Hari sesudah paginya: Yang menang ialah Umno, yang kalah ialah Melayu - Sakmongkol AK47

Beberapa minggu lalu, Tengku Razaleigh Hamzah menyebut bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad tidak ada pengaruh lagi untuk memenangkan Datuk Mukhriz Mahathir. Orang tidak mahu dengar Dr Mahathir. Hari ini, pendapat Tengku Razaleigh Hamzah dibuktikan benar. Dr Mahathir tidak ada pengaruh lagi.
Mukhriz kalah lagi. Beberapa tahun lalu, bila Mukriz lawan Khairy Jamaluddin Abu Bakar (KJ) untuk jawatan ketua Pemuda, Mukhriz tewas. Maknanya, Dr Mahathir pun tewas.

Nampaknya, Umno tidak mahu dengar cakap Dr Mahathir lagi. Lebih elok Dr Mahathir menyokong gerakan yang benar-benar mahu menyelamatkan Malaysia daripada pemimpin Umno yang tamak haloba. Dr Mahathir boleh menebus segala salah laku selama 22 tahun jadi PM dengan bersama-sama menyelamatkan Malaysia. Oleh kerana baka Dr Mahathir hidup lama, maka masih ada masa untuk Dr Mahathir berbuat demikian.

Tapi Najib walaupun lembab , dia tidak tidur. Najib mahu checkmate pengaruh Dr Mahathir jadi dia buat panggilan peribadi kepada semua pengerusi perhubungan dan pemimpin Umno tertentu di peringkat bahagian menyatakan dia mahukan status quo. Bagaimana saya tahu? Sebab saya bekas ketua penerangan Najib dahulu dan saya tahu memang ini cara Najib. Hendak buat terang-terangan dia penakut, maka dia buat personal calls. Dalam perbualan tersebut, Najib akan pujuk dengan pelbagai umpan dan konsesi. Dr Mahathir pun kalau dia panggil sendiri, apa yang dia boleh tawarkan? Dia bukan lagi PM yang ada kuasa memati dan menghidupkan.

Semalam Pak Lah bersara daripada politik. Akhirnya Pak Lah yang menang dan berundur dengan tenang. Pak Lah nyata lebih kuat sebab dia hidup dengan Jean. Dr Mahathir belum bersara dan hidup berjaga dengan dendam membara. Mulai hari ini, meriam Dr Mahathir akan menghala kearah Najib.
Orang Umno yang sayang Dr Mahathir terutama dari Sabah yang menyatakan mereka tetap sayang Dr Mahathir mesti bangkit menyokong Dr Mahathir. Buktikan perasaan kepada Dr Mahathir lebih kuat daripada perasaan inginkan envelop itu bah.

Pemilihan Umno sudah pun tamat. Naib presiden penyandang semua menang. 25 orang ahli Majlis Tertinggi (MT) pun  dipilih. Orang akan melihat pengukuhan pengaruh Najib dalam kemenangan tiga penyandang naib presiden Umno. Pemilihan 25 MT lain pula. Ia adalah cerita janji yang diberi dan janji yang serupa dikhianati. It’s a story of promises given, promises broken. Lebih 60 orang yang bertanding MT tahu apa yang saya cakapkan.

Lihat penghisaban mudah ini; Jika setiap 146,000 perwakilan mendapat RM500 daripada setiap penjuru untuk satu tempat MT, maka wang yang diterima secara konservatifnya ialah RM73 juta. Untuk jawatan Naib presiden jika setiap perwakilan menerima secara pukul keliling RM1,000, maka RM146 juta. Paling minima RM200 juta menghujani ke atas perwakilan Umno.

Bagaimana pula kepada skuad ejen calon yang menjelajah semua 191 bahagian Umno terutama untuk calon naib presiden? Setiap calon ada 10 orang untuk setiap bahagian dan 191 bahagian mempunyai 1,910 operatives.  Jika setiap operatives ini diupah RM2,000 untuk dua minggu kerja, jumlah pembayaran kasar ialah RM38 juta. Maka secara konservatifnya, jumlah keseluruhannya sudah mencecah RM238 juta.
Saya tidak akan terkejut jika jumlah wang yang berligar mencecah RM400 juta. Pemimpin atasan dalam 191 bahagian Umno takkan mahu dibayar RM20,000? Kalau RM1 juta satu bahagian untuk top dogs, sudah RM191 juta. Campur dengan RM238 juta sudah melebihi RM400 juta. Sebelum pemilihan ini dua minggu lalu, saya terdengar desas-desus dari kawan Umno saya, bahawa RM600 juta akan hujan rahmat macam hujan rahmat ke atas peneroka Felda suatu ketika dahulu. Hujan rahmat ini membasahi juga golongan haram jadah yang tidak menyokong Najib tapi sukakan kertas gambar Agong terutama yang berwarna ungu tu. Ada envelopnya bah..

Akhirnya yang menang ialah wang. Tidak ada yang demokratik dengan melibatkan 146,500 perwakilan Umno di seluruh negara. Yang berlaku bukannya pendemokrasian pemilihan - yang berlaku ialah penaburan wang secara lebih meluas. Jika dahlulu hanya 2,500 orang sahaja yang berkesempatan dilayani dan dimanjakan oleh pesaing pemilihan, kali ini, jumlah yang dijamu  dan dilayani bertambah daripada 2,500 kepada 146,000 orang. Kaedah pemilihan kali ini meningkatkan nilai dan pentingnya ketua bahagian dan pemimpin utama di bahagian Umno.

Yang bersifat baharu ialah pertambahan pembuat keputusan untuk menentukan pimpinan dalam parti Umno. Tapi mengharapkan pembaharuan dan kemajuan berlaku dalam tahun pertama kaedah pemilihan secara electoral college ini, hanyalah menipu diri sendiri. Saya harap ahli dan pemimpin Umno mengakui perkara ini. Langkah seterusnya dan cabarannya ialah membenarkan semua 146,000 orang dihitung secara pengundi popular. Ketepikan bloc voting.

Cuba kita perhatikan kenyataan pesaing yang tewas. Kebanyakan menyatakan bahawa mereka kalah kerana perwakilan menolak mereka kerana mahu melakukan pembaharuan dan mereka tidak main politik wang. Saya tidak hairan, jika hari ini dan hari seterusnya, Dr Mahathir akan menyerang kepimpinan Najib sebagai kepimpinan yang merakyatkan politik wang. Yang berlaku ialah pendemokrasian politik wang. Ia dilakukan secara lebih meluas. Pemimin Umno yang tidak ada wang, tidak ada peluang langsung dalam politik Umno.
Tapi ini suatu yang bagus. Ia bermakna, Umno tidak ada masa depan kerana ia tidak lagi membangun atas prinsip dan sistem nilai. Dalam PRU14 nanti Umno akan dibelasah lagi teruk.

Kenapa? Sebab yang menang kebanyakannya daripada generasi  X dan Y sedangkan yang akan mengundi dalam tahun 2018 nanti, majoritinya daripada generasi Z. Anak muda tidak terikat dengan pemikiran sekolah lama yang bercakap mengenai Melayu terancam dan diancam. Generasi yang tidak terpengaruh dengan percakapan perkauman, cakap mengajak rakyat berkelahi dan bercakap mengenai unsur yang memecahbelahkan negara. Generasi Z terdiri daripada pengundi yang menghitung faedah dan kos, untung dan rugi, generasi yang bercakap mengenai kebenaran dan kepalsuan, benar atau salah. generasi yang akan membuat keputusan mengikut right or wrong dan generasi yang mengadili sama ada kamu cekap dan competent.


Bolehkah Umno menyesuaikan diri dengan persekitaran yang demikian dalam masa 5 tahun ini? Tidak mungkin. Generasi Z akan menenggelamkan pimpinan generasi X dan Y Umno sekarang.
Itu menjadikan Umno apa? Ia menjadikan Umno - simply irrelevant dalam persekitaran generasi Z. – sakmongkol.blogspot.com, 20 Oktober, 2013.* Penulis atau nama sebenarnya, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz ialah Ahli Parlimen Raub.
* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.


KES LEMBU : LAGI KEMPEN UNTUK HINA AGAMA?

Beberapa hari lalu heboh soal sembelih lembu dalam kawasan sekolah.Yang menjadi hebohnya, ialah adanya murid-murid keturunan India, Oleh kerana prihatin dengan agama dia dan bangsa dia, dengan angkuhnya dia kata boleh atau tidak potong babi ???
Dear Sir/Madam
We need a help from our brothers and sisters, recently  a case where Muslims started to slaughter cow in the school during school hours.. After highlighted the issue the ministry kept mum no decision were made to scrap the unlawful slaughtering. We request everyone to sign the petition below
Please sign the petition and share with your party members
http://www.thepetitionsite.com/takeaction/437/106/364/

Kerajaan berjiwa fakir, halang pelajar berjumpa Anwar di Australia

Kerajaan berjiwa fakir, halang pelajar berjumpa Anwar di Australia

Pimpinan yang terbaik ialah pimpinan yang mempunyai ‘magnanimity’ yang tinggi dan tidak mempunyai jiwa fakir. Pemimpin yang terbaik ialah pemimpin yang berjiwa besar, bukannya pemimpin yang bercakap besar atau garang. Sekarang ini zaman kemajuan dan bukan lagi zaman batu dalam mana siapa yang mempunyai otot yang paling besar dan keras merekalah yang berkuasa.
Arahan kerajaan agar pelajar-pelajar Malaysia tidak menghadiri program Adelaide Festival of Ideas yang bermula hari ini amat memalukan dan melambangkan kemiskinan  serta kefakiran jiwa pimpinan kerajaan. Ini di sebabkan kerajaan tidak mahu pelajar kita di Australia berjumpa dan mendengar ucapan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang di jangka berucap malam ini.
Saya secara peribadi memprotes tindakan penguasa pelajar di Australia yang bertindak seperti tuan kepada kandang kerbau dan kambing. Mereka menganggap pelajar kita ibarat kambing yang hanya di halau untuk masuk dan keluar kandang mengikut kemahuan tuannya. Kenapa perkara ini berlaku? Jawapannya ialah kerana jiwa miskin dan terlalu kecil tidak mempunyai keyakinan diri yang terlalu menonjol.
Anwar ada hak untuk bertemu dan di temui oleh sesiapa termasuk pelajar dan orang awam yang lain. Ini adalah demokrasi. Pelajar merupakan gulungan yang sedang dalam latihan berfikir. “Scroll’ yag mereka terima semasa konvo itu hanyalah untuk mengesahkan yang semua mata pelajaran yang mereka pelajari telah tamat di lalui dan lulus peperiksaan.
Tetapi motif utama seseorang itu menjejak dan duduk dalam kampus itu ialah untuk melatih diri untuk berfikir dan bertindak secara betul dan benar. Saya tidak tahu kenapa orang yang mengeluarkan arahan itu tidak menggunakan daya pemikiran untuk bertindak secara orang yang telah di pelajarinya di universiti dahulu. Ini amat menghairankan kepada mereka yang mempunyai sedikit daya pemikiran.
Takut jika kalau Anwar mempengaruhi pelajar? Kenapa takut? Kita mesti menghormati pemikiran pelajar yang sedang dalam latihan itu. Tidak semestinya mereka akan terpengaruh dengan Anwar kerana mereka mempunyai daya pemikiran yang baik. Jika pun Anwar mampu mempengaruhi mereka apakah kesalahannya? Kenapa takut.
Saya sendiri telah mengikuti setiap langkah politik Anwar sejak zaman pelajar lagi. Saya mengikuti Anwar sejak beliau mengetuai PKPIM yang berpejabat di ITM Jalan Othman pada 1970 dahulu. Kalau hendak terpengaruh dengan beliau sayalah orang yang paling mudah untuk mempercayai Anwar kerana sudah begitu lama melihat dan mendengar kata-kata dan pemikiran beliau.

Kita mesti ingat orang yang rumahnya bersempadan dengan kawasan gereja tidak semestinya akan menganut agama kristian. begitu juga seorang kristian yang rumahnya berhampiran dengan suruan dan masjid, tidak mudah untuk menukar agamanya kepada Islam. Begitu juga bagi mereka yang mendengar ucapan Anwar, tidak akan terpengaruh dengannya begitu mudah. Jika mudah terpengaruh dengan Anwar jumlah yang menghadiri ceramahnya sebelum pilihanraya dulu pun tidak dapat menumbangkan BN dalam PRU yang lalu.
Tetapi sehingga hari ini saya tidak mempunyai keyakinan kepada Anwar untuk mengetuai kerajaan. Itu pemikiran saya dan saya tidak marah dan akan berbuat apa-apa kepada mereka yang yakin kepada beliau. Saya ada alasan saya sendiri kenapa saya kekurangan keyakinan terhadap beliau dan orang lain ada sebab dan asas mereka sendiri kenapa mereka yakin terhadap Anwar. Ini demokrasi. “Let us respect each other’s opinion”
 Jika ada pelajar-pelajar yang mengikuti blog saya ini di Australia, saya menyeru agar datang beramai-ramai untuk mendengar pemikiran Anwar itu jika tidak mengganggu waktu belajar dan ulang kaji pelajaran mereka. Pergi ramai-ramai dan meriahkan majlis itu. Tidak ada salahnya.
Katakan kepada pihak yang memberi ugutan biasiswa akan di tarik balik dan sebagainya itu, yang biasiswa yang anda terima itu bukan duit UMNO atau duit datuk dan nenek pemimpin UMNO. 
Duit itu adalah duit dari cukai rakyat termasuk dari ahli PAS, DAP, UMNO dan mungkin dari mereka yang bersimpati dengan Parti Komunis Malaya yang di haramkan itu. Duit itu duit orang ramai.
 
 

ZAHID PUN KENA BEDAL......PUJI PORTAL PRO PEMBANGKANG. LULUSKAN PERMIT AKHBAR.

Janganlah salahkan portal pembangkang.Ianya wujud sejak zaman Mahathir memerintah. Wujudnya portal pembangkang  adalah sesuatu yang baik untuk keseimbangan berpolitik.Zahid Hamidi, misalnya, apa yang beliau tak kena bedal.Baik isu politik,isu semasa,KDN, Namun dilihat lebih matang dalam menangani apa itu berpolitik dan tanggungjawab.

Malah , jika dilihat dan baca di portal pro pembangkang dan bebas, Zahid dilihat antara Menteri yang tidak lekang dengan berbagai isu yang diketengahkan.Isu tembak,Isu Akta Pencegahan Jenayah,perkauman,kempen menjatuhkan beliau, malah banyak isu yang di ketengahkan.Namun kelantangan itu menunjukkan bahawa beliau seorang yang bekerja dengan jawatan beliau. Kita berharap agar Zahid juga dapat meluluskan permit akhbar yang belum di luluskan.Ini kan politik dan benarkanlah ianya menjadi medium politik sihat.Tahniah kerana mengekalkan jawatan sebagai  Naib Presiden Parti Perkauman Melayu, Umno.


-
Zahid hargai, Mukhriz salahkan 'portal pro-pembangkang'
 
 
11:14AM Okt 20 2013  
Naib presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengucapkan penghargaan kepada portal 'pro-pembangkang' tertentu yang menurutnya menyumbang kepada sokongan yang diperolehinya bagi mengekalkan kedudukan dalam pemilihan parti bagi jawatan itu semalam.

Liputan media berkenaan, yang tidak dinamakannya, turut membantu mempromosi beliau, katanya seperti dipetik dalam laporan portal Mstar Online.

 "Saya ucapkan terima kasih kepada portal-portal, majalah dan bahan-bahan liputan di media sosial pro-pembangkang.

"Mereka sebenarnya turut membantu mempopularkan saya," katanya, yang menerima undi terbanyak sebanyak 185 undi berbanding lima calon lain bagi jawatan tersebut.

Penghargaan seperti itu amat kontras dengan sikap yang ditunjukkan seorang lagi calon jawatan berkenaan, Datuk Mukhriz Mahathir yang tewas dalam pertandingan berkenaan.

Mukhriz menyalahkan “portal pro-pembangkang” The Malaysian Insider yang didakwa mencemar nama baiknya dalam satu laporan kerana menyebut beliau terlibat dengan politik wang dalam pertandingan tersebut.