Khalid Ibrahim, KIDEX, Hutang Bank Islam dan Kegagalan Menawan Putrajaya

Tulang Besi tau bahawa Khalid Ibrahim adalah sebab utama Pakatan Rakyat gagal menawan Putrajaya.

Mula-mula Tulang Besi cuma ingat macam orang lain ingat.

Sekadar MB Selangor ini berperangai kedekut.

Walaupun pada masa itu Tulang Besi telah syak berlaku perkara buruk di belakang tabir bila MB Selangor berkeras tidak mahu membantu usaha membenteras pengundi hantu serta penyelewengan pilihanraya sama sekali.

Arahan Anwar Ibrahim kepada beliau untuk berbelanja wang negeri di kawasan2 Melayu di Selangor juga tidak diendahkan oleh Khalid Ibrahim. Semua maklum kawasan2 Melayu di Selangor adalah kubu kuat UMNO. Hasilnya UMNO tidak perlu bekerja keras mempertahankan kawasan2 mereka.

Khalid Ibrahim juga menolak sama sekali usaha mendaftar pemilih2 baru yang jelas menguntungkan Pakatan Rakyat serta merugikan UMNO. Khalid Ibrahim tidak mahu berbelanja satu sen pun wang ke arah mendaftar pemilih2 baru.

TAPI!!!!!!

Begitu mudah Khalid Ibrahim meluluskan projek2 besar UMNO seperti MRT. Padahal MRT itu adalah projek milik kroni UMNO yang berjasa menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat Perak. Tanpa segan silu Khalid Ibrahim mengisytiharkan kerjasama yang beliau akan berikan kepada kroni UMNO.

Kalau MRT yang jelas membantu kroni dan UMNO itu begitu mudah diluluskan, apatah lagi KIDEX yang jelas melanggar manifesto Pakatan Rakyat.

Motif dan sebab Khalid Ibrahim itu kekal misteri sehinggalah keluar berita Khalid Ibrahim tiba2 berjaya merundingkan penyelasaian berjumlah RM70 juta di atas hutang pribadi beliau dgn Bank Islam.

Semua maklum Bank Islam adalah milik UMNO dan mustahil Bank Islam dapat memberikan apa2 penyelesaian kalau UMNO tidak campur tangan.

Yang lebih misteri adalah Khalid Ibrahim sendiri TIDAK MAHU mendedahkan butiran perjanjian dgn Bank Islam itu. Padahal wajib bagi Khalid Ibrahim mendedahkan butiran perjanjian itu kerana perjanjian dibuat selepas dia menjadi MB Selangor. Ia bukan lagi perkara pribadi tapi hak umum.

Kalau perjanjian dgn Bank Islam itu tidak ada cacat mengapa perlu dirahsiakan butirannya? Kenapa Khalid Ibrahim takut sangat nak dedah butiran perjanjian kalau dia benar2 bersih dari rasuah?

Maka, tak hairanlah Khalid Ibrahim boleh menyokong projek2 kroni UMNO, menyerahkan air Selangor kepada UMNO, menghalang semua usaha untuk mengagalkan penipuan pilihanraya di Selangor mahupun Malaysia dan banyak lagi.

Bagi Tulang Besi, Khalid Ibrahim adalah alat UMNO dan kroni UMNO.

Beliau akan berbuat apa sahaja untuk memastikan UMNO terus memerintah Malaysia.

Kalau ditakdirkan Pakatan Rakyat menang PRU13 yang lepas, apa jaminan Khalid Ibrahim dapat merundingkan penyelesaian hutang pribadi RM70 juta dgn Bank Islam.


Semoga Allah SWT membalas segala pengkhianatan Khalid Ibrahim kepada Anwar Ibrahim, Pakatan Rakyat serta rakyat Malaysia umumnya.
 
 

Khalid Ibrahim Kuda Trojan UMNO????

Khalid Ibrahim Kuda Trojan UMNO????

Mungkin inilah sebabnya Khalid Ibrahim menjadi duri kepada PKR dan Pakatan Rakyat selama ini.

Rupanya semejak menjadi MB Selangor ini, Khalid Ibrahim menghadapi saman dari BAnk Islam berjumlah RM70 juta.

Namun, tiba2 sahaja Khalid Ibrahim mendapat "penyelesaian" yang membenarkan beliau membayar hutang beliau dgn kadar yang jauh lebih kecil dari RM70 juta. The Edge melaporkan antara yang bertanggungjawab membuat penyelesaian ini adalah dgn bantuan peguam2 UMNO. Bank Islam juga berada di bawah pengusaan penuh UMNO dan Presiden UMNO.
 
Bukan itu sahaja penyelesaian ini di lakukan dengan bantuan Daim Zainuddin.Beliau telah menghantar orangnya untuk bertemu Khalid bagi penyelesaia hutang dengan Bank Islam.

Jadi tak hairanlah KHalid Ibrahim telah:

1) Menyerahkan urusan air di Selangor kepada UMNO dan membenarkan pembinaan LAngat 2.

2) Tidak mahu membantu PR Selangor mempertahankan Selangor dari dirampas oleh UMNO melalui penipuan pilihanraya malahan

3) Membiarkan pegawai2 kerajaan mensabotaj Pakatan Rakyat dgn membiarkan pusat2 urut, judi dan arak haram seluruh Selangor dan telah dijadikan isu besar oleh UMNO menyebabkan PR kalah dgn undi Melayu.

4) Membiarkan pegawai2 kerajaan JPA menaikkan kadar sewa dan lesen sewenangnya yang bakal menyebabkan peniaga2 pasar malam serta pemilik2 kedai membenci PR.

5) Membiarkan kontraktor2 UMNO terus menerus bermaharajalela membolot 90% kontrak2 di peringkat Kerajaan tempatan. Apabila diutarakan perkara ini kepada beliau, semuanya mudah sahaja diketetepi kan oleh beliau

6) Mudah sahaja membenarkan projek MRT dan LRT dilaksanakan di Selangor. PAdahal, pada masa itulah patutnya ditukar ganti dgn mengambil alih semula air tapi mudah sahaja diserahkan oleh Khalid kepada UMNO. Projek MRT itu sebenarnya berjaya membantu UMNO kekal memerintah.

7) SOkongan puak UG yang tidak berbelah bahagi pada Khalid Ibrahim sedangkan kita tahu puak2 UG ni barua UMNO dalam PAS

8) Khalid Ibrahim secara pribadi MENOLAK untuk membantu NGO2 seperti BERSIH dan banyak lagi kerana NGO2 itu mampu melemahkan NGO2 yang ditaja UMNO sebelum 2013 yang lepas.

9) Dia tidak mahu membelanjakan wang membangunkan kawasan2 desa dan kampung di Selangor kerana itulah kubu2 kuat UMNO walaupun telah disuruh oleh Anwar berkali2. Hasilnya UMNO masih mampu menang kerusi2 di kawasan mereka.

10) Menjalankan projek "Air Percuma" yang tiada dalam Manifesto Barisan Alternatif yang tersangat mahal menyebabkan PR tak mampu memenuhi janji2 manifesto yang lain. Tak perlu air percuma. Cukup dgn tidak naik harga air dan air percuma untuk orang miskin.

11) Prestasi PBT yang sangat buruk, jalan berlobang, sampah yg banyak tidak berkutip dsbnya.

Ini cerita2 yang kita tau. Yang kita tak tau mungkin lebih banyak lagi.

Konon Khalid Ibrahim ni bersih dari korupsi tapi rupanya ada udang sebalik batu.

Yang jelasnya tidak mungkin Khalid Ibrahim boleh mendapat tawaran penyelesaian dgn begitu mudah kalau tiada "jasa" yang ditinggalkan kepada UMNO. Bagi Tulang Besi, jasa Khalid Ibrahim secara mudah membenarkan projek MRT di Selangor adalah antara jasa beliau yang sangat besar kpd UMNO.

Tak sabar nak dengar penjelasan Arfa'eza Aziz dan Faekah sedangkan mereka tahu akan perkara ini selama ini.

Apa pun perkembangan ini menandakan perlunya Khalid diganti sebagai MB Selangor.

TULANG BESI

ps Pengalaman Tulang Besi sendiri - Bayangkan, usaha2 yang tiada kena mengena dgn politik seperti membersih daftar pemilih (bantahan) serta mendaftar pengundi baru pun Khalid Ibrahim tidak mahu teribat sama sekali.

Padahal itu adalah tanggungjawab asas mana2 kerajaan negeri pun. Tapi, usaha sebegitu akan merugikan UMNO sama sekali yang bergantung kpada SPR untk menang.

Satu sen pun mamat ni tak keluar untuk bantu usaha mendaftar pemilih baru dan untuk bantahan daftar pemilih utk lawan pengundi hantu, tak sampai RM50k pun dia keluarkan.

Sememangnya dia tahu usaha2 di atas ini akan memastikan UMNO mati di Selangor.


Artikel boleh di baca di sini.

Pimpinan PR perlu bincang pilih MB Selangor baru


 

  • Khalid Samad, Ahli Parlimen Shah Alam dan Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat 
  •  
  • Khalid Samad, Ahli Parlimen Shah Alam dan Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat
SHAH ALAM – Pas Selangor menyifatkan barisan pimpinan PR wajar bertemu untuk berbincang bagi mencari pengganti Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad berkata, calon menteri besar baru itu perlu diterima ketiga-tiga parti dalam PR.

“Pokoknya dia bermasalah. Partinya sendiri pun menolak dia. Semestinya sukar untuk beliau bertahan. Kalau dia sudah tidak mendapat sokongan daripada dua parti dan ahli badan perhubungan Pas pun telah melihat dia bermasalah, maka saya rasa, kita mesti bersedialah membawa satu pertukaran kerana kita tak boleh la hanya menganggap seorang saja yang mampu (menjawat jawatan MB).

“Jadi, apa yang perlu dilakukan sekarang ini ialah pimpinan daripada ketiga-tiga parti wajar bertemu dan berbincang untuk mencari calon lain yang boleh diterima. Nyatakan syarat-syarat baru yang mahu dikenakan oleh setiap parti ke atas calon yang akan dipilih dan disokong bersama itu,” katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Hari ini, media melaporkan Pas Selangor menolak Abdul Khalid ekoran tindakannya yang sering membelakangkan parti dalam membuat keputusan.

Perkara itu disuarakan Pengarah Pilihan Raya Pas Selangor, Jaafar Sulaiman yang menyebut mesyuarat Badan Perhubungan Pas Selangor bersetuju agar Abdul Khalid ditukar kerana dianggap membawa masalah.

“Saya rasa untuk kerajaan PKR ini betul-betul mencapai kejayaan dan menunjukkan prestasi yang sebaik mungkin, kita mesti ada MB yang diterima ketiga-tiga parti.

“Sekarang ini, PKR dan DAP sendiri sudah tidak berpuas hati dengan kepimpinan Tan Sri Khalid, maka bagaimana beliau boleh bertahan atas sokongan satu daripada tiga parti itu saja. Jadi, Pas pun kena fikirkanlah tentang keadaan yang sebegini rupa,” katanya.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad mengambil sikap menyokong keputusan mesyuarat Badan Perhubungan Pas Selangor tersebut.

“Saya hanya menyokong keputusan dalam mesyuarat Badan Perhubungan Pas Selangor. Apa pun keputusannya saya terima dan kalau begitulah yang diputuskan bersama, maka saya tentunya bersama dengan keputusan itu.

Namun saya sendiri bukan dari Badan Perhubungan Negeri Selangor, saya tidak terlibat dalam keputusan itu. Saya tidak mempunyai sebarang pandangan peribadi kerana prestasi MB ini memang sudah kita maklum mengalami beberapa masalah dalam PR,” katanya.

Menurutnya, dakwaan yang dibuat Jaafar itu benar bukan sekadar rekaan.

Malah beliau berpendapat, Abdul Khalid perlu dipertanggungjawabkan segera atas tindakan-tindakannya sebelum ini.

“Saya sendiri adalah ahli jawatankuasa air bersama Tony Pua dan Rafizi diangkat oleh Majlis Presiden PR. Kami ini langsung tidak diambil apa-apa pandangan atau perhatian langsung. Malah sehingga ke hari ini, kami tidak dapat berjumpa dengan MB. Kami tidak dirujuk seolah-olah kami ini tidak wujud.

“Itu satu contoh. Apa yang disebut cikgu Jaafar itu punya kebenarannya. Kawan-kawan yang lain juga mempunyai pandangan seperti itu. Mereka bukan mereka-reka cerita ini. Saya kira Abdul Khalid perlu dipertanggungjawabkan segera dengan semua ini,” katanya.