntungan berkurang, bayaran cukai kepada kerajaan sama?

Harga minyak dunia jatuh, nilai ringgit Malaysia jatuh juga baik untuk ekonomi negara? Banyak barang mentah yang Malaysia import melalui matawang USD, harga USD semakin mahal, kos bertambah tidak beri kesan kepada Malaysia?

Harga minyak dunia jatuh? Adakah harga minyak kelapa sawit & getah akan kekal sama?
Harga minyak dunia, harga saham akan kekal sama? Berapa ramai pelabur asing yang mampu setia dengan kejatuhan harga saham? Akhirnya tinggalkan pelabur Malaysia yang terkontang-kanting menghadapi kerugian tersebut

Kerajaan Malaysia masih lagi yakin mampu mengurangkan bajet defisit mereka pada Bajet 2016 akan datang? Yakin yang bagaimana mohon diperjelaskan? Mahathir menjangkakan banyak peruntukkan kerajaan akan dipotong bagi tahun 2015 kelak bagi mengimbangi pelan pengurangan defisit negara pada tahun hadapan.

Dan inilah sebabnya kerajaan Malaysia mengumumkan secara drastik mengapa dan kenapa kerajaan Malaysia hapuskan subsidi minyak kepada anda semua
Rakyat tidak dapat menikmati faedah sebenar disebalik kejatuhan harga minyak duni
a

BERITA SELANJUTNYA : Harga Minyak RON95 Turun 4 Sen 1 Disember Selepas Kerajaan Tarik & Hapus Subsidi RM24.8 Bilion! Berpuas Hati?


Di mana kebenarannya fundamental ekonomi Malaysia akan kekal kukuh dan tidak berik kesan besar walaupun harga komoditi utama negara serta nioai tukaran asing yang jatuh merudum?

Berdasarkan semakan Berita Semakan terhadap akhbar The Star melaporkan :

Daripada 5 sektor ekonomi negara, hanya 2 sektor sahaja yang meningkat
perkhidmatan jatuh 58.5%
minyak dan gas jatuh 29.3%

perbankan naik 1.6%
automotif naik 18.2%
komoditi jatuh 37.7%

Harus diingatkan tahun 2015 adalah tahun yang mencabar bagi Malaysia dan rakyat Malaysia. Ini bukan cerita dongeng…

Ekonomi China yang begitu teguh dan gagah perkasa itu pun sudah “hambar”
Ekonomi Eropah sudah mula “mengigil” dan bakal mengucup tahu hadapan
Ekonomi Australia sudah mula menurun
Ekonomi Malaysia?

Bukan niat mahu menakutkan, tetapi mahu mengingatkan kepada diri kami sendiri dan rakyat malaysia semua. Bersiap sedia. Jangan tunggu malapetaka ekonomi datang, masa itu baru tersedar daripada lamunan.

 Cakap benar mengenai realiti keadaan ekonomi negara itu lebih baik. Bercakap benarlah dan berterus-teranglah. Jangan tunggu rakyat hilang sabar baru hendak bertindak…BS


Jangan ambil mudah kejatuhan harga minyak - Apa kata Tun Dr. Mahathir
‬1. Harga satu tong minyak mentah telah jatuh daripada AS$110 per tong, kepada AS$70 per tong.

2. Benarkah perkara ini tidak akan memberi kesan kepada kita (Malaysia), atau adakah ia akan memberi impak yang positif kepada kita?

3. Apabila Kerajaan melancarkan Bajet 2015, ianya telah diikatkan kepada harga minyak mentah yang bernilai AS$110 per tong.

4. Kerajaan pastinya telah menganggarkan bahawa keuntungan jualan minyak mentah kita akan menyumbang kepada Bajet berdasarkan harga minyak yang telah disasarkan tinggi itu tadi. Adakah penurunan harga minyak mentah akan memberikan kesan kepada Bajet Kerajaan, atau akankah ianya meningkat kesan daripada penurunan harga minyak mentah kepada AS$70 per tong.

5. Petronas merupakan antara penyumbang dana terbesar kepada Kerajaan melalui bayaran dividend dan cukai petroleum. Adakah jumlah sumbangan Petronas kepada Kerajaan akan kekal sama apabila pendapatan mereka daripada jualan minyak, LNG dan gas semakin berkurang?

6. Empayar perniagaan minyak & gas yang semakin pesat kebelakangan ini adalah berpaksikan kepada kos tinggi yang perlu dibayar hasil daripada keuntungan jualan minyak yang lumayan. Kadar keupayaan untuk pembayaran kontrak-kontrak tersebut yang masih lagi terikat kepada harga minyak yang lama, sudah pasti akan terjejas.

7. Harga minyak yang semakin rendah sudah pastinya akan memberikan kesan negative kepada servis dan pembayaran hutang oleh pengeluar. Mereka perlu menjual lebih banyak dalam pasaran yang lemah. Kadar dapatan keuntungan perlu dikurangkan bagi mengelakkan kerugian. Jumlah bayaran cukai kepada Kerajaan sudah pastinya akan berkurang.

8. Defisit yang ditanggung Kerajaan akan terus parah, melainkan mereka (Kerajaan) mengurangkan peruntukan mereka. Jaminan bahawa perkara ini tidak akan meningkatkan jumlah defisit yang ditanggung oleh Kerajaan perlu diperjelas.

9. Apabila Kerajaan mengurangkan peruntukan mereka, banyak sektor perniagaan akan mengalami masalah. Keuntungan dan hasil kutipan cukai akan jatuh menjunam. Hasil kutipan Kerajaan pasti akan berkurang akibat daripada pengurangan peruntukan itu.

10. Harga petrol di Pam Minyak hanya akan terus berkurang sekiranya subsidi dikekalkan. Tetapi keupayaan untuk memberikan subsidi sudah pastinya berkurangan akibat daripada kurangnya pendapatan dan sumbangan daripada Petronas. Tanpa subsidi, harga minyak akan kekal sama kepada pengguna. Malah, jumlahnya mungkin juga akan menaik akibat nilai Ringgit yang semakin susut. Jadi, benarlah bahawa rakyat tidak akan dapat menikmati manfaat hasil daripada kejatuhan harga minyak mentah?

11. Kita mengimport kebanyakan daripada bahan mentah dan komponen untuk keperluan industry kita. Kebanyakkan daripadanya adalah dijual dalam USD, yang kini semakin mahal. Kita perlu mengeluarkan lebih banyak Ringgit untuk mengimport. Ini akan menafikan faedah daripada kejatuhan nilai Ringgit.

12. Saya rasa kita tidak sepatutnya mengambil mudah akan kejatuhan harga minyak mentah. Harga saham di Amerika telah jatuh dengan ketara. Bolehkah kita mengekalkan harga saham kita, terutamanya saham yang melibatkan sektor minyak dan gas? Ingatlah bahawa kita menerjah masuk ke dalam sector ini ketika kos masih tinggi. Sudah pastinya kita menjangkakan pulangan yang lumayan.

13. Apabila pulangan yang diterima lebih rendah akibat kejatuhan harga minyak, adakah harga saham akan kekal sama? Seperti biasa, orang pertama yang akan angkat kaki adalah pelabur asing. Orang tempatanlah yang akan ditinggalkan untuk menangani masalah tersebut.

14. Kita masih lagi belum menandatangani TPPA. Sudahkan kita bersedia untuk menghadapi implikasinya apabila terjadi perpindahan besar-besaran kualiti dana asing?

15. Kebetulan, terdapat pula permintaan baru yang menginginkan gaji minima yang lebih tinggi. Kenaikan kadar gaji minimum perlulah sejajar dengan kenaikan gaji atas paras minimum untuk mengekalkan jurangnya. Kos pengeluaran akan meningkat dan harga juga akan naik mendadak. Kita akan menjadi lebih lemah dalam persaingan pasaran, dalam dan luar Negara. Malah, sebahagian perniagaan akan gulung tikar. Penganguran hanya akan lebih meningkat.

16. Saya rasa kita perlu berfikir dan lebih berhati-hati sebelum mengeluarkan pendapat mengenai harga minyak sesuka hati.