TERKINI

 


Berita gempar kononnya Mahiaddin ditahan SPRM .Berita ini belum disahkan.

HANGPA BIAQ P LA KE DIA. DIA ORANG TUA NYANYUK DAH-DIA SUKA CAKAP -FAKTANYA SUKAR UNTUK MENJATUHKAN KERAJAAN NI-Pemuda Amanah selar Hadi biadab, mohon Agong tarik gelaran 'Tan Sri'


Pemuda AMANAH memohon pertimbangan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menarik semula gelaran 'Tan Sri' yang dianugerahkan kepada Timbalan Pengerusi PN, Abdul Hadi Awang pada 2021. Naib Ketua Pemuda AMANAH, Abbas Azmi, berkata tindakan Hadi yang juga Presiden PAS mengakui ada usaha untuk menjatuhkan Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim sebagai biadap dan tidak menghormati titah Yang di-Pertuan Agong serta Raja-raja Melayu.

PADU, Isham Jawab KJ...

Pendang direhatkan selama 2 hari, 'out now' - Speaker


Ahli Parlimen Pendang, Datuk Awang Hashim direhatkan selama dua hari selepas cuba mencelah YB Pandan, Rafizi Ramli. "Pendang direhatkan selama 2 hari, 'out now'," kata Speaker Dewan Rakyat.

[[LIVE]]7.3.23 Satu kesilapan BESAR Hamzah Zainuddin dan PN. Apa dia?

MGNews: Ini 'Bang Mat' Lah! Tak Akan Sembunyi Apa-Apa! Duduk Belah Sana ...

MGNews: Kenyataan 'Kartel' Hanya Cakap-Cakap - Mat Sabu

MGNews: Azalina Perli Ahli Parlimen Paya Besar Sibuk Berkempen Ketua Pem...

MGNews: Kenyataan 'Kartel' Hanya Cakap-Cakap - Mat Sabu

MGNews: Royalti Petroleum: MP Pembangkang Patut Baca Dulu, Malu Kalau Ja...


Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli bercakap kepada media selepas Majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman antara Malaysia Petroleum Resources Corporation (MPRC) dengan IFP Energies Nouvelles (IFPEN) of France di Hotel Hilton, Kuala Lumpur.

Semak fakta sebelum komen royalti minyak, Rafizi beritahu PNMenteri Ekonomi Rafizi Ramli meminta pemimpin Perikatan Nasional (PN) menyemak fakta terlebih dahulu sebelum menggesa pembayaran royalti petroleum kepada Kelantan dan Terengganu.


HANYA KARTUN MEMPERMAINKAN KOBODOHAN PIMPINAN PAS. TAK RASA MALUKAH ANDA?


 

HARAPAN NAK JADI MENTERI ATAU BERMALAS MALASAN BEKERJA UNTUK RAKYAT. RETORIK MEMPERJUANGKAN EKONOMI BANGSA DAN AGAMA,TETAPI TIADA KEJAYAAN UNTUK DIJADIKAN CONTOH SELAIN DITERTAWAKAN

 Harapan Malaysia yang mana agaknya yang dah musnah? Yang aku tahu, harapan ramai pemimpin PAS yang tak kompeten, pemalas dan tak reti buat kerja nak pegang jawatan dan makan gaji buta yang musnah. Termasuk juga duta bértaraf menteri. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.HUJAH SESUMPAH-IKUT KEADAAN DAN SUASANA DEMI KEPENTINGAN DIRI DAN PARTI SENDIRI.

 

Hujah boleh bertukar-tukar. Ikut keadaan semasa. Ikut kepentingan diri. Kalau rasa menguntungkan, hujahnya begini, begini. Kalau rasa merugikan, hujahnya begini, begini pula.


Dulu mempertahankan demokrasi. Mahu melalui proses yang betul. Tukar PM hanya melalui PRU. Sekarang tukar PM melalui SD dikira hak demokrasi pula. Tak ada siapa boleh halang.


Tengoklah sendiri. Apakah gelaran yang sesuai kita panggil untuk orang yang sebegini? Jawab dalam hari je cukup. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


Nurul Izzah dah buktikan.Walaupun Izzah bukan lagi ahli parlimen, tapi beliau mampu bantu rakyat. Macam isu motor terbakar, dengan pantas Nurul Izzah berjaya dapatkan motor baru untuk mangsa.


Tapi ahli parlimen pembangkang bising tak dapat peruntukan. Rakyat boleh lihat sekarang. Seorang pemimpin yang ikhlas mahu membantu rakyat tak perlu pun berjawatan.


Sepatutnya MP pembangkang malu dengan Nurul Izzah. Masa kempen berapi cakap nak bantu rakyat. Lepas menang, orang yang tak pegang jawatan yang bersusah payah. Dorang cuma tahu memekak di dewan mintak duit.


Sebab itu aku kata, MP tak perlu pun pegang duit nak bantu rakyat. Apa yang perlu adalah niat yang ikhlas. Kecuali kalau mereka ada niat lain dengan duit tu. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.

Report Jangan Tak Report.

 


Ibrahim Mat Isa


Baru selesai anak muda report polis.

Tempat lain nak report pun boleh, silakan..TIADA RUNDINGAN BAWAH MEJA DAN TELUS - PELUANG PEKERJAAN MENCECAH PULUHAN RIBU


 

KDN PERLU SIASAT DAN KENAKAN DIBAWAH KANUN KESEKSAAN SEKSYEN 124 B KANUN KESEKSAAN


 

NAK MELINGKUP KA APA KA- DAH SAPU DAN ZAMAN MAHIADDIN LOCK DOWN SEGALA MACAM TERMASUKLAH PARLIMEN...MEMAG PELABUR BLAH


 

MENTERI PENDIDIKAN YANG CEPAT BERTINDAK 7 PEMBAHARUAN


 

CERDIK KA TIDAK ? KEBANYAKKAN STAIL SAMA...CAKAP DULU FIKIR KEMUDIAN. BILA KENA KUTUK ATAU UGUT NAK SAMAN MINTA MAAF...BODO ...


 

Musa minta orang ramai jangan campuri urusan peribadinya


Terdahulu, beberapa video tular dalam talian menunjukkan seorang lelaki menyerupai Musa bertengkar dengan seorang wanita.

Musa Hassan dilantik ketua polis negara dari 2006 hingga 2010.

PETALING JAYA: Bekas ketua polis negara, Musa Hassan meminta orang ramai tidak mencampuri urusan peribadinya, selepas klip video pertengkaran seorang lelaki dan wanita tular dalam talian.

Klip video itu menunjukkan seorang lelaki menyerupai Musa sedang bertengkar dengan seorang wanita.

Menjawab tweet @IzzraifHarzz yang mempersoalkan apa berlaku dalam klip video itu, Musa meminta pengguna Twitter menghormati privasinya.

“Ini adalah masalah privasi keluarga. Jangan ada yang masuk campur, Jika ada yang membuat spekulasi akan berdepan tindakan undang-undang,” tulisnya.

Dalam klip video dikongsi pemegang akaun Twitter @makcikbawangmu, seorang wanita berang kedengaran menjerit lelaki menyerupai Musa yang cuba keluar. Seorang kanak-kanak turut kelihatan dalam rakaman video itu.

Musa dilantik sebagai ketua polis negara dari 2006 hingga 2010.MB KEDAH PERTIKAI PENANG NEGERI DIA


 

TIADA SIAPA BOLEH HALANG, KITA NAK RANCANG: PEMIMPIN PNBeliau menjawab soalan Ahli Parlimen Pakatan Harapan, Bayan Baru, Sim Tze Tzin yang bertanya apakah implikasi kepada ekonomi negara dengan komitmen pelaburan oleh AWS yang bernilai RM25.5 bilion itu menjelang tahun 2037. Anwar berkata, pelaburan infrastruktur oleh AWS dijangka mewujudkan puluhan ribu peluang pekerjaan berpengetahuan tinggi dalam negara.

Muhyidin Hadi Awang Takut PM Anwar Ibrahim Pulihkan Ekonomi Negara

PRESIDEN PAS MASIH ALAMI ‘KEMURUNGAN POLITIK’

 PRESIDEN PAS MASIH ALAMI ‘KEMURUNGAN POLITIK’

KUASA BUDI BICARA BUKAN BERMAKNA MENTERI BEBAS BERBUAT APA SAJA

 

Perkara pokok yang paling mudah untuk difahami dalam kenyataan media Menteri Dalam Negeri, Saifuddin Nasition Ismail semalam ialah usul tambahan UMNO itu jelas tidak sah mengikut buku undang-undang RoS dan ia kemudian terpaksa disahkan melalui kuasa budi bicara menteri.

Ia berikutan Saifuddin mengecualikan UMNO daripada pematuhan Seksyen 13(1)(c)(iv) Akta Pertubuhan 1966 yang gagal dipatuhi parti itu dengan menggunakan kuasa budi bicara yang ada padanya.

Salahkah menteri menggunakan kuasa budi bicaranya?

Dalam hal ini, walaupun Saifuddin dibenarkan menggunakan kuasa budi bicara berdasarkan Seksyen 70 Akta Pertubuhan 1966, prinsip budi bicara itu sekurang-kurangnya ada dua:

Pertama, kuasa budi bicara bukan bermakna menteri bebas berbuat apa saja.

Kedua, kuasa budi bicara mesti disertai justifikasi yang wajar agar ia tidak bertukar menjadi salah guna kuasa.

Contoh – apabila polis menahan seorang tua menunggang motorsikal yang tidak sedar lesen memandunya baru dua hari telah tamat tempoh dan kemudian melepaskannya, itu adalah kuasa budi berasaskan simpati serta kemanusiaan.

Ia boleh diterima dan dianggap wajar.

Tetapi, bila seorang penunggang motorsikal lain ditahan dan memang langsung tidak mempunyai lesen memandu, apabila polis melepaskannya begitu saja ia akan menjadikan polis dianggap telah melakukan salah guna kuasa.

Lebih merupakan salah guna kuasa jika pembebasan itu disebabkan penunggang motorsikal berkenaan ada hubungan tertentu dengan polis yang menahannya itu.

Tindakan ini pula boleh dikaitkan dengan konflik kepentingan iaitu kuasa budi bicara yang menjurus salah guna kuasa disebabkan ada kepentingan.

Sebab itu, dalam kes usul tambahan UMNO yang sebenarnya tidak sah di sudut undang-undang RoS, namun dijadikan sah melalui kuasa budi bicara Menteri Dalam Negeri, faktor memberi pengecualian itu diberi harus diambil kira.

Apakah memberi pengecualian itu kerana UMNO merupakan rakan utama dalam kerajaan perpaduan yang ada sekarang?

Jika begitu, tidakkah ia mempunyai unsur-unsur konflik kepentingan?

Persoalan di sini, kiranya ada parti lain dalam blok pembangkang misalnya dan mereka juga berdepan masalah yang sama, apakah Saifuddin sedia menggunakan budi bicara yang sama daripada segi pengecualian itu?

Selain itu, apakah kuasa budi bicara yang digunakan Saifuddin itu disebabkan hubungannya yang rapat sejak sekian lama dengan Zahid Hamidi?

Bagi mereka yang banyak sikit makan garam, tentu tahu bahawa ketika di dalam UMNO dahulu, Saifuddin adalah dikenali sebagai “budak” Zahid Hamidi.

Ketika Zahid Hamidi memegang jawatan Ketua Pemuda UMNO sessi 1996-1999, Saifuddin adalah Penolong Setiausaha Pemuda UMNO.

Jawatan itu adalah lantikan oleh Zahid Hamidi selaku Ketua Pemuda UMNO.

Sebelum itu, sewaktu Zahid Hamidi menjadi Ketua Penerangan Pemuda UMNO di mana Najib Razak adalah Ketua Pemuda UMNO, Saifuddin berkhidmat dengan Yayasan Gerak Bakti, sebuah yayasan milik Pemuda UMNO.

Hari ini, walaupun berlainan parti, kedua-duanya berada di dalam kerajaan yang sama dengan Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Saifuddin selaku Menteri Dalam Negeri di mana sebelumnya mereka terpisah perjuangan seketika susulan pemecatan Anwar Ibrahim pada 1998.

Kembali kepada topik utama, berasaskan apa sebenarnya kuasa budi bicara yang digunakan oleh Saifuddin dalam menyelamatkan UMNO yang diketuai Zahid Hamidi yang sedang berdepan masalah dengan RoS, bukan saja usul tambahannya tidak sah, malah kemungkinan dibatalkan pendaftaran? – ShahbudinHusin 08/03/2023.Usul tambahan sah, diperakui keabsahan oleh KDN

NAK MALU- KALAU PEGANG KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN HILANG 100 JUTA KAU TAK MALU ? KES VAKSIN BELUM SELESAI YA....TU BELUM DISENTUH...

HABIS HADI AWANG KALI INI

ZAHID KATA SAYA SELAMAT


 

4 ADUN DISINGKIR DI DEWAN UNDANGAN PENANG- AKIBAT LOMPAT PARTI


 

BERUNDING CARA ELOK KALAU NAK PERUNTUKAN- ADAB TAK DAK KA ?


 

INI ADALAH BAJET TERTTINGGI- TETAPI PENURUNAN DALAM DEFISIT JOM FAKTA


 

SAPA KATA PENANG BAWAH KEDAH ?


 

KISAH BERSATU DAN REMAN SPRM- PATUT HADI DOK KALUT


 

PERANGAI NAK TEBUK ATAP NILAH YANG MELINGKUPKAN NEGARA- KEMUDIAN PELABUR LARI


 

JIKA UMNO GAGAL IANYA AKAN MENYULITKAN KERAJAAN INI