KALAU AZMIN MASUK BERSATU, ADAKAH BELIAU BAKAL DIJADIKAN TPM KEPADA ANWAR?
Tun Mahathir Mohamad seperti sedang membuka laluan untuk Azmin Ali menyertai Bersatu apabila mengatakan akan menimbangnya jika Timbalan Presiden PKR itu sedia berbuat demikian.

“Dia tak ada buat permohonan, kalau dia buat permohonan, kita akan timbanglah,” kata Pengerusi Bersatu berhubung desas-desus Azmin akan melompat menyertai Bersatu.

Kenyataan ini memberi gambaran seolah-olah Tun Mahathir memang memerlukan Azmin dalam partinya.

Jika beliau tidak memerlukan Azmin, Tun Mahathir boleh saja menolak ura-ura kemasukannya yang menjadi perbualan ramai itu, tambahan lagi Menteri Hal Ehwal Ekonomi itu adalah pemimpin nombor dua dalam PKR ketika ini.

Dari segi logiknya, sebagai sesama parti dalam gabungan PH, adalah tidak manis untuk Tun Mahathit menerima kemasukan pemimpin daripada PKR untuk menyertai Bersatu.

Tetapi, kerana barangkali terlalu sayangkan Azmin atau beliau dilihat merupakan aset yang tak ternilai tinggi harganya, walaupun Ahli Parlimen Gombak itu ketika ini sedang disiasat dalam kes video Haziq, Tun Mahathir nampaknya cuba mengabaikan amalan yang tidak manis dan tidak digalakkan itu.

Kenapa Azmin nampak seperti begitu diperlukan oleh Tun Mahathir dalam Bersatu?

Secara kasarnya, tindakan Tun Mahathir ini mungkin kerana beliau nenyedari kedudukan Azmin semakin tidak diperlukan, malah tidak selamat lagi dalam PKR pada waktu ini.

Kelakuan Azmin sejak PH menjadi kerajaan yang seolah-olah sudah lupa diri, terlalu berkiblatkan kepada Tun Mahathir dan tidak lagi menghormati Anwar Ibrahim selaku Presiden PKR, mungkin antara sebab mengapa kedudukannya yang terancam itu.

Dalam waktu yang sama, kelakuan itu dikaitkan pula dengan kononnya Azmin lebih merupakan pilihan di hati Tun Mahathir untuk menggantikannya, meskipun perjanjian dan konsensus telah dimuafakati calon Perdana Menteri ke-8 adalah Anwar.

Dalam keadaan terancam itu, kalau pun Azmin selepas ini lebih kerap hadir mesyuarat PKR dan menunjukkan keakurannya kepada kedudukan Anwar, masa depannya tidak lagi seratus peratus terjamin dalam pemilihan PKR yang akan datang.

Beliau mungkin akan dilawan dan berkemungkinan akan kalah, terutama jika ketika itu Anwar sudah menjadi Perdana Menteri.

Dengan hilang jawatan Timbalan Presiden PKR, jawatannya dalam kerajaan juga bakal melayang selepas itu. Tun Mahathir pun sukar menyelamatkan Azmin jika beliau tiada jawatan dalam parti.

Jadi, satu-satu jalan untuk menjadikan masa depannya cerah ialah dengan menyertai Bersatu dan memegang jawatan yang tinggi dalam parti itu.

Apa jawatan yang Azmin bakal perolehi dalam Bersatu?

Oleh kerana pemilihan pucuk pimpinan Bersatu akan diadakan tahun depan, pelbagai kemungkinan nampaknya terbentang buat Azmin.

Ada yang mengatakan beliau bakal mengisi  salah satu tempat Naib Presiden Bersatu dan ada pula yang yang menyebutnya sebagai bakal Presiden Bersatu menggantikan Muhyiddin Yassin.

Dikhabarkan, oleh kerana Muhyiddin masih tidak berapa  sihat dan kerana itu tidak begitu menyerlah sebagai Presiden Bersatu, tempatnya dikatakan akan digantikan oleh Azmin.

Tambahan lagi, kalau sudah begitu kehendak hati Tun Mahathir, siapa dalam Bersatu yang berani membantahnya?

Sebagai imbalan  tidak  mempertahankan jawatan itu, Muhyiddin diberitakan telah dijanjikan  jawatan Yang Dipertuan Negeri Melaka untuknya.

Tun Mahathir dikatakan berasa tidak selesa jika jawatan Presiden yang dikosongkan Muhyiddin itu digantikan oleh anaknya, Mukhriz yang kini memegang jawatan Timbalan Presiden kerana ia akan menjadikan Bersatu seperti parti nepotisme dan parti anak-beranak.

Untuk mengelakkan tanggapan itu, maka Azmin diperlukan untuk mengisi jawatan Presiden yang akan dikosongkan oleh Muhyiddin, manakala Mukhriz akan terus kekal sebagai Timbalan Presiden.

Bermakna, jika segala-galanya menjadi kenyataan, susunan kepimpinan Bersatu selepas ini ialah Tun Mahathir  sebagai Pengerusi, Azmin sebagai Presiden dan Mukhriz sebagai Timbalan Presiden.

Oleh kerana jawatan Perdana Menteri sudah dijanjikan kepada Anwar dan sukar jika Tun Mahathir tidak menunaikannya kerana telah diikat oleh keputusan Majlis Presiden PH berkenaan dengannya, kemasukan Azmin ke dalam Bersatu dan dibentangkan permaidani merah untuk menjadi Presiden parti itu, ia dengan sendirinya menjadikan masa depannya dapat dicerahkan semula.

Azmin selepas itu mungkin  akan dijadikan Timbalan Perdana Menteri untuk digandingkan dengan Anwar menerajui negara ini.

Iyalah...selepas ketiadaan Muhyiddin, siapa lagi yang ada dalam PH untuk digandingkan dengan Anwar?

Dengan kedudukan Azmin sebegai Presiden Bersatu dan Tun Mahathir masih Pengerusi PH, semua ini tidak mustahil dirancang dan dijadikan kenyataan, apa lagi Tun Mahathir memang pakar dalam menonjol dan menaikkan mana-mana pemimpin yang dikehendakinya.

Bagaimanapun, pokok yang terpenting sekali untuk segala-galanya berkaitan Azmin ini menjadi kenyataan dan mudah tentunya jika Tun Mahathir terus panjang umur untuk beberapa tahun lagi. (Shahbudindotcom 16/09/2019)

SEMUANYA Umno


Oleh: Zanirun Baba.


Yang setuju merdeka bersama 3 kaum utama = *UMNO*

 Setuju sekolah cina & tamil wujud = *UMNO* 

Setuju tk ada syarat utk warganegara utk fasih berbahasa melayu = *UMNO*

Setuju TAR College / TARC University (majority cina) di wujud kan = *UMNO*

Setuju Open University Malaysia (parti GERAKAN) di wujud kan = *UMNO*

Setuju iktiraf UEC = *UMNO*

Yang hapus kan tulisan jawi sejak 1960an = *UMNO*

Yang *TAK MAU* haramkan DAP sejak DAP wujud = *UMNO*

Yang perentah negara guna undang2 kapir  warisan pnjajah british = UMNO

*Tiba2 yg di salahkan Kerajaan PH**Pabila UMNO Hilang Kuasa*

Pabila UMNO hilang kuasa,
Dibangkitkan semangat perkauman dan kebencian kpd Cina India
Semua yg tidak kena,
DAP Cina India disalahkannya...

Pabila UMNO hilang kuasa
Dikatanya Melayu yang hilang kuasa
Sedangkan Agong, PM, TPM, majoriti Menteri, MP dan KSU masih Melayu Muslim
Yang hilang kuasa cuma UMNO,
Melayu Muslim masih kukuh memerintah negara...

Pabila UMNO hilang kuasa
Dikatanya Islam terancam
Kononnya DAP Cina naik tocang
Sedangkan Islam dan Melayu tetap kukuh dlm Perlembagaan
Pemerkasaan Islam semakin terancang
Peguam Muslim dimartabatkan
Pemerkasaan Islam dibuat ikut keutamaan
Tidak main hentam ikut sedap jalan...

Pabila UMNO hilang kuasa
Ditiupnya semangat perkauman
Rakyat yang hidup harmoni dilaga-laga
Jadi modal politik untuk kembali berkuasa...

Pabila UMNO hilang kuasa
Malaysia merdeka buat kali kedua
Tiada lagi tipu daya
Diurus dengan telus harta negara
Kerajaan boleh ditegur bebas bersuara...

Pabila UMNO hilang kuasa
Kerajaan jadi khadam rakyat  
Tiada lagi Kerajaan bongkak sombong tak boleh diperingat 
Moga kita terus bina Malaysia Baharu bersama keringat...

Nukilan:
*Melayu Yang Berfikir*


Siapa calon PM gabungan klepto-teokrasi PAS-UMNO?
(Kenyataan Media oleh Ahli Parlimen DAP Iskandar Puteri, Lim Kit Siang di Gelang Patah pada Jumaat, 13 September 2019)

Siapa yang akan jadi Perdana Menteri jika gabungan klepto-teokrasi PAS-UMNO, yang akan diputuskan esok, menang Pilihan Raya Umum ke-15 pada 2023?
Adakah Datuk Seri Najib Razak? Yang kini berdepan 43 tuduhan rasuah dan digelar sebagai kleptokrat global — sekaligus menyelematkan dirinya daripada dipenjara seumur hidup di penjara Sungai Buloh?
Adakah rakyat Malaysia akan terpaksa sekali lagi menerima “Malu Apa Bossku” sebagai PM?
Adakah PRU15 akan menyelamatkan Najib daripada skandal 1MDB, membuka jalan untuk Tan Sri Mohamad Apandi Ali kembali sebagai Peguam Negara untuk mempertahankan skandal 2MDB, 3MDB dan skandal-skandal seterusnya?
Yang lebih “menarik”, adakah negara ini akan kembali dikawal oleh penjenayah dalam buruan yang kini cuba mengelak perbicaraan; Jho Low yang “pro-Melayu, pro-Islam”, yang mana akan membawa Malaysia ke arah kegemilangan – seorang Cina yang akan mengawal Malaysia menerusi proksinya “Malu Apa Bossku”!
Pun begitu, “kemahsyuran” Najib bukan datang daripada “dalang 1MDB” itu sahaja. Malahan Najib juga bertanggungjawab terhadap pembohongan terbesar dalam sejarah Malaysia – kononnya DAP adalah anti-Melayu, anti-Islam dan anti-Malaysia, bahawa saya kononnya Syaitan Besar Malaysia.
Satu lagi contoh ketoksikan Najibisme boleh dilihat dalam Perhimpunan Agung UMNO, sebelum dan selepas PRU14, termasuk tuduhan liar bahawa saya kononnya seorang komunis; boneka kuasa asing; kononnya saya menguasai Pakatan Harapan dan membuatkan pemimpin lain seperti Mahathir, Anwar Ibrahim, Wan Azizah, Muhyiddin Yassin dan Mohamad Sabu sebagai pak turut dan boneka saya; bahawa kononnya saya mahu jadi Perdana Menteri; bahawa kononnya kerajaan Pakatan Harapan (PH) mengamalkan agenda Kristianisasi – dan terbaru, kononnya saya ingin merebut jawatan dalam Kabinet!
Pada masa sama, saya dituduh oleh oportunis dan desperado dari MCA dan Gerakan kononnya saya kini menjadi “anjing suruhan” yang menjual hak, kepentingan dan masa depan orang Cina.
Biar saya jelaskan secara tuntas bahawa dalam 53 tahun saya berkecimpung dalam politik Malaysia, saya tidak pernah sekalipun terfikir untuk jadi PM Malaysia.
Mereka yang menyebarkan pembohongan bahawa DAP mempunyai agenda Kristianisasi adalah pihak tidak bertanggungjawab yang mahu melihat Malaysia gagal sebagai sebuah negara. Kepercayaan yang amat dangkal bagi mereka yang yakin bahawa DAP dan saya sendiri kononnya mahu menolak Islam sebagai agama rasmi dan digantikan dengan Kristian, sedangkan saya sendiri bukan penganut agama Kristian.
Sekali lagi, ingin saya tegaskan bahawa sejak 53 tahun lalu, agenda kristian atau seumpamanya tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat DAP, sama ada di peringkat kebangsaan, negeri mahupun tempatan – termasuk dalam Kongres DAP Kebangsaan.
Pendirian DAP terhadap Islam sebagai agama rasmi adalah jelas dan tuntas, kerana kami telah berulang kali menyatakan sokongan penuh terhadap peruntukan asas dalam perlembagaan tersebut.
Ia adalah objektif utama dalam gabungan Pakatan Rakyat dahulu dan dalam kerajaan Pakatan Harapan hari ini.
Atau adakah jawatan PM akan diberikan kepada Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, yang membunuh Pakatan Rakyat dengan menolak pencalonan Presiden PKR ketika itu, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, untuk jawatan Menteri Besar Selangor bagi menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim pada Ogos 2014?
Saya masih ingat ucapan saya pada forum PAS di Melaka, 19 tahun lalu pada Jun 2000, berikut beberapa soalan yang saya ajukan pada forum tersebut:
  1. Adakah PAS serasi dengan demokrasi
  2. Adakah PAS serasi dengan pluralisme
  3. Adakah PAS serasi dengan hak asasi manusia
  4. Adakah PAS serasi dengan kepelbagaian budaya
  5. Adakah PAS serasi dengan hak-hak wanita, prinsip kesaksamaan untuk wanita termasuk peluang kepada wanita dalam pejabat awam dan kehidupan awam
  6. Adakah PAS serasi dengan pembangunan dan pemodenan.
Pada awal pembentukan Pakatan Rakyat dari tahun 2008 hingga 2013, PAS berkempen atas platform “PAS for All”, membawa perjuangan gagasan politik Islam yang bersesuaian dengan enam objektif yang dibangkitkan saya pada 2000.
Namun pada 2014, kepimpinan PAS di bawah pimpinan Hadi menentang pencalonan Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor atas dasar bahawa beliau seorang wanita, sehingga mencetuskan perpecahan Pakatan Rakyat sebagai sebuah gabungan yang diasaskan pada 2008 dan terdiri daripada DAP, PKR dan PAS.
Kini, kepimpinan PAS yang dikemudi Hadi menyokong tesis bahawa pemimpin beragama Islam yang korup lebih baik daripada pemimpin bukan beragama islam yang bersih, jujur dan tidak korup. Kepimpinan Hadi malah mengikut rentak pemimpin UMNO dengan menyebarkan pembohongan, fitnah, berita palsu dan ucapan kebencian yang melaga-lagakan kaum dengan kaum dan agama dengan agama. Akibatnya, kita kini dihidangkan dengan pembohongan “patuh syariah”, fitnah, berita palsu dan ucapan kebencian!
Hadi mungkin sudah lupa bahawa beliau pernah secara terbuka mengaku bahawa DAP pernah mempertahankan PAS semasa kerajaan Kelantan jatuh ke tangan Barisan Nasional pada 1978, sehingga mencetuskan kekacauan di negeri tersebut.
Barisan Nasional, yang bekerjasama dengan PAS ketika itu, tidak melakukan apa-apa untuk membantu PAS dan hanya DAP yang mempertahankan PAS.
Atau adakah Presiden UMNO sekarang, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Raja Tuduhan Rasuah dengan 87 tuduhan jenayah, akan menjadi PM Malaysia jika gabungan klepto-teokrasi PAS-UMNO menang PRU15?
Saya pernah nyatakan sebelum ini bahawa gabungan yang diputuskan esok itu adalah gabungan PAS-UMNO dan bukannya UMNO-PAS, kerana jelas PAS memainkan peranan “Abang Besar” dalam gabungan itu.
Sejak beberapa bulan lalu, pemimpin UMNO lah yang banyak memuji pemimpin PAS dan bukan sebaliknya, kerana pemimpin UMNO berharap gabungan dengan PAS akan menyelematkan mereka.
Sudah dua minggu berlalu, tetapi saya masih ternanti-nanti jawapan daripada Zahid tentang parti politik mana yang sebenarnya mengalami “kelemayuh politik” dan telah “ditendang keluar dari tampuk kuasa dalam PRU14 pada 9 Mei 2018”, meskipun PM dan Presiden UMNO/BN malah semua kepimpinan Barisan Nasional menjangkakan bahawa mereka akan bukan sahaja mendapat semula mandat untuk mentadbir, tetapi memperolehi dua pertiga sokongan Parlimen?
Lebih-lebih lagi, saya telah bertanya kepada Zahid mengapa beliau terpaksa bercuti daripada jawatan presiden UMNO pada 18 Disember 2018? Selepas beliau merujuk kepada keadaan memalukan yang sedang dihadapi UMNO dan dimalukan dan ditolak dalam mesyuarat yang dihadirinya.
Jadi siapa calon PM gabungan klepto-teokrasi PAS-UMNO – Najib lagi atau Hadi atau Zahid? Atau mereka tidak berani untuk memperkatakan tentang perkara itu dan mahu terus memesongkan rakyat Malaysia? –


AKHIRNYA PARTI BANGSA LEBAI TERSUNGKUR DI KAKI UMNOOleh: Zulkarnain Abidin Alyahdhi..Kini, parti bangsa lebai akur, nak menang pilihanraya tidak boleh bersendirian. Sebelum ini, berdegar-degar parti bangsa lebai canang kononnya parti itu kuat jika bersendirian.

Atas perasan kuat bersendirian itulah, parti bangsa lebai mencari pelbagai helah untuk keluar dan kucar-kacirkan Pakatan Rakyat.

Diuar-uarkan tentang hudud, dibising-bisingkan tentang RUU 355 sehingga bangsa lebai sanggup memunafikkan rakan seislam dan mengharbikan rakan bukan Islam kerana berbeza pandangan dengan bangsa lebai dalam kedua-dua isu itu.

Dengan nekad parti bangsa lebai keluar dari Pakatan Rakyat. Ketika itu, dengan bangga parti bangsa lebai heboh-hebohkan, mereka sanggup bersendirian demi Islam sehingga ada MB kerajaan parti bangsa lebai yang sedia letak jawatan jika hudud gagal dilaksanakan di sana.

Akhirnya parti bangsa lebai kalah dalam PRU yang lalu di peringkat nasional. Seorang demi seorang bekas kawan-kawan parti bangsa lebai menjejak kaki ke Putrajaya. 

Parti bangsa lebai berbulu juga biji mata apabila percaturan politik perasan kuat mengecundangkan mereka dalam PRU.

Kini parti bangsa lebai terpaksa terima hakikat keperluan kolaborasi politik. Bangsa lebai yang pernah ludah muka rakan sendiri kerana kerjasama politik yang dijalin dengan pelbagai pihak dalam Pakatan Harapan, kini sedang menjilat ludah itu apabila bekerjasama dengan parti yang pernah bangsa lebai kafirkan.

Nyata sekali, parti bangsa lebai hakikatnya bukan perjuangkan Islam. Sembang bangsa lebai tentang dasar Islam parti mereka hanya retorik untuk mengkhayalkan pentaksub supaya tidak beralih angin.

Parti bangsa lebai adalah parti politik, yang mengintai habuan politik, kemaruk jawatan politik, lalu untuk semua itu agama dilelong dengan nilai tak seberapa di Pi Dabliu Ti Si.