GELANG RATUS RIBU- KERJA APA ANAK NAJIB NI


 

JATUH MENJATUH KERAJAAN MELAYU ISLE

 

THE IDDIOT


Jatuhkan PM daripada PH, sebab tak cukup Melayu, tak cukup Islam…

 

Dah naik PM daripada PN lengkap Melayu Islam, mereka jatuhkan juga sebab katanya derhaka Raja…

 

Sekarang nak jatuhkan PM darpada BN pula, sebab tak desak Raja bagi pengampunan pada depa.

 

Siap nak pecat PM sendiri! Ya Rabbi…

 

Tengokkan la akai set-set ni. Hanya sebab nak lepas tekak sendiri, habis satu Malaysia kena game…

 

Pengundi tiada pilihan lain, melainkan game kan mereka balik!

 

#ohMalaysiaku #DuluKiniSelamanya

 


MEREKA SENANG LENANG- RAKYAT KENA BAYAAR- MAHACAI JUGA YANG BAHLOL.YANG PUAS HATI..TAK BERGUNA ..


 

Bila PH perintah baru tahu RM400 juta dibelanja tiada kena mengena buat kapal - Mat SabuPerubahan pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 14 lalu menyebabkan audit dilakukan terhadap projek projek besar negara termasuklah skandal pembinaan kapal tempur pesisir (LCS).


Menurut Presiden Amanah, Mohamad Sabu, dengan penubuhan jawatankuasa audit yang dipengerusikan oleh bekas Ketua Audit Negara, Tan Sri Amrin Buang dapat dikesan beratus juta wang negara telah dibayar untuk urusan bukan pembinaan kapal LCS.


"Siap siasatan LCS, dia kata RM400 juta dibenjakan untuk benda yang tak ada kena mengena dengan buat kapal.


"Patutnya SPRM kena masuk waktu ini (awal tahun 2020). Kemudian bila kita memerintah Ketua Jawatankuasa Kira kira Wang Negara (PAC) kita lantik dari pembangkang, YB Noraini. Bila mereka ambil alih kerajaan, kita kata PAC patut beri pada pembangkang sebab itu kita lantik Ipoh Timur ganti Noraini.


"Hari terakhir Parlimen bersidang (awal Ogos) laporan siap. Bila siap, didedahkan kepada umum, terkejut. RM6 dah habis satu kapal pun tak siap.


"Bila tanya bila nak terima, dikatakan 2 - 4 tahun akan datang dan kena tambah RM2 - 3 bilion.


"Tan Sri Amrin kata, RM400 juta ini dibayar bukan belanja buat kapal. Bila wang negara jadi begitu siapa rugi? Rakyat lah tetapi kita kurang ambil berat hal ini," katanya dalam ceramah Jelajah Tolak BN PN di Parlimen Bangi, malam tadi.


Selain itu, Mohamad juga membawa contoh rasuah di Indonesia yang menurun telah membawa negara itu ke gerbang baharu kesejahteraan ekonomi dan mula memecut untuk menjadi negara kelima ekonomi terbesar dunia selain China, Amerika Syarikat, Jepun dan sebagainya.


"Kita lihat negara jiran Indonesia, sebelum berlaku reformasi rasuah amat tinggi. Bukan rasuah di bawah meja, kadang kadang dengan meja sekali dia boleh beri


"Rasuah disebut di sana 'bisa diurus'. Apa projek pun biasa diurus asalkan ada minyak pelincir. Ini berlaku di Indonesia. Tetapi bila reformasi berlaku, naik Habibie, Gus Dur, Megawati, Bambang sampai kepada Jokowi, sudah beribu orang masuk jel kerana rasuah. Dari parti Islam (PKS) 2 orang masul jel.


"Gabenor banyak merengkok dalam penjara. Rasuah dapat dikurangkan maka wang negara (rizab) meningkat dan sekarang Jokowi berazam tahun 2030 ke atas, Indonesia akan menjadi negara kelima kekuatan ekonomi dalam dunia. Daripada negara yang terkebelakang dalam hal pembangunan.


"Peningkatan indeks kurangnya rasuah di Indonesia itu membawa kekuatan ekonomi kepada mereka," katanya.


Ahli Parlimen Kota Raja itu turut membawa contoh sebuah negara gagal, Sri Lanka. Katanya, apabila Singpaura merdeka dari Malaysia pada 1965, pemimpinnya Lee Kuan Yew mendambakan Singapura akan maju seperti Sri Lanka atau Colombo nama lamanya.


Ketika itu, kata Mohamad, Colombo negara berjaya dan banyak persidangan antarabangsa diadakan di sana sehingga wujud biasiswa Colombo untuk rakyat negara dunia ketiga menyambung pelajaran.


"Waktu itu Sri Lanka maju. Di sama ada biasiswa Colombo, banyak orang kita yang pergi ke London belajar undang undang melalui biasiswa Colombo ini.


"Akibat rasuah berleluasa dan di Sri Lanka demografi politik lebih kurang Malaysia. Bumiputera Singhalis, pembangkang Tamil. Rakyat di sana ditanamkan kena bagi Bumiputera terus memerintah. Rasuah tak apa asalkan bumi memerintah, tak cukup duit pinjam, akhirnya bankrap


"Nak beli minyak kena beratur, nak beli barang kena beratur sebab wang dah kurang. Dunia terpaksa bincang bagaimana nak bantu Sri Lanka.


"Kita di Malaysia, tahun 1960an kita setaraf Korea Selatan. Korea Selatan ramai bekas presiden masuk jel. Kita baru mula. Korea berjaya lawan rasuah dan akhirnya dari negara dunia ketiga melonjak jadi gergasi ekonomi. Sekarang Korea setaraf dengan Jepun," katanya.


Oleh itu, Mohamad mahu rakyat Malaysia, terutama orang Melayu perlu mempunyai perasaan benci terhadap rasuah dan meneruskan perjuangan melawan rasuah dengan mengembalikan PH memerintah Putrajaya dalam PRU ke 15 ini.


 

ALA ZAID ...KALAU DAH TAK BOLEH NAK JADI PEGUAMBELA ..AMBIK BUAT APA KES NAJIB.TUN RAZAK BUKAN CURI DUIT MACAM ANAK DIA...-KISAH ZAMAN ATOK JADI PM KALI KE 2 NI MEMANG MENJAHANAMKAN PH...ELOK DIA DISOAL...SEBAB VINCENT TAN TU KAWAN BAIK ATOK..

 

Kes Najib: Jangan jadi ‘hipokrit’, Zaid beritahu peguam negaraZaid Ibrahim berkata wujud kepincangan nyata dalam sistem perundangan, yang perlu diperbaiki.

PETALING JAYA: Bekas menteri undang-undang Zaid Ibrahim menyelar Peguam Negara Idrus Harun sebagai ‘hipokrit’ kerana enggan memberi sokongan untuk pasukan peguam Najib Razak diberi lebih masa untuk membentangkan pembelaan, sebaliknya, bersetuju supaya 14 ahli ‘geng Nicky’ dibebaskan mahkamah daripada tuduhan jenayah terancang.

“Kalau dia (geng Nicky) boleh dilepaskan Peguam Negara dengan satu surat (kepada Mahkamah Rayuan), apakah (peguam) bekas perdana menteri tidak boleh dapat dua bulan untuk beri hujah?

“Adakah Najib tidak boleh diberi peguam untuk membelanya dengan masa yang cukup?” kata Zaid menerusi video di Facebook.

Zaid turut memberi dua contoh lain membabitkan anak taikun perniagaan, Vincent Tan, dan syarikat Serba Dinamik di mana pertuduhan diringankan, sebagai contoh Jabatan Peguam Negara bertindak tidak adil terhadap Najib.

-ADVERTISEMENT-
Ads by 

“Kenapa (dalam kes Serba Dinamik) peguam negara boleh ‘turunkan’ kes daripada dihukum penjara sampai hanya kena denda…bukan dengan perbicaraan, (tetapi) hanya dengan representasi (peguam negara).

“Ini jelas campur tangan. Jadi janganlah ada ‘double standard’ kalau tak nak campur tangan. Ini jelas campur tangan yang saya sebut ini. Jangan jadi hipokrit,” kata Zaid, bekas pemimpin Umno yang pernah menjadi Ahli Parlimen Kota Bahru.

Zaid berkata apa yang diperjuangkan beliau ketika mewakili Najib di Mahkamah Persekutuan hanya lah pembelaan sama yang patut diberi kepada semua golongan rakyat, termasuk bekas perdana menteri itu, namun sebaliknya berlaku.

Pada 7 Julai lalu, Mahkamah Rayuan melepas dan membebaskan 14 individu termasuk dua adik kepada ahli perniagaan Nicky Liow Soon Hee atas pertuduhan terbabit dalam kumpulan jenayah terancang dikenali sebagai “Geng Nicky”, lima tahun lepas.

Panel tiga hakim sebulat suara membebaskan mereka selepas peguam Rajpal Singh yang mewakili 13 individu berkenaan memaklumkan bahawa Jabatan Peguam Negara telah menerima representasi semua perayu supaya dibebas sepenuhnya daripada pertuduhan berkenaan.

Sebelum itu, Serba Dinamik dan empat pegawainya dituduh mengikut undang-undang pasaran modal, bagaimanapun, kes dikenakan ditarik balik peguam negara. Sebaliknya syarikat dan pegawai berkenaan dikenakan denda masing-masing RM3 juta oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC).

Menurut peguam, Ezri Abdul Wahab, tindakan menarik semula kes berkenaan memberi gambaran wujudnya kelonggaran dan pendakwaan terpilih.

Sebelum itu, Tommy Thomas akur, semasa menjadi Peguam Negara, beliau bersetuju mengurangkan pertuduhan membabitkan penyalahgunaan dadah melibatkan anak Vincent Tan, namun menafikan berlaku sebarang unsur rasuah dalam mencapai keputusan itu.

Zaid menerusi videonya berkata apa yang jelas ialah wujud kepincangan nyata dalam sistem perundangan, yang perlu diperbaiki.

“Kalau anak Tun Razak tak boleh dapat proses perundangan yang adil, adakah kita, rakyat marhaen (boleh) mendapatkannya?” soal Zaid.

Selasa lalu, Mahkamah Persekutuan menolak rayuan dan mengesahkan pensabitan Najib atas tujuh tuduhan melibatkan penyelewengan dana RM42 juta SRC International.

Serentak dengan itu, Najib terus dibawa menjalani hukuman penjara 12 tahun. Mahkamah Persekutuan juga mengekalkan denda RM210 juta atas Najib.

Panel lima hakim menolak rayuan Najib setelah enggan memberikan lebih masa kepada Zaid dan pasukan peguamnya peguam lebih masa untuk menyediakan hujahan mereka.

Mereka memohon lebih masa kerana hanya dilantik kira-kira sebulan sebelum rayuan itu didengar.

Pendakwa ad hoc V Sithambaram tidak menyokong permintaan pasukan peguam Najib itu dan sebaliknya menyerahkan isu itu kepada budi bicara mahkamah.

'Jangan samakan kes Anwar, Najib, kes Anwar tidak libatkan duit rakyat'

 


Pihak yang tidak bertanggungjawab bertindak menyamakan kes yang dialami oleh Presiden KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan pemenjaraan bekas Perdana Menteri Najib Razak, harus sedar terdapat perbezaan besar di antara kedua dua kes berkenaan.


Bagi Ahli Parlimen Pandan, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Presiden KEADILAN itu bukan dipenjara kerana merugikan rakyat dan tidak ada wang yang terlibat di dalam kes melibatkan beliau sebagaimana Najib.


"Ini yang penting. Kalau nak bandingkan dengan kes Anwar.


"Kes Anwar apa dia? Kes Anwar tidak melibatkan duit. Masuk 6 tahun (dakwaan rasuah konon guna polis ugut saksi).


"Kita melihat itu tidak boleh disamakan. Kes Najib ada dokumen (jejak kewangan). Ini yang penting," katanya dalam sidang media Pelancaran Kuih Bulan Reformasi di Ibu Pejabat KEADILAN di Petaling Jaya, pagi tadi.Oleh itu, Dr Wan Azizah tidak mahu rakyat merasa letih berjuang menegakkan keadilan dan terus melakukan perubahan agar semua yang terlibat dalam korupsi dihadapkan ke mahkamah dengan menyokong pihak yang mahu membuat reformasi pentadbiran.


"Ini juga, kita tidak mahu rakyat kata dah tukar 2018, kita letih. Mestilah tiap rakyat mengambil kira sebab kita boleh tukar (kerajaan). Jika sebab pengkhianatan (rakyat letih), kita mesti bangun lebih kuat untuk tukar kerajaan (yang mengandungi pengkhianat).


"Kita mahu rakyat jangan rasa letih, lesu," katanya.


Beliau juga menyeru agar rakyat mengambil semangat perayaan kuih bulan yang sinonim dengan Reformasi menentang kezaliman untuk menguatkan kembali semangat menghadapi Pilihan Raya Umum ke 15.


"Kuih bulan, satu semangat yang kita mesti teruskan, jangan kita hampakan masa depan anak cucu kita.


"Yang paling penting sokonglah, belilah kuih bulan ini.


"Kita tidak mahu minta charity saja. Kita usahakan, kita buatkan kuih ditambah dengan semangat rakyat bangun menentang kezaliman.


"Bukan sahaja kezaliman tetapi menentang pengkhianatan. Sebab kesetiaan adalah sesuatu yang penting dan begitu berharga.


"Kita mesti setia terhadap negara, kita pegang sebagai satu prinsip hidup kita," katanya lagi.


Selain Dr Wan Azizah Ismail, Bendahari Agung KEADILAN William Leong Jee Keen serta Naib Ketua Wanita June Leow Hsiad Hui dan beberapa pimpinan KEADILAN turut hadir dalam sidang media berkenaan.