LANGKAH JANDA BAIK KANDAS?


Malam ini ( Ahad 12 Februari) akan berlangsung mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu yang pada awalnya, ia antara lain bertujuan melakukan beberapa rombakan dalam struktur kepimpinan tertingginya.


Antara yang dikatakan dirancang untuk dilakukan ialah menukar Setiausaha Agung daripada Hamzah Zainuddin kepada Azmin Ali.


Sebelum ini, rombakan itu sepatutnya dilakukan pada mesyuarat MPT Bersatu pada 28 Januari lalu.


Namun, pada mesyuarat tersebut, rombakan yang dirancang itu tidak menjadi kenyataan, sebaliknya hanya pengumuman perlantikan Azmin sebagai Pengerusi baru Bersatu Selangor menggantikan Abdul Rashid Asari.


Selain itu, tiga Ahli MPT yang baru turut dilantik di mana dua daripadanya adalah orang kuat Azmin iaitu Adun Taman Medan, Dr Afif Bahardin dan Ahli Parlimen Padang Serai, Azman Nasaruddin.


Seorang lagi yang dilantik sebagai Ahli MPT ialah Nolee Ashilin Radzi, adik ipar kepada Timbalan Presiden Bersatu, Ahmad Faizal Azumu atau Peja.


Maknanya, meski Azmin tidak dilantik sebagai Setiausaha Agung menggantikan Hamzah pada 28 Januari lalu, kedudukannya kini dalam parti terus diperkukuhkan.


Menjelang mesyuarat pada malam ini, sejak minggu lalu lagi sudah kedengaran banyak perkhabaran bahawa akan berlaku perubahan jawatan Setiausaha Agung setelah ia tertangguh sebelum ini.


Ia berikutan dikhabarkan telah berlaku pertemuan melibatkan beberapa pemimpin Bersatu pro Mahiaddin Md Yasin di Janda Baik dua minggu lalu untuk membincangkan perkara tersebut.


Difahamkan dalam perjumpaan yang dinamakan “Langkah Janda Baik” itu telah dimuktamadkan Azmin akan dilantik sebagai Setiausaha Agung Bersatu yang baru menggantikan Hamzah.


Jangkaannya, malam inilah pengumuman itu akan dilakukan.


Namun demikian, 24 jam sebelum berlangsung mesyuarat MPT Bersatu malam ini, besar kemungkinan rombakan itu tidak dapat dilakukan kerana Mahiaddin dikatakan bimbang ada kesan negatif kepada dirinya.


Adalah diberitakan Ahli-Ahli Parlimen Pas tidak senang dengan hasrat Mahiaddin menggugurkan Hamzah itu.


Ahli-Ahli Parlimen Pas lebih rapat dan akrab dengan Hamzah berbanding dengan Mahiaddin.


Bimbang tindakan menggugurkan Hamzah itu bakal mengundang tindak balas negatif daripada Pas, lebih-lebih lagi kerana Mahiaddin masih membara cita-citanya untuk menjadi Perdana Menteri sekali lagi, maka boleh dikata selamatlah kedudukan Hamzah malam ini.


Ertinya “Langkah Janda Baik” telah kandas di tengah jalan dan “Langkah White House” dipercayai akan terus meriah beroperasi. – ShahbudinHusin 12/02/2024.


https://shahbudindotcom.net/2024/02/12/langkah-janda-baik-kandas.htmlKORAK MUNG- SOH BELAJAR GEOGRAFI GAGAL...

 

Sekali dengan Palestin pun dia tunggang.Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police ) patut panggil Fadhli ni untuk dia jelaskan apa sebenarnya yang dia maksudkan dengan ungkapan *agar apa yang berlaku di Palestin tidak berulang di bumi Malaysia.'


Bukankah ucapan ini berbaur hasutan kebencian kaum dan berbahaya? Dituturkan pula oleh seseorang yang menyandang utama jawatan dalam parti. Kata-kata seperti ini boleh mengundang prejudis kaum.


Tapi hakikatnya, beginilah PAS. Mereka memang tak mampu nak bersaing dari sudut politik. Dari tatakelola sampailah ke soal pembangunan, mereka tak pernah mampu untuk berfikir atau mencipta idea baru.


Jadi modal yang mereka ada hanya dengan menyemai  benih kebencian, dengan harapan dapat menangguk di kekeruhan hubungan kaum itu. Sebab itu rakyat mesti jauhi parti penghasut ini. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


Cubaan walaun nak perangkap aku. Tapi silap orang.


CUBAAN TUNJUK PANDAI- TETAPI TERBUKTI KEBODOHAN SENDIRI.

Mula dia kata aku tunjuk pandai bila aku buat posting tentang Dusuki yang mengarut kata undang-undang takzir Kelantan tu sebagai hukum Allah. Jadi aku tanya dia bahagian mana yang aku tulis tu salah.


Dia tak jawab tapi dia tanya aku setuju ke tak hudud dilaksanakan di Malaysia.


Dah tentu aku setuju. Aku sekolah rendah lagi dah belajar undang-undang Jenayat ni. Dari masa belajar lagi aku percaya inilah dia undang-undang yang boleh mengawal kejahatan manusia.


Malah dulu aku sokong PAS pun salah satunya sebab hudud. Aku teringin nak tengok perompak duit rakyat, yang sebahagiannya kini dah jadi kawan PAS, kena potong tangannya sebab mencuri.


Tapi PAS sendiri buang Hudud ke longkang. Diganti dengan RUU355. Dari mula cerita RUU355 ni lagi aku dah tulis yang itu bukan hudud. RUU355 merupakan bukti PAS mungkir janji untuk laksanakan hudud.


Jadi nak buat apa aku sokong PAS. Baik aku sokong yang nak hapuskan rasuah. DS Anwar tak pernah pun janji nak buat hudud. Beliau janji nak perangi rasuah dan beliau setia pada janjinya.


Aku tahu hala walaun ni nak tuju ke mana. Dia konon nak kutuk aku sebab tak desak kerajaan buat hudud. Tapi aku dah Tai chi awal-awal. Aku takkan tuntut dari pihak yang tak pernah janji hudud. 


Lepas tu, bila dia nampak aku dah salahkan PAS, dia cuba nak bela PAS konon hudud bertentangan dengan perlembagaan. Sebab tu PAS tak boleh bawa. Tapi aku sekali lagi jawab soalannya sebelum dia tanya.


Sebenarnya jenis jenayah syariah dah tertulis dalam Kanun Keseksaan. Mencuri, membunuh meliwat dan banyak lagi kesalahan yang disebut dalam al-Quran memang dah jadi kesalahan mengikut undang-undang negara ini.


Cuma yang belum terlaksana adalah jenis hukuman seperti yang termaktub dalam al-Quran. Contohnya macam hukuman sebat bagi penzina yang bujang dan direjam dengan batu sampai mati jika dah berkahwin dan potong tangan bagi yang mencuri.


Hukuman-hukuman ini memang bertentangan dengan perlembagaan. Tapi perlembagaan boleh dipinda. Jadi sepatutnya PAS masa ada kuasa, buatlah usul agar perlembagaan dipinda bagi membolehkan hukuman begini dijalankan. Tapi tak ada pun.


Sudahlah cadangan untuk hudud tak dibuat. RUU355 pun mati keras begitu saja. Padahal dulu dia yang berkobar-kobar sampai nak jiratkan orang lain.


Disebabkan RUU355 pun tak dipinda, jadi bila Kelantan buat EKJS III, paling tinggi pun boleh beri hukuman penjara 3 tahun dan denda tak lebih RM5,000. Dah tak memasal nampak macam Islam beri diskaun untuk hukuman peliwat. Reti tak?


Sebab tu aku kata lebai hipokrit. Tak berminat pun nak buat hudud. Mungkin macam pemimpin PAS cakap dulu, orang yang tak minat hudud ni sebab dia sendiri buat jenayah tu. Mungkin la.


Sekarang ni hudud tu macam keldai je bagi PAS. Nak dijadikan tunggangan untuk capai matlamat menipu walaun. Itu je. Tapi lebai pun tak nampak serius nak laksanakan hudud. Maka tinggallah walaun macam mangkuk ni meneka dalam kesamaran. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


ISLAM AJAR TAKUT KEPADA ALLAH, PAS SERU TAKUT KEPADA DAP?


 Pas sebagai parti yang memperjuangkan agama Islam diminta untuk bermuhasabah meneliti arah perjuangannya sejak kebelakangan ini yang menyeru orang Melayu-Islam takutkan DAP.

Bagi Setiausaha Gabungan Reformis Malaysia (GRM), Kapten (B) Zulkifli Othman, seruan Pas saban minggu itu amat bertentangan dengan seruan khutbah Jumaat yang menekankan ‘Ittaqullah’, iaitu takut kepada Allah.

Apabila Pas memomokkan Melayu perlu takut kepada DAP, katanya, dikhuatiri hal itu tergelincir daripada perjuangan Islam.

“Kita orang Islam saban minggu diingatkan di mimbar, dipesan Ittaqullah. Namun hari ini pimpinan Pas bawa (politik) takut kepada DAP, bukan takut kepada Allah.

“Kita orang Melayu-Islam yang ada tuhan, yang beriman dengan rukun iman, tetapi sebaliknya kita dimomokkan supaya takut kepada DAP.

“Sedangkan DAP itu manusia yang dicipta oleh tuhan (tidak layak ditakuti). Ini merosakkan keimanan kita,” katanya.

Zulkifli yang juga reformis sejak 1998 berkata, orang Melayu seharusnya insaf dan jangan membiarkan puak tertentu merosakkan keyakinan mereka hanya kerana mahu merebut kuasa politik.

Katanya, tidak wajar berlaku ‘syirik kecil’ takutkan DAP sedangkan pada suatu ketika dahulu Pas pernah bersama DAP dalam Pakatan Rakyat dan dianggap parti sahabat.

Zulkifli juga berkata, tidak mungkin DAP boleh mencalonkan Perdana Menteri bukan Melayu kerana Yang di-Pertuan Agong tidak akan memberi perkenan terhadap perkara berkenaan.

Tegas beliau, situasi politik di Malaysia tidak akan sama seperti di Amerika Syarikat (AS) atau United Kingdom (UK) yang telah melantik ketua kerajaan bukan lagi dari kalangan kulit putih.

“Situasi politik kita tak sama dengan AS, UK. Selepas 200 tahun (tamadun AS) naik orang kulit hitam jadi Presiden, di UK naik pemimpin berketurunan India jadi PM. Di Malaysia kita punya adab yang berbeza.

“Saya amat yakin bani Melayu akan terus memimpin negara. Peranan Raja raja Melayu kita tidak boleh nafikan,” katanya lagi.

Justeru, Zulkifli menyeru agar orang Melayu kembali berfikiran rasional dan mengutamakan fakta menghadapi tohmahan dan serangan laskar siber pembangkang.

Politik pembangkang yang mendahulukan emosi, katanya, perlu ditolak ke tepi atau dibuang jauh jauh.SEBAIKNYA NGA KOR MING BATAL SEGERA HASRAT TONJOLKAN KAMPUNG BARU CINA SEBAGAI TAPAK WARISAN DUNIA UNESCO

 

Sebagai langkah untuk meredakan kemarahan UMNO berikutan tindakannya mahu mencalonkan Kampung Baru Cina di Selangor sebagai tapak warisan dunia Unesco, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming dengan segera cuba mengajak pemimpin parti itu untuk bertemu serta berbincang dengannya.

Katanya, langkah itu bagi mengelak salah faham dan memahami isu berkaitan.

Sebagau responnya, Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi kemudian berkata, mereka sedia bertemu tetapi tetap menolak cadangan Nga Kor Ming itu.

Sebelum itu, Ketua Pemuda UMNO, Dr Akmal Salleh dan Setiausaha Agung UMNO, Dr Asyraf Wajdi Dusuki dengan keras membantah hasrat untuk mencalonkan Kampung Baru Cina di Selangor sebagai tapak warisan dunia Unesco.

Mereka menyifatkan cadangan Nga Kor Ming itu bersifat perkauman dan memecah-belahkan keharmonian masyarakat di negara ini.

Secara jujurnya, hasrat Nga Kor Ming itu memang tidak kena dan tidak sesuai, bukan saja dalam konteks perpaduan dan kepelbagaian kaum yang ada, bahkan juga tidak tepat dari dari segi sejarahnya.

Lebih tidak kena kerana kerajaan yang mentadbir negara ketika ini ialah kerajaan perpaduan yang tidak patut sama sekali menonjolkan keutamaan kepada sesuatu kaum saja.

Sebagai menteri di mana DAP berada di dalam kerajaan bersama pelbagai parti lain termasuk UMNO, Nga Kor Ming sepatutnya lebih berjiwa Malaysia daripada mengutamakan kaumnya saja.

Lagi pula, dalam konteks kampung, yang betul-betul boleh dianggap sebagai warisan ialah penempatan orang asli.

Selepas itu, barulah kampung-kampung tradisi yang didiami oleh orang Melayu.

Kampung Baru Cina hanya diwujudkan sekitar tahun 40-an dan 50-an sebagai kaedah membendung pengaruh dan simpati kaum Cina kepada pemberontak komunis.

Dengan itu, di mana logiknya Kampung Baru Cina mahu dijadikan tapak warisan dunia Unesco?

Oleh kerana DAP sudah berada dalam kerajaan, pemimpin-pemimpin parti itu seharusnya tidak terbawa-bawa secara keterlaluan dengan sentimen perkauman parti yang dianggotai dalam tindakan yang mahu diambil.

Berbuat demikian hanya mengesahkan lagi tanggapan umum, khususnya di hati orang-orang Melayu selama ini bahawa DAP adalah sebuah parti yang pekat chauvinis Cinanya.

Apabila sudah berada di dalam kerajaan dan menerajui kementerian, sebarang tindakan mestilah untuk kepentingan semua rakyat tanpa mengira kaum serta keturunan.

Dalam hal ini, adalah disarankan agar Nga Kor Ming menarik balik dan membatalkan saja secara serta-merta hasratnya ingin mencalonkan Kampung Baru Cina di Selangor sebagai tapak warisan dunia Unesco itu.

Selain tidak sesuai dan tidak menepati konteks warisan dunia, isu ini juga jika dibiarkan berterusan hanya memberi peluru kepada pihak pembangkang untuk menyerang dan melemahkan lagi sokongan orang Melayu kepada kerajaan.

Carilah benda lain yang bersifat kepelbagaian kaum dan melambangkan wajah Malaysia yang sebenar jika Nga Kor Ming ingin juga mencipta nama berjaya meletakkan sesuatu sebagai tapak warisan dunia Unesco sepanjang berpeluang memegang jawatan sebagai menteri.

Dalam konteks yang lebih luas, sudah sampai masanya untuk Nga Kor Ming segera berubah dengan memiliki jiwa Malaysia yang sebenar dalam jawatan kerajaan yang disandang jika mahu DAP diterima lebih lama dalam berada kerajaan dan tidak ditakuti, khususnya oleh orang-orang Melayu yang merupakan penduduk majoriti dan teras di negara ini. – ShahbudinHusin 12/02/2024.

 

CADANGAN KAMPUNG BARU CINA TAPAK UNESCO TIDAK WAJAR DIPOLITIKKAN


 Cadangan mewartakan Kampung Baru Cina di Selangor sebagai Tapak Warisan Dunia tidak harus dipolitikkan sehingga memecah belah keharmonian kaum.

Malah, kata Ahli Dewan Negeri (ADUN) Kota Damansara, Muhammad Izuan Kasim, pewartaan oleh Pertubuhan Pendidikan Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) itu masih diperingkat cadangan selain pihak pembangkang dan NGO pro mereka tidak seharusnya menakut-nakutkan orang Melayu, memperlihatkan ianya satu ancaman.

“Saya berpandangan terancam itu bila mana mana kampung Melayu secara tiba-tiba diwartakan UNESCO sebagai kampung Cina, itu baru boleh dianggap sebagai ancaman.

“Namun, jika hanya mewartakan kampung Cina yang sememang dihuni oleh masyarakat Cina ia bukan sesuatu yang mengancam,” katanya kepada Suara Keadilan.

Jelas Ketua Angkatan Muda (AMK) KEADILAN Selangor itu, cadangan pewartaan bukanlah sesuatu luar biasa malah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk mencalon mana-mana lokasi yang berpotensi diwartakan sebagai tapak khazanah dunia.

“Setakat ini UNESCO sudah iktiraf lima tempat bersejarah di Malaysia sebagai Tapak Warisan Dunia, Melaka (Bandaraya Kota Melaka) antara yang diangkat menjadi tempat yang diiktiraf, jadi tiada isu sebenarnya bagi pihak pembangkang mahu jadikan ia sebagai bahan politik.

“Bahkan menjadi tugas kerajaan untuk mencalonkan mana-mana tempat yang berpotensi sebagai tapak warisan supaya dapat memberi manfaat dan peluang ekonomi kepada penduduk kampung di situ,” ujarnya.

Terdahulu Ahli Parlimen Machang, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal tampil mempersoalkan cadangan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming mencalonkan Kampung Baru Cina di Selangor sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Dakwanya, Kampung Baru di Kuala Lumpur dilihat mempunyai nilai dan sejarah lebih tinggi tinggi selain lebih bertepatan dengan dasar dan identiti negara.

Justeru, Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari dilaporkan berkata, pewartaan itu yang masih dalam peringkat cadangan dan diperhalusi selain menambah, pengiktirafan kawasan Geopark membabitkan kampung Melayu juga telah lama dilakukan oleh Kerajaan Negeri.

Selain Bandaraya Kota Melaka, UNESCO sudah mengiktiraf empat tempat bersejarah di Malaysia sebagai Tapak Warisan Dunia, iaitu Taman Negara Mulu di Sarawak (2000), Taman Negara Kinabalu di Sabah (2000), Georgetown, Pulau Pinang (2008) dan Lembah Lenggong, Perak (2012).


TAKSUB AGAMA, TAKSUB POLITIK

[gempak] GANTI RUGI RM5 JUTA TERHADAP CHEGUBAD! KAKI FITNAH SEMAKIN TER...


Setiausaha Politik Kanan Perdana Menteri, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin, mengemukakan notis tuntutan terhadap Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai Chegubard, supaya memohon maaf tanpa syarat berhubung hantaran berunsur fitnah di Facebook yang mendakwa beliau (Shamsul Iskandar), melakukan penyelewengan dana awam. Tetuan SN Nair & Partners yang mewakili Shamsul Iskandar, menghantar notis tuntutan itu hari ini. Menurut peguam Datuk SN Nair, anak guamnya menuntut Badrul Hisham menarik balik hantaran di Facebook itu dengan serta-merta dan memadamkan komen yang menyinggung perasaan dan bersifat memfitnah. Beliau berkata anak guamnya juga menuntut aku janji bertulis daripada Badrul Hisham, untuk tidak mengulangi mana-mana dakwaan dan komen seperti dalam hantaran Facebook tersebut. Sumber Berita/Video FB Bro ISwardy𝟭𝟭 𝗣𝗘𝗡𝗜𝗣𝗨𝗔𝗡 𝗣𝗡-𝗣𝗔𝗦 𝗗𝗔𝗟𝗔𝗠 𝗞𝗘𝗠𝗣𝗘𝗡 '𝗣𝗘𝗥𝗧𝗔𝗛𝗔𝗡 𝗦𝗬𝗔𝗥𝗜𝗔𝗛'𝟭. 𝗣𝗔𝗦 𝗧𝗶𝗽𝘂: 𝗝𝗶𝗸𝗮 𝗡𝗶𝗸 𝗘𝗹𝗶𝗻 𝗺𝗲𝗻𝗮𝗻𝗴, 𝗼𝗿𝗮𝗻𝗴 𝗜𝘀𝗹𝗮𝗺 𝗯𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗹𝗮𝗻𝗴𝗴𝗮𝗿 𝟮𝟬 𝗸𝗲𝘀𝗮𝗹𝗮𝗵𝗮𝗻 𝗝𝗲𝗻𝗮𝘆𝗮𝗵 𝗦𝘆𝗮𝗿𝗶𝗮𝗵 𝘁𝗮𝗻𝗽𝗮 𝗱𝗶𝗵𝘂𝗸𝘂𝗺.


Kesalahan2 itu ada dalam Undang2 Sivil dan bertindih. Sebahagiannya hukuman jauh lebih berat berganda-ganda. Tapi hukuman khas berkait orang Islam seperti Minum Arak dalam Undang2 Syariah masih berjalan.


𝟮. 𝗣𝗔𝗦 𝗧𝗶𝗽𝘂: 𝗞𝗲𝘀 𝗡𝗶𝗸 𝗘𝗹𝗶𝗻 𝗺𝗲𝗻𝗰𝗮𝗯𝗮𝗿 𝗠𝗮𝗵𝗸𝗮𝗺𝗮𝗵 𝗦𝘆𝗮𝗿𝗶𝗮𝗵.


Kes ini bukan cabar Mahkamah Syariah tapi cabar Bidangkuasa DUN buat undang2 lebihi kuasa yang diperuntukkan Perlembagaan senarai Negeri. 


𝟯. 𝗣𝗔𝗦 𝗧𝗶𝗽𝘂: 𝗝𝗶𝗸𝗮 𝗡𝗶𝗸 𝗘𝗹𝗶𝗻 𝗺𝗲𝗻𝗮𝗻𝗴, 𝗠𝗮𝗵𝗸𝗮𝗺𝗮𝗵 𝗦𝘆𝗮𝗿𝗶𝗮𝗵 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗯𝗲𝗿𝗸𝘂𝗯𝘂𝗿.


Kewujudan Mahkamah Syariah dijamin oleh Perlembagaan bahkan tidak boleh diganggu Mahkamah Sivil ikut artikel 121(1A) Perlembagaan.


𝟰. 𝗣𝗔𝗦 𝗧𝗶𝗽𝘂: 𝗨𝗻𝗱𝗮𝗻𝗴𝟮 𝗦𝘆𝗮𝗿𝗶𝗮𝗵 𝗱𝗶𝗰𝗮𝗯𝗮𝗿 𝗯𝗶𝗹𝗮 𝗞𝘂𝗮𝘀𝗮 𝗣𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗸 𝗼𝗿𝗮𝗻𝗴 𝗜𝘀𝗹𝗮𝗺 𝗹𝗲𝗺𝗮𝗵.


Kes Iki Putra dan Nik Elin dicabar waktu PN-PAS berkuasa 33bulan.


𝟱. 𝗣𝗔𝗦 𝗧𝗶𝗽𝘂: 𝗞𝗲𝘀 𝗶𝗻𝗶 𝗺𝗲𝗻𝗰𝗮𝗯𝗮𝗿 𝗦𝘆𝗮𝗿𝗶𝗮𝘁 𝗽𝗮𝗱𝗮𝗵𝗮𝗹 𝗶𝘁𝘂 𝗶𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝗶. 𝗢𝗿𝗮𝗻𝗴 𝗜𝘀𝗹𝗮𝗺 𝘄𝗮𝗷𝗶𝗯 𝗝𝗶𝗵𝗮𝗱 𝗺𝗲𝗹𝗮𝘄𝗮𝗻.


Enekmen Kanun Jenayah Syariah Kelantan 1 (EKJSK1) ni TAKZIR bukannya Hudud dan Qisas (EKJSK2) yang nasnya Qat'iey. Hukuman Takzir ditentukan oleh pemerintah mengikut maslahah tidak seperti Hudud dan Qisas. Bahkan 20 kesalahan itu juga dikira jenayah dibawah undang2 Sivil.


𝟲. 𝗣𝗔𝗦 𝗧𝗶𝗽𝘂:  𝗞𝗮𝗹𝗮𝘂 𝗡𝗶𝗸 𝗘𝗹𝗶𝗻 𝗺𝗲𝗻𝗮𝗻𝗴, 𝗶𝗻𝗶𝗹𝗮𝗵 𝗽𝗲𝗻𝗴𝗮𝗸𝗵𝗶𝗿𝗮𝗻 𝗨𝗻𝗱𝗮𝗻𝗴𝟮 𝗦𝘆𝗮𝗿𝗶𝗮𝗵 𝗡𝗲𝗴𝗲𝗿𝗶.


Kuasa Negeri kekal sebagaimana biasa. Malah selepas kes ini, kerajaan melalui Jawatankuasa yang dah dibentuk oleh PMX akan syorkan penambahbaikan pada Perlembagaan dan Undang2. Proses ini dah pernah dibuat termasuk dulu pindaan 121(1A) juga atas usaha PMX.


𝟳. 𝗣𝗔𝗦 𝗧𝗶𝗽𝘂: 𝗞𝗲𝗿𝗮𝗷𝗮𝗮𝗻 𝗠𝗮𝗱𝗮𝗻𝗶 𝗹𝗮𝗺𝗯𝗮𝘁 𝗯𝗲𝗿𝘁𝗶𝗻𝗱𝗮𝗸 𝘁𝘂𝗯𝘂𝗵 𝗝𝗮𝘄𝗮𝘁𝗮𝗻𝗸𝘂𝗮𝘀𝗮.


JK yang dibentuk perlu perkenaan Majlis Raja2 yang baru bersidang Oktober 2023. Kes ini berlaku zaman PN-PAS (Iki Putra 2021) tapi PAS tak buat Jawatankuasa pun.


𝟴. 𝗣𝗔𝗦 𝗧𝗶𝗽𝘂: 𝗞𝗲𝘀 𝗡𝗶𝗸 𝗘𝗹𝗶𝗻 𝟮𝟬𝟮𝟮 𝗳𝗮𝗶𝗹 𝗽𝗲𝘁𝗶𝘀𝘆𝗲𝗻 𝗺𝗮𝘀𝗮 𝗣𝗮𝗿𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻 𝗱𝗮𝗵 𝗯𝘂𝗯𝗮𝗿. 𝗣𝗡-𝗣𝗔𝗦 𝘁𝗮𝗸 𝘀𝗲𝗺𝗽𝗮𝘁 𝗯𝘂𝗮𝘁 𝗮𝗽𝗮. 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿𝗶 𝗣𝗔𝗦 '𝘁𝗮𝗸 𝘁𝗮𝘂' 𝗽𝘂𝗻 𝗸𝗲𝘀 𝗜𝗸𝗶 𝗣𝘂𝘁𝗿𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟭.


Padahal, Kes ini dah mula lama. 25/05/22 - Nik Elin failkan notis usul. 30/09/22 - Mahkamah Persekutuan benarkan. 13/10/22 - Nik Elin failkan Petisyen. Kes Iki Putra 2021 berlaku lebih awal masa Takiyuddin Menteri Undang2 tapi tiada tindakan juga. Kenapa kes penting begitu dibiarkan?


𝟵. 𝗣𝗔𝗦 𝗧𝗶𝗽𝘂: 𝗞𝗲𝗿𝗮𝗷𝗮𝗮𝗻 𝗠𝗮𝗱𝗮𝗻𝗶 𝘁𝗮𝗸 𝗯𝗲𝗿𝘁𝗶𝗻𝗱𝗮𝗸 𝗽𝘂𝗻 𝗵𝗮𝗹𝗮𝗻𝗴 𝗡𝗶𝗸 𝗘𝗹𝗶𝗻.


Dulu PAS pun tak bertindak halang Iki Putra dan halang Nik Elin sebab kerajaan tak boleh campurtangan hal Mahkamah doktrin Pengasingan Kuasa. Tapi kerajaan Madani melalui MAIWP terlibat sebagai Amicus Curiae turut berhujah membantu Mahkamah.


𝟭𝟬. 𝗣𝗔𝗦 𝗧𝗶𝗽𝘂: 𝗣𝗔𝗦 𝗹𝗮𝗵 𝘀𝗲𝗯𝗲𝗻𝗮𝗿𝗻𝘆𝗮 𝗷𝗮𝗴𝘂𝗵 𝗽𝗲𝗿𝘁𝗮𝗵𝗮𝗻 𝗠𝗮𝗵𝗸𝗮𝗺𝗮𝗵 𝗦𝘆𝗮𝗿𝗶𝗮𝗵.


Masa Undang2 Syariah dan Mahkamah Syariah dibangunkan, PAS masih anggap 'Perlembagaan Penjajah, dan Peraturan Jahilliyyah dan Kafir'. Tapi PMX dah terlibat jauh lebih awal bantu perkasa Mahkamah Syariah sejak 1988 pinda 121(1A) Perlembagaan.


𝟭𝟭. 𝗣𝗔𝗦 𝗧𝗶𝗽𝘂: 𝗞𝗲𝗮𝗱𝗶𝗹𝗮𝗻 𝗜𝘀𝗹𝗮𝗺 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝘁𝗲𝗿𝗵𝗮𝗽𝘂𝘀.


Satu kesalahan yang sama oleh orang Islam, dua hukuman berlainan. Satu ringan (Syariah) dan satu berat (Sivil). Non Muslim hanya dihukum di Mahkamah Sivil dengan hukuman lebih berat. Sebab itu proses harmonikan Syariah dan Sivil perlu dibuat berterusan untuk penambahbaikan dan capai keadilan.


*Ahmad Mursi*REGA LIMAU MURAH TAPI TAK LAKU Penjualan buah tuah atau oren Mandarin jatuh 40% berbanding tahun lepas walaupun kualiti lebih baik dan harga lebih murah berbanding tahun lepas dan biarpun ini adalah barangan wajib bagi perayaan Tahun Baharu Cina.


Peniaga dan pembeli dakwa ekonomi tak bagus dan harga barang-barang lain sudah naik.Pelakon video lucah tempatan didakwa...

 Pelakon video lucah tempatan didakwa...Cuma aku pelik kenapa tutup muka tu? Malu? Habis tu dalam video tu pakai topeng jugak ke apa? Masa buat video untuk tatapan umum ok je kan? Masa dibawa ke mahkamah malu pulak nak nampak muka.

Wana'uzubillah. Semoga kejadian keji begini dijauhkan dari keluarga kita semua. Dan semoga kegiatan jalang ini tidak berlaku lagi di negara kita. Aamin. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


KENYATAAN PARTI HIPOKRIT SEDUNIA. JOM LIHAT DAN BACA Aku puji Dewan Pemuda PAS. Mereka rasional. Lihat kenyataan media mereka yang mahu rakyat hormati keputusan mahkamah. Eh tapi... Las... Ni masa kes Iki Putra dulu. Patut la rasional. Masa tu PAS perintah la.


Inilah yang dikatakan hipokrasi. Jelas sangat sifat hipokrit PAS. Masa tak untung buat isu, ada isu serupa tidak tidur berdengkur. Bila untung kalau buat isu, PAS paling depan. Mengaku pejuang Islam konon.


Tapi yang patut dipuji pemimpin dan penyokong PH. Kes Iki Putra ni, tak jadi isu sebab PH menghormati keputusan mahkamah dan tak jadikan agama sebagai tunggangan. Jauh berbeza dengan PN sekarang ni. Guane boh?


 

Raja Gelap II.


IANYA PERNAH DIGUBAL


 

PROGRAM A. I UNTUK RAKYAT MALAYSIA


 

KAH. KAH. KAH.. KELUAQ CAKAP JA MUHONG


 

MASA BERKUASA LENA.


 

CULPRIT- APA MAKNA TAK TAU...


                          Mukhlis EddieKEPALA BAPAK HANG. KEPALA BAPAK BUKAN MAKI TUAN TUAN TAPI PUJIAN.

 

MOKHTAR SENIK - HANG NAK KOMEN PUN HANG BUKAN BETUL SANGAT PUN. 


Seronok kamu bila nama kamu berjaya memanaskan suhu Negara. Seronok kamu bila berjaya dan menang di Mahkamah. Seronok kamu bila ramai rakan2 selibral dgn kamu puji kamu. Tanpa kamu sedar bala Allah dan kematian mengekori kamu kemana2. Hanya menunggu saat yg ditentukan Allah.


Jom Aminn kan.


UMSKALAU WAHABI HANYA HANTU, GURU-GURU SALAFI INI AJAR & JUAL KITAB HANTU

Kami sebenarnya benar-benar kasihan dengan ramai pengikut aliran salafi yang beria-ia ulang soalan 


"Siapa wahabi? Mana ada wahabi di Malaysia ni?"


"Wahabi ni hantu saja, diguna untuk memomokkan aliran salafi".


Sedangkan guru-guru mereka sendiri giat ajarkan dan jual buku-buku Muhammad Bin Abdul Wahab.


Sebab itu jangan taqlid buta.  Kadang-kadang guru-guru anda sendiri malu nak mengaku perkara yang mereka sendiri ajarkan, maka anda jangan lebih sudu dari kuah.


Sekarang ini cuba tanya soalan ini dengan jujur kepada diri anda sendiri :


"Kalau mereka ajar dan jual buku-buku MAW, kenapa mereka tak nak mengaku Wahabi? apa yang mereka sembunyikan? Atau MAW sebenarnya memang buat salah besar atas nama Salaf? Kalau ada yang mereka tak setuju dengan MAW, apa yang mereka tak setuju?"


Pi tanya guru-guru kamu.


Kalau padi katakan padi, jangan jadi macam Baatiniah, tak berani mengaku secara terus terang.


LUKISAN 25 TAHUN LALU.


        
         Zunar cartoonist fan club